Connect with us

ACTUALITATE

Cabinete stomatologice noi fără personal, în şcolile din Tulcea

Publicat

stomatologie

Şcolile din municipiul Tulcea au, începând din acest an şcolar, două cabinete stomatologice noi, însă acestea nu sunt folosite deocamdată, din cauza lipsei fondurilor necesare salariilor celor doi stomatologi, a declarat pentru AGERPRES directorul Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS), Ştefana Zibileanu.

„În momentul de faţă, avem cinci cabinete stomatologice noi, din care două nu au personal, din cauza lipsei bugetului necesar plăţii salariilor acestora. Având în vedere că aceste cabinete sunt funcţionale, vom repartiza începând de luna viitoare cadrele medicale de care dispunem, astfel încât să acoperim toate unităţile şcolare. Evident însă că programul va fi redus”, a menţionat directoarea Zibileanu.

Ea a mai spus că reţeaua de medicină stomatologică numără trei medici stomatologi şi trei asistenţi.

„Cadrele medicale lucrează în reţeaua şcolară peste normativ, în contextul în care normativele şcolare prevăd un maximum de 1.500 de elevi pe medicul stomatolog”, a afirmat directoarea DAPS.

Pe lângă cele cinci cabinete stomatologice, reţeaua de medicină şcolară mai deţine şase cabinete medicale. Trei posturi de asistent medical din acestea sunt neocupate în prezent, din cauza lipsei fondurilor la capitolul cheltuieli de personal din buget, potrivit sursei citate.

La rândul ei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Mihaela Nicolau, a afirmat că a transmis ministerului de resort cererea primită din partea DAPS pentru acoperirea cheltuielilor legate de noile posturi.

„Am înregistrat cererea DAPS, am trimis-o Ministerului Sănătăţii, dar ce vă pot spune la acest moment este că se menţin în plată doar persoanele care existau la data de 31 decembrie 2018. Nu ştiu dacă la rectificarea bugetară vom avea o suplimentare, având în vedere că deocamdată nu avem acoperită cheltuiala de personal pentru cei aflaţi în plată”, a declarat Nicolau.

Unul din cele două cabinete stomatologice noi funcţionale din acest an şcolar a fost amenajat la Liceul tehnologic Henri Coandă.

„Copiii au reale probleme legate de calitatea dinţilor şi cred că este necesară prezenţa unui medic şcolar care să prevină apariţia cariilor, pierderea prematură a dintelui, printr-o igienă corectă şi constantă. Am echipat corespunzător cabinetul, avem promisiuni că vom avea un medic voluntar şi sperăm ca de anul viitor să avem un medic al şcolii”, a afirmat directorul liceului, Doina Stroe.

De asemenea, medicul şcolar Maria Ganea a afirmat că are arondaţi copiii din patru unităţi de învăţământ, Liceul tehnologic Henri Coandă, Liceul Agricol Nicolae Cornăţeanu, grădiniţa nr. 17 şi grădiniţa Lotizări.

„În fiecare zi, am program la una din şcoli sau grădiniţe. Asigur asistenţa medicală copiilor, dar şi personalului didactic, însă nu am competenţe în domeniul stomatologiei. Ni se eliberează foarte puţine medicamente, iar ca să nu rămânem în pană, cumpărăm noi (medic şi asistentă, n.red.)”, a declarat Maria Ganea care profesează din anul 1977.

Ea a mai spus că medicii şcolari nu eliberează reţete gratuite, aşa că elevii care stau la internate şi sunt arondaţi medicilor din alte zone ale judeţului sunt, de asemenea, ajutaţi pentru a-şi cumpăra medicamentele de care au nevoie.

„Ar fi nevoie de bani mai mulţi pentru medicamente. Noi dăm bilete de trimitere la urgenţă, pentru o entorsă, o luxaţie, dar la spital copiii nu sunt primiţi şi sunt trimişi la medicul de familie”, a mai spus Ganea.

Pentru funcţionarea reţelei de medicină şcolară, Inspectoratul Şcolar Judeţean asigură spaţiile necesare cabinetelor medicale, DAPS – dotarea acestora, iar Ministerul Sănătăţii plăteşte medicamentele şi salariile personalului medical. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe