ACTUALITATE
Burse în străinătate de până la 2000 de euro pentru studenți, profesori și cercetători. Condiții, domenii, locații de studiu

În anul universitar 2023-2024 vor fi disponibile burse în 40 de țări, de până la 2000 de euro, pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, respectiv postdoctorale și de cercetare.
Ministerul Educației a stabilit, prin ordin publicat în Monitorul Oficial, domeniile de activitate, criteriile de accesare și valoarea burselor în funcție de țară.
În total, se vor acorda 540 de luni de bursă, cu stagii între 2 luni și 10 luni, potrivit edupedu.ro.
Din total, pentru masterat și doctorat vor fi 340 de luni de stagii în străinătate, iar pentru stagii postdoctorale și de cercetare – 200 de luni.
Cine se poate…
Citește mai mult pe Ardeal24.ro

ACTUALITATE
Vatican: Papa Francisc a suferit o intervenţie chirurgicală care a durat trei ore şi s-a desfăşurat fără complicaţii

Papa Francisc a suferit miercuri o intervenţie chirurgicală care a durat trei ore şi s-a desfăşurat fără complicaţii, a precizat Vaticanul într-un comunicat, potrivit Reuters şi DPA.
”Operaţia s-a încheiată: s-a desfăşurat fără complicaţii şi a durat trei ore”, se mai spune în scurtul comunicat de presă.
Suveranul pontif a fost internat miercuri în spitalul Gemelli din Roma, unde a suferit o intervenţie chirurgicală din cauza unei hernii abdominale.
După terminarea operaţiei, papa Francisc a fost adus în apartamentul papal de la etajul al zecea al spitalului Gemelli din Roma, potrivit agenţiei de ştiri ANSA.
sursa: Agerpres


Potrivit datelor publicate miercuri, aproape o treime din electricitatea generată în Germania în primul trimestru al anului 2023 a provenit din energia eoliană. Turbinele eoliene au depășit cărbunele, devenind principalul furnizor de energie al țării, conform informațiilor transmise de Reuters.
Aproximativ 32,2% din electricitatea din Germania a fost produsă de vânt, în primele trei luni din 2023, faţă de 30% în cazul cărbunelui, a anunţat Oficiul Federal de Statistică (Destatis).
A fost pentru prima dată din trimestrul doi din 2020 când energia eoliană a fost principala sursă de energie a celei mai mari economii europene.
Sursele convenţionale de energie – cărbune, gaz şi energia nucleară – încă reprezintă peste jumătate din producţia de electricitate din Germania (51,4%, în uşoară scădere faţă de anul trecut (52,9%), conform Destatis.
Germania vrea să genereze cel puţin 80% din electricitate din surse regenerabile, până în 2030. Ultimele centrale nucleare au fost închise în aprilie, iar producţia de cărbune este în declin constant. Agerpres