EVENIMENT
Când trecem la ORA DE IARNĂ. 2020 ar putea fi ultimul an în care românii vor mai face schimbarea orei sezoniere

Și în acest an toți românii vor marca trecerea la ora de iarnă și vor regla ceasurile cu o oră înapoi. Anul acesta, trecerea la ora de iarnă se face în noaptea de 24 spre 25 octombrie. În ultimul wekend din luna octombrie, ora 4:00 va deveni ora 3:00, informează ziarul Alba24.ro.
Pe perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore. Ora 3 dimineața va deveni ora 4 dimineața și din această cauză, vom dormi mai puțin.
Anul acesta ar putea fi ultimul în care România va trece la ora de iarnă. Decizia de renunțare la ora de iarnă depinde de fiecare stat în parte și ar putea intra în vigoare din 2021.
Comitetului de Turism şi Transporturi al Uniunii Europene, a propus ca schimbarea sezonieră a orei să nu se mai facă, iar fiecare stat membru UE va trebui să aleagă dacă rămâne la ora de vară sau la cea de iarnă. Comisia Europeană urmează să analizeze fiecare decizie.
Conform deciziei, țările care decid să rămână la ora de vară vor schimba pentru ultima dată ceasul în ultima duminică din martie a anului 2021. De asemenea, statele membre UE care preferă ora de iarnă vor schimba ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din luna octombrie a anului viitor.
Comisia Europeană va analiza propunerile de fus orar ale statelor membre pentru a proteja piața unică.
În acest sens, ţările UE vor trebui să comunice între ele toate modificările pe care le fac şi să se asigure că aplicarea orei de vară în unele ţări şi a orei de iarnă în altele nu împiedică buna desfășurare a pieţei interne.
În vara anului 2018, Comisia Europeană a organizat o consultare publică pe această temă și a primit 4,6 milione de răspunsuri.
Mai precis, 84% au răspuns în favoarea renunțării la modificarea semestrială a orei iar 16% au răspuns în favoarea păstrării sistemului de schimbare sezonieră a orei.
În prezent ţările UE trec la ora de vară în ultima duminică din martie şi să revin la ora standard în ultima duminică din octombrie.
Medicii sunt de părere că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Copiii și vârstnicii resimt cel mai puternic această schimbare. Schimbarea orei sezoniere poate cauza insomnii, oboseală, anxietate și dureri de cap.
EVENIMENT
Ziua Păcălelilor: Care este istoria acestui obicei. Idei de farse, tradiții și superstiții legate de 1 aprilie

Ziua Păcălelilor: Care este istoria acestui obicei. Idei de farse, tradiții și superstiții legate de 1 aprilie.
Ziua de 1 aprilie, cunoscută și sub denumirea de Ziua Păcălelilor sau Ziua Nebunilor, este o zi celebrată în întreaga lume, chiar dacă nu este o sărbătoare oficială.
În această zi, oamenii își fac farse și încearcă să-i păcălească pe prieteni, colegi, membri ai familiei sau chiar străini. Este o zi în care riscul ca cineva să creadă povești sau…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Clujul Pedalează invită clujenii la școala de ciclism pentru copii, antrenamentele începând cu data de 15 aprilie.
”Cu o experiență de peste 15 ani în organizarea de evenimente sportive de MTB și alergare montană, precum și în pregătirea și antrenarea copiilor, suntem gata să te ghidăm în lumea fascinantă a ciclismului.
Un element special al programului nostru îl reprezintă antrenamentele dedicate exclusiv copiilor, unde aceștia vor învăța nu doar…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO. George Simion (AUR): N-am văzut în sprijinul lui Georgescu susținerea din Rusia, dar reclame plătite de PNL am văzut.

Candidatul AUR la prezidențiale, președintele partidului, George Simion, vorbește în podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de Florin Danciu, despre suveranism, despre relația cu UE și cu SUA, dar și despre Călin Georgescu și Rusia.
Mai jos, câteva declarații ale lui George Simion.
”Au fost la Cluj 45 de lideri conservatori din Uniunea Europeană, din Marea Britanie și din Statele Unite, sub egida Partidului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR Party)….
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Simularea examenului de Evaluare Națională. Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10. Rezultatele evaluării

Elevii claselor a VIII-a din județul Cluj, care au susținut probele scrise din cadrul simulării examenului de Evaluarea Națională, au aflat luni, 31 martie 2025, rezultatele obținute.
La nivelul județului Cluj, simularea examenului de Evaluare Națională 2025 s-a desfășura în 112 unități de învățământ preuniversitar, dintre care 45 de unități de învățământ sunt din Cluj-Napoca.
Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10 la simularea examenului de Evaluare…
Citește mai mult pe Cluj24.ro