Connect with us

EVENIMENT

Buzău: Peste 120 de pacienţi infectaţi cu HIV, atrag atenţia medicii de Ziua Internaţională împotriva HIV/SIDA

Publicat

spital judetean buzau fb
sursa foto: Facebook / Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, arhivă foto

În județul Buzău, există 121 de persoane înregistrate cu virusul HIV, având vârste cuprinse între 1 și 60 de ani, conform informațiilor furnizate de Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, în contextul Zilei Internaționale de Luptă împotriva HIV/SIDA.

Virusul afectează peste 38 de milioane de oameni în întreaga lume, aproximativ 2 milioane de persoane, în Europa, atrag atenţia specialiştii.

„Virusul HIV este un virus ARN, din familia retroviride, adică purtător de enzime reverstranscriptază.

Căile de transmitere ale infecţiei HIV sunt: parenterală (adică prin sângele şi produse derivate din sânge, contaminate cu virusul HIV), pe cale sexuală şi a treia cale este cea materno-fetală.

Receptivitatea este generală, adică toată lumea poate să contacteze infecţia HIV şi ulterior să dezvolte o formă de boală. Infecţia acută se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, cu febră, poliadenopatii şi un exantem pasager.

Infecţia cronică se stadializează în funcţie de viremie şi numărul de limfocite CD4.

Stadiile infecţiei cronice cu HIV sunt: asimtomatic, simptomatic şi clasa C-stadializare, în stadiul de imunodeficienţă severă, numit şi SIDA”, informează dr.Bogdan Micu, şeful Secţiei Boli Infecţioase din cadrul SJU Buzău.

Potrivit medicilor specialişti, cei mai mulţi dintre pacienţii înregistraţi cu virusul HIV sunt bărbaţi iar procentul de repartiţie urban/rural este egal.

Vârste pacienți

„În judeţul Buzău, până la acest moment, sunt înregistraţi 121 de pacienţi, cu vârste de la 1 an până la vârsta de 60 de ani.

Dintre aceştia, sexul masculin reprezintă 60%, sexul feminin 40%.

Ca şi repartiţie urban/rural, sunt la egalitate, adică în jur de 50% urban, 50% rural. Tratamentul pentru HIV este un tratament cronic, adică pe toată perioada vieţii.

Terapia antiretrovirală există cu minime efecte secundare, comparativ cu schemele folosite in anii 90, când erau multiple efecte secundare.

Medicaţia este gratuită, în cadrul Programului Naţional HIV şi este decontată de CNAS.

Speranţa de viaţă a pacientului infectat HIV, aderent la terapia antiretrovirală, este similară cu cea a unui pacient neinfectat”, a transmis dr.Bogdan Micu.

Ţinând cont că nu există vaccin împotriva virusului HIV, medicii atrag atenţia că prevenţia reprezintă punctul de pornire prin care se poate scădea numărul de infectări.

Metode de protecție

„Ca şi modalităţi, trebuie folosite metode de protecţie: în cazul sexului, şi anume folosirea prezervativului, în cazul celor care îşi fac tatuaje, trebuie la cabinetele respective acul folosit să fie de unică folosinţă.

O altă recomandare este testarea extinsă a pacienţilor internaţi în secţiile Spitalului Judeţean, chiar dacă sunt şi pe alte secţii decât cea de Boli Infecţioase, unde se face testarea sistematică a tuturor pacienţilor care vin pentru o internare de zi sau la internare continuă.

O a treia recomandare este cezariana, în cazul femeilor care sunt infectate HIV, pentru a scădea riscul de infecţie a fătului”, a subliniat şeful Secţiei Boli Infecţioase a SJU Buzău. Agerpres

sursa foto: Facebook / Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, arhivă foto

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Pro Infrastructură: Licitația tronsonului 2 al centurii metropolitane, ANULATĂ de Primăria Cluj. Ofertanții nu știu nimic

Publicat

centura 1.jpg

Asociația Pro Infrastructură a anunțat că licitația pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a Clujului a fost anulată din nou. Contactați de Cluj24, patronii a două firme din asocierea care a depus oferte spun că nu știu nimic despre anulare.

Asociația Pro Infrastructura a arătat, pe rețelele de socializare, că Primăria Cluj-Napoca ar fi descalificat oferta depusă de asocierea condusă de CON A pentru lucrările la tronsonul 2 al centurii metropolitane.

Pro…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Târg de Paște la Ighiu organizat duminică, de Florii: Produse tradiționale, dansuri populare și obiecte de artizanat

Publicat

târg de paște la ighiu organizat duminică, de florii: produse

Târgul de Paște de la Ighiu va fi organizat duminică, 28 aprilie de florii. Acesta va avea loc în mijlocul comunei. Organizatorii au transmis pentru alba24.ro că la târg vor fi prezenți producători locali cu produse tradiționale și cu obiecte de artizanat. 

De asemene va avea loc și un moment artistic.

Ce au transmis organizatorii

”Descoperiți farmecul sărbătorilor pascale prin produse locale și tradiționale care vă vor încânta simțurile. Veți găsi de la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Povestea emoționantă a unui tânăr din Cluj, șef de promoție al Școlii Poliției de Frontieră Oradea

Publicat

sef de promotie paul cluj.jpg

Un tânăr clujean trecut prin grele încercări de-a lungul vieții este șeful promoției iulie 2023 – aprilie 2024 a Școlii Poliției de Frontieră Oradea.

Paul Meseșan, un clujean de 26 de ani cu o poveste emoționantă, a absolvit vineri Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea cu cea mai mare medie din promoția sa.

Tânărul nu a avut o viață ușoară, fiind crescut doar de mamă. Perseverența și determinarea l-au ajutat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Primăria Alba Iulia vrea să termine până în 2026 pasajul subteran de sub Calea Moților. Ce spune primarul Gabriel Pleșa

Publicat

video: primăria alba iulia vrea să termine până în 2026

Primarul Gabriel Pleșa a spus că Primăria Alba Iulia ar putea finaliza pasajul subteran pe sub Calea Moților, până în 2026. Este vorba despre proiectul care ar urma să rezolve problema traficului infernal dinspre Micești. 

Momentan totul este la stadiul de proiect, însă în studioul Alba24.ro, Gabriel Pleșa a spus că lucrările ar putea fi terminte până în 2026.

Acesta a mai vorbit și despre alte teme de actualitate din Alba Iulia, într-un interviu alături de Claudiu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe