Connect with us

ACTUALITATE

Câciu: Execuţia bugetară pe primele şase luni ale acestui an arată părţile bune ale activităţii Guvernului

Publicat

ministrul finante adrian caciu

Execuţia bugetară pe primele şase luni ale acestui an arată părţile bune ale activităţii Guvernului, precum stabilitate, reducerea deficitului sau creşterea colectării veniturilor, dar şi pe cele mai puţin bune, respectiv investiţiile, potrivit ministrului Finanţelor, Adrian Câciu.

„Execuţia bugetară pe primele 6 luni ale anului arată atât părţile bune, cât şi cele mai puţin bune ale activităţii Guvernului. Părţile bune sunt cele referitoare la stabilitate şi indicatorii macroeconomici, reducerea deficitului public, creşterea colectării veniturilor fiscale precum şi o revenire pe zona absorbţiei de fonduri europene. Partea mai puţin bună este cea referitoare la investiţii. Am mai spus-o şi o repet: cheltuielile de investiţii nu sunt la nivelul programat şi întârzierile trebuie recuperate accelerat în al doilea semestru! Motivul principal invocat de toţi a fost acela al preţurilor şi, de aceea, Guvernul a luat măsurile necesare pentru ajustarea preţurilor la contractele publice. Investiţiile trebuie realizate. Rămân o prioritate”, a scris ministrul, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a subliniat că, în primele şase luni ale acestui an, restanţele la TVA au fost zero, iar în iulie, se plătesc alte 2,5 miliarde lei, TVA de restituit, ajuns la termen.

În ceea ce priveşte concediile medicale, Câciu a precizat că acestea sunt gestionate de Casa de Asigurări de Sănătate, care a avut alocate 3,8 miliarde de lei şi, din datele existente, a plătit deja trei miliarde.

 

Câciu: Execuţia bugetară pe primele şase luni ale acestui an arată părţile bune ale activităţii Guvernului: Ministerul Energiei a decontat 260 milioane de lei către furnizorii din energie

De asemenea, ministrul a mai semnalat că în perioada ianuarie-iunie 2022, Ministerul Energiei a decontat 260 milioane de lei către furnizorii din energie, având la dispoziţie un buget de 2,1 miliarde de lei.

„E drept că Ministerul Energiei a primit deconturi cu întârziere de la ANRE, în plus au fost facturile întârziate emise de furnizori, facturi de multe ori eronate. Despre acest lucru a prezentat situaţia ministrul Energiei. Spre deosebire de primele şase luni ale anului, in iulie, Ministerul Energiei a decontat circa un miliard de lei facturi către furnizori. Ca să ai restanţe trebuie să ai astfel de facturi care să înregistreze întârzieri la plată, ceea ce nu e cazul din ceea ce ne-a comunicat Ministerul Energiei. Dacă, însă, atât a înţeles dintr-o execuţie bugetară politicianul care se laudă că a construit PNRR-ul ţării, să nu ne mirăm că avem azi un PNRR plin de găuri uriaşe la capitole precum Sănătate, Energie, Irigaţii sau Pensii”, a mai scris ministrul pe reţeaua de socializare.

Deficitul bugetului general consolidat a crescut la 1,71% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele şase luni ale acestui an, de la 1,57% din PIB în perioada ianuarie-mai 2022, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 1,15 puncte procentuale în primul semestru al anului 2022, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, când a fost consemnat un deficit de 2,86% din PIB.

Câciu: Execuţia bugetară pe primele şase luni ale acestui an arată părţile bune ale activităţii Guvernului: deficit de 23,51 miliarde de lei în scădere

„Execuţia bugetului general consolidat în primul semestru al anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 23,51 miliarde de lei în scădere faţă de deficitul de 33,81 miliarde de lei înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2021. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 1,15 puncte procentuale pe primele şase luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 2,86% din PIB la 1,71% din PIB”, precizează sursa citată.AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

FOTO: Sportivul Lucian Oțoiu de la CS Unirea Alba Iulia, vicecampion european la Powerlifting 

Publicat

podium powerlifting e1659800878702 1000x600.jpg

Lucian Oțoiu, sportiv legitimat la CS Unirea Alba Iulia, pregătit de către antrenorul Ovidiu Pănăzan, a câștigat medalia de argint la Campionatul European de Powerlifting Împins din Culcat, ce se desfășoară în perioada 1-8 august la Budapesta, Ungaria.

Lucian Oțoiu a concurat la Masters 2 (sportivi între 50 și 59 de ani), categoria de greutate 120 de kilograme, împotriva celor mai buni sportivi din Ungaria, Norvegia, Finlanda, Germania și România.

Lucian Oțoiu a luptat pentru medalia de aur până în ultima clipă, însă a câștigat medalia de argint,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cutremur cu magnitudine de 5.3 produs în Japonia

Publicat

Un cutremur semnificativ, cu magnitudinea de 5.3 s-a produs sâmbătă, 6 august, în Japonia. Seismul a avut loc la adâncimea de 10 kilometri.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, sâmbătă, 6 august 2022, la ora 15:23:40 (ora locală a României), s-a produs în largul coastei de est HONSHU, Japonia un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.3.

Seismul a avut loc la adâncimea de 10km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 195km E de Sakura, 201km SE de Katsuta, 202km SE de Hitachi-Naka, 203km E de Chiba, 205km E de Ichihara, 205km SE de Mito, 208km SE de Hitachi, 222km E de Kashiwa, 225km SE de Tsukuba, 226km E de Matsudo.

Citește mai departe

ACTUALITATE

259 de noi infectări la Cluj. Ne apropiem de 10 cazuri de COVID la mie în județ. La Cluj-Napoca, incidența este de 13,70

Publicat

test covid pixabay.jpg

259 de cazuri de Covid-19 au fost diagnosticate la Cluj în ultimele 24 de ore. La nivel național au fost 6.441 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 28 de decese.

4.612 de Covid-19 au fost diagnosticate la Cluj-Napoca între 20 iulie și 2 august, perioada de raportare pentru ziua de sâmbătă. Incidența cazurilor la Cluj-Napoca a ajuns la 13.70.

În aceeași perioadă, în întreg județul Cluj au fost raportate 6.982, iar incidența a ajuns la 9,22 la mia de locuitori.

În spitalele clujene sunt internați pe secții 150 de pacienți cu Covid-19, dintre care 23 de copii. La ATI sunt 13 pacienți,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO. FOTO. Șoferi prinși DROGAȚI în trafic în timpul unei RAZII la Cluj. Se „poartă” AMESTECUL de substanțe

Publicat

drugtest alcooltest 17.jpg

Nu mai puțin de 13 șoferi au fost prinși drogați la volan în timpul unei razii care a avut loc la Cluj-Napoca în noaptea de vineri spre sâmbătă. Cel puțin un șofer a fost testat pozitiv la mai multe substațe psihoactive.

Noaptea trecută, polițiștii rutieri clujeni, sprijiniți de polițiști rutieri ai Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, alături de polițiștii celorlalte inspectorate de poliție județene din țară au continuat acțiunile cu efective mărite, pentru prevenirea și combaterea consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan.

1.200 de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe