Connect with us

EVENIMENT

Caniculă, furtuni severe și SECETĂ. Prognoza meteo în luna iunie 2022

Publicat

canicula furtuna 1000x600.jpg

Ne așteaptă o lună iunie care poate aduce chiar și un prim episod de caniculă, dar și zile cu aer respirabil. Ploile, deși nu vor lispi din peisajul meteo, nu vor fi, cel puțin conform modelărilor de acum, suficiente pentru a pune capăt secetei pedologice severe care a cuprins multe zone agricole din țară.

Caniculă și furtuni severe. Prognoza meteo în luna iunie 2022

Context sinoptic:
Prima lună de vară aduce, la nivelul țării noastre, o alternanță constantă între zilele calde și foarte calde (cu valori de temperatură ce trec chiar și de 30, 32 de grade și se apropie de pragul de caniculă) cu zilele ploioase, mai reci. O caracteristică extrem de importantă a lunii iunie, dar și a întregii perioade de vară este reprezentată de aversele de ploaie abundente pe intervale scurte de timp, cele care fac ca iunie să fie cea mai ploioasă lună din an.

Acest lucru se datorează prezenței dorsalei anticiclonului Azoric în zona noastră, anticiclon care, intersectându-se cu aerul tropical persistent duce la valori de precipitații foarte mari.

Ultimele modelări sinoptice ale celor de la ECMWF dau ca probabil scenariul unui iunie care, pentru țara noastră, mai degrabă va aduce câmpuri de presiune scăzută, depresiuni, asociate inclusiv cu fronturi atmosferice care vor avansa spre regiunea noastră.

În ceea ce privește masele de aer, va predomina circulația atlantică (V – E), care astfel va fi favorabilă avansului de aer tropical dinspre nordul Africii, astfel că nu putem exclude nici posibilitatea instalării chiar a unui episod de caniculă încă din această lună.

Caniculă și furtuni severe. Prognoza meteo în luna iunie 2022. Temperaturi:

Dacă săptămâna 06 – 13 iunie vine cu un regim termic normal la nivelul întregii țări, iar pe parcursul săptămânii 13 – 20 iunie, deși se mai încălzește ușor, nu vorbim totuși de abateri termice semnificative (+2, +3 grade peste normalul perioadei), ultima decadă a lui iunie (20 – 30  iunie) vine cu aer cald și foarte cald la nivelul întregii țări.

Astfel, cel mai cald va fi în iunie 2022 prin Oltenia, vestul Munteniei, vestul extrem al Banatului (până la +3 grade abateri peste normele climatologice lunare), în timp ce prin restul Munteniei, Moldovei, Banatului și Crișanei vom avea un regim termic cu până la +1.5 grade peste normalul perioadei. În Dobrogea, Transilvania, Maramureș, zonele montane vom avea un regim termic destul de apropiat de normal, cu doar +0.5 spre 1 grad abateri.

Caniculă și furtuni severe. Prognoza meteo în luna iunie 2022. Precipitații:

Veștile nu sunt deloc bune din acest punct de vedere, cu atât mai mult cu cât vorbim de iunie, cea mai ploioasă lună din an, dar și de o lună mai care tocmai a trecut și care nu a adus deloc precipitațiile așteptate de agricultori.

Regimul de precipitații rămâne deficitar pe toată lună iunie, chiar dacă, mai ales în ultima decadă (20 – 30 iunie) în sudul și estul țării am putea vedea ceva mai multe ploi.

Cantitățile de precipitații așteptate să cadă pe regiuni sunt: vestul extrem al Banatuluil, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea: 30 – 40, izolat spre 50 de l/mp. Nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, oznele montane – 60 – 70 de l/mp, izolat chiar spre 100 de l/mp, mai ales în nordul Orientalilor.

sursa: prognozemeteo.ro

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

AVERTIZARE METEO. Cod galben la Cluj: Ploi, descărcări electrice, vijelii și izolat grindină

Publicat

cod galben scaled e1743750720348.jpeg

Administrația Națională de Meteorologie anunță un cod galben în județul Cluj în perioada 5 aprilie, ora 10 – 7 aprilie, ora 18, fenomenele vizate fiind instabilitate atmosferică, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol.

Vor fi precipitații ce vor avea mai ales caracter de aversă și vor acumula local cantități de apă de 10…20 l/mp și izolat de 30…40 l/mp.
Sâmbătă vor fi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

„Între pite”, în satul clujean Ceaba. Din ce făceau strămoșii pâine, când nu mai aveau nici făină de grâu, nici de porumb

Publicat

malai 1.jpg

În satul Ceaba din județul Cluj, una dintre cele mai grele perioade era cunoscută sub numele de „între pite”, ce desemna perioada dintre seceriș și treierat. În acest interval, gospodarii trăiau cu ce aveau la îndemână.

În „vremea dintre pite”, oamenii nu mai aveau făină nici de grâu, nici de porumb, așa că mergeau în holde, secerau câțiva snopi de grâu, îi îmblăteau cu bâta pe un lipideu mare și duceau sacii cu greu, în spate, la moara din Batin…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj), după victoria din Cupă: Eram STRESAT, penalty-urile au fost coșmarul vieții mele

Publicat

cupa romaniei semifinale.jpg

Ultimul meci din această etapă a Cupei României a tras cortina peste sferturi. CFR Cluj a învins pe CSU Craiova, 5-3 după loviturile de departajare, la finalul celor 90 de minute plus prelungiri fiind 1-1. Dan Petrescu a vorbit la conferința de presă despre calificarea în semifinale, unde va întâlni Farul.

„Nu am vrut să ajungem la penalty-uri, că nu prea am câștigat deloc în carieră, dar nimic să nu obosească jucătorii. Îmi pare bine că toți au arătat că…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertisment MAI: Ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, concepute pentru a induce în eroare cetățenii

Publicat

politia 3 e1743789965483.jpg

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis un avertisment public privind existența „unui ecosistem de conturi false” pe platforma TikTok care se prezintă drept pagini oficiale ale instituției sau ale angajaților săi.

Conform informațiilor furnizate de MAI, aceste conturi folosesc fotografii, clipuri video și postări preluate de pe paginile instituționale pentru a câștiga credibilitate în fața utilizatorilor.

„Vă informăm asupra existenței unui ecosistem de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe