Connect with us

EVENIMENT

Cantitatea de plastic în râuri, mări și oceane s-ar putea dubla până în 2060

Publicat

Arhivă foto

Potrivit estimărilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), citate de Clean Recycle, până în anul 2060, râurile, mările și oceanele la nivel global ar putea fi poluate cu aproximativ 44 milioane de tone de plastic, ceea ce reprezintă o cantitate dublă față de nivelul actual.

În România, plasticul se numără printre ambalajele cel mai des folosite, dar rata sa de reciclare este de doar 30,05%, arată datele Institutului Naţional de Statistică, analizate de companie.

Cele mai reciclate deşeuri de ambalaje în România sunt cele din metal (51,12%) sau sticlă (42,67%).

De altfel, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind reciclarea deşeurilor de ambalaje, procentul scăzând în 2020 la 39,87%, cu aproape 5% mai puţin faţă de anul 2019, arată ultimele statistici europene.

Comparativ, campionii UE la acest capitol sunt Belgia cu 79,2%, Olanda cu 74,7% şi Luxemburg cu 71,9%.

Ţintele de mediu au crescut în 2023, astfel că deşeurile de ambalaje ar trebui reciclate într-o proporţie de 65%. Din 2025, acest procent va urca la 70%.

Deşeurile de ambalaje puse pe piaţa din România trebuie raportate autorităţilor de mediu prin intermediul OIREP-urilor (Organizaţiile care Implementează Obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului).

Cantitatea de plastic în râuri, mări și oceane s-ar putea dubla până în 2060. Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 55.000 de tone de deşeuri reciclabile

La nivelul primelor cinci luni din 2023, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 55.000 de tone de deşeuri reciclabile (hârtie/carton, plastic, PET, sticlă, oţel, aluminiu, lemn) pentru cele 700 de companii din portofoliul său.

Din această cantitate, 3.600 de tone au fost deşeuri de plastic de tip PET, iar 11.400 tone – deşeuri de alte tipuri de plastic.

„Încă ne situăm mult sub media europeană la capitolul reciclare a deşeurilor de ambalaje şi departe de ţintele de mediu impuse de Comisia Europeană.

Ne confruntăm cu o impredictibilitate a legislaţiei, cu o lipsă de conştientizare şi educare a populaţiei spre un comportament eco-responsabil, dar şi cu lipsa infrastructurii.

Plasticul este probabil cea mai mare provocare, dar probleme sunt cu toate tipurile de deşeuri de ambalaje, dacă nu oferim populaţiei un cadru propice prin care colectarea selectivă să nu mai fie considerată un efort”, a declarat Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle.

Cantitatea de plastic în râuri, mări și oceane s-ar putea dubla până în 2060. Comisia Europeana a inclus România în rândul ţărilor din Europa expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025

Recent, Comisia Europeana a inclus România în rândul ţărilor din Europa expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025 nici în ceea ce priveşte deşeurile municipale, nici în ceea ce priveşte deşeurile de ambalaje, alături de Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia şi Ungaria.

Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP), preluând obligativitatea raportării, colectării şi valorificării ambalajelor şi deşeurilor din ambalaje puse pe piaţă de producători şi importatori.

Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc şi pun pe piaţă deşeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG şi retail, agribusiness, automotive, distribuţie, producţie industrială, farmaceutice ş.a. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Garda Cetății Alba Carolina din Alba Iulia și-a reînceput activitatea. Defilare cu soldați și cai în zona turistică

Publicat

video: garda cetății alba carolina din alba iulia și a reînceput

Garda Cetății, unul dintre cele mai așteptate evenimente din Cetatea Alba Carolina și-a reînceput activitatea în acest sezon turistic. Miercuri, 1 mai 2024, garda Cetății din Alba Iulia a defilat pe străzile din Cetatea Alba Carolina.

Este vorba despre spectacolul Schimbului de Gardă, care atrage anual la Alba Iulia un număr foarte mare de turiști.

Miercuri, de la ora 12:00, la spectacol au participat 25 de reenactori și patru cai. Aceștia au defilat pe pietonala Mihai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO UPDATE: Accident rutier la Alba Iulia, pe Calea Moților. Două persoane rănite, două mașini avariate

Publicat

foto video update: accident rutier la alba iulia, pe calea moților.

Un accident rutier s-a petrecut miercuri, la Alba Iulia, pe Calea Moților.

Două mașini au fost avariate. Două persoane au avut nevoie de asistență medicală.

La fața locului acționează echipaje de poliție, ISU, Ambulanță.

UPDATE: Potrivit ISU Alba, două persoane au avut nevoie de asistență medicală. Acestea au refuzat transportul la spital.

Din primele date, autoturismul de culoare roșie ar fi intrat în coliziune cu mașina BMW, care era…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Fanfara din Petrești a vestit primăvara, de 1 Mai. Concert și spectacol de dansuri săsești, în fața Căminului Cultural

Publicat

foto video: fanfara din petrești a vestit primăvara, de 1 mai.

Fanfara din Petrești a vestit primăvara. Anul acesta, de 1 Mai, Fanfara Petrești a dat startul primăverii și a continuat tradiția de 145 de ani. Copiii au fost invitați să își ia bicicleta și să vină în fața Căminului Cultural din Petrești, pentru a vesti primăvara. 

Fanfara Petrești a pregătit un eveniment special dedicat copiilor și părinților.

Din cadrul evenimentului nu a lipsit concertul de fanfară și un spectacol de dansuri săsești susținut de Trupa…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Judecătorii din Alba au iertat un hoț care a furat dintr-o cutie a milei. Preotul bisericii a cerut în instanță banii sustrași

Publicat

judecătorii din alba au iertat un hoț care a furat

Un preot din Alba a cerut 50 de lei înapoi, în instanță, de la hoțul care i-a spart cutia milei. Judecătorii din Blaj au considerat însă că bărbatul poate fi iertat. 

O decizie a fost dată de Judecătoria Blaj în data de 30 aprilie 2024. 

Este vorba despre un bărbat care a furat banii din biserica ortodoxă din Lodroman.

Acesta a povestit că în ziua respectivă era beat și că banii furați din cutia milei i-a dat pe alimente și țigări.

Inculpatul a și povestit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe