Connect with us

EVENIMENT

Capturile de peşte din Delta Dunării, în scădere

Publicat

Media raportărilor oficiale făcute de pescarii membri ai unei asociaţii din Delta Dunării a ajuns, anul trecut, la două tone de peşte pe an, cu aproape 25% mai mică decât cea din anii precedenţi, situaţia fiind explicată atât prin criza sanitară, cât şi prin lipsa unor măsuri de sprijinire a domeniului.

Preşedintele Asociaţiei Goloviţa, Cătălin Balaban, a declarat, pentru AGERPRES, că situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât peştele cu valoare economică este prins tot mai rar în plasele pescarilor.

„Doar 5% din raportări înseamnă crap, somn şi ştiucă. De la an la an, capturile la peştele bun sunt tot mai mici, iar carasul şi plătica, cu un preţ de piaţă mic, sunt în procente tot mai mari. Acum 15 ani, de exemplu, proporţia dintre peştele valoros şi cel cu valoare mică era de 50-50”, a afirmat Balaban.

El a explicat capturile mici înregistrate anul trecut inclusiv prin criza sanitară, care a restricţionat activitatea restaurantelor.

„Anul trecut, s-a pescuit selectiv, pentru că pescarii nu aveau unde să-şi vândă peştele. Au pescuit doar pentru consumul familial. Este o perioadă foarte grea pentru toată lumea. Din păcate, nici statul nu a venit în sprijinul pescarilor pentru a duce tradiţia mai departe. Până la debutul pandemiei, am cerut în timpul fiecărei întâlniri cu autorităţile subvenţii pentru perioada de inactivitate, subvenţie pentru kilogramul de peşte raportat. Aşa am scoate la iveală piaţa neagră a peştelui şi am creşte veniturile pescarilor. Ei fac în continuare investiţii în bărci, în unelte de pescuit”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Goloviţa.

Alţi factori care determină scăderea resursei piscicole sunt poluarea apelor, supraexploatarea, dar şi lipsa decolmatărilor care ar duce la crearea unor spaţii propice pentru reproducerea speciilor, potrivit sursei citate.

Acestora li se adaugă o specie de peşte provenită dintr-un fluviu care se varsă în Marea Neagră şi care se dezvoltă excesiv în rezervaţie, guvidul de Amur, potrivit cercetătorului Institutului Naţional Delta Dunării (INDD), Gabriel Lupu.

„Guvidul de Amur, specie de peşte cu talie medie sau mică, semnalată în Deltă în anul 2007 de colegul nostru, Aurel Năstase, consumă absolut tot, toate tipurile de icre pe care le întâlneşte, toate tipurile de alevini, peşti în stadiul larvar, mănâncă larvele de broaşte, pontele lor. Specia este în creştere exponenţială. Sunt puse în pericol speciile autohtone de peşti care depun icre în Deltă. Ne vom trezi în situaţia în care anumite specii dispar din cauza unui asemenea dăunător”, a declarat reprezentantul INDD.

Înfiinţată în anul 2007, Asociaţia Goloviţa numără 66 de pescari din Jurilovca, Sarichioi şi Ceamurlia de Jos. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO-VIDEO: A început PlantFEST 2025 la Aiud. Oferta și prețuri la flori, pomi fructiferi, material săditor, utilaje, echipamente

Publicat

foto video: a început plantfest 2025 la aiud. oferta și prețuri

A început PlantFEST 2025 la Aiud, în cadrul căruia centrul municipiului a devenit o adevărată grădină urbană. Inițiativa aparține primăriei.

La eveniment participă zeci de expozanți de flori, arbuști, pomi fructiferi, material săditor precum și de utilaje și unelte în domeniul grădinăritului. Vizitatorii au ocazia să descopere diversitatea produselor horticole cultivate de către producătorii locali și nu numai.

Reporterii Alba24 au fost prezenți la deschiderea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT la Dej, în Cluj. Un autoturism și un microbuz, implicate

Publicat

ambulanta smurd pompieri isu accident.jpg

Un accident rutier a avut loc, vineri, în Dej, jud. Cluj. În eveniment au fost implicate un autoturism și un microbuz. Doi bărbați au fost evaluați medical.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut în apropierea străzii Vâlcele din municipiul Dej.

ACCIDENT la Dej, în Cluj. Un autoturism și un microbuz, implicate

Din primele date, în accident au fost implicate un autoturism și un microbuz, însă din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

6 aprilie: Concert de pricesne la Biserica ortodoxă ”Sfânta Treime” din Teiuș. Program

Publicat

6 aprilie: concert de pricesne la biserica ortodoxă ”sfânta treime”

Duminică, 6 aprilie, la biserica ortodoxă din Teiuș va fi un concert de pricesne, susținut de artiști cunoscuți din județul Alba. Evenimentul începe de la ora 18.00.

Primăria orașului Teiuș în colaborare cu Centrul de Cultură “ Augustin Bena” și Ansamblul folcloric” Dor Teiusan”, organizează duminică, 6 aprilie 2025, ora 18.00, concertul de pricesne ”Împreună în rugăciune”, anunță primăria.

Este ”un eveniment deosebit cu momente emoșionante, acum în prag…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 73 de ani din Săsciori, prins de patru ori la volan fără permis. A fost reținut de polițiști

Publicat

masina politia fb politia romana.jpg

Un bărbat de 73 de ani din Săsciori a fost reținut de polițiști după ce a fost prins la volan de patru ori, fără permis de conducere. Acesta îi fusese retras din motive medicale.

Potrivit IPJ Alba, joi, 3 aprilie, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 73 de ani, din localitatea Săsciori. Acesta este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe