Connect with us

EVENIMENT

Bulgaria recomandă cetăţenilor săi să părăsească Republica Moldova. Chişinăul reacţionează

Publicat

maia sandu1

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a reacţionat joi printr-o explicaţie succintă în care a evocat uzanţe diplomatice la recomandarea făcută anterior de autorităţile de la Sofia ca cetăţenii bulgari să părăsească teritoriul Republicii Moldova şi să se abţină de la călătorii în acest stat, transmite joi Moldpres.

Într-o notă publicată pe site-ul Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei, autorităţile de la Sofia recomandă cetăţenilor bulgari să părăsească teritoriul Republicii Moldova şi să se abţină de la călătorii în această ţară.

Pe pagina web a ministerului scrie că „având în vedere situaţia complicată, facem apel la compatrioţii noştri să se abţină de la orice călătorie în Republica Moldova. Recomandăm cetăţenilor bulgari care se află pe teritoriul Republicii Moldova să părăsească ţara”.

Anunţul difuzat de către Centrul de criză al MAE bulgar face parte din protocolul de siguranţă al acestei ţări ca urmare a înregistrării recente a incidentelor din regiunea transnistreană a ţării noastre, explică Ministerul de Externe moldovean.

Actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită, iar evaluarea oportunităţii atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naţionale distincte, subliniază MAE de la Chişinău.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu: În prezent nu există niciun risc iminent pentru escaladarea situaţiei din regiunea transnistreană

” (…) Din analizele noastre nu există un risc iminent, cel puţin pentru cetăţenii de pe malul drept (al Nistrului). Aici putem să afirmam cu mai multă certitudine că instituţiile noastre au acces şi pot asigura ordinea publică şi siguranţa cetăţenilor”, a afirmat ea, exprimându-şi speranţa ca şi în regiunea transnistreană „să nu existe tentative care să pună în pericol viaţa cetăţenilor noştri”.

„Noi evident încercăm să descurajăm asemenea acţiuni care ar provoca insecuritate pentru cetăţenii noştri, suntem în legătură cu partenerii internaţionali, ne folosim relaţiile diplomatice pentru a semnaliza potenţiale riscuri, suntem vizitaţi în permanenţă. Toat[ lumea este îngrijorată. Evident că nu putem să controlăm toate scenariile, pentru c[ sunt lucruri care se pot întâmpla în pofida măsurilor pe care le întreprindem noi. Avem şi nişte planuri pentru asemenea situaţii, dar, repet, în acest moment nu există riscuri iminente pentru cetăţenii Republicii Moldova, cu certitudine mare spun asta, în special pe malul drepr”, a subliniat Maia Sandu în aceeaşi declaraţie.

Republica Moldova îşi doreşte plecarea trupelor ruse de pe teritoriul ţării şi soluţionarea paşnică a conflictului din regiune, a mai spus ea.

Luni şi marţi au avut loc mai multe explozii în zona transnistreană, pe care Chişinăul le-a calificat drept provocări. Pretinsul minister de interne de la Tiraspol a anunţat că marţi seara peste Cobasna ar fi zburat mai multe drone lansate din Ucraina, iar miercuri dimineaţă „s-au tras focuri de armă în direcţia localităţii Cobasna”, unde se află stocate circa 20 de mii de tone de muniţii şi echipamente militare ruseşti.

Chişinăul susţine că există tensiuni între diferite forţe din interiorul regiunii transnistrene, interesate de destabilizarea situaţiei din zonă pe fondul războiului din Ucraina.

Agerpres

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Sfântul Gheorghe: câți români își sărbătoresc ziua numelui în 23 aprilie 2024. Cui îi poți spune ”La mulți ani”

Publicat

sfântul gheorghe: câți români își sărbătoresc ziua numelui în 23

Sfântul Gheorghe, 23 aprilie 2024. Sfântul Mucenic Gheorghe este cunoscut pentru modul în care a susținut creștinismul și este considerat ocrotitorul forțelor terestre ale armatei române.

Sfântul Gheorghe: Numele de Gheorghe provine din limba greacă. Acesta se traduce prin: ţăran, agricultor sau lucrător al pământului.

Peste un milion de români poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe, care este sărbătorit marți.

MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024: SMS de „La mulți…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

copil disparut1.jpg

O fetiță de 13 ani din Cluj=Napoca a fost dată dispărută după ce nu s-a mai întors acasă de la școală.

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minora Mirabela Coloji a ieșit de la școala luni, 22 aprilie, dar până în prezent nu s-a întors la domiciliu.

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Copila are o înălțime aproximativă de 1.30 metri, păr brunet…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a ÎNJUMĂTĂȚIT recompensa primită de „minerii” de bitcoin

Publicat

bitcoin e1617773905426.jpg

Vineri, a avut loc un eveniment așteptat de piața criptomonedelor: operațiunea prin care a fost înjumătățită (halving) recompensa primită de „minerii” care contribuie la crearea de bitcoin.

Cantitate totală de bitcoin a fost definită la 21 de milioane de unități de creatorul (creatorii) cunoscuți sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, iar obiectivul „înjumătățirii” este acela de a controla rata de emitere a bitcoinilor.

Următoarea operațiune de halving va…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

Publicat

mesaje de sfântul gheorghe: urări de sănătate şi „la mulţi

MESAJE, FELICITĂRI, SMS de Sf Gheorghe 2024. Pe data de 23 aprilie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe. Cu această ocazie, fiecare dintre noi transmitem cele mai frumoase gânduri celor care poată acest nume.

În acest an Biserica Ortodoxă a stabilit că pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe să se facă pe 23 aprilie înainte de Florii și de Sfintele Paști.

Desigur, cele mai originale urări vin din sufletul fiecăruia și sunt compuse chiar de cei care doresc…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe