Connect with us

ACTUALITATE

Butelii cu 9 tone de substanţă interzisă pe teritoriul României, descoperite de poliţiştii de frontieră într-un TIR

PublicatUn număr de 1.300 de butelii ce conţin nouă tone de gaz fluorurat, periculos pentru mediu, substanţă interzisă pe teritoriul României şi al Uniunii Europene, au fost descoperite de poliţiştii de frontieră în portul Constanţa, într-un automarfar sosit din Turcia, a informat, vineri, Garda de Coastă.

“În data de 11.03.2021, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Constanţa, în baza unor informaţii, au efectuat, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, un control în Portul Constanţa Sud Agigea, asupra mărfurilor dintr-un automarfar, sosit din Turcia. În urma controlului, au fost descoperite 1.300 butelii ce conţin nouă tone gaze periculoase pentru mediu, cu potenţial distrugător asupra stratului de ozon, substanţe care sunt interzise pe teritoriul României şi al Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Garda de Coastă.

Conform sursei citate, buteliile cu gaz, în valoare de aproximativ 900.000 lei, împreună cu ansamblul rutier, au fost sigilate de către autorităţile vamale.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de transport şi tranzit de substanţe şi preparate periculoase. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Italia. Restricții relaxate în șase regiuni, chiar dacă numărul deceselor zilnice depășește 400

Publicat

Italia sursa foto pixabay

Restricțiile din Italia vor fi relaxate de luni în șase regiuni, a decis Ministerul Sănătății, chiar dacă numărul zilnic al deceselor la nivel național rămâne cu mult peste 400.

Noile infecții au scăzut cu 30% în ultimele cinci zile, comparativ cu aceeași perioadă a săptămânii trecute, scrie Reuters.

Italia are un sistem cu patru niveluri, codificat prin culori, pentru a calibra restricțiile în vigoare în cele 20 de regiuni ale sale.

O mare parte din nordul țării, cel mai afectat de epidemie, va ieși din zona roșie și va intra în cea portocalie, ceea ce înseamnă că restricțiile devin mai puțin severe. Insula Sardinia este singura regiune care trece de la portocaliu la roșu.

În urmă cu o lună, Sardinia era singura regiune în „zona albă”, adică viața de zi cu zi era aproape normală, însă infecțiile au crescut.

Potrivit ANSA, de luni Italia devine portocalie, cu doar 4 regiuni în zona roșu, inclusiv Sardinia. „Restricțiile și zonele roșii aduc primele rezultate, dar contextul este încă foarte complicat și trebuie să fim foarte precauți”, a spus ministrul sănătății, Roberto Speranza.

Prin urmare, Calabria, Lombardia, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Piemont și Toscana se alătură regiunilor din zona portocalie: Abruzzo, Basilicata, Lazio, Liguria, Marche, Molise, Sicilia, Umbria, Veneto, provincia Bolzano și Trento. Magazinele se vor redeschide și este permisă vizitarea unui prieten o dată pe zi.

Cu toate acestea, 11,4 milioane de italieni rămân în zona roșie: cei care locuiesc în Campania, Puglia, Valle d’Aosta și Sardinia.

Sistemul de sănătate rămâne sub tensiune, iar unitățile de terapie intensivă sunt încă peste pragul critic. Decesele zilnice continuă să se acumuleze.

Potrivit Ministerului Sănătății, vineri s-au înregistrat 18.938 de noi cazuri față de 17.221 joi, respectiv 718 victime față de 487 joi.

Italia a înregistrat până acum 113.579 de decese legate de COVID, a doua cea mai mare rată din Europa după Marea Britanie și a șaptea din lume.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

România, printre ţările din Europa în care a crescut preţul locuinţelor, în trimestrul patru din 2020

Publicat

bloc

Preţul locuinţelor a crescut cu 1,4% în zona euro şi cu 1,3% în UE, în trimestrul patru din 2020 comparativ cu precedentele trei luni.

Potrivit datelor publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), cele mai importante creşteri au fost înregistrate în Cipru, Luxemburg, Lituania, Estonia, Cehia, Germania, Croaţia, Malta, Belgia, Portugalia, Olanda, Slovenia, Bulgaria, Suedia, Letonia, Danemarca, Franţa şi România, arată datele publicate de

Singurele scăderi s-au înregistrat în Spania (minus 0,8%) şi Ungaria (minus 0,7%) în trimestrul patru din 2020 comparativ cu precedentele trei luni, cel mai important avans fiind în Cipru şi Luxemburg (ambele cu 4,7%), Lituania (3,9%), Estonia (3,8%), Cehia şi Germania (ambele cu 2,6%), Croaţia şi Malta (ambele cu 2,5%), Belgia (2,2%), Portugalia (2,1%), Olanda şi Slovenia (ambele cu 2%), Bulgaria şi Suedia (ambele cu 1,7%), Letonia (1,4%), Danemarca, Franţa şi România (toate cu 1,3%).

În trimestrul patru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, preţurile locuinţelor au crescut cu 5,4% în zona euro şi cu 5,7% în Uniunea Europeană. Este cel mai semnificativ avans al preţurilor locuinţelor în zona euro din trimestrul patru din 2006.

În toate statele membre pentru care sunt disponibile date s-au înregistrat creşteri anuale ale preţurilor la locuinţe, cel mai semnificativ avans fiind în Luxemburg (16,7%), Danemarca (9,8%) şi Lituania (9,4%).

În România, preţurile locuinţelor au crescut cu 2% în trimestrul patru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pfizer solicită autorizarea vaccinului pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani în SUA

Publicat

Alianţa Pfizer/ BioNTech a depus vineri în Statele Unite o cerere de extindere a autorizaţiei în regim de urgenţă a vaccinului său împotriva COVID-19 la copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, relatează AFP.

Alianţa intenţionează să facă această cerere pe lângă ”autorităţi de reglementare din întreaga lume în următoarele zile”, au precizat cele două companii într-un comunicat.

Această cerere de prelungire, depusă la Agenţia Statelor Unite pentru Medicamente (FDA), se bazează pe datele din studiile clinice de fază 3 din această grupă de vârstă ”care s-au dovedit a fi 100% eficiente” în prevenirea bolilor, au subliniat sursele citate.

La sfârşitul lunii martie, companiile au publicat rezultatele testelor lor efectuate pe 2.260 de adolescenţi din Statele Unite, care arătau ”răspunsuri puternice cu anticorpi” după vaccinare.

Vaccinul a fost, de asemenea, ”bine tolerat, iar efectele secundare au fost în general similare cu cele observate” la persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani, au adăugat vineri Pfizer şi BioNTech.

În prezent, acest vaccin este autorizat pentru persoanele cu vârsta de 16 ani şi peste în SUA. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Turişti spaţiali, pregătiţi pentru îmbarcare într-una dintre numeroasele misiuni private gata de lansare

Publicat

Sursă foto: Virgin Galactic

Câteva sute de persoane şi-au cumpărat deja bilet şi s-au antrenat pentru o călătorie spectaculoasă: câteva minute sau câteva zile de imponderabilitate în spaţiul cosmic. Aceşti pasageri, bogaţi sau foarte norocoşi, complet începători, se pregătesc să se îmbarce într-una din numeroasele misiuni private pe punctul de a fi lansate, relatează vineri AFP.

La 60 de ani după ce omul a depăşit pentru prima dată şi această ultimă frontieră, turismul spaţial, prima etapă din deschiderea spaţiului pentru marele public, va deveni în curând o realitate.

Două companii, Virgin Galactic şi Blue Origin, dezvoltă în prezent aeronave capabile să trimită clienţi privaţi timp de câteva minute la o mică distanţă deasupra frontierei cu spaţiul, un zbor denumit suborbital.

”Cea mai vârstnică persoană pe care am antrenat-o avea 88 de ani”, a declarat pentru AFP Glenn King, directorul programului de pregătire spaţială de la Nastar Center, o companie privată care are parteneriate cu actori importanţi din domeniu.

Aproape 400 de viitori pasageri ai Virgin Galactic, mulţi dintre ei ”bărbaţi sau femei de afaceri”, s-au antrenat deja în centrele speciale din Pennsylvania, Statele Unite.

Programul de formare durează doar două zile: cursuri teoretice într-una dintre dimineţi, apoi mai multe simulări în centrifuge speciale. Un braţ cu o lungime de aproape opt metri în rotaţie rapidă reproduce forţa G corespunzătoare aeronavelor în care va zbura clientul. La faţa locului, se află de asemenea o echipă medicală.

Înainte, pentru NASA, antrenamentele puteau dura ”doi ani”, dar astăzi, având în vedere ”numărul de persoane pe care vor să-l trimită în spaţiu (…), trebuie să le reducem la câteva zile”.

Acest lucru este posibil întrucât clienţii ”sunt doar nişte pasageri”, care nu au altceva de făcut decât să ”se relaxeze şi să admire priveliştea”.

Rata de reuşită a programului este de ”99,9%”, a afirmat acesta. Constă în mare parte din a-i asigura că pot suporta acceleraţia – contra unei sume modice cuprinse între 4.000 şi 10.000 de dolari, în funcţie de nevoile de pregătire.

Un obstacol: preţul

Cel mai mare obstacol al programului ”spaţiu pentru toţi” este preţul.

În cazul Virgin Galactic, compania miliardarului britanic Richard Branson, circa 600 de persoane au cumpărat deja bilet la costuri cuprinse între 200.000 şi 250.000 de dolari. Pe listele de aşteptare se află mii de persoane.

Debutul operaţiunilor este prevăzut pentru ”începutul lui 2022”, iar compania preconizează pentru viitor 400 de zboruri pe an. Blue Origin nu a comunicat nici preţul, nici calendarul zborurilor.

În afara costurilor, poate participa oricine, sau există probleme de sănătate care nu permit zborul în spaţiu?

”Nu e nevoie să fiţi într-o stare perfectă de sănătate pentru a putea merge în spaţiu”, a subliniat Glenn King, care spune că a antrenat persoane cu proteze, diabet sau implanturi osoase.

Agenţia americană de reglementare în domeniul aviaţiei, FAA, a recomandat încă din 2006 ca viitorii ”pasageri comerciali” ai zborurilor suborbitale să completeze ”un simplu chestionar” referitor la antecendetele medicale, dar şi la sănătatea mintală.

Chestionarul este mai detaliat şi este asociat efectuării unor investigaţii (analize de sânge, radiografii, analize de urină) pentru zborurile private orbitale care merg mai departe şi durează o perioadă mai îndelungată.

Până pe Lună

Astfel de misiuni, ale căror costuri se ridică de data aceasta la milioane de dolari, sunt prevăzute de compania miliardarului Elon Musk, SpaceX, care preconizează să trimită patru persoane anul acesta.

În septembrie, ”Inspiration4” va fi prima misiune din lume care va trimite în spaţiu doar civili, fără a fi însoţiţi de un un astronaut profesionist. Miliardarul american Jared Isaacman a închiriat pe cheltuiala sa o rachetă Falcon 9 care va transporta trei pasageri pentru o excursie de trei zile.

Apoi în ianuarie 2022, compania Axiom Space prevede să trimită un fost astronaut şi trei turişti la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Compania preconizează zboruri către ISS la fiecare şase luni, a precizat aceasta pentru AFP.

Şapte turişti au ajuns deja pe avanpostul orbital între anii 2001 şi 2009. Călătoriile au fost intermediate de compania Space Adventures, care a încheiat totodată un acord cu SpaceX pentru a trimite patru clienţi pe orbita Terrei timp de mai multe zile, posibil în 2022.

În cele din urmă, teoretic în 2023, miliardarul japonez Yusaku Maezawa a rezervat un zbor la bordul unei alte rachete a SpaceX, aflată în curs de dezvoltare, pentru a face turul Lunii, alături de alţi opt norocoşi care urmează să fie selectaţi.

Pe când atunci apariţia turismului spaţial de masă? Dificil de spus, potrivit expertului din acest sector Robert Goehlich, din partea Embry-Riddle Aeronautical University. ”Un nou investitor ar putea accelera calendarul” sau un accident, dimpotrivă, l-ar întârzia.

Trebuie întruniţi însă trei factori: securitate, rentabilitate şi… respect faţă de mediu. Acest ultim aspect ”va căpăta un rol dominant” în anii următori, a preconizat acesta. AGERPRES

Citește mai departe