Connect with us

EVENIMENT

Caniculă, furtuni severe și SECETĂ. Prognoza meteo în luna iunie 2022

Publicat

canicula furtuna 1000x600.jpg

Ne așteaptă o lună iunie care poate aduce chiar și un prim episod de caniculă, dar și zile cu aer respirabil. Ploile, deși nu vor lispi din peisajul meteo, nu vor fi, cel puțin conform modelărilor de acum, suficiente pentru a pune capăt secetei pedologice severe care a cuprins multe zone agricole din țară.

Caniculă și furtuni severe. Prognoza meteo în luna iunie 2022

Context sinoptic:
Prima lună de vară aduce, la nivelul țării noastre, o alternanță constantă între zilele calde și foarte calde (cu valori de temperatură ce trec chiar și de 30, 32 de grade și se apropie de pragul de caniculă) cu zilele ploioase, mai reci. O caracteristică extrem de importantă a lunii iunie, dar și a întregii perioade de vară este reprezentată de aversele de ploaie abundente pe intervale scurte de timp, cele care fac ca iunie să fie cea mai ploioasă lună din an.

Acest lucru se datorează prezenței dorsalei anticiclonului Azoric în zona noastră, anticiclon care, intersectându-se cu aerul tropical persistent duce la valori de precipitații foarte mari.

Ultimele modelări sinoptice ale celor de la ECMWF dau ca probabil scenariul unui iunie care, pentru țara noastră, mai degrabă va aduce câmpuri de presiune scăzută, depresiuni, asociate inclusiv cu fronturi atmosferice care vor avansa spre regiunea noastră.

În ceea ce privește masele de aer, va predomina circulația atlantică (V – E), care astfel va fi favorabilă avansului de aer tropical dinspre nordul Africii, astfel că nu putem exclude nici posibilitatea instalării chiar a unui episod de caniculă încă din această lună.

Caniculă și furtuni severe. Prognoza meteo în luna iunie 2022. Temperaturi:

Dacă săptămâna 06 – 13 iunie vine cu un regim termic normal la nivelul întregii țări, iar pe parcursul săptămânii 13 – 20 iunie, deși se mai încălzește ușor, nu vorbim totuși de abateri termice semnificative (+2, +3 grade peste normalul perioadei), ultima decadă a lui iunie (20 – 30  iunie) vine cu aer cald și foarte cald la nivelul întregii țări.

Astfel, cel mai cald va fi în iunie 2022 prin Oltenia, vestul Munteniei, vestul extrem al Banatului (până la +3 grade abateri peste normele climatologice lunare), în timp ce prin restul Munteniei, Moldovei, Banatului și Crișanei vom avea un regim termic cu până la +1.5 grade peste normalul perioadei. În Dobrogea, Transilvania, Maramureș, zonele montane vom avea un regim termic destul de apropiat de normal, cu doar +0.5 spre 1 grad abateri.

Caniculă și furtuni severe. Prognoza meteo în luna iunie 2022. Precipitații:

Veștile nu sunt deloc bune din acest punct de vedere, cu atât mai mult cu cât vorbim de iunie, cea mai ploioasă lună din an, dar și de o lună mai care tocmai a trecut și care nu a adus deloc precipitațiile așteptate de agricultori.

Regimul de precipitații rămâne deficitar pe toată lună iunie, chiar dacă, mai ales în ultima decadă (20 – 30 iunie) în sudul și estul țării am putea vedea ceva mai multe ploi.

Cantitățile de precipitații așteptate să cadă pe regiuni sunt: vestul extrem al Banatuluil, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea: 30 – 40, izolat spre 50 de l/mp. Nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, oznele montane – 60 – 70 de l/mp, izolat chiar spre 100 de l/mp, mai ales în nordul Orientalilor.

sursa: prognozemeteo.ro

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Dan Tanasă (AUR): ”Propaganda PSD – PNL ne spune zilnic că nu ne dăm seama cât de bine trăim… Niște ipocriți!”

Publicat

dan tanasa 1213.jpeg

”Miniștrii guvernării antinaționale PSD – PNL, în frunte cu prim-ministru Marcel Ciolacu, și-au abandonat îndatoririle și munca în folosul cetățeanului. Ei au devenit marionetele consultanților electorali străini, în goana după voturi”, sușține Dan Tanasă de la AUR.

Luni guvernanții au primit instrucțiuni de la consultanții străini să iasă fiecare cu câte un subiect de propagandă, ca să îi mintă pe români.

Premierul Marcel Ciolacu a trimis…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Creatoarea de modă Irina Schrotter, Doctor Honoris Causa al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca

Publicat

dhc 5 scaled e1713360490494.jpg

Astăzi, 17 aprilie 2024, Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca a celebrat conferirea titlului de Doctor Honoris Causa doamnei Irina Schrotter, președinte al Federației Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), inițiator și organizator al festivalului Romanian Creative Week Iași, proprietar al brandului internațional de modă irina schrotter.

„Prin acordarea acestei distincții, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca recunoaște contribuția…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Efectele consumului exagerat de fast-food asupra sănătății. Calorii, grăsimi și zahăr cu impact asupra copiilor și adolescenților

Publicat

efectele consumului exagerat de fast food asupra sănătății. calorii, grăsimi și

Efectele consumului exagerat de fast-food: Consumul de mâncare de acest tip poate avea numeroase efecte negative asupra sănătății și bunăstării unei persoane, arată o serie de studii realizate recent la nivel european.

Fast food-ul este adesea bogat în calorii, grăsimi saturate, zahăr și sodiu, iar consumul frecvent poate duce la creșterea în greutate și, ulterior, la obezitate.

Obezitatea este asociată cu riscul crescut de boli de inimă, diabet de tip 2, afecțiuni ale…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Din spatele cortinei. Cu ocazia Anului PUCCINI, Opera Română clujeană pune în scenă piesa “Tosca”

Publicat

opera e1585817587946.jpg

Opera Națională Română Cluj-Napoca a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, detalii despre premiera operei “Tosca”, cât și despre concursul “Verum Solitus”.

Pentru a celebra Anul Puccini în România, Opera Națională Română în parteneriat cu Institutul Cultural Italian, Ambasada Italiei și Artexim, pune în scenă celebra operă “Tosca”. Premiera are loc în două reprezentații, sâmbătă, 20 aprilie și duminică, 21 aprilie, la ora…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe