Connect with us

ACTUALITATE

Când pot folosi polițiștii electroșocurile, bastoanele și cătușele. Modificări în lege, adoptate tacit de Senat

Publicat

politisti

Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, iniţiată de Carmen Dan şi Florin Iordache, prin care atribuţiile poliţiştilor sunt stabilite detaliat.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 15 mai, a fost citită în plen de preşedintele de şedinţă, senatorul Şerban Valeca.

Potrivit proiectului de act normativ, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze cătuşe sau alte mijloace de imobilizare în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale oricărei persoane.

„Poliţistul este îndreptăţit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene şi sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale persoanei atunci când utilizarea forţei fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat sau aceasta intenţionează să săvârşească acţiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale”, prevede proiectul.

Acelaşi proiect de act normativ mai stipulează că poliţistul este obligat ca în cel mai scurt timp să solicite serviciilor specializate acordarea asistenţei medicale de urgenţă persoanelor împotriva cărora au fost utilizate dispozitive cu electroşocuri, persoanelor afectate de utilizarea substanţelor iritant-lacrimogene, precum şi persoanelor rănite prin utilizarea mijloacelor de constrângere.

„Se interzice folosirea cătuşelor sau a altor mijloace de imobilizare (…) împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilităţi şi copiilor, cu excepţia cazurilor în care aceştia înfăptuiesc un atac armat sau un grup care pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane. Poliţistul este obligat să permită persoanei aflate în spaţiul public împotriva căreia sunt folosite cătuşe sau alte mijloace de imobilizare să adopte măsuri adecvate pentru acoperirea feţei şi a mijloacelor de imobilizare dacă prin acestea nu sunt afectate măsurilor de constrângere sau efectuare a unor activităţi prevăzute de lege.(…) În exercitarea atribuţiilor de serviciu poliţistul are obligaţia să poarte asupra sa insigna de poliţist sau legitimaţia de serviciu şi mijloacele de constrângere şi de protecţie din dotare, precum şi să utilizeze mijloacele din dotare necesare îndeplinirii atribuţiilor prevăzute”, se mai arată în proiectul de act normativ.

Un alt articol nou introdus reglementează dreptul poliţistului de a legitima şi a stabili identitatea persoanei în situaţia în care aceasta încalcă dispoziţiile legale ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o fapta ilegală.

„Poliţistul este îndreptăţit să pătrundă în orice mod într-o locuinţă sau într-un spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică fără consimţământul acesteia sau al reprezentantului legal pentru a salva viaţa sau integritatea corporală a unei persoane dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol”, se arată în proiect.

Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

APIA Botoșani: Sprijin financiar pentru crescătorii de bovine

Publicat

ferma vaci de lapte.jpg

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), Centrul Judetean Botosani, efectuează plata aferentă ajutorului de stat în sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, aprobat de Guvernul României sub formă de grant în valoare de 100 euro/cap de animal.

Suma plătită este în valoare de 338.924,58 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru un număr de 18 beneficiari care au accesat această formă de ajutor de stat și un efectiv de 687 bovine de carne și bubaline.

Grantul se acordă beneficiarilor cererilor de plată depuse și aprobate în baza Ordonanței Guvernului nr.13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Școala de elită a textiliștilor români. Fac practica la fabrici care produc pentru mari branduri din Europa

Publicat

index 3 996x600.webp.webp

Botoșani se poate lăuda cu una dintre cele mai bune școli de meseriași confecționeri din România. Elevii învață să lucreze pe utilaje clasice, dar și de ultimă generație și fac practică la cele mai puternice fabrici din industria textilă din nordul Moldovei, scrie Adevărul.

Județul Botoșani are o tradiție de peste șapte decenii în industria textilă. Chiar și după 1990, unica ramură industrială care a supraviețuit și chiar prosperat la Botoșani a fost industria textilă. Și astăzi în județ funcționează zeci de fabrici, multe cu capital străin, în care lucrează mii de oameni.

Ceea ce a atras ca un magnet investitorii străini în domeniul confecțiilor este forța de muncă calificată din Botoșani. Aici sunt cei mai buni…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Se întrerupe apa în municipiul Botoșani! Care sunt zonele afectate

Publicat

apa robinet.jpg

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță întreruperea furnizării apei, mâine 11 aprilie 2024, în intervalul orar 09:00 – 15:00, pentru executarea lucrărilor de remediere a avariei localizată pe str. Doboșari (zona Izvor).

Afectaţi de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoşani ce locuiesc în imobilele situate pe străzile Ștefan cel Mare, Doboșari, Hatman Arbore, Luizoaia, Aleea Iacob Iacobovici, A.N.L. Cișmea.

Pentru evitarea disconfortului cauzat de lipsa apei,  consumatorii sunt rugați să-şi constituie rezervele de apă necesare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Zeci de amenzi după o razie a polițiștilor în județul Botoșani

Publicat

razie politisti politie actiuni control 1 1000x600.jpeg

Miercuri, în intervalul orar 14:00-22:00, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat pe raza județului Botoșani o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare nerespectarea regimului legal de viteză.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost aplicate 62 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 27.000 de lei.

 

Totodată, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce, 9 permise de conducere și 3 certificate de înmatriculare.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe