Connect with us

EVENIMENT

Calendarul procesului electoral al alegerilor prezidenţiale 2019

Publicat

vot

Campania electorală pentru primul tur de scrutin se va desfăşura în intervalul 12 octombrie – 9 noiembrie.

Procesul electoral şi perioada electorală:

Procesul electoral reprezintă totalitatea acţiunilor şi evenimentelor întreprinse de candidaţi, autorităţile centrale sau locale etc., în perioada electorală, adică înaintea campaniei electorale, în timpul campaniei electorale, în ziua votului, până la publicarea în Monitorul Oficial a rezultatului alegerilor. Perioada electorală aferentă alegerilor prezidenţiale din 2019 a început la 28 august şi se va încheia la 15 noiembrie, dacă are loc un singur tur. În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, perioada electorală se va încheia după data de 28 noiembrie, potrivit Hotărârii de Guvern privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2019, din 27 august 2019.

Perioada electorală este acea perioadă de timp cuprinsă între ziua aducerii la cunoştinţa publicului a datei alegerilor şi data publicării rezultatelor finale în Monitorul Oficial.

Perioada de precampanie (28 august-12 octombrie)

Intervalul cuprins între data la care a intrat în vigoare hotărârea de guvern care stabileşte data alegerilor (27 august) şi data începerii campaniei electorale (12 octombrie) constituie perioada de precampanie electorală.

Până la 1 septembrie 2019, s-a constituit Biroul Electoral Central, format din preşedinte, 5 judecători ai Înaltei Curţi, 3 reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi 6 reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare, conform site-ului prezidentiale2019.bec.ro.

Până la data de 2 septembrie, partidele politice au putut depune la BEC protocoalele de constituire a alianţelor electorale. La 4 septembrie, BEC a anunţat că admite patru protocoale de constituire a unor alianţe electorale în perspectiva alegerilor prezidenţiale: Alianţa UN OM, Alianţa USR PLUS, Mişcarea Naţională Română şi Alianţa NAŢIONALIŞTILOR, scrie sursa citată.

La 4 septembrie, BEC a adoptat Hotărârea nr. 1/2019 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a birourilor electorale constituite pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2019.

La 16 septembrie 2019, AEP a comunicat că aproape 80.000 de alegători români s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, pentru a vota prin corespondenţă sau la o secţie de votare. Dintre cei aproape 80.000 de cetăţeni români, cei mai mulţi au optat pentru votul prin corespondenţă, respectiv 41.003, iar 38.944 au ales votul la secţia de votare, potrivit unui comunicat al AEP din 16 septembrie. Data limită până la care alegătorii români din străinătate s-au putut înregistra a fost 11 septembrie, cu prelungire până la 15 septembrie.

Până la 23 septembrie, candidaţii şi-au putut depune candidaturile la BEC. Potrivit calendarului, data rămânerii definitive a candidaturilor este 26 septembrie.

La 26 septembrie, BEC aduce la cunoştinţa publică declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor.

Tot până la 26 septembrie, primarii au obligaţia de a stabili locurile speciale pentru afişajul electoral.

Biroul Electoral Central comunică public, la 29 septembrie, ordinea de înscriere a candidaţilor pe buletinele de vot. Până la aceeaşi dată, Ministerul Afacerilor Externe trebuie să comunice AEP proiectul de listă cu sediile secţiilor de vot din străinătate.

Campania electorală pentru primul tur de scrutin (12 octombrie-9 noiembrie)

Campania electorală aferentă primului tur de scrutin începe la 12 octombrie şi se încheie la 9 noiembrie, ora 7.00.

Primarii, cu sprijinul prefecţilor, trebuie să facă publice, până la 12 octombrie, numărul circumscripţiilor electorale, precum şi delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare.

1 noiembrie este data până la care prefecţii şi Ministerul Afacerilor Externe confecţionează ştampilele birourilor electorale pentru secţiile de votare din ţară şi din străinătate.

Până la cel târziu 8 noiembrie, primarii au obligaţia de a întocmi şi tipări listele electorale permanente, în două exemplare.

Zilele votării (8, 9, 10 noiembrie – primul tur)

Zilele votării pentru prezidenţiale sunt, pentru alegătorii care votează pe teritoriul ţării, 10 noiembrie (primul tur de scrutin) şi 24 noiembrie (al doilea tur).

Alegătorii din afara ţării, au posibilitatea, în premieră după 1989, să voteze pe parcursul a trei zile consecutive. Secţiile de votare din străinătate vor fi deschise, după cum urmează: vineri, 8 noiembrie, între orele 12.00-21.00; sâmbătă, 9 noiembrie 2019, între orele 7.00-21.00; duminică, 10 noiembrie 2019, între orele 7.00-21.00, cu posibilitatea prelungirii în fiecare zi până cel mai târziu la ora 23.59, în cazul în care în sediul secţiei sau în afara acesteia se mai află alegători care aşteaptă să voteze, informează site-ul AEP, http://www.roaep.ro.

În privinţa alegătorilor care au optat pentru votul prin corespondenţă, aceştia trebuie să expedieze plicul cu votul exprimat, astfel încât acesta să ajungă la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară sau din afara ţării, până la cel târziu 7 noiembrie 2019. Dacă plicul nu ajunge la timp pentru a fi validat, alegătorul va fi notificat să se îndrepte spre cea mai apropiată secţie de votare.

În ziua votării, înainte de începerea votului, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa celorlalţi membri, verifică urnele, listele electorale, buletinele de vot şi ştampilele. De asemenea, aceştia aplică ştampilele de control pe ultima pagină a fiecărui buletin de vot apoi închid şi sigilează urnele.

Alegătorii care votează pe teritoriul ţării şi care la ora 21.00 (când se încheie votarea) se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara secţiei de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până la cel mult ora 23.59.

Tot în ziua votării, la 10 noiembrie, după ora 21.00, Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă desigilează urnele şi plicurile interioare şi începe numărătoarea voturilor.

După zilele votării

În perioada de după ziua votului de la primul tur de scrutin, are loc numărătoarea voturilor de către birourile electorale şi transmiterea lor către BEC (11-13 noiembrie).

Până la 12 noiembrie, candidaţii care au participat la alegeri, precum şi partidele sau alianţele pot depune la Curtea Constituţională cereri pentru anularea alegerilor pe motive de fraudă electorală.

Până la cel târziu 14 noiembrie, BEC trebuie să înainteze Curţii Constituţionale procesele-verbale cu rezultatele centralizate, pentru a fi validate şi publicate în Monitorul Oficial.

Al doilea tur de scrutin (22, 23 şi 24 noiembrie – al doilea tur)

În cazul în care niciun candidat nu întruneşte, în primul tur de scrutin, o majoritate absolută (majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale), Curtea Constituţională trebuie să aducă la cunoştinţa publică, până la 15 noiembrie 2019, numele celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin.

Campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin începe pe 15 noiembrie, iar ziua votării pentru cetăţenii care votează în ţară, este 24 noiembrie. La fel ca în primul tur, cetăţenii români care votează în afara ţării, pot vota pe parcursul a trei zile: 22, 23 şi 24 noiembrie, în aceleaşi intervale orare.

Până la 26 noiembrie, partidele şi candidaţii pot adresa Curţii Constituţionale cereri privind anularea alegerilor pe motive de fraudă electorală, iar până la 28 noiembrie, BEC trimite Curţii rezultatele centralizate ale votului.

După primirea rezultatelor de la BEC, Curtea validează alegerile şi rezultatele se publică în Monitorul Oficial. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Accident cu patru autoturisme implicate pe DN 11, în județul Bacău. Două persoane au fost rănite

Publicat

Arhivă foto

Un accident rutier soldat cu rănirea a două persoane s-a produs, duminică la amiază pe DN 11, în județul Bacău. În eveniment au fost implicate patru autoturisme.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române informează că pe DN 11 Onești-Târgu Secuiesc, în localitatea Bogdănești, județul Bacău a avut loc un accident rutier.

Din primele date s-a produs o coliziune în care au fost implicate patru autovehicule.

În urma evenimentului rutier, două persoane au fost rănite ușor și au fost evaluate medical la fața locului.

Conform sursei citate, traficul rutier este oprit pe ambele sensuri, pentru aproximativ 30 de minute, până la finalizarea cercetării la fața locului, însă circulația se dirijează pe acostament.

Citește mai departe

EVENIMENT

Arădenii dârdâie în continuare: Primăria Arad începe de luni furnizarea căldurii doar în şcoli

Publicat

Primăria Arad va da drumul la căldură, de luni, doar în şcoli şi în locuinţele racordate la centralele termice de la care se alimentează unităţile de învăţământ, aşteptând ajutor financiar de la Guvern pentru începerea furnizării energiei termice în tot oraşul.

Potrivit unui comunicat transmis de Primăria Arad, operatorul serviciului public de alimentare cu energie termică face deja probele de presiune pentru unităţile de învăţământ din municipiu, astfel încât de luni ”şcolarii şi preşcolarii să aibă condiţii normale de desfăşurare a activităţilor didactice”.

”Totodată, se va asigura termie şi pentru locuinţele arondate punctelor termice de unde se alimentează instituţiile de învăţământ”, informează Primăria Arad.

Primarul oraşului, Călin Bibarţ, precizează, în comunicat, că în sistemul sanitar se furnizează căldură de câteva săptămâni.

Căldură doar în spitale, școli și grădinițe

”Facem eforturi pentru a începe furnizarea căldurii în şcoli şi grădiniţe. Treptat, funcţie de finanţările guvernamentale şi evoluţia temperaturilor diurne şi nocturne, ne străduim să asigurăm termia în toate locuinţele municipiului, dar reiterez ideea că nu este normal ca doar din banii arădenilor să asigurăm aceste servicii atât timp cât preţul la gaze s-a triplat”, susţine Bibarţ.

Primăria așteaptă ajutor financiar de la Guvern

Miercuri, edilul îşi exprima public nemulţumirea că Guvernul nu a alocat sprijin financiar pentru producerea energiei termice la CET, arătând că preţul gigacaloriei ar putea depăşi 1.000 de lei, în condiţiile creşterii preţurilor la gaze, motiv pentru care municipalitatea amână începerea furnizării căldurii în locuinţe.

Municipalitatea a estimat că ar fi necesară suma de 23 milioane de lei pentru a putea menţine preţul gigacaloriei la nivelul de anul trecut.

„Este absolut necesar să primim un ajutor financiar, cu atât mai mult cu cât Aradul contribuie foarte mult la bugetul naţional, iar, pe de altă parte, nu din vina arădenilor sau a Aradului în acest an preţurile au luat-o razna la gaze. În plus, nu consider că este corect ca Primăria Arad să acopere toate datoriile istorice ale CET-ului”, spunea Călin Bibarţ. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la o locuință aflată într-o localitate din județul Olt. Patru persoane, transportate la spital

Publicat

Arhivă foto

Patru persoane au fost transportate la spital, duminică dimineață, în urma unui incendiu puternic izbucnit la o locuință din localitatea Poboru, județul Olt.

Potrivit ISU Olt, patru persoane, cu vârste între 57 și 83 de ani, au ajuns la spital în urma unui incendiu izbucnit la o locuință, cel mai probabil din cauza folosirii lichidelor inflamabile pentru aprinderea focului în sobă.

Evenimentul a avut loc în comuna Poboru, iar pentru gestionarea acestuia au intervenit pompierii Stației Scornicești, cu două autospeciale de stingere, un echipaj SMURD și o autospecială pentru primă intervenție, dar și trei echipaje de la Serviciul Județean de Ambulanță Olt.

La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta la două încăperi ale locuinței, iar cele patru persoane se aflau în afara casei, conștiente.

Cele patru victime, cu arsuri la nivelul feței și membrelor superioare, au fost preluate de echipajele medicale și transportate la UPU Slatina.

Conform sursei citate, în urma incendiului au ars bunurile din două camere de locuit și circa 10 metri pătrați de tavan.

Cauza probabilă a incendiului fiind folosirea lichidelor combustibile neadecvate, pentru aprinderea focului.

Pentru a evita producerea unor astfel de evenimente, care pot avea urmări tragice, pompierii recomandă cetățenilor să nu aprindă focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile precum benzină, gaz sau a altor substanțe periculoase. De asemenea, este interzisă utilizarea altor materiale combustibile, în afară de cele pentru care soba a fost proiectată.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Incendiu violent în Caracal – Olt. O hală cu produse din carne, mistuită de flăcări

Publicat

incendiu hala olt1

Un incendiu a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică la o hală cu produse din carne aflată în municipiul Caracal.

Potrivit ISU Olt, mai bine de trei ore au acționat pompierii Detașamentului Caracal, pentru stingerea unui incendiu puternic izbucnit la o hală de producție a produselor din carne, din municipiul Caracal.

La locul indicat s-au deplasat, progresiv, două autospeciale de stingere cu apă și spumă, un autocamion de intervenție, o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime, un echipaj SMURD și o autospecială pentru primă intervenție.

incendiu hala olt

La sosirea primelor echipaje, incendiul se manifesta violent, la o hală de producție, cu posibilități de propagare la construcțiile aflate în imediata apropiere.

Pompierii au reușit localizarea rapidă a incendiului și astfel pagubele au fost reduse semnificativ.

incendiu hala olt2

Conform sursei citate, au ars hala, cu suprafața de aproximativ 150 de metri pătrați, construită pe structură metalică și materialele și echipamentele aflate în interior.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost un scurtcircuit electric.

Citește mai departe