Connect with us

EVENIMENT

Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023: Un nou weekend cu expoziţii şi evenimente în aer liber

Publicat

timisoara capitala culturala europeana e1676614127285 1000x600.jpg
Arhivă foto

Acest weekend, Timişoara, Capitala Europeană a Culturii în 2023, aduce o multitudine de expoziţii şi evenimente în aer liber, cu accent pe promovarea gustului ca patrimoniu cultural, precum şi descoperirea cartierelor istorice ale municipiului.

Vineri, de la ora 21,00, Parcul Rozelor din Timişoara va vibra în acordurile Corului comunitar, care va da voce Timişoarei printr-un concert vocal-simfonic extraordinar, în premieră.

Va fi un concert spectaculos, în care Corul comunitar, alături de Orchestra simfonică şi Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul vor interpreta fragmentul din Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, devenit Imnul Uniunii Europene, cunoscut drept „Oda bucuriei”.

Evenimentul pentru care locuitorii oraşului au repetat încă din primăvară, alături de maestrul Iosif Todea, dirijor al Corului „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timişoara, şi de şefii de partidă ai corului

Dirijorul concertului şi coordonator al proiectului este maestrul Gabriel Bebeşelea.

Sâmbătă, de la ora 17,00, sunteţi aşteptaţi „La Pas”, în locaţia „Reciproc” de la Bastionul Theresia, unde se pregăteşte o nouă întâlnire gastronomică bazată exclusiv pe ingrediente din bucătăria de sezon, care oferă gusturi diverse şi preparate colorate.

Invitaţii sunt Pierre d’Alfonso, care vine din Milano pentru acest eveniment, şi Andreea Pătroi, care le vor propune pofticioşilor un meniu vegetarian.

Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023. Spectacole

Tot sâmbătă, dar de la ora 20,00, în Piaţa Sfântul Gheorghe din Timişoara, compania britanică de dans contemporan Chameleon revine cu un nou spectacol stradal, „Umbra”, sub forma unui trio puternic şi nuanţat, dar în acelaşi timp delicat şi exploziv.

„Umbra” este un performance dinamic şi teatral, care pune sub lumina reflectoarelor teme precum excluziunea socială, dorinţa de înţelegere şi de a fi înţeles.

Muzeul Naţional al Banatului propune, duminică, tururi ghidate gratuite pentru expoziţia „Patrimoniul sub reflectoare – Lumi paralele”, eveniment găzduit de Spotlight Heritage Timişoara, prin care cei care doresc pot descoperi poveştile Timişoarei, prin explorări digitale, cu ajutorul ultimelor tehnologii digitale de realitate virtuală şi realitate mixtă.

Astfel de tururi ghidate sunt disponibile în fiecare duminică din luna august, de la ora 11,00, iar joia, de la ora 15,00.

Ghid şi moderator este muzeologul Marius Cornea, care prezintă întreaga expoziţie în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia.

„Prin acest eveniment dorim să propunem publicului o incursiune în istoria cartierelor printr-o cheie barocă: alegoria simţurilor, prezentând secvenţe din viaţa cotidiană din Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022) şi Giroc (2023), un cartier-dormitor din perioada comunistă.

În mansarda Bastionului Theresia vor fi expuse bunuri culturale de patrimoniu din colecţiile Muzeului Naţional al Banatului, care ilustrează viaţa economică, socială şi culturală a celor cinci cartiere din Timişoara, alături de diverse surse de memorie: fragmente de interviuri şi texte literare (roman, jurnal, memorii)”, spune Marius Cornea.

Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023. Orarul de vizitare este de marţi până duminică, de la ora 13.00

Expoziţia cuprinde o selecţie importantă de cărţi poştale, fotografii, sigilii, diplome de breaslă care depun mărturie despre secvenţe din istoria celor cinci cartiere ale Timişoarei şi diversele comunităţi cultural-lingvistice.

La Muzeul Naţional de Artă, sunt deschise expoziţiile permanente „Ştefan Popa Popa’s”, „Istoria militară a Banatului”, expoziţia temporare „Prinţ şi Sultan. Decenii de război şi fronturi fluctuante la hotarele sublimei Porţi”, expoziţia temporară „Ciprian Porumbescu 170. O viaţă, o epocă, un ideal”.

Sala de marmură a Castelului Huniade din Timişoara găzduieşte expoziţia „Arta şi Arhetipurile Epocii de Gheaţă”.

Expoziţiile pot fi vizitate de marţi până duminică, de la ora 10,00.

Muzeul Naţional de Artă Timişoara prezintă, între altele, expoziţiile temporare „Timişoara – portretul unui oraş”; „Apogeul Artei Preistorice Europene – Cultura Cucuteni” şi expoziţiile permanente de Artă Bănăţeană şi Artă Modernă Românească; Artă Europeană – Fondul Ormos Zsigmond; Colecţia „Corneliu Baba”.

Orarul de vizitare este de marţi până duminică, de la ora 13.00. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: ANAF vinde mașini confiscate. Honda Accord cu 658 de lei, BMW 525D cu 2.210 lei și VW Passat cu 1.768 lei. LISTA completă

Publicat

foto: anaf vinde mașini confiscate. honda accord cu 658 de

ANAF vinde zeci de mașini intrate în proprietatea statului în urma unor confiscări sau executări silite, cu preţuri accesibile pentru toată lumea.

Autoturismele sunt vândute prin licitație sau vânzare directă de către serviciile teritoriale de valorificare bunuri din țară.

Multe dintre acestea au însă o vechime de peste 15 ani, unele fiind neînmatriculate și prezentând numeroase probleme tehnice.

LISTA mașinilor scoase la vânzare de ANAF în luna octombrie

  • autocamion…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lemn şi maşini confiscate, în valoare de sute de mii de euro

Publicat

huedin lemne.jpeg

În scopul protejării resurselor forestiere, prevenirii și combaterii activităților economice de exploatare a masei lemnoase, respectiv tăiere de arbori, transport de material lemnos sau depozitare și comercializare de material lemnos în mod ilegal, polițiștii clujeni, împreună cu celelalte autorități abilitate în acest domeniu, efectuează constat acțiuni de supraveghere și control.

„În ceea ce privește raza de competență a Poliției orașului Huedin și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

30 septembrie – 1 octombrie: Cupa Sebeșului la tenis de câmp. La competiție s-au înscris 120 de copii din țară

Publicat

30 septembrie – 1 octombrie: cupa sebeșului la tenis de

În perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2023, la Sebeș va avea loc competiția Cupa Sebeșului la tenis de câmp. Evenimentul se va desfășura la baza sportivă a Clubului de Tenis Dura, pe strada Călărași, la ieșirea spre Daia Română. 

La competiție s-au înscris 120 de copii din țară, legitimați la categoriile 10, 12, 14 și 16 ani.

Evenimentul este organizat sub egida Federației Române de Tenis, cu sprijinul Primăriei municipiului Sebeș.


Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alba, pe locul trei la nivel național în privința numărului de kilometri de autostradă. Legătura cu PIB-ul pe cap de locuitor

Publicat

alba, pe locul trei la nivel național în privința numărului

Județul Alba este pe locul al treilea la nivel național în ceea ce privește numărul de kilometri, iar economiștii din Cluj au descoperit o legătură între infrastructură și producția pe cap de locuitor. 

PIB-ul pe cap de locuitor este cu 25% mai mare în județele care au cel puțin un tronson de autostradă față de județele fără autostradă, iar dacă includem în ecuație și municipiul București, diferența este de +36%, arată datele centralizate de echipa de economiști a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe