Connect with us

EVENIMENT

Buzău: Restricţii de mişcare după identificarea a două focare de pestă porcină africană

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Inspectorii sanitar-veterinari au descoperit două focare de pestă porcină africană, iar pentru a preveni răspândirea virusului, s-au impus restricții de mișcare într-un perimetru de 10 km.

Potrivit Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), cele două focare au fost identificate în două gospodării iar animalele au fost sacrificate.

„La această dată pesta porcină africană evoluează pe raza judeţului Buzău la nivelul a două exploataţii nonprofesionale de pe raza Unităţii Administrativ Teritoriale (UAT) Padina şi UAT Vâlcelele, fiind afectate un număr de patru suine.

Toate cele patru animale au fost ucise şi ecarisate prin grija celor două primării.

Dacă nu mai apar alte focare până la jumătatea lunii decembrie, acestea vor putea fi închise.

În aceste zone sunt impuse restricţii de mişcare a porcinelor, fiind interzisă mişcarea animalelor în zona de supraveghere şi de protecţie pe o rază de 10 km în jurul focarelor”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

Atenționări

Inspectorii sanitar veterinari atrag atenţia că este interzisă comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

„În această perioadă avem în desfăşurare şi controale în trafic împreună cu reprezentanţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău.

Vor fi verificate atât mijloacele de transport pentru animale vii cât şi mijloacele proprii auto cu scopul de a descuraja mişcarea de animale sau produse de origine animală.

Nu există la această dată pe raza judeţului posibilitatea decât a sacrificării porcinelor şi a consumului familial, bineînţeles cu familia extinsă dacă avem rude la oraş, dar numai după efectuarea examenului trichineloscopic.

În acest sens, recomand tuturor crescătorilor să efectueze acest examen pentru animale sacrificate în gospodărie şi să solicite buletinul de analiză iar dacă familia extinsă se află la o anumită distanţă de exploataţia unde a avut loc sacrificarea porcului, în baza acelui buletin poate demonstra că acea carne provine din sacrificări în gospodărie şi persoana respectivă face parte din familie”, a mai precizat Iulian Moca.

Recomandări din partea DVSVA

DSVSA recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi autorizare sanitar veterinar.

Astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Totodată, sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar, informează DSVSA, se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.

Este interzisă introducerea cărnii şi a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o ţară terţă în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicţia se aplică şi în sens invers, din România într-un stat membru sau ţară terţă. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Petrecere a comunității srilankeze pe malul Ampoiului, la Alba Iulia. Cum văd muncitorii străini relațiile cu românii

Publicat

video: petrecere a comunității srilankeze pe malul ampoiului, la alba

Zi de sărbătoare pe malul râului Ampoi la Alba Iulia. De obicei o sărbătoare a românilor începe cu niște grătare bine încinse, bere, cefe de porc și cârnați, totul la pachet cu multă bere. 

Sâmbătă, 27 martie 2024, pe malul râului, atmosfera era foarte diferită de cea făcută de români. Din boxele așeazate lângă o scenă, nu se auzeau artiști de petrecere români, ci orientali. Sri-lankezi mai precis. Mirosul de mici și cefe a fost înlocuit cu cel de condimente…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Experiența lui Iosif, voluntar în inima Nepalului. O poveste de 6 săptămâni în Kathmandu

Publicat

iosif1.png

Iosif a petrecut 6 săptămâni în capitala Nepalului, Kathmandu, în cadrul unui proiect de voluntariat AIESEC. A ales să meargă în această țară deoarece participa la un curs unde erau și persoane din Nepal. Cunoscând aceste persoane, și-a propus să viziteze Nepalul cel puțin o dată în viață.

Înainte de acest proiect, el lucra într-o corporație, iar când i s-a ivit oportunitatea de a merge în Kathmandu, nu a ezitat să o ia pentru a ieși din zona de confort…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițiștii din Alba în dialog cu elevii: Sfaturi date de oamenii legii. De la comportament în societate la siguranța pe stradă

Publicat

polițiștii din alba în dialog cu elevii: sfaturi date de

Polițiștii din Alba au organizat o serie de activități destinate elevilor din județ. Este vorba despre activități preventive, dar și informative despre modul în care elevii trebuie să se comporte în societate. 

Peste 200 de elevi au luat parte la acțiunile poliției.

Este vorba despre elevi ai Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia, ai Școlii Gimnaziale „Ovidiu Hulea” Aiud, ai Școlii Gimnaziale Stremț, ai Școlii Gimnaziale ”Singidava” Cugir, ai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ANPC îi avertizează pe cei care sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici și bere. La ce trebuie să fie atenți pentru a nu avea probleme

Publicat

anpc îi avertizează pe cei care sărbătoresc ziua de 1

ANPC îi avertizează pe cei care sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici și bere. Directorul general, Paul Anghel atrage atenția ca românii care sărbătoresc ziua de 1 Mai să fie atenți de unde mănâncă mici și ce beau.

Acesta a explicat ce trebuie să urmărească cei care cumpără carne de mici sau de unde îi mănâncă.

”Ca în fiecare an, românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici și bere. Pentru a vă bucura pe deplin de această sărbătoare, e bine să țineți cont de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe