EVENIMENT
„Brokeri” fără autorizație în România. RECOMANDĂRI pentru investitori. Avertismentul Autorității de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară a primit mai multe sesizări că oamenii sunt apelați de persoane care se recomandă reprezentante ale unor „brokeri” și care le oferă servicii de investiții, iar după ce iau banii, dispar.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) atrage atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului.
În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de ASF.
În ultima perioadă, ASF a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați.
„ASF atenționează potențialii investitori că utilizarea serviciilor unei entități neautorizate nu le va da dreptul la despăgubiri prin Fondul de compensare a investitorilor.
„Brokeri” fără autorizație în România. Recomandări pentru investitori
Prin urmare, Autoritatea recomandă investitorilor ca, înainte de a investi în diverse instrumente financiare și, în special, înainte de a utiliza platforme de tranzacționare online, chiar dacă inițiativa contactării intermediarului aparține investitorului în totalitate sau contactarea este efectul unei oferte a acestuia adresate direct sau printr-o terță parte, să verifice dacă respectiva entitate se regăsește în Registrul public al ASF”, informează autoritatea.
Autoritatea de Supraveghere Financiară subliniază faptul că sunt state terțe unde nu există obligația de autorizare pentru societățile care prestează activități de tip „brokeraj”, astfel că aceste entități nu au nicio obligație legală de protecție a investitorilor. Prin urmare, investitorii trebuie să fie conștienți de faptul că, dacă folosesc serviciile unei entități care nu este reglementată și autorizată, o vor face pe propriul risc.
Un exemplu în acest sens este statul Saint Vincent și Grenadinele, a cărui autoritate competentă atenționează explicit potențialii investitori că nu autorizează entitățile locale care intermediază tranzacții de tip Forex sau tranzacții cu instrumente financiare de tipul opțiunilor binare.
În ceea ce privește monedele virtuale, ASF reiterează faptul că acestea nu sunt considerate instrumente financiare, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018, astfel că entitățile emitente de monede virtuale, tranzacționarea acestora și platformele pe care acestea se tranzacționează nu intră sub incidența supravegherii Autorității.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
VIDEO Accident grav în Alba Iulia: o persoană încarcerată după coliziunea a două autoturisme

Un accident rutier grav s-a produs în Alba Iulia, în noaptea de duminică spre luni. Detașamentul de Pompieri Alba Iulia a intervenit de urgență. Accidentul s-a produs pe strada Gheorghe Pop de Băsești din municipiul Alba Iulia.
În evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme, un VW Golf și un Hyundai.
Una dintre persoane a rămas încarcerată în urma impactului, au precizat pompierii.
Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Vara, când e foarte cald afară, mulți români își răcoresc după-amiezile cu bere. Însă cât este considerat consum moderat, fără să-ți periclitezi sănătatea
Medicii nutriționiști oferă cifre clare, în funcție de sex, dar subliniază că apa rămâne principalul aliat în zilele toride
Câtă bere e sănătos să bei într-o zi caldă de vară
Berea rece e preferata românilor în zilele de vară. Dar când e prea cald, poate face mai mult rău decât bine….
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO. Scandal în parcarea la Vivo. Șofer care susține că e polițist, acuzat că a amenințat un alt participant la trafic

Un incident reclamat de un clujean a avut loc duminică, în jurul orei 14:25, în parcarea centrului comercial Vivo, la poarta 4, imediat după magazinul de jucării.
Potrivit clujeanului, un șofer care susține că este angajat al Poliției Române ar fi circulat pe contrasens în parcare și aproape a provocat o coliziune.
Scandal în parcarea la Vivo
„Dacă nu mă feream, mă lovea. Am mers după el, l-am găsit la aproximativ 50 de metri distanță, și în loc să își…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Concert-eveniment la Castelul Bethlen-Haller Jidvei: Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius, în Turneul ”Rapsodiile”

Castelul Bethlen-Haller găduiește în data de 12 iulie concertul de închidere al celei de-a XVIII-a ediții a Turneului Stradivarius – RAPSODIILE, susținut de violonistul Alexandru Tomescu și de chitaristul Dragoș Ilie.
Evenimentul marchează finalul unui turneu atent curatoriat, în decorul renascentist al Castelului Bethlen-Haller, la Jidvei.
Sub cerul de vară din inima Transilvaniei, publicul va fi invitat la o experiență sonoră unică – o interpretare curajoasă și poetică a…
Citește mai mult pe Alba24.ro