EVENIMENT
Camioane încărcate cu ajutoare pentru sinistraţi, donate în Sectorul 4, vor pleca spre Turcia

Camioane încărcate cu ajutoare pentru sinistraţi strânse de locuitorii din Sectorul 4 vor pleca vineri, către Turcia, cu destinaţia Tekirdag. De acolo, ajutoarele unde vor fi preluate de către Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă (AFAD) şi distribuite comunităţilor din zonele grav afectate de cutremurele care au zguduit sudul ţării.
„Campania umanitară de strângere de ajutoare pentru familiile afectate de cutremurele din Turcia, organizată de comunitatea Sectorului 4, s-a încheiat.
În urma eforturilor pe care oamenii, împreună cu autoritatea locală, le-au făcut, s-au strâns 1.000 de saltele, 3.000 de pături, 1.200 de saci de dormit, în jur de 1.000 de perechi de încălţăminte, corturi, radiatoare şi aeroterme, 12 tone de haine şi aproximativ două tone de alimente neperisabile.
Oamenii au mai donat apă, produse de igienă şi de îngrijire pentru bebeluşi”, informează un comunicat al Primăriei Sectorului 4.
La sala de sport a Liceului Tehnologic Dacia, unde au fost colectate bunurile destinate sinistraţilor din Turcia, au fost prezenţi Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă şi Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Ozgur Kivanc Altan.
„Mulţumesc foarte mult comunităţii noastre care a reacţionat extraordinar de rapid pentru a ajuta oamenii din Turcia, afectaţi de un dezastru natural de o asemenea amploare. Locuitorii sectorului nostru au arătat că le pasă şi că nu pot rămâne indiferenţi în faţa suferinţei semenilor noştri”, a declarat Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă.
La rândul său, ambasadorul Turciei a mulţumit comunităţii Sectorului 4 pentru compasiunea şi generozitatea exprimate.
„Ţara noastră a fost lovită de o mare nenorocire, poporul nostru plânge, iar foarte mulţi dintre noi ne-am pierdut rude şi prieteni. Ne-am trezit dintr-o dată cu nevoia de ajutor. Dumneavoastră aţi reacţionat cu sinceritate şi ne-aţi întins o mână de ajutor. Aţi reuşit să mobilizaţi atâta lume, să generaţi o energie pozitivă şi să strângeţi atât de multe lucruri de o necesitate primordială. Nu vom uita niciodată asta!”, a spus Ambasadorul Turciei la Bucureşti.
Agerpres
EVENIMENT
Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud investește aproape 400.000 lei în modernizarea infrastructurii IT. Licitație, în SEAP

Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a făcut un pas important către digitalizare prin lansarea unei licitații pentru achiziția de echipamente IT moderne. Investiția este estimată la aproape 400.000 de lei.
Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud a lansat pe 3 iulie, în platforma SEAP, o licitație pentru achiziția de echipamente IT, stații de lucru de uz medical și non medical, UPS-uri, periferice și licențe.
Valoarea totală este estimată la 395.310 lei, fără TVA.
Potrivit…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Sărbătoarea Muzicii 2025 la Alba Iulia: Soprana Oana Maria Șerban Interpretează rolul ”Rosina” în opera ”Bărbierul din Sevilla”

Sărbătoarea Muzicii 2025 la Alba Iulia. Unul dintre capetele de afiș ale evenimentului este opera ”Bărbierul din Sevilla”, una dintre cele mai valoroase producții ale Operei Naționale București.
Soprana Oana Maria Şerban se alătură galeriei de stele ale operei ce au dat viaţă unuia dintre cele mai iubite personaje feminine: Rosina, din „Bărbierul din Sevilla,” de Gioacchino Rossini.
Solista va debuta în acest rol pe 12 iulie la Alba Iulia, continuând astfel parcursul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Proiectul iRide, dezvoltat de doi elevi clujeni, medalie de argint la categoria Inginerie la Olimpiada Internațională Greenwich

Proiectul iRide, dezvoltat de doi elevi de la Transylvania College din Cluj-Napoca, a fost distins cu Medalia de Argint la categoria Inginerie în cadrul Olimpiadei Internaţionale Greenwich (IGO), desfășurată la Londra, în perioada 25–28 iunie 2025.
Mara Cioban și Domokos Gombos, coordonați de profesoara Dorina Gîrbovan, au obținut o nouă recunoaștere internațională cu prototipul inovator iRide, menit să faciliteze mobilitatea persoanelor cu deficiențe de vedere.
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bâtă ciobănească din colecția Karl Haldenwang (1863-1939), exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal din Sebeș

Ne aflăm în plin sezon pastoral, când oile pasc pe pășunile alpine, aşa că Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş a desemnat ca exponat al lunii iulie o bâtă ciobănească din zona Brașovului.
Bâta este confecționată din lemn de frasin, are lungimea de 121 cm şi în partea superioară este prevăzută cu o măciulie de 7 cm înălțime, al cărei diametru maxim este de 5 cm. Pe bâta propriu-zisă, care are diametrul de 3,5cm, la 6 cm sub măciulie începe o zonă decorată cu…
Citește mai mult pe Alba24.ro