Connect with us

ACTUALITATE

Brutari şi bucătari din Germania şi Franţa vor găti la Sibiu, în cadrul programului Regiune Gastronomică Europeană

Publicat

Calfe brutari şi bucătari germani şi francezi vor găti în următoarele trei săptămâni, fiind vorba de meşteşugari călători, care în fiecare an se reunesc în Sibiu, în Casa Calfelor situată în centrul istoric al municipiului, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri AGERPRES.

„Asociaţia Casa Calfelor Sibiu organizează, cu sprijinul Consiliului Local Sibiu, al Primăriei Municipiului Sibiu şi al societăţii Deutsche Gesellschaft e.V. Berlin, şi în vara acestui an ateliere de lucru ale calfelor călătoare. În perioada 29 iulie-18 august se întâlnesc din nou, la Sibiu, meşteşugari călători din diferite ţări europene pentru a lucra împreună şi a-şi prezenta meşteşugurile şi tradiţiile. (…) Special la proiectul din acest an este faptul că oferă sibienilor şi turiştilor ocazia de a participa la câteva workshop-uri gastronomice alături de calfele brutar şi bucătar prezente în oraşul de pe malul Cibinului. Brutarii germani şi francezi aduc cu sine în cadrul acestor ateliere o serie întreagă de cunoştinţe cu privire la diverse specialităţi de brutărie – un sector gastronomic foarte bine dezvoltat în Germania şi Franţa. Sibienii interesaţi vor avea ocazia să cunoască o parte dintre secretele acestui domeniu”, se arată în comunicatul organizatorilor.

Deschiderea festivă a evenimentului are loc pe 31 iulie, la ora 19,00, în curtea catedralei evanghelice din Piaţa Huet.

Pentru prima dată, calfele călătoare din Europa s-au reunit la Sibiu în anul 2007, anul Capitalei Culturale Europene.

Tradiţia calfelor călătoare s-a păstrat în ţări ca Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Norvegia, Suedia. Calfele călătoare europene sunt tineri cu o pregătire profesională (dulgheri, tâmplari, zidari, pietrari, sculptori, fierari etc. ) care au ales, în prezent, să pornească la drum pentru trei ani şi o zi, purtând uniforma şi pălăria calfelor, respectând normele impuse de frăţia lor. Astfel, pentru a putea purta uniforma de calfă, tânărul nu are voie să fie căsătorit, să aibă copii, alte obligaţii sau datorii, trebuie să facă faţă cu cinste şi onoare angajamentelor pe care şi le asumă şi trebuie să respecte regulile şi tradiţiile frăţiei din care face parte. Atât prezenţa lor în Sibiu încă din Evul Mediu, cât şi călătoriile calfelor sibiene au contribuit, de-a lungul timpului, la întărirea legăturilor cu centrele meşteşugăreşti europene.

„Din toate punctele de vedere, ei sunt o punte neconvenţională, dar cu atât mai vie între Sibiu şi Europa”, consideră organizatorii întâlnirilor calfelor de la Sibiu.

Cu toate că Sibiul a fost un mare centru meşteşugăresc, aceste tradiţii s-au pierdut în ţara noastră la începutul secolului XX, dar au supravieţuit în ţările din care provin calfele călătoare contemporane. Pentru a revigora şi a susţine arta meşteşugărească tradiţională, dar şi pentru a colabora cu oameni experimentaţi în tehnicile tradiţionale, Parohia Evanghelică a pus la dispoziţia calfelor o clădire din vecinătatea bisericii, lângă pasajul scărilor, în piaţa Huet nr. 3, care este renovată în prezent cu ajutorul acestora.

Această clădire a devenit în ultimul timp cunoscută sibienilor drept ”Casa calfelor”.

Istoria dezvoltării urbane a Sibiului este strâns legată de apariţia şi dezvoltarea breslelor. Prima atestare documentară a breslelor sibiene datează din anul 1367 şi se referă la breasla tăbăcarilor, iar în 9 noiembrie 1376, reprezentanţii celor Şapte Scaune şi ai meşteşugarilor au aprobat primul stat pentru breslele din Sibiu, Sebeş, Sighişoara şi Orăştie. AGERPRES

sursa foto: turnulsfatului.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Scandal terminat în arestul IPJ Botoșani. Tânăr reținut după ce a amenințat cu un cuțit un client dintr-un bar

Publicat

cutit.jpg

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au anunțat că au emis la data de 4 iunie 2023 o ordonanță de reținere,  pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 34 de ani, din municipiul Botoșani.

Acesta este bănuit de comiterea infracțiunilor de amenințare, furt calificat, tulburarea ordinii și liniștii publice.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în noaptea de 3 spre 4 iunie, în jurul orei 01:00, ar fi provocat scandal în incinta unui  local public, din municipiul Botoșani, apoi ar fi sustras un cuțit cu care l-ar fi amenințat pe unui dintre clienții localului.

“Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani, cercetările fiind continuate pentru infracțiunile menționate…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Premierul Ciucă, de Ziua Educației: Am început o regândire echitabilă a salarizării

Publicat

nicolae ciuca facebook.jpg

Premierul Nicolae Ciucă pledează, luni, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Educaţiei, pentru cadru favorabil învăţământului de calitate. Acesta a arătat că Guvernul a început o regândire echitabilă a salarizării, dar lucrurile trebuie abordate „cu responsabilitate şi realism” prin prioritizarea resurselor necesare.

„Oriunde ne aflăm ca poziţie socială sau instituţională, suntem părinţi, bunici sau cunoaştem copii cărora le dorim un viitor ce poate fi împlinit prin educaţie. Trecem acum printr-un moment de răscruce pentru învăţământul din România, de care depinde viitorul copiilor noştri.

Greva din sistemul de învăţământ a pornit de la o realitate ce poate fi corectată prin dialog, iar în calitate de prim-ministru am arătat respect şi deschidere la consultările cu reprezentanţii sistemului de învăţământ şi prin soluţiile adoptate deja în întâmpinarea solicitărilor exprimate. Toţi ne dorim un cadru favorabil unui învăţământ de calitate, sens în care ne-am angajat şi am început o regândire echitabilă a salarizării – ceea ce am transmis şi partenerilor de discuţii. Abordăm însă toate aceste aspecte cu responsabilitate şi realism, prioritizând resursele necesare”, afirmă prim-ministrul în mesajul său.

Nicolae Ciucă susţine că Guvernul a demonstrat permanent implicare în susţinerea unui învăţământ accesibil şi de calitate în România.

„Am deblocat posturile în educaţie, pentru a nu afecta calitatea actului de învăţământ din cauza numărului insuficient de profesori. Majorările salariale deja decise de Guvern sunt consolidate prin restabilirea echităţii în sistemul de salarizare în noua grilă.

Executivul acţionează şi pentru modernizarea infrastructurii şcolare, adaptată cerinţelor societăţii. Ministerul Educaţiei are alocat unul dintre cele mai mari bugete prevăzute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de 3,6 miliarde de euro, bani care vor fi investiţi în construcţia de noi creşe, grădiniţe, şcoli, licee, laboratoare, reabilitarea, modernizarea, dotarea şi digitalizarea unităţilor de învăţământ. Adăugăm acestora şi finanţările de la bugetul naţional şi prin alte programe europene, astfel încât să creăm toate condiţiile pentru ca actul didactic să tindă spre o mai mare performanţă”, adaugă premierul.

Acesta subliniază că autorităţile publice, dar şi profesorii şi părinţii înţeleg cât de important este pentru copii să meargă la şcoală, deoarece un copil educat „un adult împlinit, un om care are toate şansele să aibă o viaţă bună într-o societate deschisă cunoaşterii şi progresului”.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, formarea tinerelor generaţii este „o responsabilitate perpetuă” la care profesorii contribuie alături de familie şi de întreaga societate. El aminteşte, însă, că ultimii 30 de ani au însemnat schimbări inclusiv în acest domeniu, iar „perioada pandemiei şi evoluţia digitală au adus transformări şi provocări majore”.

Prim-ministrul evocă, de asemenea, semnificaţia zilei de 5 iunie, dedicată dascălilor, „în semn de respect şi preţuire faţă de marele nostru cărturar şi dascăl Gheorghe Lazăr, întemeietorul primei şcoli în limba română, născut în această zi cu aproape două secole şi jumătate în urmă”.

În mesajul adresat profesorilor, Ciucă le transmite acestora respect pentru misiunea pe care şi-au ales-o.

„Dumneavoastră sunteţi partenerii noştri în tot acest proces prin care ne dorim să creştem încrederea în şcoala românească şi performanţa actului educaţional”, precizează premierul în mesajul adresat cadrelor didactice.

Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 4 iunie 2023

Publicat

loto01.jpg

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 4 iunie 2023, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Rezultatele Loto 6/49 din 4 iunie 2023:

Loto 6/49:  24, 42, 2, 20, 46, 26

Noroc:  1 7 7 5 3 9 3

Joker: 37, 32, 45, 17, 29 + 2

Noroc Plus:  2 3 6 7 8 0

Loto 5/40:  8, 20, 39, 24, 38, 40

Super Noroc:  5 4 7 7 2 7

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Zeci de amenzi, permise de conducere și un certificat de înmatriculare reținut, după o razie a polițiștilor la Săveni

Publicat

razie politisti radar amenda 4 1000x600.jpeg

Vineri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Săveni și Secției de Poliție Rurală nr.9 Vlăsinești au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere.

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate 80 de persoane, controlate 74 de autovehicule și au fost efectuate 34 de testări cu aparatul etilotest.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 22 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 5.000 de lei.

De asemenea, au fost reținute 4 permise de conducere și un certificat de înmatriculare.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe