Connect with us

EVENIMENT

Când va deveni funcțională platforma de schimbare a furnizorului de energie în 24 de ore. Declarațiile preşedintelui ANRE

Publicat

Platforma unică la nivel naţional destinată schimbării de către clienţii finali a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale va fi gata anul acesta, a afirmat Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

Prin intermediul acestei platforme, clientul final reduce timpul de schimbare a furnizorului de la 21 de zile la 24 de ore.

„Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile în proporţie de 98%. Odată cu finalizarea proiectului, această iniţiativă demonstrează, încă o dată, importanţa pe care ANRE o acordă optimizării proceselor operaţionale, în scopul diminuării birocraţiei şi consolidării concurenţei în sectorul energiei”, a precizat Chiriţă.

Potrivit acestuia, contextul energetic actual a scos în evidenţă faptul că avem nevoie mai mult ca oricând de o Uniune Europeană mai integrată şi mai solidară, inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile în sectorul energetic.

„Provocările din ultimii ani ne obligă să luăm decizii rapide şi eficiente pentru a atenua efectele crizelor pe care le parcurgem. Una dintre soluţii este promovarea energiei regenerabile, dublată de creşterea capacităţii de stocare în vederea atenuării dezechilibrelor din sistem, fapt care ar conduce la reducerea sau eliminarea dependenţei de gazul din import şi ar contribui la atingerea obiectivelor asumate la nivel european”, a completat preşedintele ANRE.

Astfel, România a aprobat Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, din care rezultă o suplimentare a capacităţilor de producţie instalate în surse regenerabile de circa 7.000 MW până în 2030, respectiv 3.700 MW – surse fotovoltaice, 2.300 MW – surse eoliene şi 1.000 MW – surse hidro.

La nivelul Comisiei Europene se analizează propunerea ca noua ţintă de energie regenerabilă să crească de la 32% la 40% până în anul 2030

„Anul 2022 este un an în care dorinţa de a investi în capacităţi de producţie a revenit în actualitate. De la începutul anului până în prezent, ANRE a eliberat autorizaţii de înfiinţare pentru 245 MW şi mai avem în lucru cereri de autorizaţii de înfiinţare pentru 816 MW – producţie solară şi 7,4 MW – stocare. O atenţie deosebită acordăm prosumatorilor, care, în ultimii ani, au înregistrat o evoluţie spectaculoasă. Dacă în 2019 aveam 303 prosumatori, am crescut în 2020 la 1.634 şi, la sfârşitul lunii februarie 2022, aveam 14.305 prosumatori cu o putere instalată de 95 MW. Estimăm că până în 2030 vom ajunge la circa 700 MW”, a susţinut Chiriţă.

O altă resursă regenerabilă puţin folosită este apa geotermală, care, spre exemplu, în Bucureşti ar asigura încălzirea şi apa caldă la preţuri mult mai mici decât actualii producători. Această metodă se foloseşte deja cu succes în două oraşe, a amintit el.

Pe lângă preţul scăzut al MWh, mai sunt cel puţin trei avantaje: se reduc semnificativ pierderile în conducte, se reduce poluarea şi se reduce consumul de gaze.

O altă investiţie utilă şi obligatorie, concomitent cu investiţiile în surse regenerabile de producere, este în capacităţi de stocare la un nivel de cel puţin 2.000 MW, pentru a contribui la echilibrarea sistemului energetic naţional, a mai spus oficialul ANRE.

Agerpres

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Asistent virtual și telefonul cetățeanului cu voce AI, la Primăria Alba Iulia. Proiect pentru digitalizarea serviciilor publice

Publicat

asistent virtual și telefonul cetățeanului cu voce ai, la primăria

Asistent virtual și telefonul cetățeanului cu voce AI, la Primăria Alba Iulia. Administrația locală din Alba Iulia vrea să obțină fonduri europene pentru digitalizarea serviciilor publice la nivelul municipiului.

Proiectul urmărește, printre altele, implementarea unui asistent virtual pentru cetățeni, care va include și telefonul cetăţeanului cu voce AI. 

Primăria Alba Iulia a cumpărat pe 14 noiembrie, cu 92.000 de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sondaj: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, pe primele locuri în preferințele alegătorilor în cursa pentru Președinția României

Publicat

ciuca ciolacu1.jpg

Un nou sondaj de opinie, realizat cu doar 10 zile înaintea alegerilor prezidențiale, îi plasează pe liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, pe primele două locuri în preferințele alegătorilor.

Sondajul realizat de CIRA la comanda Newsweek, îi plasează pe George Simion (AUR) și Elena Lasconi (USR) pe următoarele poziții.

Sondaj: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, pe primele locuri în preferințele alegătorilor în cursa pentru Președinția…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Primăria Blaj depune cereri pentru reabilitarea energetică a 19 blocuri din municipiu. Contribuția de la bugetul local este zero

Publicat

primăria blaj depune cereri pentru reabilitarea energetică a 19 blocuri

Primăria Municipiului Blaj a început depunerea a șase cereri de finanțare în vederea reabilitării energetice a unui număr total de 19 blocuri, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2021-2027.

Potrivit primarului Gheorghe Valentin Rotar, cele șase cereri se alătură primului lot de 8 blocuri din municipiul Blaj, incluse în cadrul programului „Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lăsatu’ secului pentru Postul Crăciunului. Tradiții din satele clujene. Ce găteau femeile

Publicat

lasata secului cjcpct cluj.jpg

Ziua de dinaintea începerii postului este numită „Lăsatu’ secului”.

În satele tradiționale, acesta se mai numea „prinderea postului” sau „spolocanie”.

Lăsatu’ secului pentru Postul Crăciunului. Tradiții din satele clujene

De Lăsatu’ secului în vechime, femeile fierbeau vasele pentru prepararea alimentelor cu leșie, „ca să nu rămână unse cu urme de frupt (dulce)”, arată specialiștii clujeni de la Centrul Județean pentru Conservarea și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe