Connect with us

EVENIMENT

Campanie de informare privind iodura de potasiu. Cum și când se vor distribui pastilele

Publicat

iodura 1

La începutul săptămânii viitoare, Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu.

Ministerul Sănătății precizează că, în momentul de față, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile.

Citește și: Ministerul Sănătății nu mai distribuie oamenilor pastilele de iodură de potasiu. De ce a fost luată această decizie

Campania de informare publica, distribuția și dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populației sunt în responsabilitatea Ministerului Sănătății.

În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populația cu vârsta între 0 și 40 de ani. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie a.c.

Modul de administrare al pastilelor de iodură de potasiu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat în această săptămână modul de administrare al pastilelor de iodură de potasiu. Săptămâna trecută, întreaga cantitate a ajuns deja la direcțiile de sănătate publică și la Ministerul Sănătății se caută acum cea mai bună cale de distribuire încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România, a spus Alexandru Rafila într-o conferință de presă.

„Administrarea de comprimate sau pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgențe doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv și doar dacă există un astfel de anunț public că aceste pastile ar trebui luate, dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactive în cadrul acestei radiații, altfel nu trebuie luate.

Cum se administrează, în funcție de vârstă

Dozajele: se administrează în funcție de fiecare grupă de vârstă. La copiii nou-născuți până la vârsta de o lună, 1/4 de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 3 și 12 ani – un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți – două comprimate. La fel femeile gravide sau cele care alăptează”, a spus Rafila.

Ministrul spune că la adulții peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie, cu excepția cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare și s-a întâmplat prin expunere directă, adică dacă adultul este exact în zona care se petrece incidentul nuclear.

Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunțul autorităților

„Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore, pentru că atunci este inutilă și n-are rost să administreze o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică. Aceste produse se păstrează ambalat, în ambalajul original. O cutie completă are 20 de comprimate și fiecare va primi câteva comprimate, dar ambalate în blister.

Nu sunt pastile individuale. Trebuie păstrat la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius. Nu se lasă la îndemâna copiilor. Ca orice fel de alt medicament, el nu trebuie aruncat ca deșeu menajer ar trebui dus la farmacie pentru neutralizarea”, a mai spus ministrul Sănătății.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: INCENDIU PUTERNIC în cartierul Dăroaia, din comuna Roșia Montană. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

video: incendiu puternic în cartierul dăroaia, din comuna roșia montană.

Un incendiu a izbucnit vineri dimineața, în jurul orei 09:00, la o locuință aflată în satul Dăroaia din comuna Roșia Montană. 

Potrivit ISU Alba, Secția de pompieri Câmpeni intervine în cooperare cu SVSU Abrud pentru localizarea și stingerea unui incendiu în comuna Roșia Montană, sat Dăroaia.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință.

Mai multe imagini din timpul incendiului au fost surprinse de viceprimarul din Roșia Montană,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT la Alba iulia: O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Publicat

incendiu pe autostrada a10, în zona localității unirea. un autoturism

Un accident rutier a avut loc vineri, 29 martie, la Alba Iulia, în jurul orei 9.00. 

Din primele informații accidentul s-a petrecut pe strada Orhideelor din oraș. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz.  Potrivit ISU Alba, la fața locului intervin pompierii din Alba Iulia pentru asigurarea măsurilor specifice.

Știre în curs de actualizare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 300 de câini, gata de adopție la Cluj. Îi puteți cunoaște de Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân

Publicat

caini ecarisaj 1.jpg

Peste 300 de câini pot fi adoptați la Cluj-Napoca. Cei care doresc să îi vadă și poate să ducă acasa un patruped o pot face joi, 4 aprilie, de Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân.

În această zi, Regia Autonomă a Domeniului Public, împreună cu Primăria Cluj-Napoca, organizează un eveniment dedicat câinilor fără stăpân. Vor participa și organizații care activează în domeniul protecției animalelor.

Peste 300 de câini, gata de adopție la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea în România până la sfârșitul lunii aprilie: Se încălzește semnificativ, dar vin și ploi. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

vremea în românia până la sfârșitul lunii aprilie: se încălzește

Vremea în România până la sfârșitul lunii aprilie: Se încălzește semnificativ, dar vin și ploi. Prognoza meteo pe patru săptămâni. Luna aprilie va aduce zile tot mai frumoase, cu temperaturi plăcute, chiar mai ridicate decât cele specifice perioadei din calendar.

Potrivit meteorologilor ANM, urmează o perioadă în care temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale pentru data din calendar. Totuși, sunt prognozate și multe precipitații, mai ales după jumătatea lunii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe