Connect with us

EVENIMENT

Campanie de informare privind iodura de potasiu. Cum și când se vor distribui pastilele

Publicat

iodura 1

La începutul săptămânii viitoare, Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu.

Ministerul Sănătății precizează că, în momentul de față, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile.

Citește și: Ministerul Sănătății nu mai distribuie oamenilor pastilele de iodură de potasiu. De ce a fost luată această decizie

Campania de informare publica, distribuția și dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populației sunt în responsabilitatea Ministerului Sănătății.

În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populația cu vârsta între 0 și 40 de ani. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie a.c.

Modul de administrare al pastilelor de iodură de potasiu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat în această săptămână modul de administrare al pastilelor de iodură de potasiu. Săptămâna trecută, întreaga cantitate a ajuns deja la direcțiile de sănătate publică și la Ministerul Sănătății se caută acum cea mai bună cale de distribuire încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România, a spus Alexandru Rafila într-o conferință de presă.

„Administrarea de comprimate sau pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgențe doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv și doar dacă există un astfel de anunț public că aceste pastile ar trebui luate, dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactive în cadrul acestei radiații, altfel nu trebuie luate.

Cum se administrează, în funcție de vârstă

Dozajele: se administrează în funcție de fiecare grupă de vârstă. La copiii nou-născuți până la vârsta de o lună, 1/4 de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 3 și 12 ani – un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți – două comprimate. La fel femeile gravide sau cele care alăptează”, a spus Rafila.

Ministrul spune că la adulții peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie, cu excepția cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare și s-a întâmplat prin expunere directă, adică dacă adultul este exact în zona care se petrece incidentul nuclear.

Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunțul autorităților

„Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore, pentru că atunci este inutilă și n-are rost să administreze o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică. Aceste produse se păstrează ambalat, în ambalajul original. O cutie completă are 20 de comprimate și fiecare va primi câteva comprimate, dar ambalate în blister.

Nu sunt pastile individuale. Trebuie păstrat la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius. Nu se lasă la îndemâna copiilor. Ca orice fel de alt medicament, el nu trebuie aruncat ca deșeu menajer ar trebui dus la farmacie pentru neutralizarea”, a mai spus ministrul Sănătății.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

UPDATE. Cadavrul unei femei, scos din râul Someș, la Câțcău. Era dispărută de două săptămâni

Publicat

doliu.jpg

Pompierii clujeni au intervenit, sâmbătă seara, pentru a scoate cadavrul unei femei din râul Someș pe raza comunei Câțcău. 

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, pompierii au intervenit cu o barcă pentru a scoate cadavrul din apă.

Din primele informații, este vorba despre o femeie care a dispărut de două săptămâni din Dej.

Trupul neînsuflețit a fost transportat la IML în vederea necropsiei.

Poliția Cluj cercetează acest caz.

Update:

„La data de 29…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Magazinele Profi din Alba nu vor fi vândute, după preluarea rețelei de către Mega Image. Lista locațiilor care vor fi cesionate

Publicat

magazinele profi din alba nu vor fi vândute, după preluarea

Supermarketurile Profi din Alba nu se află pe lista magazinelor care vor fi vândute unor alte companii de retail alimentar, ca urmare a deciziei Consiliului Concurenței pentru aprobare a preluării rețelei de către Mega Image.

În contextul achiziției rețelei de magazine Profi de către grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize – proprietarul Mega Image –, Consiliul Concurenței a impus mai multe condiții pentru aprobarea tranzacției. Una dintre acestea presupune vânzarea a 87 de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Câți CÂINI ai voie să crești dacă stai la curte? Ce spune Legea

Publicat

caini e1743268733152.jpg

Există posesori de câini care se întreabă dacă există vreo restricție legală în ceea ce privește numărul de animale pe care le poate crește la curte. Legea în vigoare este una care vine să lămurească această chestiune.

În ultimii ani, tot mai mulți români și-au îndreptat atenția către un animal de companie. Predomină câinii și pisicile, indiferent că vorbim de cetățenii care locuiesc în zonele urbane sau în cele rurale, scrie Fanatik.

Câți CÂINI…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Deținut al Penitenciarului Aiud, condamnat pentru distrugere după ce s-a enervat că nu mai avea țigări. Ce a făcut

Publicat

deținut al penitenciarului aiud, condamnat pentru distrugere după ce s a

Un deținut al Penitenciarului de Maximă Siguranță Aiud a fost condamnat pentru distrugere după ce supărat, a spart geamurile de la celulă. Motivul a fost unul simplu: nu mai avea țigări. 

La mai bine de la trei ani de la comiterea faptelor deținutul magistrații Judecătoriei Aiud l-au condamnat pe deținut pentru distrugere. Pedeapsa în primă instanță a venit în data de 28 martie 2025. 

Fapta a avut loc în data de 30 noiembrie 2022, în jurul orei 21:45. Atunci,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe