Connect with us

EVENIMENT

Cadrele medicale de la Secția ATI a spitalului din Orăștie au demisionat: ”Suntem trimiși la moarte cu mâinile goale”

PublicatCadrele medicale de la secția ATI din Spitalul Orăștie au demisionat, luni dimineață, pentru că nu au primit echipamentele medicale necesare pentru a putea trata bolnavii.

Personalul secției și-a arătat revolta de zilele trecute și a dat un ultimatum autorităților să rezolve problema până în această dimineață, iar prefectul de Hunedoara, Vasile Potecă este în drum spre Orăștie, ca să discute cu managerul spitalului, scrie ziarul Libertatea.

Potrivit, unui ordin transmis zilele trecute de prefectul județului, Spitalul Județean de Urgență Deva s-a transformat în unitate medicală care va prelua pacienții infectați cu virusul COVID-19. De asemenea, în ordin se mai precizează faptul că spitalele municipale din județ, precum: Petroșani, Orăștie și Vulcan au devenit ”spitale suport” pentru tratarea oamenilor infectați cu noul coronavirus.

Faptul că mai multe spitale municipale trebuie să se ocupe de tratarea cazurilor de COVID-19 i-a revoltat pe angajați, care spun că nu au aparatura și nici echipamentele medicale necesare.

”Avem două combinezoane pentru 12 angajaţi, iar managerul spitalului nu mai răspunde la telefon. Asta e situaţia, din păcate. Nu sunt optimistă deloc pentru că ştiu cum stau lucrurile şi ştiu că suntem trimişi la moarte cu mâinile goale. (…) Din păcate nu se fac testări decât în anumite situaţii, nu avem o situaţie clară. Eu sunt în izolare pentru că am intrat în contact cu o persoană posibil-contaminată la care are recoltat tester, dar nu ştiu rezultatul. Aştept să văd – mor, nu mor, cum mă mai simt. Din păcate se încearcă cumva nişte muşamalizări – cred, ascunderi de cazuri. Aşa am senzaţia. Nu e ceea ce ar trebui să fie şi noi suntem aruncaţi în cuşca cu lei – ca nişte bucăţi de carne. Noi am considerat la Orăştie că nu putem să ne ducem către moarte cu mâinile goale”, a declarat dr. Lorena Ehim, medic şef de secţie ATI la spitalul din Orăştie, potrivit Ziarul Hunedoreanului.

”Astăzi, la ora 14.00, mi s-a semnalat că sunt probleme cu cadrele medicale de la Secţia ATI a Spitalului din Orăştie, care au plecat acasă, pentru că se tem de coronavirus. Am sunat managerul pentru a o întreba care este situaţia. Ea mi-a zis: ATI-ul Spitalului din Orăştie este cea mai modernă secţie pe care o avem în judeţul Hunedoara. Este modernizată de câteva săptămâni. Are toate dotările necesare. Medicii de acolo au echipamente. Numai că doamna doctor a zis că ea nu vrea să trateze coronavirus, cu toate că nici nu aveau pacienţi cu coronavirus acolo, că ea dacă tratează moare. Şi împreună cu cinci asistente şi cu cinci infirmiere s-au ridicat şi au plecat. Mă deplasez spre Orăştie pentru a vedea ce putem face pentru restabilirea situaţiei la Secţia de ATI”, a declarat prefectul Vasilică Potecă pentru zdh.ro.

Prefectura judeţului Hunedoara susţine că la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) nu ar fi fost luate măsuri pentru limitarea infecţiei cu virusul COVID-19 şi că unitatea medicală ar fi fost administrată defectuos, acestea fiind câteva dintre motivele care au determinat suspendarea din funcţie a managerului interimar, Daniela Roşca, pe perioada stării de urgenţă.

“Pe fondul administrării defectuoase a situaţiei de la Spitalul Judeţean sunt în curs de închidere patru secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva. Pentru procedurile de închidere nu a existat nicio procedură clară, o decizie managerială corectă, totul făcându-se la voia întâmplării. Secţia Pneumologie s-a închis ulterior, personalul medical plecând acasă în autoizolare, fără ca managerul SJU Deva să ia nici o măsură. Secţia Oncologie, unde s-au înregistrat cazuri COVID 19, s-a închis. Abia după intervenţia Instituţiei Prefectului judeţului Hunedoara situaţia a fost deblocată”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Hunedoara, remis luni AGERPRES.

Conducerea Prefecturii susţine că la SJU Deva nu au fost luate “nici un fel de măsuri” pentru limitarea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus şi că, duminică, au continuat internările pentru persoanele care nu aveau simptome de COVID-19, punându-se în pericol viaţa acestora.

Totodată, susţine Prefectura Hunedoara, “managerul SJU Deva nu a comunicat în timp util comanda fermă în vederea achiziţionării de materiale, echipamente şi medicamente, acest lucru având loc după intervenţia fermă a Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara”.

“În acelaşi timp, în cursul zilei de astăzi (luni, n.r.), Instituţiei Prefectului i-a fost transmisă o scrisoare în care conducerea SJU Deva reclamă lipsa medicamentelor specifice pentru tratarea COVID 19. Cu toate că Instituţia Prefectului – judeţul Hunedoara a pus la dispoziţia SJU Deva posibilele soluţii, managerul SJU Deva nu a luat nici o măsură, fiind în situaţia de a pierde legătura cu posibilii furnizorii”, se precizează în documentul citat.

În replică, administratorul public al judeţului Hunedoara, Costel Avram, a declarat luni că activitatea de coordonare a SJU Deva a fost efectuată de către prefect şi DSP Hunedoara, prin managerul spitalului.

“De la începutul acestei crize, coordonarea SJU Deva a fost efectuată de către prefect şi DSP Hunedoara, prin managerul SJU. Atributul prefectului nu este numai de a demite sau suspenda, ci şi de a coordona activitatea. Regretăm că domnul prefect îşi asumă demiteri, dar acţiune, ba. În aceste momente trebuie să dăm dovadă de unitate, calm şi de responsabilitate”, a menţionat Avram, citat într-un comunicat al Consiliului Judeţean Hunedoara.

Prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, a anunţat luni că a decis suspendarea din funcţie, pe durata stării de urgenţă, a managerului interimar al SJU Deva, urmând să fie desemnată o altă persoană care să “restabilească normalitatea şi să organizeze activitatea SJU Deva în situaţia actualei crize COVID-19”.

Cinci medici şi 13 pacienţi din cadrul SJU Deva erau infectaţi, luni, cu virusul COVID-19, trei dintre pacienţi fiind internaţi la secţia de Terapie Intensivă.

Surse: libertatea.ro, zdh.ro; agerpres.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO. Cerb de 6.000 de euro, împușcat de doi braconieri din Mureș. Zeci de trofee, arme și carne, găsite la percheziții

Publicat

Poliţiştii din Mureș au reţinut, pentru 24 de ore, doi bărbați bănuiți de uz de armă fără drept, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor şi braconaj. Cinci arme letale de vânătoare, peste 160 de elemente de muniție, precum și aproape 60 de trofee de vânat au fost indisponibilizate, după patru percheziţii domiciliare.

Poliţiştii de la arme explozivi şi substanţe periculoase din Mureș, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, au pus în executare, în 25 septembrie a.c., patru mandate de percheziţie domiciliară, în județul Mureș, la locuinţele a doi bărbați, bănuiți de uz de armă fără drept, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor şi braconaj.

În septembrie a.c., cei doi s-ar fi deplasat în zona unui fond de vânătoare din comuna Gheorghe Doja și, fără a deține autorizație de vânătoare, ar fi împușcat un cerb, a cărui valoare a fost estimată la aproximativ 6.000 de euro.

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 5 arme letale de vânătoare deținute legal, 166 de elemente de muniție, 58 de trofee de vânat, 86 de kilograme de carne de origine animală și 57 de articole pirotehnice.

De asemenea, au fost constatate două fapte contravenționale ce au ca obiect nepăstrarea corespunzătoare a armelor înscrise în permisul de armă și a muniției aferente acestora, fiind luată măsura complementară a anulării dreptului de deținere, port și folosire a armelor letale.

Față de cei doi bărbați, polițiștii au luat măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore, cercetările fiind continuate pentru uz de armă fără drept, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și braconaj.

La acţiune au participat și poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, Serviciului de Ordine Publică, specialişti criminalişti şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din Mureș.

Citește mai departe

EVENIMENT

Germania desemnează noi zone de risc de coronavirus şi renunţă la avertizarea generală privind călătoriile

Publicat

steag germania

Guvernul german a clasificat miercuri regiuni din 11 ţări europene, inclusiv România, în categoria de risc ridicat de coronavirus.

În acelaşi timp, Germania a renunţat la avertizarea generală privind călătoriile în 160 de ţări din afara Uniunii Europene şi va evalua separat fiecare ţară, conform numărului de infecţii cu coronavirus.

Institutul Robert Koch (RKI), care răspunde de controlul bolilor, a desemnat ca zone de risc, pentru prima oară de la începutul pandemiei, teritorii din Regatul Unit, respectiv Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, din Lituania şi din Estonia.

Pe listă mai figurează departamentele Pays de la Loire şi Bourgogne din Franţa şi au fost adăugate noi regiuni din Croaţia, Irlanda, România, Slovenia şi Ungaria.

Miercuri seara, Ministerul de Externe de la Berlin a publicat online o avertizare de călătorie în Belgia, Lituania şi România.

Clasificarea ca zonă de risc, urmată de avertizarea de călătorie, se face dacă numărul de infecţii noi cu coronavirus depăşeşte 50 la 100.000 de locuitori în ultimele şapte zile. Avertizarea nu reprezintă o interdicţie, ci este considerată o modalitate semnificativă de descurajare a deplasărilor, în special cu scop turistic. De asemenea, avertizările permit consumatorilor să anuleze rezervările, fără a pierde sumele aferente.

Pentru germani au rămas puţine ţări care nu sunt vizate nici de avertizări de călătorie, nici de recomandări, mai ales că – observă dpa – listele sunt actualizate în prezent în Europa o dată la câteva zile.

După cele mai recente decizii de la Berlin, 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt considerate cel puţin parţial zone de risc de coronavirus, iar patru – Belgia, Cehia, Luxemburg şi Spania sunt incluse integral în categoria respectivă.

Polonia este singura ţară vecină cu Germania care nu se află deocamdată pe lista de risc, însă numărul de infecţii este şi acolo în creştere. Dintre destinaţiile turistice populare, au rămas neafectate de avertizări Cipru, Grecia, Italia şi Malta.

De pe lista zonelor de risc au fost eliminate cantonul Fribourg din Elveţia şi judeţele Zadar şi Sibenik-Knin din Croaţia.

În afara UE, peste 130 de ţări depăşesc pragul de infecţii, calificându-se ca zone de risc din punctul de vedere al Germaniei, iar în alte 50 de ţări călătoriile nu sunt recomandate din cauza restricţiilor la intrare sau din cauza restricţiilor la ieşirea din UE.

Din acest grup face parte şi Thailanda, o destinaţie turistică apreciată în sezonul rece, chiar dacă nu s-au înregistrat decât foarte puţine infecţii cu coronavirus; această ţară a interzis însă accesul turiştilor străini.

Avertizarea generală privind călătoriile fusese emisă de ministrul german de externe, Heiko Maas, în 17 martie, după închiderea multor frontiere şi întreruperea unor legături aeriene.

Măsurile respective au blocat în străinătate mii de cetăţeni germani. Restricţia a fost ridicată pentru majoritatea ţărilor europene în 15 iunie. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat de 40 ani a ars de viu într-un incendiu în Copălău, județul Botoșani

Publicat

Sursă foto: arhivă

Un bărbat în vârstă de 40 ani a ars de viu, joi, după ce flăcările i-au cuprins casa din satul Copălău, județul Botoșani.

La incendiu s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale cu apă și spumă si un echipaj al SJA.

Pompierii au găsit trupul neînsuflețit al unui bărbat, în vârstă de 40 ani, carbonizat, în bucătăria casei.

Se intervine pentru lichidarea incendiului.

Incendiul se manifestă atât în interiorul casei, cât și la acoperiș.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat lovit de o mașină în Prahova, condusă de un șofer în vârstă de 80 de ani. A traversat prin loc nepermis

Publicat

Un bărbat de 56 ani a fost lovit, joi, de o maşină condusă de un șofer în vârstă de 80 de ani, pe DN 1A, în Lipănesti, județul Prahova, în timp ce traversa strada printr-un loc nepermis.

Din primele verificări ale polițiștilor a reieșit că un bărbat de 80 de ani care se deplasa la volanul unui autoturism pe DN 1A, pe sensul de mers București-Brașov, a acroșat un bărbat de 56 ani care se pare că ar fi traversat prin loc nepermis.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Bărbatul de 56 de ani a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate