Connect with us

ACTUALITATE

Calificative în loc de note pentru elevi, la orele de Educație Fizică. Proiect, la Senat

Publicat

elevi

Potrivit ziarului Alba24.ro, parlamentarii propun înlocuirea sistemului de notare cu numere îngregi de la 1 la 10, în cadrul orele de educație fizică, cu cel bazat pe calificative. Astfel, susțin aceștia, prin renunțarea notării cifrice se încurajează participarea copiilor obezi la orele de sport. 

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.1/2011 a Educaţiei Naţionale a fost întregistrată la Senat pentru dezbatere în 13 iunie.

„Necesitatea înlocuirii sistemului de notare cifrică prin sistemul de evaluare cu calificative bazate pe descriptori de performanță decurge din mai multe considerente. În primul rând notele nu sunt acordate pe baza unor criterii, ci în strânsă legătură cu experiența fiecărui cadru didactic, putându-se că notele nu au o bază științifică bine conturată. De asemenea, sistemul cifric realizează o discriminare destul de fină, învățământul primar nefiind atât de deschis spre această discriminare, accentul  trebuind a fi pus în principal pe dezvoltarea spiritului de echipă, de cooperare și egalitate, decât pe cel de competiție”, au explicat inițiatorii, în expunerea de motive.

Potrivit parlamentarilor, prin sistemul cifric se măsura, în special, corectitudinea îndeplinirii sarcinilor, evaluarea se raporta la un număr de greșeli, omisiuni, imperfecțiuni în funcție de condiția fizică a fiecărui elev sau student.

„Copiii obezi sau supraponderali sunt adesea  limitați de condiția fizică în a îndeplini anumite sarcini grele și în timpi cât mai scurți, astfel de situații conduc la renunțarea unui număr foarte mare de elevi la orele de educație fizică și sport, prin scutire medicală” , mai explică parlamentarii.

Conform unor studii, adolescenții din România, fete și băieți, ocupă ultimele locuri în Europa privind activități fizice zilnice.

„Încurajarea participării copiilor obezi la orele de educație fizică și sport, prin renunțarea notării cifrice, va conduce la scăderea numărului de copii obezi din România și la stimularea de practicare a sportului încă din tinerețe, în funcție de condiția fizică a fiecărui tânăr”, se mai precizează în expunerea de motive.

Proiectul prevede că, pentru disciplinele din domeniul sportului, rezultatele evaluării sunt exprimate prin calificative, „foarte bine”, „bine”, „suficient”, „insuficient”, pentru toate formele de învățământ și nivel de studiu, excepție făcând școlile de profil sportiv.

sursa: senat.ro, alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Noi materii pentru elevii din România. De când vor avea la şcoală ore de „Educaţie Nutriţională”, „Armonie şi expresie corporală” şi „Aventură cunoaşterii Universului”

Publicat

noi materii pentru elevii din românia. de când vor avea

Publicitate

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a emis un ordin prin care sunt aprobate noi programe şcolare pentru discipline opţionale incluse în oferta educaţională naţională, valabile în anul şcolar 2025–2026, informează playtech.ro.

Materii noi în şcolile din România

Printre aceste discipline se regăsesc „Educaţie Nutriţională”, „Armonie şi expresie corporală” şi „Aventură cunoaşterii Universului”. Ordinul a fost…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pescuitul se interzice în România începând de pe 9 aprilie. Cât durează prohibiția din 2025 și ce amendă riscă românii care nu respectă legea

Publicat

pescuitul se interzice în românia începând de pe 9 aprilie.

Publicitate

Începând de miercuri, pescarii din România trebuie să pună undițele în cui pentru o perioadă. Intră în vigoare prohibiția generală pentru pescuitul în apele naturale, o măsură anuală menită să protejeze resursele piscicole în cea mai importantă perioadă pentru reproducerea speciilor – primăvara. Potrivit Ordinului comun emis de Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului, interdicția se aplică la nivel național și va fi valabilă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (341)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (341)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

CITIND  REVISTA „RAMURI”  NR. 1 DIN 2025

Gabriela Gheorghișor publică studiul literar „Mihai Eminescu și avatarurile lui Orfeu”.  Studiul este o paralelă a modurilor cum văd orfismul eminescian Dumitru Chioaru și Ioan Em. Petrescu.  Merită reținute rândurile despre Orfeu și poezia orfică: „În conștiința literară europeană, Orfeu reprezintă arhetipul poeților….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Ionuț – Lucian Melinte, primarul comunei Gorbănești

Publicat

„invitatul zilei” la botosani24.ro: ionuț – lucian melinte, primarul comunei

Publicitate

„Invitatul Zilei” în la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi primarul comunei Gorbănești, Ionuț – Lucian Melinte.
Unul dintre cei mai tineri primari din România, Ionuț – Lucian Melinte a vorbit despre investițiile din această comună mică dar cochetă din județul Botoșani, unde în ultimi patru ani au fost investite milioane de euro de la Uniunea Europeană în diferite proiecte de infrastructură.
Un interviu realizat în studioul on-line…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe