Connect with us

EVENIMENT

Premieră în România: Aplicaţie mobilă gratuită pentru victimele violenţei domestice

Publicat

aplicatie victime violenta domestica

Aplicaţia Bright Sky Ro, instrument digital gratuit care vine în sprijinul victimelor violenţei domestice, oferind asistenţă şi informaţii utile persoanelor aflate într-o relaţie abuzivă sau celor care vor să ajute astfel de cazuri este disponibilă în App Store şi Google Play Store în limbile română, engleză şi maghiară, potrivit unui comunicat al Fundaţiei Vodafone România transmis, joi.

Aplicaţia a fost dezvoltată iniţial de către Fundaţia Vodafone Grup şi ulterior adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat cu Poliţia Română, Asociaţia Necuvinte şi Asociaţia Code for Romania.

Bright Sky Ro are, în primul rând, un rol de informare şi educare, pentru că descrie care sunt categoriile de violenţă de gen, combate miturile legate de acest fenomen şi permite utilizatorului să evalueze siguranţa unei relaţii prin simpla completare a unui formular electronic. Aplicaţia oferă şi o bază de date cu servicii de asistenţă, astfel încât utilizatorul să poată lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se află.

În plus, meniul aplicaţiei permite accesul utilizatorilor la informaţii despre cauzele şi consecinţele abuzului, planul de siguranţă şi prevederile legale care pot proteja o victimă a violenţei domestice (ordinul de protecţie provizoriu dat de poliţie şi ordinul de protecţie dat de instanţă), precum şi măsurile care pot fi adoptate pentru creşterea siguranţei în mediul online, se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, Bright Sky Ro oferă posibilitatea înregistrării incidentelor într-un jurnal digital confidenţial, la o adresă de email aleasă de victimă, printr-o funcţie ce foloseşte text, conţinut audio, video sau foto. Informaţiile strânse de victimă în acest jurnal pot deveni dovezi în instanţele de judecată. Aplicaţia oferă informaţii şi sfaturi utile legate de consimţământul în relaţiile sexuale şi de hărţuire, prezentând şi studii de caz care exemplifică tipurile de comportament abuziv afişate cel mai frecvent în relaţiile intime.

Necesitatea unui astfel de proiect vine în contextul în care peste 80% dintre români consideră violenţa împotriva femeii ca fiind un fenomen naţional foarte răspândit. Doar pe parcursul anului 2019, la nivel naţional, poliţiştii au emis 7.986 de ordine de protecţie provizorii, dintre acestea 2.958 fiind transformate în ordine de protecţie. De asemenea, anul trecut, instanţele judecătoreşti au emis 7.899 de ordine de protecţie, cele mai multe fiind emise la solicitarea victimelor, menţionează fundaţia.

Sursa citată arată că după lansarea iniţială din Marea Britanie în 2018, Fundaţia Vodafone Grup a avut iniţiativa introducerii aplicaţiei Bright Sky în toate ţările în care există reprezentanţe Vodafone. În prezent, România este a patra ţară în care este disponibilă, după Marea Britanie, Irlanda şi Cehia. Fundaţia Vodafone România a lucrat împreună cu parteneri locali la dezvoltarea şi adaptarea conţinutului aplicaţiei, astfel încât aceasta să fie în concordanţă cu realitatea şi legislaţia autohtonă.

Poliţia Română (prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii) a oferit suportul instituţional referitor la prevederile legale din domeniul violenţei de gen, instrumentele de protecţie pentru victime, mecanisme de recunoaştere şi prevenire, contribuind cu informaţii şi date statistice la înţelegerea fenomenului la nivel naţional, se mai arată în comunicat.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Performanță: Un student din Alba a câștigat locul I, alături de echipa UTCN, la un prestigios concurs desfășurat în SUA

Publicat

performanță: un student din alba a câștigat locul i, alături

Horațiu Arion, originar din Alba, a câștigat locul I, alături de echipa de studenți UTCN, la un prestigios concurs din SUA. Este vorba despre Seismic Design Competition 2025, o competiție internațională de design seismic, desfășurată în perioada 31 martie – 3 aprilie 2025, la Berkeley, California, SUA.

Echipa SDC UTCN 2025 a fost formată din studenți ai Facultăților de Arhitectură și Inginerie Civilă din cadrul universității din Cluj.

”Horațiu se remarcă prin ambiția…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Firmă din Alba, amendată cu 20.000 de lei pentru o persoană care muncea la negru. Controale ITM la zeci de agenți din județ

Publicat

firmă din alba, amendată cu 20.000 de lei pentru o

Inspectorii ITM Alba au dat o amendă de 20.000 de lei unei firme, pentru o persoană care muncea fără forme legale. 

Instituția a desfășurat o acțiune de control la peste 40 de unități din județ și a dat 4 amenzi și 5 avertismente.

Pe lângă amenda de 20.000 de lei, inspectorii au mai dat alte 3 amenzi în valoare de 7.500 de lei.

Principalele deficiențe constatate în controale :

  • nu se evidențiază corect timpul lucrat;
  • primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujenii fără locuri de parcare, revoltați de subînchirierea spațiilor: „Noi nu avem unde parca, deși plătim taxe în Cluj”

Publicat

locuri de parcare.jpg

Problema locurilor de parcare din Cluj-Napoca pare să se adâncească, pe fondul unei practici tot mai des întâlnite: subînchirierea locurilor de parcare rezidențiale către chiriași din afara orașului, în special studenți.

Trei astfel de sesizări au fost înregistrate doar luni, 7 aprilie, pe platforma de reclamații MyCluj, semnalând cazuri concrete în cartierele Mărăști și Mănăștur.

Pe strada Aleea Clăbucet, un locuitor reclamă faptul că multe locuri de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea până de Paște în Transilvania și în țară: Cât mai ține frigul. Prognoza meteo pe regiuni

Publicat

vremea până de paște în transilvania și în țară: cât

Vremea până de Paște: Începutul lunii aprilie vine cu temperaturi mai scăzute decât în mod obișnuit. Dar veștile bune apar după data de 12 aprilie, când vremea se încălzește semnificativ în toate regiunile.

Până în data de 11 aprilie vremea va fi deosebit de rece în toată țara, cu emperaturi sub normalul perioadei. Nopțile vom avea minime negative și maxime modeste. După data de 12 aprilie urmează o încălzire semnificativă. Temperaturile maxime vor atinge valori de 18…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe