Connect with us

ACTUALITATE

Calitatea apei Lacului Sfânta Ana s-a deteriorat. Prezenţa masivă a carasului argintiu – o problemă

Publicat


Calitatea apei Lacului Sfânta Ana s-a înrăutăţit în ultimii ani, prezenţa masivă a carasului argintiu fiind una dintre problemele identificate, specialiştii căutând soluţii de readucere a lacului la starea sa naturală.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) Harghita, Demeter László, a explicat joi, pentru AGERPRES, că lacul, fiind un ecosistem închis, cu un volum al apei relativ mic, este foarte sensibil la poluare, iar scăldatul şi toaletele tradiţionale reprezentau o sursă de azot şi fosfor, care sunt nutrienţi pentru alge.

Sursa citată a arătat că, potrivit măsurătorilor, nivelul acestor elemente “nu arăta o situaţie deosebit de gravă”, dar din anul 2018, atunci când s-a şi interzis scăldatul în lac, s-a constatat o schimbare vizibilă a culorii apei spre verde.

Demeter László a precizat că cercetătorii Universităţii Sapientia din Miercurea Ciuc, în colaborare cu specialişti de la universităţi din Ungaria, au arătat că această modificare se datorează schimbării compoziţiei de specii de alge din lac, care anterior a fost mai variată şi a fost dominată de specii solitare, iar în ultimii ani acesta a ajuns să fie dominată de o singură specie de alge verzi unicelulare, care formează reţele în apă şi se înmulţesc foarte mult.

Situaţia a fost explicată joi presei şi de conferenţiarul universitar dr. Máthé István, de la Catedra de Bioinginerie din Miercurea Ciuc a Universităţii Sapientia, care din 2012 realizează studii fizico-chimice, algologice şi microbiologice în cazul Lacului Sfânta Ana.

“Până nu demult, lacul era considerat unul din cele mai curate lacuri din ţară, însă în ultimul deceniu asistăm la eutrofizarea accentuată a lacului. Sub coordonarea mea, începând din anul 2012, o echipă de cercetători de la Universitatea Sapientia împreună cu alţi specialişti din ţară şi din Ungaria demarăm studii fizico-chimice, algologice şi microbiologice în cazul Lacului Sfânta Ana. În ultimii opt ani am prelevat probe de apă din lac de peste 50 de ori. Pe baza rezultatelor noastre putem afirma că în ultima perioadă algele s-au înmulţit în din ce în ce mai mult în lac şi astăzi asistăm la aşa numitul fenomenul de “înflorire a apei” sau înflorire algală. (…) Este interesant faptul că până în anul 2018 comunitatea de alge era dominată de o specie din grupul dinofite, care s-a înmulţit în masă mai ales vara, în lunile iunie şi august, şi în aceste perioade uneori apa din zona de mal devenea de culoare brun-deschis. Avem date din literatură, cum că această specie era dominantă şi în anii 1940. În anul 2016 a început să apară în număr mai semnificativ o altă specie, o algă verde, care din mai 2018 a devenit specia dominantă în lac, luând locul speciei amintite anterior. Această algă verde apare în număr mare chiar după topirea zăpezii, şi de aici vine culoarea verde actuală a lacului”, a explicat conferenţiarul din Miercurea Ciuc.

Acesta a precizat că, în ultimii zece ani, Lacul Sfânta Ana a fost vizitat de un număr tot mai mare de turişti, iar prezenţa acestora a dus la creşterea nutrienţilor cu care se hrănesc algele.

“În ultimul deceniu, Lacul Sfânta Ana este vizitată de turişti în număr din ce în ce mai mare, devenind un loc de scăldat şi de picnic pentru zeci, uneori pentru sute de oameni. Resturile de alimente, excrementele turiştilor sunt o sursă bună de azot şi fosfor, o parte dintre acestea ajungând şi în apa lacului, situat într-un crater vulcanic închis. În perioada scăldatului, în zona de ştrand a lacului, a putut fi evidenţiată şi ureea provenind de la cei care fac baie în lac. Astfel, odată cu creşterea nutrienţilor (azot şi fosfor) algele s-au înmulţit din ce în ce mai mult în lac”, a spus dr. Máthé István.

Specialiştii spun că, paralel cu acest fenomen, s-a constatat o scădere a cantităţii organismelor denumite zooplancton, adică crustacee mici şi rotatorii plutitoare, care filtrează apa, consumând algele şi bacteriile plutitoare (fitoplancton).

Cauza lipsei acestor organisme este prezenţa masivă a carasului argintiu (Carassius gibelio), o specie invazivă care se presupune că a fost introdusă artificial în lac de către pescari, data acestei introduceri fiind estimată de cercetători la aproximativ un deceniu, pe baza mărimii peştilor.

Populaţia de caraşi, fiind o specie foarte adaptabilă, s-a înmulţit foarte mult şi a ajuns să consume zooplanctonul, iar absenţa organismelor filtratoare a condus la înmulţirea unor specii de alge.

“Foarte probabil la începutul anilor 2010 a apărut şi s-a înmulţit din ce în ce mai mult în apa lacului peştele carasul argintiu (Carassus gibelio), care este o specie invazivă, originară din Asia, nedorită în niciun lac natural. Potrivit biologului Imecs István – expert în peşti – carasul a fost introdus intenţionat în lac de către necunoscuţi, poate cu scopul ca ulterior să poată pescui în lac. Carasul s-a înmulţit foarte rapid în lac, astăzi pot fi văzuţi sute, chiar mii de peşti în zona de mal. Indivizii tineri se hrănesc cu zooplancton, animale acvatice de mici dimensiuni. Reprezentanţii zooplanctonului (raci de mici dimensiuni, rotifere, etc) consumă mai ales alge, limitând astfel populaţiile lor. În lacul Sfânta Ana carasul argintiu s-a înmulţit aşa de mult, încât peştişorii mici practic consumă aproape în totalitate zooplanctonul, acest lucru favorizând şi mai mult înmulţirea algelor în apă”, a arătat conferenţiarul Universităţii Sapientia.

Acesta a punctat faptul că, dacă în 2012, în zona cea mai adâncă a lacului (6-6,5 m adâncime) apa era transparentă până la fund, în aprilie 2019, chiar după topirea gheţii, transparenţa era de numai 1,4 metri.

“Scăderea calităţii apei poate fi mai uşor detectată, vizualizată, printr-un alt indicator, numit transparenţa apei. Acest indicator se măsoară cu aşa numitul disc Secchi, un disc alb-negru, care este introdus în apă, şi adâncimea la care discul nu mai este vizibil poartă denumirea de “adâncimea Secchi”. În primăvara anul 2012 în zona cea mai adâncă a lacului (6-6,5 m adâncime) apa era transparentă până la fund. Valorile medii ale transparenţei apei au scăzut continuu în ultimii ani, iar în aprilie 2019, chiar după topirea gheţii, transparenţa (adâncimea Secchi) era de numai 1,4 metri şi apa avea o culoare verde deschis datorită înmulţirii algelor, culoare care s-a intensificat în perioada de vară, odată cu înmulţirea mai accentuată al algelor. Problema cu eutrofizarea, înmulţirea algelor în masă este că, atunci când populaţiile de alge intră în declin se înmulţesc bacteriile care se hrănesc cu substanţe organice, iar descompunerea accentuată poate duce la un miros neplăcut, scăderea nivelului de oxigen dizolvat în apă, care afectează negativ tot ecosistemul lacului, putând duce şi la moartea unor peşti, larve şi adulţi de nevertebrate şi vertebrate”, a arătat specialistul.

Acesta consideră că soluţia de rezolvare a problemei este eliminarea carasului argintiu din lac, dar şi rezolvarea problemei toaletelor şi practicarea în zonă a unui turism ecologic.

“În concluzie, se poate afirma că calitatea apei lacului Sfânta Ana s-a deteriorat vizibil în ultimul deceniu din cauza înmulţirii în masă a algelor verzi, favorizată mai ales de creşterea în apă a cantităţii fosforului şi azotului în urma turismului şi din cauza apariţiei şi înmulţirii carasului argintiu, care mănâncă animalele mici (zooplanctonul), consumatoare de alge. Soluţia propusă ar fi eliminarea cât mai repede a peştilor, cu metode de pescuit tradiţionale, folosind diferite tipuri de plasă de pescuit. Scăldatul în lac a fost interzis în primăvara anului 2018, însă trebuie rezolvată în mod satisfăcător problema WC-urilor, şi trebuie promovat un turism cât mai ecologic”, a conchis dr.Máthé István.

La rândul său, directorul ANANP Harghita, Demeter László, a precizat că se lucrează la elaborarea unui studiu şi la identificarea unor surse de finanţare pentru rezolvarea problemei.

“În momentul de faţă, ANANP împreună cu cercetători şi factorii interesaţi, lucrează la elaborarea unui studiu şi a unui plan de acţiune, respectiv la identificarea unor surse de finanţare pentru reducerea populaţiei de caraşi din lac şi pentru implementarea unui set de măsuri pentru readucerea lacului într-o stare naturală”, a subliniat Demeter László.

Situat la aproximativ 950 de metri altitudine, în masivul Ciomatu Mare, Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România, se întinde pe 20 de hectare şi are o adâncime de aproximativ şapte metri.

Nefiind alimentată de izvoare, apa lacului provine numai din ploi şi din topirea zăpezii, iar până nu demult era considerat unul dintre cele mai curate lacuri din ţară. AGERPRES

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Aproape 5.500 de elevi din toată țara, afectaţi de suspendarea cursurilor din cauza gripei

Publicat

prescolari

Suspendarea parţială sau integrală a cursurilor în mai multe unităţi de învăţământ din ţară din cauza gripei afectează, în prezent, 5.467 de elevi, a anunţat joi Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Potrivit MEC, această cifră nu reprezintă numărul copiilor bolnavi.

Cursurile sunt închise parţial sau integral în Bucureşti şi în 17 judeţe.

Sunt închise parţial unităţi de învăţământ din judeţele: Mureş, Teleorman, Ialomiţa, Neamţ, Ilfov, Iaşi, Dâmboviţa, Cluj, Constanţa, Dolj, Sibiu, Sălaj, Suceava, Bucureşti, Argeş, Braşov şi Buzău. În Galaţi, o grădiniţă este închisă integral. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Producătorul Magiunului de Prune Topoloveni obţine 775.000 de euro pentru promovarea produsului în Emiratele Arabe şi Vietnam

Publicat

Sonimpex Topoloveni, producătorul Magiunului de Prune Topoloveni, obţine fonduri europene în valoare de 775.000 de euro pentru promovarea produsului în Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Vietnam, dar va participa şi la târguri şi expoziţii în Japonia, America şi Brazilia, a anunţat, joi, compania.

“În cel de-al 28-lea an de la înfiinţarea Sonimpex Topoloveni, începem promovarea Magiunului de Prune Topoloveni în Emiratele Arabe şi Vietnam cu fonduri europene în valoare de 775.000 de euro. Ca membri ai Patronatului Romconserv, vom participa la târguri şi expoziţii în Japonia, America şi Brazilia. Ne mândrim cu faptul că la nivel european am deschis drumul la Institutul Internaţional de Gust şi Calitate de la Bruxelles, ca firmă 100% românească, unde am primit 2 Stele Michelin – din maxim 3 – la Monde Selection, tot din Bruxelles, unde am fost medaliaţi cu bronz şi argint pentru Dulceaţa fără zahăr adăugat sau aditivi, dulceaţă obţinută conform unui brevet internaţional de invenţie. Faptul că în fabrica noastră nu folosim zahăr adăugat sau aditivi în niciun produs ne clasifică în topul celor mai bune unităţi de producţie din industria alimentară. Am reuşit astfel să avem ca scop suprem sănătatea consumatorilor”, spune Diana Stanciulov, asociat şi director comercial al Sonimpex Topoloveni.

Ea a precizat că, datorită acestor realizări pe plan naţional şi internaţional, Ministerul Agriculturii a înregistrat la OSIM cu numărul 1 în Registrul Naţional al denumirilor de origine protejată, ca produs tradiţional – Magiunul de prune Topoloveni – încă din 2009.

Înregistrarea a fost prima etapă pentru recunoaşterea la nivelul Uniunii Europene prin sistemul de calitate european al indicaţiilor geografice, ca Indicaţie Geografică Protejată, din 7 aprilie 2011.

“Timp de 5 ani am fost singurii producători români din industria alimentară cu o recunoaştere europeană în sistemul de calitate, între cei 1.500 de producători europeni”, mai spune Stanciulov.

Prin recunoaşterea europeană, compania a reuşit să acceseze fonduri europene pentru promovarea Magiunului de Prune Topoloveni în Norvegia, Elveţia, Rusia, America, Emiratele Arabe Unite, iar acum în Vietnam şi din nou EAU.

“Am fost plăcut surprinşi de faptul că am fost protejaţi cu Indicaţia Geografică Protejată, în Canada şi Japonia de Comisia Europeană. Recunoaşterea eforturilor noastre pentru a obţine protecţie, atât pentru produs, cât şi pentru toponimul Topoloveni, au condus la realizarea unui film de 30 de secunde, video care a obţinut 2,7 milioane de vizualizări la nivelul Uniunii Europene. Magiunul de prune Topoloveni a reprezentat un cadou preţios oferit de Preşedinţia României, Guvernul României, Senat sau Parlament. Aceste instituţii l-au recunoscut ca brand al României. Ar fi fost foarte bine să ni se asigure protecţia la nivelul instituţiilor naţionale acreditate în acest sens”, a adăugat directorul comercial al Sonimpex Topoloveni, Diana Stanciulov. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Reziduuri de pesticide peste limita maximă admisă în 1,66% din probele analizate pe fructele şi legumele importate

Publicat

supermarket

Monitorizarea reziduurilor de pesticide identificate în fructele şi legumele provenite din import arată că 1,66% din probele analizate au avut depăşiri ale limitelor maxime, sub media neconformităţilor înregistrate la nivelul Uniunii Europene, care se situează la 4,1%, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Datele au fost prezentate în cadrul şedinţei Consiliului Ştiinţific din cadrul ANSVSA organizate în vederea obţinerii unor opinii ştiinţifice cu privire la subiecte de interes pentru activitatea serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de stat, pe baza cărora să se poată stabili strategia pe termen scurt şi mediu în domeniul sănătăţii animalelor şi a siguranţei alimentelor, precizează ANSVSA într-un comunicat remis AGERPRES .

Principalele teme abordate în cadrul şedinţei au fost: strategia pentru combaterea pestei porcine africane, gestionarea focarelor de gripa aviară din Maramureş, monitorizarea reziduurilor de pesticide identificate în fructele şi legumele provenite din import şi identificarea unor modalităţi eficiente de colaborare directă între ANSVSA şi universităţile sau instituţiile de profil.

În privinţa Planului de eradicare a pestei porcine africane în populaţia de mistreţi din România au fost supuse dezbaterilor mai multe problematici legate de reducerea numărului de mistreţi, plata despăgubirilor, ecarisarea teritoriului de mistreţii morţi, evoluţia focarelor de pestă porcină africană, situaţia complexelor de vânătoare, etc.

“În urma celor discutate, s-a concluzionat că, până în prezent, strategia pentru combaterea pestei porcine africane aprobată în anul 2018, care prevede ca mistreţii din zonele afectate să fie vânaţi în proporţie de 100%, respectiv reducerea efectivului la mai puţin de 0,5 mistreţi/kilometru pătrat în jurul zonelor afectate, nu s-a realizat”, subliniază reprezentanţii Autorităţii.

ANSVSA avertizează că la această dată în România numărul focarelor de pesta porcină africană şi a zonelor în care trebuie impuse măsuri sunt în creştere, aspecte care vor determina o creştere semnificativă a costurilor pentru eradicarea şi combaterea acestei maladii şi, implicit, pierderi economice majore.

În acest context, preşedintele ANSVSA a solicitat şi a obţinut sprijinul mediului academic în privinţa revizuirii şi reactualizării strategiei privind combaterea pestei porcine africane şi adaptarea acesteia la situaţia existentă.

În ceea ce priveşte gestionarea focarului de gripă aviară H5N8, diagnosticat la păsări pe platforma zootehnică Seini din judeţul Maramureş, membrii Consiliului Ştiinţific au apreciat modul prompt în care ANSVSA a acţionat în conformitate cu legislaţia europeană şi naţională pentru combaterea focarului primar şi a celui secundar, menţionează Autoritatea.

De asemenea, a fost prezentat modul de gestionare de către Comisia Europeană a situaţiei epidemiologice la nivel european, prin decizii de restricţionare a zonelor în care evoluează gripa aviară în statele membre ale UE şi prin interdicţia totală a importului de păsări vii şi produse ale acestora, în cazul ţărilor terţe.

“Referitor la subiectul monitorizării reziduurilor de pesticide identificate în fructele şi legumele provenite din import, statistica relevă că numai 1,66% din probe analizate au fost declarate neconforme (depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide). Procentul este sensibil mai mic decât media neconformităţilor la nivelul Uniunii Europene, care se situează la 4,1%”, arată ANSVSA.

Ultimul subiect dezbătut a fost consacrat necesităţii de identificare a unor modalităţi eficiente de colaborare directă între ANSVSA şi universităţile şi instituţiile de profil, în sensul organizării de sesiuni de instruire a medicilor veterinari din sectorul de stat şi a medicilor veterinari concesionari, în scopul de a fi permanent conectaţi la realitatea epidemiologică actuală.

În acest sens, preşedintele ANSVSA a propus ca între autoritate şi universităţile/instituţiile de profil să fie încheiat un acord de colaborare, care să reprezinte cadrul juridic pentru funcţionarea de grupuri de experţi pe diferite tematici, precum epidemiologie, boli infecţioase, analiză de risc, igienă şi industrie alimentară, aspect cu care au fost de acord toţi membri Consiliului Ştiinţific.

Consiliul Ştiinţific al ANSVSA este format din personalităţi recunoscute ale mediului academic, care acordă asistenţă tehnică şi ştiinţifică, privind legislaţia naţională şi comunitară, în domeniile care au o influenţă directă sau indirectă asupra ariei de competenţă a Autorităţii. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copiii şi adolescenţii, victime ale reclamelor online pentru produse dăunătoare. Sunt necesare reglementări

Publicat

food

Copiii şi adolescenţii sunt bombardaţi cu reclame pe reţelele de socializare care promovează produse dăunătoare, de la alimente de tip fast-food la tutun şi alcool, potrivit unui raport susţinut de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi dat miercuri publicităţii, care subliniază necesitatea adoptării unor reglementări în acest domeniu, informează Reuters.

Agenţiile de publicitate vând giganţilor tehnologici informaţii despre copii obţinute prin intermediul jocurilor electronice, a precizat autorul principal al raportului, Anthony Costello.

“Copiii au dreptul să nu fie bombardaţi în fiecare zi cu reclame pe telefoanele mobile sau să fie victimele furtului de date…”, a precizat Costello, profesor de sănătate globală şi sustenabilitate la University College London.

“La nivel global, publicitatea dăunătoare este îndreptată spre copii, în special cea asociată cu lucruri care le vor afecta dezvoltarea şi sănătatea – cum ar fi încurajarea consumului de zahăr, de alimente fast-food, tutun, alcool, jocuri pe calculator şi jocuri de noroc”, a declarat Costello în cadrul unei conferinţe de presă.

Raportul, intitulat “Un viitor pentru copiii lumii?”, identifică şi schimbările climatice drept o ameninţare iminentă pentru populaţia tânără.

Documentul a fost realizat de o comisie formată din peste 40 de experţi întrunită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), UNICEF şi revista din domeniul medical The Lancet.

Este necesară adoptarea unor reglementări pentru protejarea tinerilor de ”utilizarea necorespunzătoare a datelor personale”, se mai spune în raport.AGERPRES

Citește mai departe