Connect with us

ACTUALITATE

Câinii şi-au modificat culoarea ochilor în urma domesticirii. Studiu

Publicat

caine pixabay e1701271875334.jpg
sursa foto: pixabay.com

Un studiu recent, difuzat miercuri prin intermediul AFP, arată că procesul de domesticire a câinilor a avut un impact asupra modificării culorii ochilor acestora.

Ochii câinilor au devenit mai clari comparativ cu cei ai rudei lor apropiate, lupul, şi au căpătat, de-a lungul evoluţiei, o nuanţă maronie, mai prietenoasă şi mai puţin ameninţătoare pentru om.

„Culoarea irisului câinilor este mai închisă comparativ cu cea a lupilor, iar această culoare închisă influenţează pozitiv percepţia umană asupra câinilor”, se arată într-un studiu realizat de cercetători din cadrul Departamentului de Zoologie al Universităţii Teikyo din Japonia.

Oamenii ar fi selectat în mod natural câinii cu ochi mai închişi la culoare, iar această presiune selectivă ar fi favorizat animalele ai căror ochi erau „percepuţi ca fiind prietenoşi”, potrivit cercetării publicate miercuri în jurnalul ştiinţific Royal Society Open Science.

Domesticirea câinelui, care provine din lupul cenuşiu, s-a produs treptat, în urmă cu 50.000 – 15.000 de ani.

În prezent, majoritatea canidelor înrudite cu lupul au irisul deschis la culoare, gălbui, cu o pupilă întunecată în centru.

În schimb, ochii câinilor din aproximativ 30 de rase selectate pentru studiu au irisul mare şi închis la culoare, cu tendinţă spre roşu, ceea ce face dificilă distingerea pupilelor.

Câinii şi-au modificat culoarea ochilor în urma domesticirii. Un studiu recent a demonstrat că această interacţiune este facilitată

Se crede că această diferenţă prezintă o importanţă semnificativă în schimbul de priviri între oameni şi companionii lor fideli.

Acest schimb, de care câinele ştie să se folosească pentru a atrage atenţia stăpânului său, are ca rezultat, spre exemplu, producerea de oxitocină, identică cu cea care rezultă dintr-un schimb de priviri între mamă şi copil.

Un studiu recent a demonstrat că această interacţiune este facilitată, în cazul câinilor, de dezvoltarea muşchilor faciali care le permit să moduleze expresia privirii, spre deosebire de lupi.

Câinii şi-au modificat culoarea ochilor în urma domesticirii. Vulnerabil şi inofensiv

Dar care este motivul pentru care un iris mai închis la culoare ar face un câine mai simpatic în ochii unui om? Cercetătorii de la Teikyo se bazează pe studii aplicate la primate şi, mai ales, la oameni, la care o pupilă dilatată este asociată, spre exemplu, cu emoţii pozitive, spre deosebire de o pupilă contractată.

Mai important, o pupilă mare ar fi, de asemenea, asociată inconştient cu o fiinţă juvenilă, prin urmare vulnerabilă şi inofensivă – ca la copii, în cazul cărora dimensiunea pupilei scade odată cu înaintarea în vârstă.

Atunci când irisul unui câine este întunecat şi, prin urmare, nu se poate distinge de pupilă, oamenii au impresia că văd o pupilă foarte mare. Un câine cu irisul închis la culoare este astfel perceput „drept slab şi având nevoie de protecţie”, potrivit studiului.

Câinii şi-au modificat culoarea ochilor în urma domesticirii. Cercetătorii au testat această teorie prezentând oamenilor imagini cu 12 câini

Cercetătorii au testat această teorie prezentând oamenilor imagini cu 12 câini, în două versiuni: una cu ochii închişi la culoare şi una cu ochii deschişi la culoare.

Participanţilor li s-a cerut să caracterizeze personalitatea fiecărui animal, de la prietenoasă la mai puţin prietenoasă.

De asemenea, ei au fost întrebaţi dacă ar dori să interacţioneze cu fiecare câine sau chiar să îl adopte. Operaţiunea a fost repetată cu o a doua cohortă de participanţi.

„Câinii cu ochii închişi la culoare din imagini au fost percepuţi drept mai prietenoşi şi mai juvenili”, potrivit concluziilor studiului. Însă, deşi această caracteristică a facilitat interacţiunea, nu a fost suficientă pentru a stârni dorinţa de adopţie.

Cercetătorii de la Universitatea Teikyo au recunoscut că studiul lor prezintă unele limitări, cum ar fi „familiaritatea”, care ar sugera că sunt preferaţi câinii cu ochii închişi la culoare doar pentru că sunt mai numeroşi sau faptul că testele au fost efectuate pe un număr limitat de specii de câini în comparaţie cu toate cele existente.

„Acesta este primul studiu care analizează diferenţa de culoare a ochilor între câini şi lupi”, a declarat pentru AFP autorul principal Akitsugu Konno. Însă, „alţi factori decât preferinţele umane ar putea contribui la ochii mai întunecaţi ai câinilor”, a adăugat el, exprimându-şi speranţa că alte cercetări pe această temă vor „confirma universalitatea acestui fenomen”. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Bătaie de joc la adresa elevilor de la țară pe milioane de euro. Autoritățile au investit în săli de sport neîncălzite sau în câmp

Publicat

index 10 1000x600.webp.webp

Publicitate

Ca să fie în pas cu vremurile în materie de investiții, autoritățile locale de la țară construiesc săli de sport pe bandă rulantă, fără să ia însă în calcul utilitatea lor sau costurile ulterioare. S-a ajuns astfel la situația în care milioane de euro au fost aruncați pe apa sâmbetei, scrie ADEVĂRUL.

Județul Botoșani este considerat, mai ales în zonele rurale, unul dintre cele mai sărace din România. Încă sunt probleme serioase în privința alimentării cu apă și canalizare, gazul lipsește în majoritatea comunelor, iar satele sunt tot mai îmbătrânite. La toate acestea se adaugă un sistem sanitar rural la pământ. Comunități întregi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

cilibiu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani.
Eusebiu Laurențiu Cilibiu a explicat de ce a intrat în lupta pentru președinția Consiliului Județean Botoșani și care ar fi prioritățile sale în eventualitatea în care ar prelua această funcție într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe