Connect with us

ACTUALITATE

Câinii şi-au modificat culoarea ochilor în urma domesticirii. Studiu

Publicat

caine pixabay e1701271875334.jpg
sursa foto: pixabay.com

Un studiu recent, difuzat miercuri prin intermediul AFP, arată că procesul de domesticire a câinilor a avut un impact asupra modificării culorii ochilor acestora.

Ochii câinilor au devenit mai clari comparativ cu cei ai rudei lor apropiate, lupul, şi au căpătat, de-a lungul evoluţiei, o nuanţă maronie, mai prietenoasă şi mai puţin ameninţătoare pentru om.

„Culoarea irisului câinilor este mai închisă comparativ cu cea a lupilor, iar această culoare închisă influenţează pozitiv percepţia umană asupra câinilor”, se arată într-un studiu realizat de cercetători din cadrul Departamentului de Zoologie al Universităţii Teikyo din Japonia.

Oamenii ar fi selectat în mod natural câinii cu ochi mai închişi la culoare, iar această presiune selectivă ar fi favorizat animalele ai căror ochi erau „percepuţi ca fiind prietenoşi”, potrivit cercetării publicate miercuri în jurnalul ştiinţific Royal Society Open Science.

Domesticirea câinelui, care provine din lupul cenuşiu, s-a produs treptat, în urmă cu 50.000 – 15.000 de ani.

În prezent, majoritatea canidelor înrudite cu lupul au irisul deschis la culoare, gălbui, cu o pupilă întunecată în centru.

În schimb, ochii câinilor din aproximativ 30 de rase selectate pentru studiu au irisul mare şi închis la culoare, cu tendinţă spre roşu, ceea ce face dificilă distingerea pupilelor.

Câinii şi-au modificat culoarea ochilor în urma domesticirii. Un studiu recent a demonstrat că această interacţiune este facilitată

Se crede că această diferenţă prezintă o importanţă semnificativă în schimbul de priviri între oameni şi companionii lor fideli.

Acest schimb, de care câinele ştie să se folosească pentru a atrage atenţia stăpânului său, are ca rezultat, spre exemplu, producerea de oxitocină, identică cu cea care rezultă dintr-un schimb de priviri între mamă şi copil.

Un studiu recent a demonstrat că această interacţiune este facilitată, în cazul câinilor, de dezvoltarea muşchilor faciali care le permit să moduleze expresia privirii, spre deosebire de lupi.

Câinii şi-au modificat culoarea ochilor în urma domesticirii. Vulnerabil şi inofensiv

Dar care este motivul pentru care un iris mai închis la culoare ar face un câine mai simpatic în ochii unui om? Cercetătorii de la Teikyo se bazează pe studii aplicate la primate şi, mai ales, la oameni, la care o pupilă dilatată este asociată, spre exemplu, cu emoţii pozitive, spre deosebire de o pupilă contractată.

Mai important, o pupilă mare ar fi, de asemenea, asociată inconştient cu o fiinţă juvenilă, prin urmare vulnerabilă şi inofensivă – ca la copii, în cazul cărora dimensiunea pupilei scade odată cu înaintarea în vârstă.

Atunci când irisul unui câine este întunecat şi, prin urmare, nu se poate distinge de pupilă, oamenii au impresia că văd o pupilă foarte mare. Un câine cu irisul închis la culoare este astfel perceput „drept slab şi având nevoie de protecţie”, potrivit studiului.

Câinii şi-au modificat culoarea ochilor în urma domesticirii. Cercetătorii au testat această teorie prezentând oamenilor imagini cu 12 câini

Cercetătorii au testat această teorie prezentând oamenilor imagini cu 12 câini, în două versiuni: una cu ochii închişi la culoare şi una cu ochii deschişi la culoare.

Participanţilor li s-a cerut să caracterizeze personalitatea fiecărui animal, de la prietenoasă la mai puţin prietenoasă.

De asemenea, ei au fost întrebaţi dacă ar dori să interacţioneze cu fiecare câine sau chiar să îl adopte. Operaţiunea a fost repetată cu o a doua cohortă de participanţi.

„Câinii cu ochii închişi la culoare din imagini au fost percepuţi drept mai prietenoşi şi mai juvenili”, potrivit concluziilor studiului. Însă, deşi această caracteristică a facilitat interacţiunea, nu a fost suficientă pentru a stârni dorinţa de adopţie.

Cercetătorii de la Universitatea Teikyo au recunoscut că studiul lor prezintă unele limitări, cum ar fi „familiaritatea”, care ar sugera că sunt preferaţi câinii cu ochii închişi la culoare doar pentru că sunt mai numeroşi sau faptul că testele au fost efectuate pe un număr limitat de specii de câini în comparaţie cu toate cele existente.

„Acesta este primul studiu care analizează diferenţa de culoare a ochilor între câini şi lupi”, a declarat pentru AFP autorul principal Akitsugu Konno. Însă, „alţi factori decât preferinţele umane ar putea contribui la ochii mai întunecaţi ai câinilor”, a adăugat el, exprimându-şi speranţa că alte cercetări pe această temă vor „confirma universalitatea acestui fenomen”. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Cutremur cu magnitudinea 3 în județul Vrancea

Publicat

cutremur 1.jpg

Publicitate

Un cutremur slab cu magnitudinea 3 s-a produs sâmbătă, la ora 13:42, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 111,1 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 49 km vest de Focșani, 56 km nord de Buzău, 66 km sud-est de Sfântu – Gheorghe, 74 km est de Brașov, 85 km nord-est de Ploiești.

De la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Bărbat de 38 de ani, din Ungureni, reținut după ce ar fi bătut mai mulți tineri, cărora le-a distrus și mașina

Publicat

foto: bărbat de 38 de ani, din ungureni, reținut după

Publicitate

Persoane reținute de polițiști pentru infracțiuni cu acte de violență

La data de 14 martie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinesti au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, față un bărbat de 38 de ani, din comuna Ungureni, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, amenințare și distrugere.

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 13…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Câți români și-au găsit loc de muncă în 2024

Publicat

câți români și au găsit loc de muncă în 2024

Publicitate

Câți români și-au găsit loc de muncă în 2024. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a reușit să încadreze în muncă 183.849 de persoane în 2024. Instituția și-a prezentat, vineri, bilanțul, în prezența ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Au fost organizate 1.028 de programe de formare profesională pentru grupuri vulnerabile. S-a reușit angajarea a 45.942 de tineri sub 30 de ani.

De asemenea, 15.246 de tineri NEET…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: O tânără a absolvit Facultatea de Bioinginerie Medicală, însă, pentru a salva vieți, s-a făcut pompier

Publicat

botoșani: o tânără a absolvit facultatea de bioinginerie medicală, însă,

Publicitate

O tânără de 23 de ani din Botoșani, absolventă de bioinginerie medicală, a depus, vineri, jurământul militar la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă ‘Pavel Zăgănescu’ Boldești, potrivit unui comunicat de presă transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.

Potrivit sursei citate, Alexandra Carla Poliec a decis să renunțe la cariera în bioinginerie medicală și a aplicat pentru o carieră ca…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe