EVENIMENT
Campania ”10 pentru siguranţă”: Angajaţi ai MAI vor merge în circa 1.500 unităţi de învăţământ

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a demarat la nivel naţional campania „10 (zece) pentru siguranţă”, în cadrul căreia angajaţi ai instituţiei vor merge în circa 1.500 de unităţi de învăţământ pentru a aborda teme legate de siguranţa elevilor, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al MAI, Georgian Drăgan.
„MAI împreună cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi Agenţia Naţională Antidrog a demarat la nivel naţional campania ’10 pentru siguranţă’, o campanie de conştientizare în vederea creşterii gradului de siguranţă al elevilor prin informarea preventivă, scopul fiind acela de a minimiza riscurile la care copiii pot fi expuşi. În acest context, conducerea MAI a dispus efectuarea unor activităţi şi acţiuni de informare, în principal informarea copiilor, pentru a scădea pericolele la care pot fi aceştia expuşi (…). Activităţile se vor desfăşura atât în unităţile de învăţământ, cât şi în zona adiacentă a acestora (…). De mâine colegii mei din cadrul MAI împreună cu structurile menţionate se vor deplasa în aproximativ 1.500 de unităţi de învăţământ, acolo unde vor aborda teme de interes pentru cei mici, pentru creşterea gradului de siguranţă al elevilor”, a spus Drăgan, la lansarea campaniei.
El a menţionat că printre temele abordate se vor număra violenţa în şcoli şi traficul de persoane.
Drăgan a informat că sâmbătă şi duminică reprezentanţii MAI au organizat activităţi adresate în principal părinţilor, în zone cu public numeros, aceştia primind cele mai bune sfaturi privind siguranţa copiilor lor.
„Aceste activităţi sunt doar un prim pas în ceea ce priveşte siguranţa copiilor. Pe toată perioada anului şcolar vor fi derulate astfel de activităţi în toate unităţile de învăţământ”, a declarat Drăgan.
El a menţionat că cel mai des întâlnite fapte antisociale în şcoli sunt furtul sau lovirea şi alte violenţe, precizând că numărul acestor incidente este însă în scădere.
„De la sfârşitul lunii august şi până în prezent poliţiştii structurilor de Poliţie Rutieră din cadrul Poliţiei Române au verificat peste 4.000 de autovehicule destinate transportului de copii. Au fost verificate documentele conducătorilor auto şi starea tehnică a autoturismelor (…); li s-a pus în vedere să remedieze deficienţele”, a spus directorul Centrului de Informare şi Relaţii Publice al Poliţiei Române, Ramona Dabija.
Conform IGPR, 291 dintre autovehicule aveau termenul de valabilitate al ITP expirat iar 268 nu aveau asigurare de răspundere civilă auto încheiată.
„Mâine, odată cu începerea noului an şcolar, avem peste 10.000 de poliţişti care vor fi prezenţi în zona unităţilor de învăţământ”, a adăugat Dabija.
Potrivit IGPR, de luni fiecare unitate de învăţământ e inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale Poliţiei. Se vor intensifica acţiunile poliţiştilor pentru prevenirea absenteismului şcolar, pentru a preveni delincvenţa juvenilă şi a combate orice situaţie ce ar putea duce la victimizarea minorilor.
Prefectul municipiului Bucureşti, Marius Cristian Ghincea, a declarat că anul trecut violenţa în şcolile din Bucureşti a crescut cu 14%, însă în zona adiacentă unităţilor de învăţământ a scăzut.
„Sunt peste 4.800 de camere video în şcoli şi în imediata vecinătate a unităţilor de învăţământ. Mai mult decât atât, Poliţia Naţională, Poliţia locală deja şi-au stabilit un sistem de patrulare în jurul şcolilor”, a menţionat prefectul.
În cadrul evenimentului de duminică au fost purtate discuţii cu părinţii şi copiii şi au fost distribuite materiale informative cu privire la modul în care pot fi evitate anumite pericole, pentru a nu cădea victime unor infracţiuni. AGERPRES
EVENIMENT
Tineri din Gherla, reținuți pentru tâlhărie, după ce au furat un fular și steag cu inscripțiile „U” Cluj, după derby-ul de luni

Polițiștii clujeni au reținut trei tineri din Gherla, după ce luni seară au agresat un tânăr suporter al echipei „U” Cluj și i-au furat fularul și steagul în culorile echipei.
Polițiștii au reținut trei tineri din Gherla, cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, suspectați că au participat la o agresiune fizică soldată cu tâlhărie, după partida „U” Cluj – CFR Cluj de luni, 31 martie.
Tineri din Gherla, reținuți pentru tâlhărie
Cei trei…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO: La Alba Iulia a avut loc o nouă ediție a proiectului „Fascinația sportului – sportul și stilul de viață sănătos”

Începând cu luna februarie a acestui an, Centrul Județean de Excelență Alba a implementat un proiect care a vizat promovarea în rândul elevilor a culturii generale pe teme sportive și a unui stil de viață sănătos.
Acest proiect – concurs cu titlul „Fascinația sportului – sportul și stilul de viață sănătos” a fost inclus în Calendarul proiectelor de educație extrașcolară regionale și interjudețene care se desfășoară în România în anul școlar 2024-2025,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme. Ce este un SRL-FE și cum se va putea înființa

Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme. Tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani vor putea înființa firme de exercițiu sub forma unor societăți cu răspundere limitată adaptate vârstei lor (SRL-FE), potrivit unui proiect legislativ înregistrat recent la Senat.
Inițiativa urmărește dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor, sprijinind educația antreprenorială, care este materie obligatorie sau opțională la liceu.
Propunerea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
”Nababul” de la Compania de Apă Someș, Călin Neamțu, are salariul aproape dublu față de președintele CJ Cluj, Alin Tișe

Călin Neamțu, directorul general al Companiei de Apă Someș SA, a declarat un câștig din salarii aproape dublu față de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anul trecut. Declarația lui de avere era ”la secret” și a devenit publică abia în urma demersurilor Cluj24.
Potrivit celei mai recente declarații de avere, Neamțu încasează un venit anual de 373.808 lei din salarii, ceea ce înseamnă un venit lunar net de peste 31.000 lei. În comparație,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro