Connect with us

ACTUALITATE

Cancerul pulmonar: cât de vinovat este tutunul și ce tratamente revoluționare au uimit medicii

Publicat

Cancerul bronhopulmonar este campion absolut în clasamentele oncologice, iar specialiștii încearcă să afle cât de vinovat este tutunul și de ce este depistat târziu. Medicii folosesc tratamente revoluționare, iar la un spital din Brașov se desfășoară un studiu despre aceste terapii.

Potrivit statisticilor Centrului de diagnostic și tratament oncologic, cancerul bronhopulmonar ucide an de an, la nivel mondial, cel mai mare număr de bolnavi dintre toate tipurile de cancer.

Oncologul Bogdan Cârlan consideră că fumatul poartă cea mai mare vină și pledează pentru renunțarea la tutun.

Fumatul este pe locul 1 ca și cauza a cancerului bronhopulmonar

„Fumatul este pe locul 1 ca și cauza a cancerului bronhopulmonar. Cel puțin 80-85% dintre cazurile de cancer bronhopulmonar sunt provocate de fumat. Se spune că o țigară scurtează viața unui om cu 11 minute. Înainte știam că este vorba despre 7 minute, recent cercetătorii au actualizat la 11, în urma studiilor. Există toate șansele de regenerare atunci când renunți la tutun.

Un studiu publicat recent spune că un pacient nou care tocmai a fost diagnosticat cu cancer bronhopulmonar și renunță la fumat în ziua aceea, cu prima doză de tratament în 2-3 zile, răspunde mai bine la tratament și tolerează mai bine efectele secundare ale tratamentului decât în cazul în care nu s-ar fi lăsat de fumat.

Există efecte benefice încă din primele 20 de minute de când nu mai fumezi, apoi la 24 ore, în prima lună, primele 6 luni. După 1 an, deja se reduce la jumătate riscul bolilor cardiovasculare.

În 5 ani riscul de afecțiuni cardiovasculare este aproape 0

În 5 ani riscul de afecțiuni cardiovasculare este aproape 0, ca la un pacient care nu a fumat. Iar la 15 ani, riscul de cancer bronhopulmonar este ca la un nefumător. Deci avem nevoie de 15 ani ca să ne întoarcem la zero, să avem un țesut complet sănătos”, a declarat specialistul.

Cancerul de plâmâni este fruntaș și în ceea ce privește tratamentele moderne care cresc șansele de supraviețuire și calitatea vieții pacienților. Doctorul Bogdan Cârlan vorbește chiar despre o revoluție în acest domeniu și spune că situații care erau de neînchipuit în urmă cu 20 de ani au acum rezolvare prin medicina modernă.

„Când depistam – acum 20-30 de ani – un pacient cu cancer bronhopulmonar metastatic nici nu credeam că vom putea ajunge să îi prelungim viața sau să îi îmbunătățim calitatea vieții.

Imunoterapia

Acum, după o lună, două, trei de tratament țintit starea lor se îmbunătățește de parcă nici nu ar avea cancer. Este în prim plan imunoterapia, dacă inițial s-a folosit mai mult în stadiile metastatice, și era utilizată ca monoterapie, deci neasociată, acum se asociază cu chimioterapia, conform ghidurilor, ca și tratament de primă intenție în anumite cancere în care nu există mutație activatoare și nu numai.

Nu toate cancerele pulmonare sunt tratate cu imunoterapie, tratamentul diferă în functie de amprenta moleculară a cancerului fiecărui individ. Studiile sunt în desfășurare pentru combinația imunoterapie cu tratament țintit, așteptăm date mature despre aceste asocieri, în diferite stadii ale bolii”, a afirmat oncologul.

Spitalul Onco Card Brașov va fi inclus într-un studiu internațional privind terapiile moderne în acest tip de cancer.

(sursa: Mediafax)

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe