Connect with us

ACTUALITATE

Cannes 2021: Un scurtmetraj românesc, selectat în secţiunea Cinefondation

Publicat

sursa foto: Carina Gabriela / Facebook

Scurtmetrajul românesc „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, regizat de Carina-Gabriela Daşoveanu, a fost selectat în secţiunea Cinefondation a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat marţi organizatorii evenimentului.

Organizatorii au anunţat marţi şi juriul secţiunii Cinefondation şi de scurtmetraje, care va fi alcătuit din şase cineaşti: Kaouther Ben Hania (regizoare, scenaristă – Tunisia), Tuva Novotny (regizoare, scenaristă, actriţă – Suedia), Alice Winocour (regizoare, scenaristă – Franţa), Sameh Alaa (regizor, producător, scenarist – Egipt), Carlos Muguiro (cineast, profesor universitar – Spania) şi Nicolas Pariser (regizor, scenarist – Franţa).

Juriul va avea misiunea de a atribui trofeul Palme d’Or pentru scurtmetraj unuia dintre cele 10 filme incluse în competiţie şi de a decerna cele trei premii ale secţiunii Cinefondation pentru cele mai bune pelicule dintre cele 17 filme selectate şi realizate de studenţi ai unor şcoli de film. La fel ca anul trecut, juriul nu va avea un preşedinte, iar componenţa sa este paritară: trei femei şi trei bărbaţi.

Competiţia de scurtmetraje:

În acest an, comitetul de selecţie a vizionat 3.739 de scurtmetraje propuse. Competiţia de scurtmetraje din 2021 este compusă din 10 filme provenite din ţările următoare: Brazilia (două producţii), Danemarca, China, Franţa, Hong Kong, Iran, Portugalia şi, pentru prima dată în selecţia acestei secţiuni, Kosovo şi Macedonia de Nord.

Aceste filme vor fi prezentate pe 16 iulie 2021 şi vor concura pentru trofeul Palme d’Or pentru scurtmetraj, care va fi decernat în timpul ceremoniei de închidere a celei de-a 74-a ediţii a Festivalului de la Cannes, sâmbătă, 17 iulie 2021.

Selecţia Cinefondation:

Pentru cea de-a 24-a ediţie a selecţiei Cinefondation, organizatorii de la Cannes au invitat 17 cineaşti: opt femei şi nouă bărbaţi. Cele 13 filme de ficţiune şi patru animaţii au fost alese dintre cele 1.835 de scurtmetraje propuse de şcolile de film din lumea întreagă. Patru şcoli de film se vor afla la prima lor prezenţă în selecţia Cinefondation.

România, reprezentantă de scurtmetrajul „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”

România va fi reprezentată de scurtmetrajul „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, regizat de Carina-Gabriela Daşoveanu, studentă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Juriul va acorda premiile secţiunii Cinefondation într-o ceremonie care va preceda proiecţia filmelor câştigătoare, joi, 15 iulie, în sala Bunuel din Palais des Festivals et des Congres din Cannes.

Filme produse de studenți

Secţiunea Cinefondation, care prezintă filme scurte produse de studenţi ai unor universităţi cu profil cinematografic din lumea întreagă, a reprezentat începând din 1998 o veritabilă pepinieră pentru generaţii de cineaşti talentaţi, precum Emmanuelle Bercot, Deniz Gamze Erguven, Kornel Mundruczo, Cătălin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Asif Kapadia, Dani Rosenberg şi Nadav Lapid.

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 6-17 iulie.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Peste 40 de amenzi aplicate în cadrul unei acțiuni organizată pentru prevenirea indisciplinei pietonilor și bicicliștilor

Publicat

pietoni.jpg

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor sau a bicicliștilor, din municipiul Botoșani.

Activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 15:00-19:00, pe artere rutiere, atât din municipiul Botoșani, cât și din zonele rurale aflate în competența Biroului Rutier, pentru reducerea riscului rutier și impunerea unui climat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Sfânta Liturghie în cadrul Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob” în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea

Publicat

foto: sfânta liturghie în cadrul cercului pastoral misionar „sfântul ioan iacob”

Publicitate

Într-o atmosferă de rugăciune, comuniune și profundă trăire duhovnicească, biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea a devenit astăzi locul în care inimile și gândurile preoților și credincioșilor s-au unit în jurul luminii credinței. A fost o zi aparte, marcată de întâlnirea Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob”, care a adus împreună slujitori ai altarului și suflete dornice de întărire…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Senatorul PSD Doina Federovici cere ambulanțe noi pentru Botoșani

Publicat

senatorul psd doina federovici cere ambulanțe noi pentru botoșani

Publicitate

Atunci când sănătatea este în joc, fiecare minut contează. Pentru cei aflați în situații critice, ambulanțele poate face diferența. Din acest motiv, starea tehnică a ambulanțelor și prezența lor în timp util pe teren este o chestiune de siguranță publică și de respect față de viața botoșănenilor.

În acest context, senatorul PSD Doina Federovici a adresat, de la tribuna Senatului, o întrebare oficială șefului Departamentului pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Localitatea săracă din județul Botoșani care poate deveni pion principal în reconstrucția Ucrainei

Publicat

localitatea săracă din județul botoșani care poate deveni pion principal

Publicitate

Darabani, cel mai nordic oraș din România, ar putea deveni port terestru și un punct cheie în reconstrucția Ucrainei de după război. Autoritățile locale fac demersuri, inclusiv în relația cu Ucraina, pentru deschiderea unui nou punct vamal cu țara vecină, dar și realizarea unui hub economic la graniță, scrie ADEVĂRUL

Discuțiile privind reconstrucția Ucrainei includ și viitorul zonelor de frontieră care au șansa de a se transforma în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe