Connect with us

EVENIMENT

Cantitatea de plastic în râuri, mări și oceane s-ar putea dubla până în 2060

Publicat

Arhivă foto

Potrivit estimărilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), citate de Clean Recycle, până în anul 2060, râurile, mările și oceanele la nivel global ar putea fi poluate cu aproximativ 44 milioane de tone de plastic, ceea ce reprezintă o cantitate dublă față de nivelul actual.

În România, plasticul se numără printre ambalajele cel mai des folosite, dar rata sa de reciclare este de doar 30,05%, arată datele Institutului Naţional de Statistică, analizate de companie.

Cele mai reciclate deşeuri de ambalaje în România sunt cele din metal (51,12%) sau sticlă (42,67%).

De altfel, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind reciclarea deşeurilor de ambalaje, procentul scăzând în 2020 la 39,87%, cu aproape 5% mai puţin faţă de anul 2019, arată ultimele statistici europene.

Comparativ, campionii UE la acest capitol sunt Belgia cu 79,2%, Olanda cu 74,7% şi Luxemburg cu 71,9%.

Ţintele de mediu au crescut în 2023, astfel că deşeurile de ambalaje ar trebui reciclate într-o proporţie de 65%. Din 2025, acest procent va urca la 70%.

Deşeurile de ambalaje puse pe piaţa din România trebuie raportate autorităţilor de mediu prin intermediul OIREP-urilor (Organizaţiile care Implementează Obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului).

Cantitatea de plastic în râuri, mări și oceane s-ar putea dubla până în 2060. Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 55.000 de tone de deşeuri reciclabile

La nivelul primelor cinci luni din 2023, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 55.000 de tone de deşeuri reciclabile (hârtie/carton, plastic, PET, sticlă, oţel, aluminiu, lemn) pentru cele 700 de companii din portofoliul său.

Din această cantitate, 3.600 de tone au fost deşeuri de plastic de tip PET, iar 11.400 tone – deşeuri de alte tipuri de plastic.

„Încă ne situăm mult sub media europeană la capitolul reciclare a deşeurilor de ambalaje şi departe de ţintele de mediu impuse de Comisia Europeană.

Ne confruntăm cu o impredictibilitate a legislaţiei, cu o lipsă de conştientizare şi educare a populaţiei spre un comportament eco-responsabil, dar şi cu lipsa infrastructurii.

Plasticul este probabil cea mai mare provocare, dar probleme sunt cu toate tipurile de deşeuri de ambalaje, dacă nu oferim populaţiei un cadru propice prin care colectarea selectivă să nu mai fie considerată un efort”, a declarat Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle.

Cantitatea de plastic în râuri, mări și oceane s-ar putea dubla până în 2060. Comisia Europeana a inclus România în rândul ţărilor din Europa expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025

Recent, Comisia Europeana a inclus România în rândul ţărilor din Europa expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025 nici în ceea ce priveşte deşeurile municipale, nici în ceea ce priveşte deşeurile de ambalaje, alături de Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia şi Ungaria.

Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP), preluând obligativitatea raportării, colectării şi valorificării ambalajelor şi deşeurilor din ambalaje puse pe piaţă de producători şi importatori.

Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc şi pun pe piaţă deşeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG şi retail, agribusiness, automotive, distribuţie, producţie industrială, farmaceutice ş.a. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cărturești va deschide la RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România

Publicat

carturesti.jpg

O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale, expoziții de artă și evenimente pentru promovarea artiștilor români – toate vor fi aduse împreună, în premieră națională, într-un concept nou de lifestyle propus de Cărturești, în cadrul proiectului RIVUS Cluj-Napoca.

RIVUS este cel mai amplu demers de reconversie industrială și regenerare urbană din țara noastră. Cu o investiție de peste…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Rhodos te așteaptă cu zboruri charter din Cluj-Napoca! Descoperă insula cavalerilor cu Karpaten Turism

Publicat

img 20250613 151047 corr scaled.jpg

Clujenii pot ajunge vara aceasta direct în insula grecească Rhodos prin zborurile charter organizate săptămânal de Karpaten Turism. Recent, o echipă de specialiști a testat această destinație pentru a vă oferi cele mai bune recomandări de cazare și experiențe de neuitat.

De ce să alegi  Rhodos pentru vacanța ta?

Rhodos, cunoscută și ca „Insula Cavalerilor”, îmbină perfect plajele cu nisip auriu și apa cristalină cu o istorie fascinantă ce datează din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

The Parenting Show, în premieră la Wonder Family Fest Cluj, stand-up parenting cu un twist științific și relațional

Publicat

afis parenting show landscape.png

Sâmbătă, 2 august, între orele 16:00 și 18:00, părinții prezenți la festival au prilejul de a participa la The Parenting Show – o experiență special concepută pentru a oferi inspirație, sfaturi, conexiuni, dar și râsete și voie bună, dar și perspective noi asupra provocărilor și bucuriilor care vin odată cu rolul de părinte. Dan Cruceru, cunoscut publicului drept “TatiCOOL”, este amfitrionul, iar alături de el vor fi psihoterapeuta Raluca Anton și actorul Dan…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Incendiu în Gruia. Poliția face cercetări pentru distrugere din culpă

Publicat

incendiu gruia restaurant1 scaled.jpg

Polițiștii au demarat verificări după ce un incendiu a distrus acoperișul unui restaurant, dar și alte două clădiri.

Incendiul, spun polițiștii, a fost anunțat în jurul orei 17.00.

Incendiu în Gruia. Unde a pornit focul

Potrivit Poliției Cluj, cercetările preliminare arată că incendiul a pornit inițial de la o anexă situată în apropierea restaurantului, după care flăcările s-au extins, afectând atât localul, cât și un alt imobil din vecinătate.