Connect with us

EVENIMENT

Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023: Un nou weekend cu expoziţii şi evenimente în aer liber

Publicat

timisoara capitala culturala europeana e1676614127285 1000x600.jpg
Arhivă foto

Acest weekend, Timişoara, Capitala Europeană a Culturii în 2023, aduce o multitudine de expoziţii şi evenimente în aer liber, cu accent pe promovarea gustului ca patrimoniu cultural, precum şi descoperirea cartierelor istorice ale municipiului.

Vineri, de la ora 21,00, Parcul Rozelor din Timişoara va vibra în acordurile Corului comunitar, care va da voce Timişoarei printr-un concert vocal-simfonic extraordinar, în premieră.

Va fi un concert spectaculos, în care Corul comunitar, alături de Orchestra simfonică şi Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul vor interpreta fragmentul din Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, devenit Imnul Uniunii Europene, cunoscut drept „Oda bucuriei”.

Evenimentul pentru care locuitorii oraşului au repetat încă din primăvară, alături de maestrul Iosif Todea, dirijor al Corului „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timişoara, şi de şefii de partidă ai corului

Dirijorul concertului şi coordonator al proiectului este maestrul Gabriel Bebeşelea.

Sâmbătă, de la ora 17,00, sunteţi aşteptaţi „La Pas”, în locaţia „Reciproc” de la Bastionul Theresia, unde se pregăteşte o nouă întâlnire gastronomică bazată exclusiv pe ingrediente din bucătăria de sezon, care oferă gusturi diverse şi preparate colorate.

Invitaţii sunt Pierre d’Alfonso, care vine din Milano pentru acest eveniment, şi Andreea Pătroi, care le vor propune pofticioşilor un meniu vegetarian.

Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023. Spectacole

Tot sâmbătă, dar de la ora 20,00, în Piaţa Sfântul Gheorghe din Timişoara, compania britanică de dans contemporan Chameleon revine cu un nou spectacol stradal, „Umbra”, sub forma unui trio puternic şi nuanţat, dar în acelaşi timp delicat şi exploziv.

„Umbra” este un performance dinamic şi teatral, care pune sub lumina reflectoarelor teme precum excluziunea socială, dorinţa de înţelegere şi de a fi înţeles.

Muzeul Naţional al Banatului propune, duminică, tururi ghidate gratuite pentru expoziţia „Patrimoniul sub reflectoare – Lumi paralele”, eveniment găzduit de Spotlight Heritage Timişoara, prin care cei care doresc pot descoperi poveştile Timişoarei, prin explorări digitale, cu ajutorul ultimelor tehnologii digitale de realitate virtuală şi realitate mixtă.

Astfel de tururi ghidate sunt disponibile în fiecare duminică din luna august, de la ora 11,00, iar joia, de la ora 15,00.

Ghid şi moderator este muzeologul Marius Cornea, care prezintă întreaga expoziţie în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia.

„Prin acest eveniment dorim să propunem publicului o incursiune în istoria cartierelor printr-o cheie barocă: alegoria simţurilor, prezentând secvenţe din viaţa cotidiană din Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022) şi Giroc (2023), un cartier-dormitor din perioada comunistă.

În mansarda Bastionului Theresia vor fi expuse bunuri culturale de patrimoniu din colecţiile Muzeului Naţional al Banatului, care ilustrează viaţa economică, socială şi culturală a celor cinci cartiere din Timişoara, alături de diverse surse de memorie: fragmente de interviuri şi texte literare (roman, jurnal, memorii)”, spune Marius Cornea.

Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023. Orarul de vizitare este de marţi până duminică, de la ora 13.00

Expoziţia cuprinde o selecţie importantă de cărţi poştale, fotografii, sigilii, diplome de breaslă care depun mărturie despre secvenţe din istoria celor cinci cartiere ale Timişoarei şi diversele comunităţi cultural-lingvistice.

La Muzeul Naţional de Artă, sunt deschise expoziţiile permanente „Ştefan Popa Popa’s”, „Istoria militară a Banatului”, expoziţia temporare „Prinţ şi Sultan. Decenii de război şi fronturi fluctuante la hotarele sublimei Porţi”, expoziţia temporară „Ciprian Porumbescu 170. O viaţă, o epocă, un ideal”.

Sala de marmură a Castelului Huniade din Timişoara găzduieşte expoziţia „Arta şi Arhetipurile Epocii de Gheaţă”.

Expoziţiile pot fi vizitate de marţi până duminică, de la ora 10,00.

Muzeul Naţional de Artă Timişoara prezintă, între altele, expoziţiile temporare „Timişoara – portretul unui oraş”; „Apogeul Artei Preistorice Europene – Cultura Cucuteni” şi expoziţiile permanente de Artă Bănăţeană şi Artă Modernă Românească; Artă Europeană – Fondul Ormos Zsigmond; Colecţia „Corneliu Baba”.

Orarul de vizitare este de marţi până duminică, de la ora 13.00. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Primăria Alba Iulia vrea să termine până în 2026 pasajul subteran de sub Calea Moților. Ce spune primarul Gabriel Pleșa

Publicat

video: primăria alba iulia vrea să termine până în 2026

Primarul Gabriel Pleșa a spus că Primăria Alba Iulia ar putea finaliza pasajul subteran pe sub Calea Moților, până în 2026. Este vorba despre proiectul care ar urma să rezolve problema traficului infernal dinspre Micești. 

Momentan totul este la stadiul de proiect, însă în studioul Alba24.ro, Gabriel Pleșa a spus că lucrările ar putea fi terminte până în 2026.

Acesta a mai vorbit și despre alte teme de actualitate din Alba Iulia, într-un interviu alături de Claudiu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident pe centura Vâlcele-Apahida. Un bărbat a rămas încarcerat

Publicat

smurd 2 e1650823607683.jpg

Un accident a avut loc sâmbătă dimineață la ieșire din cartierul Borhanci, pe centura Vâlcele-Apahida.

Pompierii au intervenit sâmbătă dimineață la un accident petrecut pe centura Vâlcele-Apahida, la ieșire din cartierul Borhanci.

Din primele informații, ar fi vorba despre un accident cu o singur autoturism, în interiorul căruia se afla un bărbat încarcerat.

Victima este conștientă și cooperantă.

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

MESAJE de FLORII 2024: Idei de urări pentru cei care poartă nume de flori. Felicitări în zi de sărbătoare

Publicat

mesaje de florii 2024: idei de urări pentru cei care

MESAJE DE FLORII 2024, SMS-URI DE FLORII, URĂRI DE FLORIIÎn fiecare an, în duminica dinaintea Sfintelor Sărbători de Paşte se sărbătoresc Floriile.

Este ziua în care se sărbătorește intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim după învierea lui Lazăr, dar este una dintre sărbătorile în care mulţi români îşi sărbătoresc ziua numelui, potrivit Basilica.

Nume sărbătorite de FLORII

Fie că au primit numele unei flori, fie că îi cheamă Florin, Florina, Florica,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Angajați ai Registrului Comerțului din Alba și din țară au protestat la Ministerul Justiției. Se pregătesc de grevă

Publicat

video: angajați ai registrului comerțului din alba și din țară

Angajații de la Registrul Comerțului sunt hotărâți să continue acțiunile de protest și se pregătesc pentru a intra în grevă. Vineri, 26 aprilie 200 de persoane au protestat în fața sediului Ministerului Justiției. 

Însă după discuțiile de vineri aceștia sunt hotărâți să meargă mai departe cu protestul. La acțiunea de vineri au participat și angajați ai Registrului Comerțului din Alba.

Ce au spus sindicaliștii

”Rezultatul discuțiilor din 26 aprilie 2024…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe