Connect with us

ACTUALITATE

Camere de supraveghere video şi audio, obligatorii în toate creşele şi grădiniţele din România. Proiect la Senat

Publicat

Toate unitățile de învățământ ce funcţionează în regim creşă sau grădiniţă din România ar urma să fie dotate cu camere video şi audio de supraveghere, inclusiv în clase. Prevederile se regăsesc într-un proiect de completare a Legii educaţiei, propus la Camera Deputaţilor, care, deocamdată așteaptă să fie luat în dezbatere, informează ziarul Alba24.ro.

Citește și: Cum au fost ”pedepsite” angajatele creșei din Alba Iulia, care au amenințat și înjurat copiii. Rezultatul anchetei Primăriei

Inițiatorii susțin că această măsură este cea mai sigură și mai simplă pentru asigurarea securității elevilor și copiilor, dar și a cadrelor didactice.

Instalarea camerelor este, conform proiectului, obligatorie și constituie standard de calitate la acordarea acreditării. Costurile trebuie să fie suportate de bugetul Ministerului Educației și nu vor putea fi imputate în nici un fel părinților.

Vezi și: O educatoare şi o îngrijitoare de la o creșă din Alba Iulia, reclamate la Poliție. Mama unui copil i-a pus un microfon în geantă

“Toate unitățile în care se oferă servicii de educație timpurie și funcționează în regim de creșă, unitate antepreșcolară și preșcolară din mediul privat sau de stat, denumite în continuare unități educaționale, au obligația dotării incintei și sediilor de clasă cu camere de supraveghere video și audio”, se arată în proiect.

În unităţile care au deja astfel de sisteme de supraveghere, chiar dacă legea nu prevede expres obligativitatea instalării camerelor video, aceste aparate se află, în general, pe holurile unităților de învățământ.

Pentru instalarea în interiorul claselor a fost nevoie de acordul scris al tuturor părinților. Prin noul proiect, se prevede că doar dacă jumătate plus 1 dintre părinți își exprimă dezacordul, să nu fie instalate camerele video, însă acestea vor fi obligatoriu prezente pe holuri, sălile de mese sau sălile publice, destinate spectacolelor.

Imaginile vori fi păstrate 90 de zile calendaristice, după care vor fi arhivate. Vor putea fi copiate doar de părinți, la cererea scrisă a acestora, sau de către organele în drept.

Materialele video și audio înregistrate nu au caracter public, nu pot face obiectul comercializării, nu pot fi folosite pentru prejudicierea imaginii, integrității fizice, psihice sau emoționale a minorilor și/sau a cadrelor didactice sau a personalului auxiliary, se mai arată în proiect.

Potrivit iniţiativei legislative, costurile pentru aceste aparate vor fi suportate de la buget.

Vezi integral: Proiect de modificare a Legii educaţiei naţionale

sursă: legestart.ro, Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Salariu majorat la cerere! Când și cum să ceri o mărire de salariu la orice firmă din România, ca să nu fii refuzat niciodată

Publicat

salariu majorat la cerere! când și cum să ceri o

Publicitate

Ai ajuns în punctul în care știi că meriți mai mulți bani. Muncești din greu, ai rezultate bune, colegii te respectă, șefii se bazează pe tine, dar… salariul tău a rămas același. Nu-i așa că e frustrant? Asta pentru că mărirea de salariu nu vine de la sine. Trebuie să o ceri, dar să știi exact când și cum să o faci, ca să nu fii refuzat. Nu e vorba doar de noroc, ci de strategie. Dacă ai abordarea potrivită, vei pleca din biroul șefului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (339)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (339)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

 

Daniel Sur, în „Apostrof” nr. 5 din 2019, reluând o idee a lui Yuval Noah Harari despre viitorul omului: „…crede că principala boală de care va suferi omul într-un viitor imediat este irelevanţa. Că omul va deveni inutil…”;

 

Publicitate

Constantin…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din județul Botoșani

Publicat

botoșani: bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din

Publicitate

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației alocă suma de 16.487.522,20 lei pentru lucrările de consolidare în vederea reducerii riscului seismic la clădirea Sanatoriului de Neuropsihiatrie din satul Podriga, comuna Drăgușeni (jud. Botoșani) – a anunțat ministrul Cseke Attila.

‘Avem toate premisele administrative, organizatorice și financiare ca să implementăm programe de investiții pe consolidare de risc seismic, avem sute de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni

Publicat

„invitatul zilei” la botosani24.ro: claudiu ilaș, primarul comunei dângeni

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni.

Claudiu Ilaș a vorbit despre investițiile care se fac în comuna Dângeni cu bani de la Uniunea Europeană, prin PNRR, dar și prin Programul Național „Anghel Saligny” , Compania Națională de Investii, AFM sau chiar cele din PNDL2. A vorbit despre drumuri, despre frețelele de apă și chiar despre reluarea proiectelor pentru a aduce gaz metan în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe