Connect with us

EVENIMENT

Când scăpăm de vremea rea. Prognoza meteo pentru săptămâna 06–12 februarie 2023: Ninsori și nopți geroase!

Publicat

drum zapada e1675582232925.jpg

Ne așteaptă o săptămână cu zile și nopți geroase, cu temperaturi mult sub cele normale perioadei. Abia de miercuri intrăm într-un proces de înzălzire.

Potrivit prognozemeteo.ro, va mai ninge în prima parte a săptămânii, iar spre final precipitațiile vor dispărea din peisajul meteo al țării noastre.

Temperaturi minime:

Toată săptămâna vine cu dimineți reci spre foarte reci și chiar geroase, cu minime cuprinse, la nivelul întregii țări, între –5 spre –7, –8 grade, iar prin zonele montane, depresiunile Transilvaniei, nordul Munteniei sunt posibile și valori spre –11, –13 grade. Pe crestele montane temperaturile vor coborî chiar și spre –18, –20 de grade.

Temperaturi maxime:

Ziua de LUNI vine cu maxime negative în cea mai mare parte a țării, cu valori care se vor opri la –1 spre –3 grade. Excepție vor face Muntenia și Banatul, regiuni unde  mercurul din termometre va ajunge la 2 –3 grade. La munte maximele rămân la valori negative (-5 spre –7 grade) cu –10, –12 grade pe creste.

Aceleași valori și aceeași distribuție a maximelor o vom avea și pe parcursul zilei de MARȚI.

Începând cu ziua de MIERCURI intrăm într-un un proces de încălzire. Miercuri și JOI mai ales prin Banat, Crișana (4 –5 grade), Muntenia (3 –4 grade) pentru ca ziua de vineri să aducă maxime pozitive la nivelul întregii țări (1 – 3 grade), cu cele mai ridicate valori pe Banat și Crișana (5 – 6 grade). Prin sudul Moldovei, Transilvania, SV extrem al Olteniei, dealurile Moldovei maximele vor rămâne ușor negative (-0 spre –1 grad) întimp ce la munte se vor atinge –5 spre –7 grade.

Încălzirea continuă și în WEEKEND, ziua de SÂMBĂTĂ aducând maxime de 4 – 6 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Transilvaniei, Maramureșului și zonelor montane, unde rămânem cu maxime negative (-1 spre –3 grade), în timp ce pe creste vor fi –5 spre –7 grade.

DUMINICĂ, Banatul, Crișana, mare parte din Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei ajung la maxime chiar de 8 – 9 grade, în timp ce în restul țării ne vom opri la 3 – 5 grade, cu –2 spre –4 grade la munte.

Precipitații:

Noaptea de duminică spre LUNI aduce ninsori prin Moldova, zonele montane, izolat și prin Dobrogea iar pe parcursul zilei sunt posibile ninsori slabe și prin Muntenia. La munte este posibil să se acumuleze și 7 – 10 l/mp.

Și pe parcursul zilei de MARȚI avem condiții de ninsori slabe prin Moldova, Orientali, iar la finalul zilei, din nou, și prin Muntenia, inclusiv prin zona Bucureștiului.

Mai vorbim și MIERCURI de ceva ninsori slabe prin sudul Dobrogei pentru ca apoi, până la finalul săptămânii, precipitațiile să dispară din peisajul meteo al țării noastre.

Va fi o săptămână în care doar prin zonele montane, nordul Moldovei am putea acumula un 3 – 5, izolat 7 l/mp de precipitații.

Strat de zăpadă:

Avem, după mult timp, strat de zăpadă prin multe zone din țară, iar la munte, după un decembrie și ianuarie fără pic de omăt, acum avem chiar și peste 150 cm pe unele creste, iar în restul zonelor montane trecem de 40 – 50, 60 de cm. În zonele unde a nins și s-a depus strat de zăpadă, acesta se va păstra și pe parcursul săptămânii care urmează, mai ales că și temperaturile în aceste zone vor fi mai scăzute decât în restul țării.

Context sinoptic:

După o perioadă destul de agitată din punct de vedere sinoptic, una care a și adus, prin bună parte din țară, manifestări de iarnă ce au avut, pe alocuri, caracter sever, săptămâna care urmează va aduce spre țara noastră un scenariu sinoptic destul de calm, banal chiar. Astfel pe tot parcursul săptămânii zona țării noastre se va afla sub persistența unui câmp de presiune ridicată, asociat avansului spre regiunile noastre a dorsalei Anticiclonului Azoric.

Lipsa fronturilor atmosferice va face ca pe parcursul săptămânii șansele la precipitații să fie destul de mici.

Persistența unei circulații estice va face ca, cel puțin până spre ziua de joi, deasupra țării noastre să rămână cantonată o masă de aer rece și foarte rece, de origine arctică, care va menține abaterile termice de la 850 hPa (1.5 km altitudine) și cu –8, –10, izolat chiar 012 grade sub normalul perioadei.

Weekendul va veni cu reversul medaliei, astfel că, pe o revenire a circulației pe direcție V – E (origine atlantică) vom avea parte de începutul unei advecții calde care se va consolida apoi începând cu data de 13 – 14 februarie.

Articol realizat cu sprijinul Prognozemeteo – Vremea în România

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare, la Catedrala Romano – Catolică din Alba Iulia

Publicat

foto video: ritualul „spălării picioarelor” din joia mare, la catedrala romano

Unul dintre momentele de la Cina Cea de Taină, când Mântuitorul Iisus Hristos le-a spălat picioarele apostolilor, a fost reprodus în Joia Mare la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia. 

Ritualul reprezintă o lecţie de smerenie, ce simbolizează spălarea de păcate şi, în special, renunţarea la orgoliu şi mândrie.

În acest an, ritualul a avut loc în jurul orei 19:30, în cadrul Liturghiei Cinei cea de Taină.

Potrivit obiceiului, cel mai mare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Programul Noua Casă 2024: Doar 100 de garanţii acordate de stat, în prima lună de la lansare. Precizările directorului FNGCIMM

Publicat

programul noua casă 2024: doar 100 de garanţii acordate de

Programul Noua Casă 2024. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat doar 100 de garanţii în programul Noua Casă, în prima lună de la demarare, a transmis joi directorul general al Fondului, Dumitru Nancu.

„Având în vedere că avem o lună de zile de când programul este operaţional, cu toate că am înjumătăţit comisionul de garantare de la 0,3% la 0,15% (pe an – n. r.), costurile notariale la fel au fost reduse prin ordin al ministrului de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

AVANCRONICĂ. Sepsi Sf. Gheorghe – CFR Cluj. Clujenii sunt obligați să câștige pentru a urca pe podium

Publicat

432778526 798937005596925 8338081567194080141 n.jpg

Echipele de fotbal CFR Cluj și Sepsi Sf. Gheorghe se vor întâlni vineri, 29 martie, de la ora 20,30 pe stadionul Sepsi OSK unde vor disputa partida din etapa cu numărul doi din play-off-ul Superligii, deplasare în urma căreia feroviarii trebuie să se întoarcă cu cele 3 puncte pentru a urca pe podium.

CFR Cluj vine după o înfrângere suferită în Gruia împotriva echipei FC Universitatea Craiova cu scorul de 1 la 2.

Clujenii s-au văzut conduși încă din minutul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un ”pește” și iubita sa din Alba, condamnați la închisoare cu executare. Au obligat o minoră să se prostitueze pe centura orașului

Publicat

un ”pește” și iubita sa din alba, condamnați la închisoare

Un bărbat și o femeie din Alba vor merge la închisoare, după ce au obligat o minoră să se prostitueze, pe centura din Alba Iulia și în gara Bărăbanț. 

Deși faptele s-au petrecut în 2017, o condamnare definitivă a venit abia în 26 martie 2024, la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Cei doi, Teodor N.C. și Raluca M.H., au încercat să schimbe sentința, în apel, la instanța superioară din Alba Iulia. Însă magistrații au respins cererea acestora, iar sentința de la instanța de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe