Connect with us

ACTUALITATE

Valeriu Gheorghiţă: Vom recomanda administrarea dozei înjumătăţite de vaccin de la Moderna pentru doza de booster

Publicat

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat utilizarea dozei booster pentru persoanele care au primit prima schemă cu vaccinul de la Moderna după minim şase-opt luni de la doza a doua, fiind înjumătăţită faţă de cea folosită la schema iniţială.

„În primul rând, aş readuce aminte faptul că ieri Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat utilizarea dozei de booster, doza de Moderna, pentru persoanele care au primit prima schemă de vaccinare cu vaccinul de la Moderna, după minim şase-opt luni de la doza 2.

Pentru doza de rapel, doza booster, se recomandă o doză înjumătăţită faţă de doza care s-a folosit la schema iniţială

O precizare este legată de faptul că pentru doza de rapel, doza booster, se recomandă o doză înjumătăţită faţă de doza care s-a folosit la schema iniţială, drept pentru care în cursul acestei săptămâni vom avea o şedinţă în cadrul CNCAV şi foarte probabil că vom adopta şi noi aceeaşi recomandare, ceea ce înseamnă probabil cel mai devreme începând cu săptămâna viitoare vom recomanda administrarea dozei înjumătăţite de vaccin de la compania Moderna pentru doza de booster, doza de rapel după minim şase luni”, a spus medicul militar.

El a afirmat că în cursul acestei săptămâni se va decide cum se va proceda cu imunizarea cu doza de rapel a persoanelor care s-au vaccinat cu ser de la compania Johnson & Johnson.

Vaccinarea cu Johnson în România a început pe data de 4 mai

„În această săptămână vom decide care va fi atitudinea de urmat la persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania Johnson & Johnson monodoză, pentru că începând cu prima parte a lunii noiembrie sunt deja primele persoane eligibile care ar putea să primească o doză de rapel, o doză booster, având în vedere că vaccinarea cu Johnson în România a început pe data de 4 mai.

Probabil că de primă intenţie vom recomanda tot un vaccin pe bază de ARN mesager, fie de la compania Pfizer, fie de la compania Moderna, însă nu este exclus să rămână şi pe recomandarea de a face un vaccin cu aceeaşi tehnologie, adică tot cu Johnson & Johnson, având în vedere că datele de imunogenitate şi de siguranţă sunt foarte bune.

Cel mai târziu vineri vom anunţa care este recomandarea în acest sens”, a susţinut reprezentantul CNCAV.

Gheorghiţă a amintit că în cursul zilei de luni a avut loc o şedinţă în format online la care au participat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, secretarul de stat Andrei Baciu şi reprezentanţii asociaţiilor de primari din România, în care s-a evaluat situaţia actuală a campaniei de vaccinare „în mod deosebit în mediul rural” şi care sunt soluţiile pentru a intensifica campania de vaccinare la sate.

„În urma discuţiilor este evident că avem câteva variante de lucru.

Pe de o parte, acolo unde sunt cabinete de medicină de familie, unde există medic de familie, ideal este să activăm acel cabinet de medicină de familie pentru accesul oamenilor la vaccinare. De asemenea, o altă variantă este să trimitem echipe mobile care să vaccineze în spaţii puse la dispoziţie de comunitatea locală, de consiliul local. Însă această solicitare să se facă în urma unor acţiuni de informare care să fie premergătoare acţiunii de vaccinare propriu zisă.

„În perioada următoarelor două săptămâni avem posibilitatea să înrolăm în echipele mobile personalul din unităţile de învăţământ”

De asemenea, în perioada următoarelor două săptămâni avem posibilitatea să înrolăm în echipele mobile personalul din unităţile de învăţământ care în momentul de faţă se află în vacanţă – personalul medico-sanitar din şcolile care se află în vacanţă – şi atunci vom putea să venim cu o resursa umană suplimentară pe partea de echipe mobile. De asemenea, o altă variantă este, acolo unde se poate, să asigurăm transportul doritorilor către centrele de vaccinare aflate în proximitatea comunităţii respective”, a mai afirmat Gheorghiţă. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”

Publicat

index 9 1000x600.webp.webp

Publicitate

Autoritățile locale din Cândești au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrați în caz de calamități naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potențiali sinistrați într-o zonă unde s-au înregistrat inundații o singură dată în trei decenii, scrie ADEVĂRUL.

Comuna Cândești se află pe malul stâng al Siretului, la granița cu județul Suceava și la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Este o zonă frumoasă care a făcut cândva parte din Bucovina Habsburgică renumită mai ales pentru bisericile din lemn și peisajele absolut superbe din lunca Siretului. Comuna a ajuns însă faimoasă și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe