Connect with us

ACTUALITATE

Când gătitul e resimțit ca o plăcere. Studiu despre obiceiurile culinare ale românilor

Publicat

gatit

Deși 72% dintre românii din mediul urban consideră că sarcinile în casă trebuie împărțite în mod egal între parteneri, acest lucru se aplică în doar 27% dintre cazuri, arată un studiu. Gătitul este resimțit ca o plăcere doar dacă ocupă între 1 și 2 ore pe săptămână.

Studiul a pornit cu obiectivul de a analiza tendințele în ceea ce privește responsabilitățile casnice la românii din mediul urban, cu accent pe obiceiurile și percepțiile lor în relație cu mesele de acasă.
Relația actuală a românilor din mediul urban cu gătitul

Când vine vorba de gătit, femeile sunt cele care se ocupă de pregătirea meselor în familie (53%), în timp ce doar 5% dintre bărbați au această responsabilitate. Totuși, se observă o tendință de începere a echilibrării sarcinilor casnice în relație cu gătitul în mediul urban, studiul arătând că pentru 28% dintre respondenți, ambii parteneri sunt responsabili de prepararea mesei acasă.

Când gătitul e resimțit ca o plăcere. Studiu despre obiceiurile culinare ale românilor: 1 și 2 ore pe săptămână

Rezultatele arată că gătitul e resimțit ca o plăcere doar dacă ocupă între 1 și 2 ore pe săptămână, iar apoi devine stresant pentru 26% dintre respondenți.

Când timpul petrecut în bucătărie crește la 3-4 ore pe săptămână, gătitul devine neplăcut pentru 23% dintre românii din mediul urban, iar aici e vorba în principal de femei și persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, indiferent de statutul marital.

Totodată, 29% dintre respondenți declară că pot găti oricât, asociind prepararea mâncării în casă cu momente de relaxare.

Din studiu reiese că majoritatea românilor din mediul urban (43%) încă gătesc în fiecare zi sau aproape zilnic, în timp ce 38% gătesc o dată la 2-3 zile. E vorba aici în principal de femei și persoanele între 30 și 39 de ani. La nivel de ore petrecute în bucătărie, studiul arată că 43% gătesc între 5 și 7 ore și peste 7 ore pe săptămână, durată echivalentă cu o zi de muncă în plus în economia unei săptămâni.

Când gătitul e resimțit ca o plăcere. Studiu despre obiceiurile culinare ale românilor: 48% dintre românii din mediul urban aleg să comande mâncare acasă ocazional

Ca o alternativă la gătit, 48% dintre românii din mediul urban aleg să comande mâncare acasă ocazional, peste un sfert (26%) mai degrabă în weekend, în timp ce 16% comandă o dată la 2-3 zile.

În ceea ce privește momentele în care românii aleg să gătească sau să comande, studiul evidențiază cina sau prânzul cu familia (63%) și masa copiilor (60%) ca principale ocazii de gătit, în timp ce masa din weekend (34%) și cina după o zi de muncă (34%) sunt principalele ocazii de comandă.

Studiul mai arată și că suma alocată de 56% dintre participanții la studiu pentru pregătirea unei mese este între 51 și 100 de lei, aceeași sumă pe care 55% dintre respondenți o cheltuie la o comandă pentru acasă.

Când gătitul e resimțit ca o plăcere. Studiu despre obiceiurile culinare ale românilor: mâncarea comandată este mai variată decât cea gătită

În plus, 38% dintre respondenți consideră că mâncarea comandată este mai variată decât cea gătită. Din studiu reiese și că alternarea gătitului cu comandarea unei mese pentru familie reprezintă o plăcere pentru 39% dintre românii din mediul urban.

Studiul a fost realizat de Tazz în parteneriat cu Cult Market Research pe un eșantion de peste 500 de persoane din mediul urban, reprezentat în proporție de 51% de femei și 49% de bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani. MEDIAFAX

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Femeie de 43 de ani din Vârfu Câmpului, dată dispărută. Polițiștii cer sprijinul populației

Publicat

femeie de 43 de ani din vârfu câmpului, dată dispărută.

Publicitate

Notă: IJP Botoșani a anunțat că persoana a fost identificată în județul Dolj. Nu a fost victima vreunei infracțiuni.

Știrea inițială:

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei în vârstă de 43 de ani, Cutic Daniela, din comuna Vârfu Câmpului, care a fost dată dispărută după ce a plecat de acasă pe 13 mai pentru a se deplasa în județul Buzău.

După ce a ajuns la destinație, femeia nu a mai putut fi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Părinții care nu își duc copiii agresori la consiliere psihologică ar putea face închisoare. Proiect de lege depus în Parlament

Publicat

părinții care nu își duc copiii agresori la consiliere psihologică

Publicitate

Un proiect de lege depus recent în Parlament propune înăsprirea sancțiunilor pentru părinții minorilor care comit acte de violență și nu respectă obligația de a-i duce la consiliere psihologică. Conform inițiativei legislative, aceștia ar putea fi pedepsiți cu închisoare de la 1 la 3 ani.

În prezent, singura măsură aplicabilă părinților era o simplă amendă, însoțită de recomandarea consilierii psihologice pentru copilul agresor – o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pericol invizibil în mediul online: DNSC avertizează că noi programe Infostealer fură date personale fără a lăsa urme

Publicat

un bărbat din municipiul botoșani a fost păcălit să vireze

Publicitate

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează cu privire la o nouă amenințare informatică gravă: proliferarea programelor malware de tip Infostealer, care fură date personale fără a lăsa urme vizibile.

Aceste aplicații periculoase acționează discret, fără să afecteze performanțele dispozitivului, dar reușesc să sustragă parole, date bancare, documente și alte informații sensibile, fără ca utilizatorii să…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vara 2025 începe cu surprize: Prognoza meteo pe patru săptămâni, până la mijlocul lui iunie

Publicat

vara 2025 începe cu surprize: prognoza meteo pe patru săptămâni,

Publicitate

Vara își face simțită prezența treptat, iar temperaturile vor crește în perioada următoare. Se vor înregistra inițial valori de 21–22°C, urmând ca spre sfârșitul lunii mai să urce până la 24–25°C.

Totuși, regimul termic va varia de la o regiune la alta. În Banat, Muntenia și nord-estul Moldovei, valorile termice vor fi mai ridicate, ajungând la 25°C încă din această săptămână. În București, maximele vor atinge chiar și 28°C.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe