EVENIMENT
Campanie de informare privind iodura de potasiu. Cum și când se vor distribui pastilele

La începutul săptămânii viitoare, Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu.
Ministerul Sănătății precizează că, în momentul de față, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile.
Citește și: Ministerul Sănătății nu mai distribuie oamenilor pastilele de iodură de potasiu. De ce a fost luată această decizie
Campania de informare publica, distribuția și dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populației sunt în responsabilitatea Ministerului Sănătății.
În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populația cu vârsta între 0 și 40 de ani. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie a.c.
Modul de administrare al pastilelor de iodură de potasiu
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat în această săptămână modul de administrare al pastilelor de iodură de potasiu. Săptămâna trecută, întreaga cantitate a ajuns deja la direcțiile de sănătate publică și la Ministerul Sănătății se caută acum cea mai bună cale de distribuire încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România, a spus Alexandru Rafila într-o conferință de presă.
„Administrarea de comprimate sau pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgențe doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv și doar dacă există un astfel de anunț public că aceste pastile ar trebui luate, dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactive în cadrul acestei radiații, altfel nu trebuie luate.
Cum se administrează, în funcție de vârstă
Dozajele: se administrează în funcție de fiecare grupă de vârstă. La copiii nou-născuți până la vârsta de o lună, 1/4 de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 3 și 12 ani – un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți – două comprimate. La fel femeile gravide sau cele care alăptează”, a spus Rafila.
Ministrul spune că la adulții peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie, cu excepția cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare și s-a întâmplat prin expunere directă, adică dacă adultul este exact în zona care se petrece incidentul nuclear.
Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunțul autorităților
„Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore, pentru că atunci este inutilă și n-are rost să administreze o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică. Aceste produse se păstrează ambalat, în ambalajul original. O cutie completă are 20 de comprimate și fiecare va primi câteva comprimate, dar ambalate în blister.
Nu sunt pastile individuale. Trebuie păstrat la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius. Nu se lasă la îndemâna copiilor. Ca orice fel de alt medicament, el nu trebuie aruncat ca deșeu menajer ar trebui dus la farmacie pentru neutralizarea”, a mai spus ministrul Sănătății.
(sursa: Mediafax)
Citește Romania24.ro pe Google News

Ninge pe Transfăgărășan: Stratul de zăpadă măsoară sâmbătă 16 centimetri la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgărașului, unde temperatura este de minus 3,3 grade, potrivit meteorologilor.
În zona Cascadei Bâlea, la o altitudine mai mică, pe Transfăgărășan ninge, au arătat drumarii de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov, cei care se ocupă de deszăpezirea șoselei.
Deszăpezirea Drumului Național 7C – Transfăgărășan a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
George Simion și-a închis contul de TikTok și a anunțat că își închide și pagina de Facebook

Candidatul AUR, George Simion, și-a închis sâmbătă contul de TikTok, cu o zi înainte de alegerile prezidențiale. La scurt timp, pe contul de Facebook a apărut mesajul prin care anunță că urmează să închidă și această pagină de pe rețeaua de socializare.
”Pentru a respecta ziua tăcerii, voi închide și acest cont de socializare. Cel de TikTok este deja închis și nu am niciun altul care să îmi aparțină. Rog pe toată lumea să procedeze la fel” a scris George…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Campania electorală s-a încheiat. Precizările IPJ Alba: Propaganda electorală este interzisă

Campania electorală s-a încheiat sâmbătă dimineață la ora 7, fiind interzisă continuarea propagandei electorale. Reprezentanții IPJ Alba au transmis o serie de precizări legate de desfășurarea scrutinului.
Astfel, odată cu încheierea campaniei electorale, se interzice afișarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea și difuzarea de materiale publicitare politice, respectiv materiale de propagandă electorală de orice tip, care se referă la alegerile…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Modificări în programul de duminică al Festivalului de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia, din cauza vremii

Modificări în programul Festivalului de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia, din cauza vremii, anunțate de organizatori.
Teatrul de Păpuși „Prichindel” vă informează că din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, programul zilei de 18 mai 2025, din cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Povești”, ediția a XVIII-a, va suferi modificări, după cum urmează:
- spectacolele Companiei Muschetarii București vor fi susținute la sala Teatrului de Păpuși…
Citește mai mult pe Alba24.ro