EVENIMENT
Capturile de peşte din Delta Dunării, în scădere

Media raportărilor oficiale făcute de pescarii membri ai unei asociaţii din Delta Dunării a ajuns, anul trecut, la două tone de peşte pe an, cu aproape 25% mai mică decât cea din anii precedenţi, situaţia fiind explicată atât prin criza sanitară, cât şi prin lipsa unor măsuri de sprijinire a domeniului.
Preşedintele Asociaţiei Goloviţa, Cătălin Balaban, a declarat, pentru AGERPRES, că situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât peştele cu valoare economică este prins tot mai rar în plasele pescarilor.
„Doar 5% din raportări înseamnă crap, somn şi ştiucă. De la an la an, capturile la peştele bun sunt tot mai mici, iar carasul şi plătica, cu un preţ de piaţă mic, sunt în procente tot mai mari. Acum 15 ani, de exemplu, proporţia dintre peştele valoros şi cel cu valoare mică era de 50-50”, a afirmat Balaban.
El a explicat capturile mici înregistrate anul trecut inclusiv prin criza sanitară, care a restricţionat activitatea restaurantelor.
„Anul trecut, s-a pescuit selectiv, pentru că pescarii nu aveau unde să-şi vândă peştele. Au pescuit doar pentru consumul familial. Este o perioadă foarte grea pentru toată lumea. Din păcate, nici statul nu a venit în sprijinul pescarilor pentru a duce tradiţia mai departe. Până la debutul pandemiei, am cerut în timpul fiecărei întâlniri cu autorităţile subvenţii pentru perioada de inactivitate, subvenţie pentru kilogramul de peşte raportat. Aşa am scoate la iveală piaţa neagră a peştelui şi am creşte veniturile pescarilor. Ei fac în continuare investiţii în bărci, în unelte de pescuit”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Goloviţa.
Alţi factori care determină scăderea resursei piscicole sunt poluarea apelor, supraexploatarea, dar şi lipsa decolmatărilor care ar duce la crearea unor spaţii propice pentru reproducerea speciilor, potrivit sursei citate.
Acestora li se adaugă o specie de peşte provenită dintr-un fluviu care se varsă în Marea Neagră şi care se dezvoltă excesiv în rezervaţie, guvidul de Amur, potrivit cercetătorului Institutului Naţional Delta Dunării (INDD), Gabriel Lupu.
„Guvidul de Amur, specie de peşte cu talie medie sau mică, semnalată în Deltă în anul 2007 de colegul nostru, Aurel Năstase, consumă absolut tot, toate tipurile de icre pe care le întâlneşte, toate tipurile de alevini, peşti în stadiul larvar, mănâncă larvele de broaşte, pontele lor. Specia este în creştere exponenţială. Sunt puse în pericol speciile autohtone de peşti care depun icre în Deltă. Ne vom trezi în situaţia în care anumite specii dispar din cauza unui asemenea dăunător”, a declarat reprezentantul INDD.
Înfiinţată în anul 2007, Asociaţia Goloviţa numără 66 de pescari din Jurilovca, Sarichioi şi Ceamurlia de Jos. AGERPRES
EVENIMENT
Dragoș Damian, CEO Terapia: Nicușor Dan, salut Decrețelule din Făgăraș, felicitări și Hai România!

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, l-a felicitat pe președintele ales al României, Nicușor Dan, dar i-a transmis, în același timp, și un mesaj.
”Nicușor Dan, salut Decrețelule din Făgăraș, felicitări și Hai România!
Cred că știi asta, oamenii harnici de la noi se scoală mâine și poimâine și în fiecare altă zi la ora 5, 6, 7, 8, 9 dimineața și se duc la lucru în fabrici, uzine și combinate, în șantiere, în ferme agricole, în scoli, licee și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Un adolescent de 14 ani din Ocna Mureș s-a ales cu dosar penal după ce a condus un moped fără permis.
Cazul a fost comunicat de reprezentanții IPJ Alba în buletinul de presă de luni, 19 mai 2025.
Potrivit IPJ Alba, la data de 18 mai 2025, polițiștii Secției 4 de Poliție Rurală Ocna Mureș l-au depistat pe un tânăr de 14 ani, din orașul Ocna Mureș, în timp ce conducea un moped, fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Față de minor,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Daune morale pentru o profesoară care a fost filmată în timp ce întreținea relații intime. Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia

O profesoară din Sibiu a obținut daune morale, în instanță, după ce reputația i-a fost pătată și a fost victimă într-un dosar de ”violare a vieții private”.
La mai bine de șase ani de când a fost victimă a unei acțiuni de ”revenge porn”, profesoara a obținut daune de 10.000 de euro. Decizia definitivă a fost dată de magistrații Curții de Apel Alba Iulia, în data de 13 mai.
În primă instanță dosarul s-a aflat pe rolul Judecătoriei Sibiu, dar femeia nu a…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Lucrările la noul sediu al Registrului Auto Român (RAR) Cluj din comuna Apahida avansează într-un ritm susținut. Potrivit reprezentanților instituției, șantierul este deja realizat în proporție de peste 60%, iar clădirea principală este ridicată.
Finalizarea și darea în folosință a noului sediu al Registrului Auto Român din comuna Apahida sunt programate pentru luna noiembrie 2025, conform graficului de execuție.
„Construcția noului sediu se află în plin…
Citește mai mult pe Cluj24.ro