EVENIMENT
Buzău: Peste 120 de pacienţi infectaţi cu HIV, atrag atenţia medicii de Ziua Internaţională împotriva HIV/SIDA

În județul Buzău, există 121 de persoane înregistrate cu virusul HIV, având vârste cuprinse între 1 și 60 de ani, conform informațiilor furnizate de Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, în contextul Zilei Internaționale de Luptă împotriva HIV/SIDA.
Virusul afectează peste 38 de milioane de oameni în întreaga lume, aproximativ 2 milioane de persoane, în Europa, atrag atenţia specialiştii.
„Virusul HIV este un virus ARN, din familia retroviride, adică purtător de enzime reverstranscriptază.
Căile de transmitere ale infecţiei HIV sunt: parenterală (adică prin sângele şi produse derivate din sânge, contaminate cu virusul HIV), pe cale sexuală şi a treia cale este cea materno-fetală.
Receptivitatea este generală, adică toată lumea poate să contacteze infecţia HIV şi ulterior să dezvolte o formă de boală. Infecţia acută se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, cu febră, poliadenopatii şi un exantem pasager.
Infecţia cronică se stadializează în funcţie de viremie şi numărul de limfocite CD4.
Stadiile infecţiei cronice cu HIV sunt: asimtomatic, simptomatic şi clasa C-stadializare, în stadiul de imunodeficienţă severă, numit şi SIDA”, informează dr.Bogdan Micu, şeful Secţiei Boli Infecţioase din cadrul SJU Buzău.
Potrivit medicilor specialişti, cei mai mulţi dintre pacienţii înregistraţi cu virusul HIV sunt bărbaţi iar procentul de repartiţie urban/rural este egal.
Vârste pacienți
„În judeţul Buzău, până la acest moment, sunt înregistraţi 121 de pacienţi, cu vârste de la 1 an până la vârsta de 60 de ani.
Dintre aceştia, sexul masculin reprezintă 60%, sexul feminin 40%.
Ca şi repartiţie urban/rural, sunt la egalitate, adică în jur de 50% urban, 50% rural. Tratamentul pentru HIV este un tratament cronic, adică pe toată perioada vieţii.
Terapia antiretrovirală există cu minime efecte secundare, comparativ cu schemele folosite in anii 90, când erau multiple efecte secundare.
Medicaţia este gratuită, în cadrul Programului Naţional HIV şi este decontată de CNAS.
Speranţa de viaţă a pacientului infectat HIV, aderent la terapia antiretrovirală, este similară cu cea a unui pacient neinfectat”, a transmis dr.Bogdan Micu.
Ţinând cont că nu există vaccin împotriva virusului HIV, medicii atrag atenţia că prevenţia reprezintă punctul de pornire prin care se poate scădea numărul de infectări.
Metode de protecție
„Ca şi modalităţi, trebuie folosite metode de protecţie: în cazul sexului, şi anume folosirea prezervativului, în cazul celor care îşi fac tatuaje, trebuie la cabinetele respective acul folosit să fie de unică folosinţă.
O altă recomandare este testarea extinsă a pacienţilor internaţi în secţiile Spitalului Judeţean, chiar dacă sunt şi pe alte secţii decât cea de Boli Infecţioase, unde se face testarea sistematică a tuturor pacienţilor care vin pentru o internare de zi sau la internare continuă.
O a treia recomandare este cezariana, în cazul femeilor care sunt infectate HIV, pentru a scădea riscul de infecţie a fătului”, a subliniat şeful Secţiei Boli Infecţioase a SJU Buzău. Agerpres
sursa foto: Facebook / Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, arhivă foto
EVENIMENT
De luni, 7 aprilie 2025, Prefectura Cluj se MUTĂ într-o nouă locație. Care este PROGRAMUL de lucru și audiențe

Începând de luni, 7 aprilie, Instituția Prefectului – Județul Cluj își va desfășura activitatea în noua locație situată pe str. Nicolae Cristea nr. 28 din Cluj-Napoca.
„Acest fapt vine ca urmare a începerii lucrărilor de „Renovare energetică moderată, modernizarea și dotarea clădirii Palatului Administrativ al județului Cluj, monument istoric de categorie B” finanțat din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în cadrul axei 2-…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Amenzi de peste 70.000 de lei și permise reținute în ultimele 24 de ore în Alba. Acțiunile polițiștilor și jandarmilor

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au dat amenzi de peste 70.000 de lei și au reținut 15 permise. Aceștia au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală.
În cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 433 de verificări de persoane și 281 verificări de autovehicule, pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.
Au fost constatate 205 de abateri de natură…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Incendiu într-o gospodărie din Bărăbanț, Alba Iulia. Pompierii acționează cu două autospeciale

Incendiu într-o gospodărie din Bărăbanț, Alba Iulia. Pompierii s-au deplasat cu două autospeciale.
ISU Alba a anunțat, vineri după-amiaza, că Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru stingerea unui incendiu în Alba Iulia, cartier Bărăbanț, pe strada Streiului.
Incendiul se manifestă la acoperișul unui garaj, pe o suprafață de circa 100 mp.
…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Forumul Româno-Maghiar condamnă inducerea ideii că folosirea limbii maghiare are legătură cu bătaia de după meciul U-CFR Cluj

Forumul Româno-Maghiar/Román-Magyar Fórum condamnă încercarea de inducere a ideii că agresiunile recente între suporterii echipelor de fotbal U Cluj și CFR Cluj ar fi fost cauzate de folosirea limbii maghiare.
Reprezentanții FRM cer moderație în declarații până la finzalizarea anchetei de către poliție, după că, luni noaptea, trei tineri, suporteri ai CFR Cluj, au fost bătuți lângă podul Elisabeta din oraș. Un băiat de 14 ani a ajuns la spital.
Forumul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro