ACTUALITATE
Când va fi punctul culminant al celui de-al treilea val al pandemiei în Ungaria
Al treilea val al pandemiei de coronavirus în Ungaria va avea punctul culminant cel mai târziu la sfârşitul lui martie, a afirmat joi şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, adăugând că nu este momentul pentru relaxarea restricţiilor, relatează Reuters.
Guvernul pregăteşte în continuare redeschiderea eşalonată a economiei, care va depinde de nivelul vaccinării împotriva COVID-19, a spus Gergely Gulyas.
Orban – care se va confrunta cu noi alegeri legislative la începutul anului viitor – vrea să imunizeze cât mai mulţi cetăţeni posibil, pentru a putea redeschide şi relansa economia, ce a înregistrat o scădere de 5,1% anul trecut.
Ungaria a raportat joi cel mai ridicat bilanţ zilnic de până acum de decese cauzate de noul coronavirus, 207, în timp ce cele 10.386 persoane tratate în spital împotriva coronavirusului – un alt record negativ – pun în dificultate sistemul de sănătate, comentează Reuters.
„Pe baza cifrelor, nu este momentul să relaxăm restricţiile”, a notat Gulyas, menţionând că premierul va anunţa noile măsuri pentru săptămâna viitoare în intervenţia sa săptămânală la radio de vineri.
În momentul de faţă, din noiembrie anul trecut în Ungaria se aplică restricţii de circulaţie nocturnă începând de la ora 19.00, iar restaurantele sunt închise, precum şi magazinele cu excepţia celor alimentare şi a farmaciilor, în timp ce şcolile funcţionează online.
Gergely Gulyas a mai indicat joi că guvernul nu intenţionează să impună carantine regionale sau alte restricţii pe plan regional pentru a limita răspândirea virusului.
Ungaria, cu o populaţie de 10 milioane, a inoculat până acum împotriva coronavirusului de tip nou 1,4 milioane de oameni şi potrivit şefului de cabinet al premierului guvernul îşi propune ca până în iunie să se poată vaccina toţi cei care s-au înregistrat.
Ungaria a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a achiziţionat şi folosit vaccinurile din China şi Rusia, în condiţiile în care livrările producătorilor occidentali au înregistrat întârzieri.AGERPRES