Connect with us

EVENIMENT

Când trecem la ora de iarnă. Ce efecte poate avea schimbarea orei asupra organismului

Publicat

ceas

România va trece, în data de 27 octombrie 2019, la ora de iarnă, după ce în de 23 septembrie va avea loc echinocțiul de toamnă. Echinocțiul de toamnă simbolizează începutul toamnei din punct de vedere astronomic, trecerea la ora de iarnă marcând acest eveniment. Medicii avertizează că, la fel ca în fiecare an, trecerea la ora de iarnă poate avea numeroase efecte asupra organismului nostru, iar unele dintre ele pot fi deosebit de grave.

În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2019,trecem la ora de iarnă, când ora 4.00 devine ora 3.00, iar ziua de duminică, 27 octombrie, va fi cea mai lungă din an.

Toate aceste schimbări își pot pune amprenta asupra organismului nostru. Medicii spun că avem nevoie de aproximativ o săptămână, două, pentru a ne adapta la ora de iarnă. Schimbarea orei poate aduce stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie, avertizează specialiștii.

Pe lângă modificările somnului, ne putem confrunta cu astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concetrare, cefalee sau modificare apetitului.

Începând cu anul 1932 România trece, în ultima duminică din luna octombrie, la ora de iarnă. Deşi motivaţia iniţială, care era legată de a se face economie de resurse, a dispărut în epoca modernă, peste 70 de țări nu au renunţat încă la schimbarea orei.

Odată cu echinocțiul de toamnă , care înseamnă începutul anotimpului toamna, din punct de vedere astronomic, ziua se micșorează iar noaptea devine din ce în ce mai lungă , până la solistitiul de iarnă, care are loc pe data de 21 decembrie. Decizia de schimbare a orei și trecerea la ora de iarnă a fost luată pentru ca organismul uman să poată beneficia o perioada cât mai mare de lumina naturală.

În ultima perioadă, la nivel european a fost dezbătută de multe ori decizia de renunțare a trecerii la ora de iarnă.
La nivelul Comisiei Europene, la începutul lunii martie a anului 2019 s-a votat ca, începând din anul 2021, să se renunțe la schimbarea orei de iarnă și în Uniunea Europeană.
Statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept ora de iarnă, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021, scrie cancan.ro.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Atenționare meteo de VREME REA: Cod galben în Alba și alte județe din țară. Ploi abundente și vânt puternic

Publicat

vremea în alba în săptămâna 11 – 17 decembrie 2023:

Atenționare meteo de VREME REA: Cod galben de ploi abundente. La munte, rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră. Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo cod galben de vreme rea valabilă în Alba și alte județe din țară.

Meteorologii anunță că vor fi ploi însemnate cantitativ. La munte, vântul va bate cu putere, vor fi rafale de 90 – 100 de kilometri pe oră.

Potrivit ANM, avertizarea meteo este valabilă în intervalul 23 aprilie, începând cu ora…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Masă de aer încărcată cu praf saharian deasupra României. Unde și când vor putea fi observate depuneri de praf

Publicat

un nou val de praf saharian deasupra româniei. unde și

O nouă masă de aer încărcată cu praf saharian traversează România. Meteorologii atenționează asupra perioadelor în care vor putea fi observate depunerile de praf.

În perioada 23 aprilie ora 9-24 aprilie ora 13.00, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană.

Aceasta va avansa către sud-estul Europei.

Va fi deasupra României marți (23 aprilie) și în prima…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: „Ziua Planetei Pământ”, sărbătorită de copiii din Sebeș. Atelier de creație, la Centrul Cultural „Lucian Blaga”

Publicat

foto: „ziua planetei pământ”, sărbătorită de copiii din sebeș. atelier

„Ziua Pământului”, sărbătorită în fiecare an pe 22 aprilie, este un moment dedicat recunoașterii și aprecierii planetei noastre, dar și un prilej de a sensibiliza publicul cu privire la importanța protecției mediului înconjurător. Această zi ne reamintește de responsabilitatea colectivă de a promova armonia cu natura și de a susține un mediu sănătos pentru generațiile viitoare.

În acest sens, Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Pizza Comasata, lansată de o pizzerie din Cluj-Napoca special pentru alegerile din 9 iunie

Publicat

pizza 8.jpeg

O pizzerie din Cluj-Napoca lansează pizza Comasata, special pentru alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie, aceasta având ingrediente care reflectă culorile partidelor din coaliția PSD-PNL.

Cristian Hoza, manager locație al pizzeriei Artizan din Cluj-Napoca, a declarat pentru Cluj24 că noul sortiment de pizza combină două din preferințele clienților.

Pizza, preferata românilor

pizza comasata

”Lansăm pentru clienții noștri pizza Comasata, special pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe