Connect with us

ACTUALITATE

Când te trec toate APELE de Crăciun. Cod PORTOCALIU de INUNDAȚII în Cluj și alte 8 județe

Publicat

inundatii ocolisel e1626859719547.jpeg

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din nouă judeţe, valabilă până luni, la ora 12:00.

Potrivit hidrologilor, Codul portocaliu se instituie pe râurile din bazinele hidrografice Tur (judeţul Satu Mare), Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), Crişul Repede – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ciucea (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazin amonte S.H. Beiuş şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Beiuş (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb – bazin amonte S.H. Gurahonţ şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Gurahonţ (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş – bazin amonte S.H. Scărişoara şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Scărişoara – amonte S.H. Câmpeni (judeţul Alba), Bega – bazin superior amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Balinţ (judeţul Timiş), Timiş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Teregova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş Severin şi Timiş).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Bihor şi Caraş Severin, subliniază INHGA.

De asemenea, până luni, la ora 24:00, a fost instituit Cod galben de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Lăpuş (judeţul Maramureş), Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud), Someş – afluenţii…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Peste 8.000 de persoane, salvate de pe munte de echipele Salvamont în 2021

Publicat

salvamontisti munte salvare zapada sursa salvamont romania

Peste 8.000 de persoane au fost salvate de pe munte de echipele Salvamont în anul 2021. Cele mai multe misiuni au avut loc iarna în zonele turistice, anunță reprezentanții Salvamont.

Potrivit raportului de activitate Salvamont, în 2021 salvamontiștii au participat la 7.148 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical. În urma acțiunilor au fost salvate 8.265 de persoane.

Salvamontiștii au predat victimele echipelor medicale și în 59 de cazuri a fost solicitat elicopterul SMURD. Tot anul trecut, 52 de persoane decedate în accidente montane au fost transportate până la mașinile Serviciului de medicină legală.

salvamont romania

În total, prin dispeceratul Salvamont au fost înregistrate 14.469 de apeluri. Au fost 5.908 de apeluri care anunțau accidente montane, 405 apeluri care informau despre incendii de vegetație și 8.156 apeluri prin care se solicitau informații despre zona montană.

(sursa: Mediafax)

sursa foto: Facebook / Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Zi de RUGĂCIUNE la Cluj pentru Pace, la inițiativa Papei Francisc

Publicat

1643128008 papa.jpg

Privind cu îngrijorare la situația din Ucraina, Sfântul Părinte a invitat credincioșii din toată lumea să participe miercuri, 26 ianuarie 2022, la o Zi de Rugăciune pentru Pace.

afis rugaciune pentru pace

Ca urmare a acestei inițiative a Capului Bisericii Catolice, cu binecuvântarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, un program de rugăciune a fost stabilit pentru această zi, între orele 15.00 – 19.00, și în Catedrala „Schimbarea la Față”, program la care credincioșii pot participa și online, prin canalul YouTube: „Catedrala Schimbarea La Față Cluj-Napoca”.

Papa Francisc: „Urmăresc cu preocupare creșterea tensiunilor care amenință să dea o nouă lovitură păcii în Ucraina și pun în discuție securitatea pe Continentul european, cu repercusiuni chiar mai ample. Fac un apel stăruitor către toate persoanele de bună voință să înalțe rugăciuni la Dumnezeul cel atotputernic pentru ca orice acțiune și inițiativă politică să fie în serviciul fraternității umane mai mult decât în serviciul intereselor parțiale.

Cine urmărește să-și atingă scopurile în dauna celorlalți disprețuiește propria vocație de om, pentru că toți am fost creați frați. De aceea, și chiar cu îngrijorare, date fiind tensiunile actuale, propun ca miercurea viitoare, 26 ianuarie a.c., să fie o Zi de Rugăciune pentru Pace”. (Vatican News) Aceeași sursă prezintă o Declarație comună a episcopilor catolici din Polonia și Ucraina, care evidențiază: “Orice război este o nenorocire și nu poate fi niciodată o modalitate adecvată de a rezolva problemele internaționale.

Este întotdeauna o înfrângere pentru umanitate”. „O situație”, scriu episcopii, „care amenință Europa Centrală și…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Începe AMENAJAREA străzii Kogălniceanu din Cluj. Rămâne doar o BANDĂ de circulație

Publicat

drum inchis lucrari 520x278 1060x540 1 e1597995119525.jpg

Primăria Cluj-Napoca anunță începerea lucrărilor de modernizare pe  strada Mihail Kogălniceanu, tronsonul cuprins între străzile Emmanuel de Martonne și Biserica Reformată. Lucrările vor începe miercuri, 26 ianuarie 2022 și au loc în cadrul proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente”. 

Lucrările se vor desfășura, în prima etapă, pe trotuarul adiacent numerelor fără soț și determină interzicerea completă a parcării pe strada Mihail Kogălniceanu, tronsonul cuprins între strada Emmanuel de Martonne și Biserica Reformată, iar parcările existente vor fi desființate.

Circulația pietonilor se va realiza pe trotuarul existent, adiacent numerelor cu soț.

Pentru circulația autovehiculelor se va asigura o bandă de circulație, oprirea fiind interzisă pe tronsonul mai sus menționat.

Lucrările vor fi executate de către SC Astor Com SRL.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pfizer-BioNTech a început studiile clinice pentru un vaccin împotriva variantei Omicron

Publicat

Alianţa Pfizer-BioNTech a început recrutarea de voluntari pentru un studiu clinic care vizează testarea, pe adulţi cu vârsta sub 55 de ani, a siguranţei şi răspunsului imunitar în cazul unei versiuni a vaccinului său anti-COVID-19 care vizează în mod specific varianta Omicron, au anunţat marţi cele două companii, relatează AFP.

Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a declarat la începutul lunii ianuarie că gigantul farmaceutic ar putea fi pregătit să solicite autorizaţii pentru noul vaccin, care vizează această variantă de COVID-19, începând din luna martie.

În timp ce datele actuale indică faptul că dozele de rapel ale vaccinului iniţial protejează împotriva formelor grave de Omicron, compania preferă să acţioneze cu precauţie, a declarat Kathrin Jansen, şefa de cercetare pentru vaccinuri din cadrul grupului, în comunicat.

„Recunoaştem importanţa de a fi pregătiţi în cazul în care această protecţie scade în timp, şi de face faţă Omicron şi a altor variante în viitor”, a mai spus ea.

CEO-ul companiei germane BioNTech, Ugur Sahin, a declarat că protecţia vaccinului iniţial împotriva formelor uşoare sau moderate de COVID-19 pare să dispară mai rapid în cazul variantei Omicron.

„Acest studiu se desfăşoară în cadrul abordării noastre ştiinţifice care urmăreşte să dezvolte vaccinuri ţintite împotriva variantelor (de coronavirus) care reuşesc să dezvolte niveluri similare de protecţie împotriva Omicron, ca şi în cazul variantelor apărute mai înainte, dar cu o durată mai lungă de protecţie”, a explicat el.

La studiul clinic vor participa 1.420 de persoane

La studiul clinic vor participa 1.420 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

Studiul clinic nu include persoane cu vârsta peste 55 de ani, deoarece scopul acestuia este de a măsura răspunsul imunitar al participanţilor, nu de a estima eficacitatea vaccinului, a declarat un purtător de cuvânt al Pfizer pentru AFP.

Vaccinul iniţial anti-COVID dezvoltat de Pfizer şi BioNTech a fost primul vaccin autorizat în regim de urgenţă în ţările occidentale, în decembrie 2020. Agerpres

Citește mai departe