Connect with us

ACTUALITATE

Canabisul, mai nociv pentru plămâni decât tutunul

Publicat

cultura cannabis dolj

Fumatul de canabis ar putea fi mai dăunător pentru plămâni decât tutunul, potrivit unui studiu canadian realizat pe un eşantion redus şi publicat în revista Radiology, informează AFP.

Cercetători de la universitatea şi spitalul din Ottawa au examinat radiografiile pulmonare a 56 de fumători de canabis, a 57 de nefumători şi a 33 de persoane care au fumat doar tutun între 2005 şi 2020.

Rezultatele au indicat rate mai mari de inflamare a căilor respiratorii şi de emfizem (o boală pulmonară) la fumătorii de canabis prin comparaţie cu fumătorii de tutun şi cu nefumătorii.

„Consumul de marijuana este în creştere şi există această idee că este sigură, sau mai sigură decât ţigările”, a declarat pentru AFP Giselle Revah, radioloagă la spitalul din Ottawa, unde a fost realizată cercetarea.

Canabisul, mai nociv pentru plămâni decât tutunul: Marijuana se fumează fără filtru

„Acest studiu atrage însă atenţia cu privire la posibilitatea ca acest lucru să nu fie corect”, a adăugat ea.

Potrivit acestei specialiste, ratele mai mari de inflamaţii şi de boli la fumătorii de canabis prin comparaţie cu fumătorii de tutun ar putea fi legate de manierele diferite în care sunt consumate de obicei drogurile.

„Marijuana se fumează fără filtru, în timp ce tutunul, de obicei, da”, a explicat ea.

„Atunci când fumaţi marijuana nefiltrată, mai multe particule ajung în căile respiratorii, se depun acolo şi le irită”, a explicat Revah.

În plus, precizează ea, „oamenii trag în general fumuri mai mari de marijuana şi păstrează fumul în plămâni mai mult timp, ceea ce poate duce la un mai mare traumatism la nivelul acestor spaţii aeriene”.

Cu toate acestea, autorii studiului subliniază că unii dintre fumătorii de canabis fumau şi tutun. Unele dintre radiografiile pulmonare au fost, de asemenea, neconcludente, ceea ce înseamnă că sunt necesare studii suplimentare. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

RADARE de weekend în ALBA: Locațiile în care Poliția Rutieră monitorizează circulația, în minivacanță. Atenționări pentru șoferi

Publicat

politia radar echipaj.jpeg

Poliția Rutieră Alba monitorizează circulația pe drumurile din județ, în acest weekend. Șoferii sunt atenționați să respecte regulile rutiere și să fie atenți la schimbările de vreme și de trafic.

De asemenea, le este recomandat să manifeste atenție și răbdare la volan, să respecte limitele de viteză, să nu conducă obosiți.

Consumul de alcool (peste 0,80 g/l alcool pur în sânge) sau alte substanțe (psihoactive) reprezintă infracțiuni.

Radare de weekend – amplasarea radarelor în perioada 3-4 decembrie 2022

  • Drumul Naţional 1: Alba Iulia –…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Trei lucrări tipărite la Centrul Cultural Liviu Rebreanu din Aiud, prezentate la salonul de carte de la Alba Iulia

Publicat

carti 1000x600.jpg

Trei cărți tipărite de Centrul Multicultural Liviu Rebreanu Aiud au fost prezentate la salonul de carte organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Este vorba despre trei dintre lucrările tipărite, în anul 2022, de Centrul Multicultural Liviu Rebreanu Aiud, în programul dedicat Anului școlilor istorice la Aiud.

Prima lucrare:

„Paul Scrobotă, Colegiul Bethlen Gábor 1622-2022, 400 de ani de istorie, cercetări arheologice ale clădirilor componente aflate în incinta instituției aiudene”, Editura Napoca Star, 2022.

Volumul,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Clujenii i-au întrecut pe bucureşteni. 20.000 de clujeni la deschiderea Târgului de Crăciun, doar 13.000 de bucureşteni

Publicat

targ craciun.jpg

Clujenii i-au întrecut pe bucureşteni ca număr de persoane participante la deschiderea târgurilor de crăciun din cele două oraşe, deşi Bucureştiul este de 4-5 ori mai mare decât Clujul ca populaţie.

targ craciun 5

În cursul zilei de ieri, principalele misiuni ale efectivelor Ministerului Afacerilor Interne au fost menţinerea ordinii şi liniştii publice, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, creşterea gradului de siguranţă rutieră, supravegherea şi controlul frontierei de stat şi asigurarea intervenţiei eficiente în situaţii de urgenţă.

targ craciun 3

Ultimele articole pe cluj24

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 8 kilometri de drumuri din comuna Meteș vor fi modernizate. Acord de mediu, solicitat la APM. Valoarea investiției

Publicat

comuna metes.jpg

Peste 8 kilometri de drumuri aflate în comuna Meteș vor fi modernizate printr-o investiție de peste 14 milioane de lei, finanțată prin programul „Anghel Saligny”. Dezvoltarea infrastructurii de transport rutier urmărește îmbunătățirea condițiilor de accesibilitate și circulație în zonele rezidențiale. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat pe 29 noiembrie depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Modernizare drumuri în comuna Meteș”.

Potrivit memoriului de prezentare, proiectul vizează modernizarea mai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe