EVENIMENT
Campioană în ringul de box, crescută pe străzi, făcută KO de PSD. Consilierii locali din Buzău au votat desființarea secției de box a orașului

Abandonată la naștere, crescută într-un orfelinat, iar mai apoi pe străzi, Stela Duță a învins soarta în ringul de box. Câștigătoare a peste 39 de titluri în competiții naționale și internaționale, din care trei de vicecampioană mondială de senioare la box, Stela, ”Roboțelul de Aur”, a primit ”knockout-ul vieții” din partea consilierilor locali PSD ai municipiului Buzău.
În cea mai recentă ședință, consilierii locali din Buzău, majoritari PSD, au votat pentru desființarea secției de box din cadrul SCM Gloria. Antrenorul secției de box era într-un cantonament la Monteoru, când a aflat decizia consilierilor locali.
Potrivit publicației locale reporterbuzoian.ro, antrenorul Voicilaş a declarat că însăşi programarea stagiului în această perioadă ar fi fost „un tertip” al conducătorilor de la Gloria. Voicilaş a considerat că a fost trimis la Monteoru tocmai pentru a fi ţinut departe de intrigile care s-au ţesut la club şi prin birourile primăriei.
Prezent în cadrul ședinței de consiliu local, președintele Consiliului de Administrație al SCM Gloria Buzău, Cristi Ceaușel, a ținut să precizeze că secția de box și cea de futsal nu au fost desființate, ci „inactivate”. Rezultatul este însă același, cele două secții încetându-și funcționarea de îndată.
La câteva zile de la decizia Consiliului Local, primarul din Buzău, Constantin Toma, a anunțat într-o emisiune a unui post local că în următoarea ședință de Consiliu Local va propune reactivarea secției de box. Totuși, reactivarea trebuie votată chiar de către consilierii locali, care au votat desființarea.
Mai presus de intrigi politice și jocuri de partid, campioana Stela Duță, prin decizia consilierilor locali, a fost concediată din singurul loc în care viața i-a surâs, ringul de box. ”Roboțelul de Aur” a fost subiectul unui documentar realizat de Mihai Dragolea, Radu Mocanu, documentar care a câștigat mai multe premii naționale și internaționale.
Într-o postare pe Facebook, campioana României a spus lucrurilor pe nume:
”Am crezut, când am început boxul, că viața mea s-a schimbat cu adevărat, dar m-am înșelat. Am intrat într-o lume mai pregătită, mai frumos îmbrăcată, dar cu mai puțin suflet.
De aproape 18 ani, de când reprezint România (de fapt Buzăul), pe câteva continente, am tot sperat că prin activitatea și prin rezultatele mele pot face lumea mai bună și mai recunoscătoare, față de mine și de semenii mei.
Din Odesa (Ucraina), unde mă aflu acum să reprezint Buzăul, aflu că aceștia m-au concediat din lipsă de rezultate și activitate.
Doresc cu această ocazie să recapitulez (atât pentru cunoscători, cât și pentru necunoscători), palmaresul acelui ,,copil al străzii”, așa cum mă răsfățau mai marii orașului Buzău:
– de 17 ori campioana României, la senioare
– de 16 ori câștigătoarea Cupei României
– de 3 ori campioană a Uniunii Europene la senioare
– de 3 ori campioană a Europei la senioare
– de 3 ori vicecampioană mondială la senioare
– Maestru Emerit al sportului
– antrenoare de box
– Cetățean de Onoare al Municipiului Buzău.
Am primit pentru toate acestea o locuință cu chirie (pe care n-o pot cumpăra), un post de antrenoare la fete, la Gloria Buzău, pe care, prin bunăvoința consilierilor municipali ai PSD, l-am pierdut (inclusiv angajarea ca antrenoare) și am ajuns exact unde eram acum 18 ani.
După cum mă știți, lipsită de apărare, nu am voie să acuz pe nimeni, mă rog în continuare să-i țină Domnul sănătoși pe părinții mei și pe antrenorul de la lot, singurii care s-au ocupat de mine, în această perioadă. Cei doi antrenori, Voicilas Constantin și Adrian Lacătuș!”, a scris ”Roboțelul de Aur”, pe Facebook.
sursă foto: captura foto, documentar Roboțelul de Aur, Youtube
Facebook, profil Steluta Robotelul de Aur
ECONOMIE
Comisia Europeană a anunțat că NU prelungeşte măsurile de sprijin pentru preţurile la energie

Comisia Europeană (CE) a anunţat luni, 6 iunie 2023, că a decis să nu prelungească măsurile de sprijin pentru energie, introduse anul trecut, destinate să contracareze impactul preţurilor crescute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia preţurilor la petrol şi gaze, transmite Reuters.
Măsurile au contribuit la calmarea pieţelor de energie din Europa, a informat Executivul comunitar.
„Comisia Europeană confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză” – printre acestea aflându-se măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul, a precizat Bruxelles-ul.
Preţurile la electricitate au scăzut acum la mai puţin de 80 euro/MWh, în timp ce preţul gazelor s-a stabilizat, astfel încât majorarea preţurilor energiei electrice din 2022 este considerată „mai puţin probabilă să aibă loc în următoarea iarnă”, susţine CE.
De asemenea, unele aspecte ale măsurilor de sprijin pentru preţurile la energie sunt incluse în propunerile CE pe termen mai lung de ajustări structurale ale pieţei de electricitate.
Acele propuneri sunt menite să sporească utilizarea contractelor de energie cu preţ fix, să protejeze consumatorii de creşterile de preţ şi să accelereze tranziţia la energia regenerabilă, a precizat Comisia Europeană.
sursa: Agerpres

Un accident rutier soldat cu rănirea a șapte persoane a avut loc, marți după-amiază pe DN 25, în județul Galați. Traficul rutier este îngreunat.
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, marți după-amiază, 6 iunie 2023, pe DN 25, localitatea Șendreni, județul Galați, s-a produs un accident rutier în care au fost implicate 3 autoturisme.
În urma impactului au rezultat 7 victime, care au fost transportate la spital.
Circulația rutieră se desfășoară pe un singur fir, alternativ, prin dirijarea poliției, valorile de trafic fiind ridicate.
EDUCATIE
Probele de testare a competenţelor de la Bacalauareat ar putea fi echivalate cu notele de la clasă

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că în situația în care greva din sistemul de învățământ va persista, probele de evaluare a competențelor de la Bacalaureat ar putea fi echivalate cu notele obținute în clasă la acele materii.
„Eu cred că nu vom fi în această situaţie.
Dar dacă vom ajunge într-un astfel de punct, putem să mergem pe ideea – pentru că începem luni cu probleme de competenţe – să accesăm experienţa din timpul pandemiei, când au fost echivalate probele de competenţe cu notele de pe parcursul… la materiile corespunzătoare.
Nu cred că este o soluţie ideală, în sensul în care ei trebuie să dea acele probe pentru a constata nivelul actual. Însă dacă vom ajunge în acea situaţie, vom merge pe soluţii pe care le-am mai testat deja şi sunt funcţionale.
Cu siguranţă, vom căuta variantele în care copiii să fie cât mai puţin afectaţi de acest context”, a spus Deca la Europa FM.
Probele de testare a competenţelor de la Bacalauareat ar putea fi echivalate cu notele de la clasă. Ce susține ministrul Educației
Ea a mai afirmat că aceasta este una dintre măsurile care ar putea fi luate în calcul de Ministerul Educaţiei.
„Dacă vom fi în această situaţie, avem la îndemână măsuri care să nu pună şi mai multă presiune pe elevi.
Cred că este important ca finalul examenului de Bacalaureat să le permită absolvenţilor de liceu să se înscrie la facultăţile pe care şi le doresc”, a explicat ministrul.
Ligia Deca a spus că cei care se află în situaţie de corigenţă la materiile la care s-ar putea echivala notele ar putea primi o notă în plus.
„Cei care se află în situaţie de corigenţă pot avea o notă în plus.
Pentru ei se permite acordarea unei note în plus faţă de minimum, în aşa fel încât să poată ei avea şansa să remedieze această situaţie”, a declarat Deca. Agerpres

Polițiștii din Brăila au desfășurat zece percheziții în ultimele cinci zile la domiciliile unor persoane din comuna Chiscani, suspectate de practicarea braconajului piscicol. Ca rezultat al acestor acțiuni, au fost întocmite mai multe dosare penale pentru încălcarea Ordonanței de Urgență 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, conform informațiilor furnizate marți de către IPJ Brăila.
„La domiciliile a doi bărbaţi în vârstă de 54 ani, respectiv 58 ani, ambii din comuna Chiscani, au fost descoperite şi ridicate în vederea continuării cercetărilor trei plase de pescuit comercial şi trei prostovoale.
În cauză au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art 64 lit. i şi k din OUG 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura”, se arată într-un comunicat al IPJ Brăila.
De asemenea, la domiciliul unei femei în vârstă de 38 de ani a fost descoperit şi ridicat un motor de ambarcaţiune, despre care, în urma verificărilor efectuate în bazele de date, s-a stabilit că este bun căutat pentru confiscare de autorităţile din Croaţia, motiv pentru care a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor. Agerpres