Connect with us

ACTUALITATE

Canotaj: România participă cu 11 echipaje şi 41 de sportivi la Campionatele Europene de la Lucerna

Publicat


canotaj

România va participa cu un lot de 41 de sportivi şi 11 echipaje, cinci masculine şi şase feminine, la Campionatele Europene de canotaj, găzduite de Complexul Nautic Rotsee din Lucerna (Elveţia), în perioada 31 mai – 2 iunie, potrivit paginii de Facebook a federaţiei naţionale de profil.

Competiţia va reuni 239 de echipaje şi 587 de sportivi din 36 de ţări.

La ediţia anterioară, desfăşurată la Glasgow, România s-a clasat pe primul loc în clasamentul pe medalii, cu 3 de aur, 2 de argint şi 2 de bronz.

Medaliile de aur au fost obţinute de echipajul feminin de 8 plus unu, format din Ioana Vrânceanu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Beatrice-Mădălina Parfenie, Iuliana Popa, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu şi Daniela Druncea, de echipajul masculin de 4 rame, alcătuit din Ştefan-Constantin Berariu, Cosmin Pascari, Ciprian Huc, Mihai-Vasile Ţigănescu, şi de echipajul feminin de dublu rame, compus din Mădălina Bereş şi Denisa Tîlvescu.

România a obţinut argintul la patru rame feminin, prin Roxana-Georgiana Parascanu, Mădălina Hegheş, Mădălina-Gabriela Caşu şi Iuliana Buhuş, precum şi la dublu vâsle masculin, prin Ionuţ Prundeanu şi Marian Florin Enache.

Cele două medalii de bronz au fost cucerite la dublu rame masculin, prin Ciprian Tudosă şi Marius Cozmiuc, precum şi la opt plus unu masculin, de Adrian Damii, Constantin Radu, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Cristi Ilie Pîrghie, Vlad Dragoş Aicoboae, Alexandru Matincă, Alexandru Cosmin Macovei, Adrian Munteanu.

Echipajele care vor concura pentru România la Lucerna:
FEMININ
dublu rame (W2-): Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu;
dublu vâsle (W2x): Nicoleta-Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş;
patru rame (W4-): Ioana Vrînceanu, Viviana-Iuliana Beijinariu, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu;
dublu vâsle categorie uşoară (LW2x): Ionela-Livia Cozmiuc, Gianina-Elena Beleagă;
patru vâsle (W4x): Larisa Elena Roşu, Elena Logofătu, Nicoleta Paşcanu, Tabita Maftei;
opt plus unu (W8+): Cristina-Georgiana Popescu, Amalia Bereş, Mădălina-Gabriela Caşu, Roxana Parascanu, Beatrice-Mădălina Parfenie, Iuliana Popa, Maria-Magdalena Rusu, Roxana-Iuliana Anghel, Daniela Druncea;

MASCULIN
dublu rame (M2-): Marius-Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă;
dublu vâsle (M2x): Ioan Prundeanu, Marian-Florian Enache;
patru rame (M4-): Mihăiţă-Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan-Constantin Berariu, Ciprian Huc;
simplu (M1x): Mihai Chiruţă;
opt plus unu (M8+): Vlad-Dragoş Aicoboae, Alexandru-Cosmin Macovei, Alexandru Matincă, Constantin Radu, Cristi-Ilie Pîrghie, Adrian Damii, Constantin Adam, Sergiu-Vasile Bejan, Adrian Munteanu.

Rezerve vor fi Andrea-Ioana Budeanu, Iuliana Buhuş, Alexandru Chioseaua, Cristian-Ionuţ Cojocaru, Mădălina Hegheş, Geanina Dumitriţa Juncănariu, Florin-Sorin Lehaci, Elena-Iuliana Mihai, Cosmin Pascari, Andreea Popa şi Georgiana Vasile.

Antrenorul loturilor masculin şi feminin este italianul Antonio Colamonici, iar antrenor federal, Dorin Alupei.
AGERPRES (AS-autor: Mihai Ţenea, editor: Vlad Constantinescu, editor online: Gabriela Badea)

Sursa foto: Federatia Romana De Canotaj / Facebook

ACTUALITATE

Indemnizaţii majorate pentru persoanele strămutate forţat şi pentru soţii celor care au fost deportaţi în ghetouri

Publicat

Indemnizaţia lunară pentru persoanele refugiate, strămutate în altă localitate sau care au făcut parte din detaşamentele de muncă forţată, dar şi pentru soţii celor care au fost deportaţi în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate a fost majorată la 350 de lei, conform unui proiect de hotărâre adoptat în unanimitate de Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege, iniţiat de către deputatul Silviu Vexler, modifică art. 2 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.

Silviu Vexler a arătat în cadrul dezbaterilor din plen că proiectul reprezintă o “măsură reparatorie”, vizând acordarea unui sprijin pentru supravieţuitorii Holocaustului.

“În perioada Holocaustului, între 280.000-380.000 de evrei români au fost arestaţi, deportaţi şi, într-un final, ucişi în masă, potrivit unui document oficial asumat de statul român, Raportul Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România. În aceste cifre nu au fost incluşi cei care au reuşit să supravieţuiască, dar care au îndurat aceleaşi suferinţe. Cu toate acestea, după toţi anii care au trecut, memoria victimelor Holocaustului încă luptă cu nepăsarea şi indiferenţa, lucru care poate fi văzut foarte uşor prin tentativele de idealizare a mişcării legionare, găsirea de explicaţii pentru acţiunile criminale ale lui Ion Antonescu, rescrierea istoriei”, a spus el.

Potrivit proiectului, persoanele care au fost refugiate, expulzate sau strămutate în altă localitate, cele care au făcut parte din detaşamentele de muncă forţată sau cele care au fost evacuate din locuinţa pe care o deţineau vor avea dreptul la o indemnizaţie lunară de 350 de lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forţată sau de evacuare din propria locuinţă. Anterior, indemnizaţia lunară era de 300 de lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forţată sau de evacuare.

Totodată, soţul sau soţia persoanei asasinate ori executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare va beneficia de o indemnizaţie lunară de 350 de lei (majorată de la 250 de lei), dacă ulterior nu s-a recăsătorit. Aceeaşi prevedere este valabilă şi pentru soţul supravieţuitor al celui decedat, din categoria persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g) (deportat în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate; privat de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare; refugiat, expulzat sau strămutat în altă localitate; a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată; a fost supravieţuitor al trenului morţii; a fost evacuat din locuinţa pe care o deţinea).

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în şedinţa din 21 octombrie. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Accident rutier în care au fost implicate două autoturisme, o autoutilitară și un TIR, în Brașov. Trei persoane rănite

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme, o autoutilitară și un TIR, s-a produs miercuri seara pe DN 13, în orașul Brașov.

Potrivit ISU Brașov, în urma impactului au fost rănite trei persoane.

La evenimentul rutier, pompierii brașoveni au intervenit cu un echipaj de descarcerare, o autospecială cu apa și spumă și două echipaje SMURD.

La locul accidentului se fac cercetări pentru a se stabili împrejurările în care s-a produs coliziunea.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Manuale 3D, lansate de Editura Didactică şi Pedagogică

Publicat

sursa foto: inquamphotos.com

Editura Didactică şi Pedagogică a lansat, pentru prima dată în România, manuale 3D, ”un pas înainte faţă de manualul clasic”, după cum a declarat directorul EDP, Maria Nistor.

“Manualele au fost testate în peste 40 de ţări. Ceea ce a obţinut gratuit EDP este să dea pe un an cu exclusivitate în România câte două licenţe în fiecare şcoală de stat şi privată acreditată. Aşa cum avem şi manualele aşa dăm şi aceste licenţe, unde nu doar că putem vedea nişte video întregi în care se explică foarte clar aspecte pe care altfel le-am înţelege mai mult sau mai puţin în funcţie de ce profesor avem la clasă, de ce materiale dispunem. Ne ajută să ne facem singuri exerciţii interactive, ajută profesorul să îşi construiască teste”, a spus Nistor.

Potrivit acesteia, există manuale 3D pentru majoritatea materiilor.

“Pe această platformă unde există gratuite şi exclusivitate în România 1 an vom încărca toate manualele EDP-ului. Există materiale 3D pentru majoritatea materiilor, depinde foarte mult de profesori cum ştiu să se adapteze. (…) Se poate vedea inclusiv de pe un calculator. Este un pas înainte faţă de manualul clasic cu care eram obişnuiţi cu toţii. (…) Mă gândesc că MEC va fi de acord cu acest proiect. (…) Se pot utiliza la majoritatea materiilor”, a arătat Maria Nistor. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat accidentat grav de o mașină pe trecerea de pietoni, în București

Publicat

smurd

Un bărbat a fost rănit grav după ce a fost lovit de o maşină pe trecerea de pietoni, miercuri seară, pe bd. Ferdinand din Capitală, sensul de mers către şos. Mihai Bravu.

Conform Brigăzii Rutiere, pietonul a fost rănit grav şi a fost transportat la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.

În timpul cercetărilor la faţa locului pentru stabilirea cauzelor şi condiţiilor producerii accidentului rutier, trafic rutier a fost blocat pe ambele sensuri.

Citește mai departe