Connect with us

EVENIMENT

Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023: Un nou weekend cu expoziţii şi evenimente în aer liber

Publicat

timisoara capitala culturala europeana e1676614127285 1000x600.jpg
Arhivă foto

Acest weekend, Timişoara, Capitala Europeană a Culturii în 2023, aduce o multitudine de expoziţii şi evenimente în aer liber, cu accent pe promovarea gustului ca patrimoniu cultural, precum şi descoperirea cartierelor istorice ale municipiului.

Vineri, de la ora 21,00, Parcul Rozelor din Timişoara va vibra în acordurile Corului comunitar, care va da voce Timişoarei printr-un concert vocal-simfonic extraordinar, în premieră.

Va fi un concert spectaculos, în care Corul comunitar, alături de Orchestra simfonică şi Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul vor interpreta fragmentul din Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, devenit Imnul Uniunii Europene, cunoscut drept „Oda bucuriei”.

Evenimentul pentru care locuitorii oraşului au repetat încă din primăvară, alături de maestrul Iosif Todea, dirijor al Corului „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timişoara, şi de şefii de partidă ai corului

Dirijorul concertului şi coordonator al proiectului este maestrul Gabriel Bebeşelea.

Sâmbătă, de la ora 17,00, sunteţi aşteptaţi „La Pas”, în locaţia „Reciproc” de la Bastionul Theresia, unde se pregăteşte o nouă întâlnire gastronomică bazată exclusiv pe ingrediente din bucătăria de sezon, care oferă gusturi diverse şi preparate colorate.

Invitaţii sunt Pierre d’Alfonso, care vine din Milano pentru acest eveniment, şi Andreea Pătroi, care le vor propune pofticioşilor un meniu vegetarian.

Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023. Spectacole

Tot sâmbătă, dar de la ora 20,00, în Piaţa Sfântul Gheorghe din Timişoara, compania britanică de dans contemporan Chameleon revine cu un nou spectacol stradal, „Umbra”, sub forma unui trio puternic şi nuanţat, dar în acelaşi timp delicat şi exploziv.

„Umbra” este un performance dinamic şi teatral, care pune sub lumina reflectoarelor teme precum excluziunea socială, dorinţa de înţelegere şi de a fi înţeles.

Muzeul Naţional al Banatului propune, duminică, tururi ghidate gratuite pentru expoziţia „Patrimoniul sub reflectoare – Lumi paralele”, eveniment găzduit de Spotlight Heritage Timişoara, prin care cei care doresc pot descoperi poveştile Timişoarei, prin explorări digitale, cu ajutorul ultimelor tehnologii digitale de realitate virtuală şi realitate mixtă.

Astfel de tururi ghidate sunt disponibile în fiecare duminică din luna august, de la ora 11,00, iar joia, de la ora 15,00.

Ghid şi moderator este muzeologul Marius Cornea, care prezintă întreaga expoziţie în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia.

„Prin acest eveniment dorim să propunem publicului o incursiune în istoria cartierelor printr-o cheie barocă: alegoria simţurilor, prezentând secvenţe din viaţa cotidiană din Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022) şi Giroc (2023), un cartier-dormitor din perioada comunistă.

În mansarda Bastionului Theresia vor fi expuse bunuri culturale de patrimoniu din colecţiile Muzeului Naţional al Banatului, care ilustrează viaţa economică, socială şi culturală a celor cinci cartiere din Timişoara, alături de diverse surse de memorie: fragmente de interviuri şi texte literare (roman, jurnal, memorii)”, spune Marius Cornea.

Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023. Orarul de vizitare este de marţi până duminică, de la ora 13.00

Expoziţia cuprinde o selecţie importantă de cărţi poştale, fotografii, sigilii, diplome de breaslă care depun mărturie despre secvenţe din istoria celor cinci cartiere ale Timişoarei şi diversele comunităţi cultural-lingvistice.

La Muzeul Naţional de Artă, sunt deschise expoziţiile permanente „Ştefan Popa Popa’s”, „Istoria militară a Banatului”, expoziţia temporare „Prinţ şi Sultan. Decenii de război şi fronturi fluctuante la hotarele sublimei Porţi”, expoziţia temporară „Ciprian Porumbescu 170. O viaţă, o epocă, un ideal”.

Sala de marmură a Castelului Huniade din Timişoara găzduieşte expoziţia „Arta şi Arhetipurile Epocii de Gheaţă”.

Expoziţiile pot fi vizitate de marţi până duminică, de la ora 10,00.

Muzeul Naţional de Artă Timişoara prezintă, între altele, expoziţiile temporare „Timişoara – portretul unui oraş”; „Apogeul Artei Preistorice Europene – Cultura Cucuteni” şi expoziţiile permanente de Artă Bănăţeană şi Artă Modernă Românească; Artă Europeană – Fondul Ormos Zsigmond; Colecţia „Corneliu Baba”.

Orarul de vizitare este de marţi până duminică, de la ora 13.00. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cărturești va deschide la RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România

Publicat

carturesti.jpg

O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale, expoziții de artă și evenimente pentru promovarea artiștilor români – toate vor fi aduse împreună, în premieră națională, într-un concept nou de lifestyle propus de Cărturești, în cadrul proiectului RIVUS Cluj-Napoca.

RIVUS este cel mai amplu demers de reconversie industrială și regenerare urbană din țara noastră. Cu o investiție de peste…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Rhodos te așteaptă cu zboruri charter din Cluj-Napoca! Descoperă insula cavalerilor cu Karpaten Turism

Publicat

img 20250613 151047 corr scaled.jpg

Clujenii pot ajunge vara aceasta direct în insula grecească Rhodos prin zborurile charter organizate săptămânal de Karpaten Turism. Recent, o echipă de specialiști a testat această destinație pentru a vă oferi cele mai bune recomandări de cazare și experiențe de neuitat.

De ce să alegi  Rhodos pentru vacanța ta?

Rhodos, cunoscută și ca „Insula Cavalerilor”, îmbină perfect plajele cu nisip auriu și apa cristalină cu o istorie fascinantă ce datează din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

The Parenting Show, în premieră la Wonder Family Fest Cluj, stand-up parenting cu un twist științific și relațional

Publicat

afis parenting show landscape.png

Sâmbătă, 2 august, între orele 16:00 și 18:00, părinții prezenți la festival au prilejul de a participa la The Parenting Show – o experiență special concepută pentru a oferi inspirație, sfaturi, conexiuni, dar și râsete și voie bună, dar și perspective noi asupra provocărilor și bucuriilor care vin odată cu rolul de părinte. Dan Cruceru, cunoscut publicului drept “TatiCOOL”, este amfitrionul, iar alături de el vor fi psihoterapeuta Raluca Anton și actorul Dan…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Incendiu în Gruia. Poliția face cercetări pentru distrugere din culpă

Publicat

incendiu gruia restaurant1 scaled.jpg

Polițiștii au demarat verificări după ce un incendiu a distrus acoperișul unui restaurant, dar și alte două clădiri.

Incendiul, spun polițiștii, a fost anunțat în jurul orei 17.00.

Incendiu în Gruia. Unde a pornit focul

Potrivit Poliției Cluj, cercetările preliminare arată că incendiul a pornit inițial de la o anexă situată în apropierea restaurantului, după care flăcările s-au extins, afectând atât localul, cât și un alt imobil din vecinătate.