EVENIMENT
Cantitatea de plastic în râuri, mări și oceane s-ar putea dubla până în 2060

Potrivit estimărilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), citate de Clean Recycle, până în anul 2060, râurile, mările și oceanele la nivel global ar putea fi poluate cu aproximativ 44 milioane de tone de plastic, ceea ce reprezintă o cantitate dublă față de nivelul actual.
În România, plasticul se numără printre ambalajele cel mai des folosite, dar rata sa de reciclare este de doar 30,05%, arată datele Institutului Naţional de Statistică, analizate de companie.
Cele mai reciclate deşeuri de ambalaje în România sunt cele din metal (51,12%) sau sticlă (42,67%).
De altfel, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind reciclarea deşeurilor de ambalaje, procentul scăzând în 2020 la 39,87%, cu aproape 5% mai puţin faţă de anul 2019, arată ultimele statistici europene.
Comparativ, campionii UE la acest capitol sunt Belgia cu 79,2%, Olanda cu 74,7% şi Luxemburg cu 71,9%.
Ţintele de mediu au crescut în 2023, astfel că deşeurile de ambalaje ar trebui reciclate într-o proporţie de 65%. Din 2025, acest procent va urca la 70%.
Deşeurile de ambalaje puse pe piaţa din România trebuie raportate autorităţilor de mediu prin intermediul OIREP-urilor (Organizaţiile care Implementează Obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului).
Cantitatea de plastic în râuri, mări și oceane s-ar putea dubla până în 2060. Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 55.000 de tone de deşeuri reciclabile
La nivelul primelor cinci luni din 2023, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 55.000 de tone de deşeuri reciclabile (hârtie/carton, plastic, PET, sticlă, oţel, aluminiu, lemn) pentru cele 700 de companii din portofoliul său.
Din această cantitate, 3.600 de tone au fost deşeuri de plastic de tip PET, iar 11.400 tone – deşeuri de alte tipuri de plastic.
„Încă ne situăm mult sub media europeană la capitolul reciclare a deşeurilor de ambalaje şi departe de ţintele de mediu impuse de Comisia Europeană.
Ne confruntăm cu o impredictibilitate a legislaţiei, cu o lipsă de conştientizare şi educare a populaţiei spre un comportament eco-responsabil, dar şi cu lipsa infrastructurii.
Plasticul este probabil cea mai mare provocare, dar probleme sunt cu toate tipurile de deşeuri de ambalaje, dacă nu oferim populaţiei un cadru propice prin care colectarea selectivă să nu mai fie considerată un efort”, a declarat Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle.
Cantitatea de plastic în râuri, mări și oceane s-ar putea dubla până în 2060. Comisia Europeana a inclus România în rândul ţărilor din Europa expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025
Recent, Comisia Europeana a inclus România în rândul ţărilor din Europa expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025 nici în ceea ce priveşte deşeurile municipale, nici în ceea ce priveşte deşeurile de ambalaje, alături de Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia şi Ungaria.
Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP), preluând obligativitatea raportării, colectării şi valorificării ambalajelor şi deşeurilor din ambalaje puse pe piaţă de producători şi importatori.
Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc şi pun pe piaţă deşeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG şi retail, agribusiness, automotive, distribuţie, producţie industrială, farmaceutice ş.a. Agerpres
EVENIMENT
Vot cu urna mobilă în Alba 2025 prezidențiale turul 2: peste 150 de pacienți au votat la Spitalul Județean din Alba Iulia

Vot cu urna mobilă în Alba 2025 prezidențiale turul 2: peste 150 de pacienți au votat în secțiile Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, la alegerile prezidențiale 2025, în 18 mai.
Dintre cei 159 pacienți care și-au exprimat duminică dreptul la vot, 121 sunt internați în secții din sediul principal al spitalului, pe Bd. Revoluției. Alte 38 de cereri pentru vot cu urna mobilă în spital au fost înregistrate în secții exterioare ale unității medicale.
Vot la…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Kelemen Hunor: Felicitări din suflet lui Nicușor Dan! Maghiarii au votat în număr foarte mare noul președinte al României

Președintele UDMR, Kelemen Hunor îl felicită pe Nicușor Dan, noul președinte al României.
Acesta a spus că este foarte mândru de comunitatea maghiară care l-a votat pe candidatul independent atât în țară cât și în străinătate.
Kelemen Hunor: Felicitări din suflet lui Nicușor Dan!
“Maghiarii au votat în număr foarte mare noul președinte al României, atât în țară, cât și în diaspora. Acest rezultat mă bucură mult și sunt foarte mândru de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Actorul Pavel Bartoș a votat duminică la Alba Iulia. Acesta se află în oraș cu prilejul Festivalului Intenațional de Teatru ”Povești”.
”Popor talentat, am votat! Ceea ce vă doresc și vouă” a postat Bartoș, pe pagina sa de Facebook.
El a jucat sâmbătă seară în comedia Tertium non datur, regizată de Silviu Purcărete și a decis să mai rămână în oraș.
El a votat pe o listă suplimentară, la secția de la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2025, turul II: Nicușor Dan a reușit să întoarcă votul de la primul tur. REZULTATE

Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2025, turul II: Televiziunile naționale au prezentat rezultatele sondajelor efectuate la urne. Două case de sondare au realizat exit-polluri: ARA&CURS și Avangarde.
Atenție însă, este vorba despre rezultate care nu conțin date din diaspora, unde votul a fost unul masiv. Nicușor Dan a reușit să întoarcă votul de la primul tur și obține un avans de aproape 10%.
Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2025 ARA și CURS
- Nicușor Dan 54,1%
- George Simion…
Citește mai mult pe Alba24.ro