Connect with us

EVENIMENT

Capturile de peşte din Delta Dunării, în scădere

Publicat

Media raportărilor oficiale făcute de pescarii membri ai unei asociaţii din Delta Dunării a ajuns, anul trecut, la două tone de peşte pe an, cu aproape 25% mai mică decât cea din anii precedenţi, situaţia fiind explicată atât prin criza sanitară, cât şi prin lipsa unor măsuri de sprijinire a domeniului.

Preşedintele Asociaţiei Goloviţa, Cătălin Balaban, a declarat, pentru AGERPRES, că situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât peştele cu valoare economică este prins tot mai rar în plasele pescarilor.

„Doar 5% din raportări înseamnă crap, somn şi ştiucă. De la an la an, capturile la peştele bun sunt tot mai mici, iar carasul şi plătica, cu un preţ de piaţă mic, sunt în procente tot mai mari. Acum 15 ani, de exemplu, proporţia dintre peştele valoros şi cel cu valoare mică era de 50-50”, a afirmat Balaban.

El a explicat capturile mici înregistrate anul trecut inclusiv prin criza sanitară, care a restricţionat activitatea restaurantelor.

„Anul trecut, s-a pescuit selectiv, pentru că pescarii nu aveau unde să-şi vândă peştele. Au pescuit doar pentru consumul familial. Este o perioadă foarte grea pentru toată lumea. Din păcate, nici statul nu a venit în sprijinul pescarilor pentru a duce tradiţia mai departe. Până la debutul pandemiei, am cerut în timpul fiecărei întâlniri cu autorităţile subvenţii pentru perioada de inactivitate, subvenţie pentru kilogramul de peşte raportat. Aşa am scoate la iveală piaţa neagră a peştelui şi am creşte veniturile pescarilor. Ei fac în continuare investiţii în bărci, în unelte de pescuit”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Goloviţa.

Alţi factori care determină scăderea resursei piscicole sunt poluarea apelor, supraexploatarea, dar şi lipsa decolmatărilor care ar duce la crearea unor spaţii propice pentru reproducerea speciilor, potrivit sursei citate.

Acestora li se adaugă o specie de peşte provenită dintr-un fluviu care se varsă în Marea Neagră şi care se dezvoltă excesiv în rezervaţie, guvidul de Amur, potrivit cercetătorului Institutului Naţional Delta Dunării (INDD), Gabriel Lupu.

„Guvidul de Amur, specie de peşte cu talie medie sau mică, semnalată în Deltă în anul 2007 de colegul nostru, Aurel Năstase, consumă absolut tot, toate tipurile de icre pe care le întâlneşte, toate tipurile de alevini, peşti în stadiul larvar, mănâncă larvele de broaşte, pontele lor. Specia este în creştere exponenţială. Sunt puse în pericol speciile autohtone de peşti care depun icre în Deltă. Ne vom trezi în situaţia în care anumite specii dispar din cauza unui asemenea dăunător”, a declarat reprezentantul INDD.

Înfiinţată în anul 2007, Asociaţia Goloviţa numără 66 de pescari din Jurilovca, Sarichioi şi Ceamurlia de Jos. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Sărbătoarea Muzicii 2025 la Alba Iulia, 11-13 iulie: soprana Irina Baianț și opera Bărbierul din Sevilla în Piața Cetății. PROGRAM

Publicat

sărbătoarea muzicii 2025 la alba iulia, 11 13 iulie: soprana irina

Sărbătoarea Muzicii 2025: Cetatea Alba Carolina intră, din nou, în starea de excelență a sunetului. Un dirijor magistral, Daniel Jinga, două orchestre deinstrumentiști desăvârșiți și vocile cele mai bune duc sunetul spre perfecțiune.

Aceasta este, în rezumat, ediția 2025 din Sărbătoarea Muzicii, ce va avea loc între 11 și 13 iulie 2025, la Alba Iulia, în Piața Cetății.

Sărbătoarea Muzicii 2025: Muzică magică – una dintre cele mai bune soprane ale României vine…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă în Alba și alte județe din țară până sâmbătă, 5 iulie. Temperaturi de 40 de grade

Publicat

cod galben și cod portocaliu de caniculă în alba și

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă, valabile în Alba și alte județe din țară, joi, 3 iulie, vineri, 4 iulie și sâmbătă, 5 iulie.

Joi va fi Cod Galben de caniculă în județe din jumătatea de vest a țării, iar vineri, 4 iulie până sâmbătă dimineața va fi Cod Portocaliu, respectiv Cod Galben în toată țara.

Atenționare Cod Galben: joi, 3 iulie, interval orar 12.00 – 21.00 – temperaturi deosebit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Kids Thursday reîncepe la Iulius Mall Cluj. Teatru de păpuși în aer liber, toată vara

Publicat

01.jpg

Și în această vară, Iulius Parc se transformă într-un amfiteatru în aer liber, unde magia poveștilor îi poartă pe cei mici pe tărâmuri fermecate, unde totul este posibil.

Kids Thursday reîncepe pe 3 iulie, iar până în luna septembrie, copiii sunt așteptați în fiecare zi de joi la piesele de teatru de păpuși. Intrarea este gratuită pentru toți curioșii, indiferent de vârstă.

Farmecul basmelor, spre bucuria întregii familii

Unul dintre cele mai așteptate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Calendarul de aplicare a noilor măsuri fiscale anunțate de Guvernul Bolojan. Cele mai multe modificări intră în vigoare în august

Publicat

noua ordonanță ”trenuleț”. toate măsurile din draft: tva majorat, taxă

Calendarul de aplicare a noilor măsuri fiscale: Premierul Ilie Bolojan a anunțat miercuri măsurile fiscale pe care le va lua Guvernul pentru a reduce deficitul de 9,3% din PIB. Acestea măsuri vor intra în vigoare etapizat, conform unui grafic pe care l-a anunțat. 

”România a avut anul trecut cel mai mare deficit din țările UE și al doilea cel mai mare deficit din istorie. În 2010 guvernul a fost nevoit să mărească TVA și să taie salariile din sectorul public cu 25%.

Sunt…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe