Connect with us

EVENIMENT

Buzău: Peste 120 de pacienţi infectaţi cu HIV, atrag atenţia medicii de Ziua Internaţională împotriva HIV/SIDA

Publicat

spital judetean buzau fb
sursa foto: Facebook / Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, arhivă foto

În județul Buzău, există 121 de persoane înregistrate cu virusul HIV, având vârste cuprinse între 1 și 60 de ani, conform informațiilor furnizate de Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, în contextul Zilei Internaționale de Luptă împotriva HIV/SIDA.

Virusul afectează peste 38 de milioane de oameni în întreaga lume, aproximativ 2 milioane de persoane, în Europa, atrag atenţia specialiştii.

„Virusul HIV este un virus ARN, din familia retroviride, adică purtător de enzime reverstranscriptază.

Căile de transmitere ale infecţiei HIV sunt: parenterală (adică prin sângele şi produse derivate din sânge, contaminate cu virusul HIV), pe cale sexuală şi a treia cale este cea materno-fetală.

Receptivitatea este generală, adică toată lumea poate să contacteze infecţia HIV şi ulterior să dezvolte o formă de boală. Infecţia acută se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, cu febră, poliadenopatii şi un exantem pasager.

Infecţia cronică se stadializează în funcţie de viremie şi numărul de limfocite CD4.

Stadiile infecţiei cronice cu HIV sunt: asimtomatic, simptomatic şi clasa C-stadializare, în stadiul de imunodeficienţă severă, numit şi SIDA”, informează dr.Bogdan Micu, şeful Secţiei Boli Infecţioase din cadrul SJU Buzău.

Potrivit medicilor specialişti, cei mai mulţi dintre pacienţii înregistraţi cu virusul HIV sunt bărbaţi iar procentul de repartiţie urban/rural este egal.

Vârste pacienți

„În judeţul Buzău, până la acest moment, sunt înregistraţi 121 de pacienţi, cu vârste de la 1 an până la vârsta de 60 de ani.

Dintre aceştia, sexul masculin reprezintă 60%, sexul feminin 40%.

Ca şi repartiţie urban/rural, sunt la egalitate, adică în jur de 50% urban, 50% rural. Tratamentul pentru HIV este un tratament cronic, adică pe toată perioada vieţii.

Terapia antiretrovirală există cu minime efecte secundare, comparativ cu schemele folosite in anii 90, când erau multiple efecte secundare.

Medicaţia este gratuită, în cadrul Programului Naţional HIV şi este decontată de CNAS.

Speranţa de viaţă a pacientului infectat HIV, aderent la terapia antiretrovirală, este similară cu cea a unui pacient neinfectat”, a transmis dr.Bogdan Micu.

Ţinând cont că nu există vaccin împotriva virusului HIV, medicii atrag atenţia că prevenţia reprezintă punctul de pornire prin care se poate scădea numărul de infectări.

Metode de protecție

„Ca şi modalităţi, trebuie folosite metode de protecţie: în cazul sexului, şi anume folosirea prezervativului, în cazul celor care îşi fac tatuaje, trebuie la cabinetele respective acul folosit să fie de unică folosinţă.

O altă recomandare este testarea extinsă a pacienţilor internaţi în secţiile Spitalului Judeţean, chiar dacă sunt şi pe alte secţii decât cea de Boli Infecţioase, unde se face testarea sistematică a tuturor pacienţilor care vin pentru o internare de zi sau la internare continuă.

O a treia recomandare este cezariana, în cazul femeilor care sunt infectate HIV, pentru a scădea riscul de infecţie a fătului”, a subliniat şeful Secţiei Boli Infecţioase a SJU Buzău. Agerpres

sursa foto: Facebook / Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, arhivă foto

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Conspirații și alegeri. Europarlamentarul Dragoș Pîslaru: Partide românești, instrumente într-un război hibrid dus de Rusia

Publicat

conspirații și alegeri. europarlamentarul dragoș pîslaru: partide românești, instrumente într un

Conspirații și alegeri: europarlamentarul Dragoș Pîslaru a declarat la Alba24 că unele partide românești sunt de fapt instrumente într-un război hibrid dus de Rusia. 

El a vorbit despre narativele anti-europene, care se viralizează în rețelele sociale.

”Sunt foarte mulți conspiraționiști în România, dar dacă este vorba despre o mare conspirație, este să vezi cu ochiul liber că este un război hibrid, dus de Rusia.

Ceea ce se întâmplă cu partidele astea AUR,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Modificare în noua Lege a Pensiilor din cauza unei erori de formulare. Anunțul șefului Casei de Pensii despre a doua recalculare

Publicat

modificare în noua lege a pensiilor din cauza unei erori

Modificare în noua Lege a Pensiilor: O eroare de formulare în legea pensiilor va determina modificarea unui articol din noua lege a pensiilor. Șeful Casei de Pensii susține că la articolul 139 din lege a apărut ”o eroare de formulare” îar din această cauză legea va fi modificată pentru a nu risca să scadă pensiile.

”(2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Medicamente de Dragobete, bune pentru băieţi şi fete

Publicat

afrodiziace horz.jpg

Din cela mai vechi timpuri, oamenii au fost interesaţi de potenţă, în cazul bărbaţilor, dar şi de fertilitate, în cazul femeilor. Pentru combaterea deficienţelor legate de cele două aspecte, de-a lungul timpului au fost inventate diverse medicamente care să îmbunătăţească funcţiile respective. Unele medicamente ajutau, într-adevăr, altele nu ajutau, deşi se vindeau foarte bine şi cele din urmă.
Muzeograful Ana Maria Gruia de la Muzeul Farmaciei din Cluj descrie, pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Salut, sunt Mihai, Daniel sau Ana și nu am mai băut de nouă ani. Trăirile alcoolicilor anonimi, exprimate la Alba Iulia

Publicat

salut, sunt mihai, daniel sau ana și nu am mai

Salut eu sunt (Mihai, Daniel, Ana, Gabriel, Ioana) și sunt alcoolic. O spun cu zâmbetul pe buze, și tot cu un zâmbet și un ”Salut” cald li se răspunde. 

”Nu am mai băut de 9 ani”, iar sala aplaudă. Rândurile de mai sus nu sunt desprinse dintr-un film american în care o personajul principal ajunge într-un grup de suport.

Saluturile fac parte din realitatea de zi cu zi a oamenilor care în trecut au consumat cantități mari de alcool, dar care au învins…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe