Connect with us

ACTUALITATE

Cancelarul Olaf Scholz anunţă că Germania va relaxa treptat restricţiile

Publicat

steag germania

Germania, care a trecut de vârful de îmbolnăviri cu COVID-19, va începe să renunţe la restricţii, a anunţat miercuri cancelarul Olaf Scholz, potrivit AFP şi DPA.

Principala putere economică europeană va porni un plan de relaxare în trei etape, până la 20 martie, care urmăreşte eliminarea „unei mari părţi a restricţiilor aflate în prezent în vigoare”, a declarat Scholz într-o conferinţă de presă, după o reuniune cu liderii celor 16 landuri ale ţării.

Citește și: Eşec pentru Olaf Scholz. Partidul cancelarului german a pierdut alegerile din cea mai importantă regiune

„Putem privi în viitor cu mai mult optimism decât în ultimele câteva săptămâni”, a spus cancelarul german, adăugând că, „într-un fel, după aceşti doi ani lungi, merităm ca lucrurile să se îmbunătăţească într-un mod sau altul”.

Pandemia nu s-a încheiat, însă punctul culminant al valului Omicron este depăşit

El a făcut totuşi apel la cetăţeni să continue să poarte mască, deoarece „pandemia nu s-a încheiat”.

Germania, lovită după Franţa şi Marea Britanie de un al cincilea val puternic, a înregistrat în continuare miercuri aproape 220.000 de noi cazuri pentru 24 de ore, iar rata de incidenţă la şapte zile depăşeşte 1.400.

Însă „punctul culminant al valului Omicron este depăşit”, a spus şi ministrul german al Sănătăţii, Karl Lauterbach.

Guvernul şi landurile s-au înţeles astfel asupra unei eliminări treptate a restricţiilor.

„Până la începutul primăverii, la 20 martie, restricţiile privind viaţa socială, culturală şi economică ar urma să fie treptat ridicate”, se arată în documentul guvernamental consultat de AFP.

Treptat, se vor ridica aproape toate restricțiile

Plafonul privind numărul de persoane autorizate la întâlniri private, pentru moment limitat la 10 persoane vaccinate sau trecute prin boală, va fi ridicat. El va fi menţinut însă pentru nevaccinaţi până la sfârşitul lunii martie.

Obligaţiile vaccinale care condiţionau accesul la principalele locuri ale vieţii sociale sau culturale vor fi relaxate sau chiar eliminate.

Regulile care încurajează companiile să le permită salariaţilor să fie cât mai mult posibil în telemuncă vor dispărea de asemenea, deşi va rămâne loc de potenţiale ajustări.

În privinţa controalelor la accesul la magazine, pe bază de certificat de vaccinare şi de documente de identitate, ele vor fi eliminate în curând în toată Germania.

Purtarea măștii rămâne obligatorie

Purtarea măştii chirurgicale sau de tip FFP2 va rămâne obligatorie, în special în mijloacele de transport în comun sau în spaţiile închise.

Începând cu 4 martie, vor dispărea restricţiile în restaurante şi hoteluri, iar cluburile şi discotecile se vor putea redeschide pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau testate.

Unele măsuri, cum ar fi limitarea ocupării la 60% din capacitate în interior şi la 75% din capacitate în exterior, vor continua să fie aplicate în incintele sportive, iar accesul la marile evenimente va fi posibil numai cu prezentarea permisului de vaccinare.

Introducerea obligativităţii vaccinării, blocată momentan

În conferinţa sa de presă de miercuri, Scholz a atras atenţia că implementarea unui mandat de vaccinare împotriva coronavirusului rămâne politica guvernului german, deşi introducerea obligativităţii pare blocată momentan.

„Mandatul de vaccinare este necesar pentru toamna şi iarna următoare”, a spus el, precizând că relaxarea restricţiilor funcţionează doar la pachet cu un program extins de vaccinare.

„Devine absolut necesar când vremea se va răci din nou”, a mai afirmat Scholz despre această iniţiativă, care în prezent se confruntă cu obstacole în parlament.

Promisă într-o primă fază să intre în vigoare în februarie sau martie, vaccinarea obligatorie este susţinută de guvern, dar iniţiativa pentru adoptarea sa a fost lăsată pe seama majorităţii din legislativ.

Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe