Connect with us

ACTUALITATE

Carantină prelungită încă două săptămâni în mai multe localități din Ilfov

PublicatCarantina a fost prelungită cu 14 zile în comuna Chiajna și cu șapte zile în comunele Cornetu și Dragomirești Vale, începând de marți seara, de la ora 22.00, transmite Prefectura județului Ilfov.

Măsura a fost solicitată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov și a fost aprobată de Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției prin ordinul Comandantului Acțiunii.

„Șeful DSU, Secretar de Stat dr. Raed Arafat, a emis Ordinul Șefului DSU nr. 6984 din 13.04.2021 privind prelungirea carantinei zonale pentru comuna Chiajna, cu satele aparținătoare Chiajna, Dudu și Roșu, județul Ilfov, începând cu data de 13.04.2021, ora 22:00, pentru o perioadă de 14 zile”, potrivit Prefecturii Ilfov.

De asemenea, a fost prelungită cu șapte zile carantina în comuna Cornetu, cu satele aparținătoare Cornetu și Buda, precum și în comuna Dragomirești-Vale, cu satele aparținătoare Dragomirești-Vale, Dragomirești-Deal și Zurbaua.

20 de comune din județul Ilfov se află în carantină. De asemenea, măsura a fost impusă în orașele Pantelimon, Voluntari, Măgurele, Chitila, Popești-Leordeni, Otopeni și Bragadiru.

 

 

(sursa: Mediafax)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Întrebări, frici și explicații despre ”Varianta care stârneşte îngrijorare” în India

Publicat

Arhivă foto

Detectată până în prezent în cel puţin 44 de ţări, varianta indiană a coronavirusul SARS-CoV-2, responsabilă cel puţin parţial pentru explozia epidemică din India, provoacă îngrijorare de mai multe săptămâni, dar efectele sale asupra transmiterii virusului şi gravităţii bolii provocate de acesta sunt încă insuficient cunoscute, notează vineri AFP într-o sinteză.

Reperată prima dată în octombrie 2020 în India, noua variantă a fost clasată săptămâna aceasta de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca ”variantă care stârneşte îngrijorare”, alături de variantele britanică, sud-africană şi braziliană.

O variantă sau trei?

Varianta indiană B.1.617 grupează de fapt trei sub-variante distincte, cu unele mutaţii comune şi altele diferite.

În ultimul său raport publicat marţi, OMS menţionează că între cele trei sub-variante ar putea exista diferenţe importante, însă datele disponibile în prezent sunt prea limitate pentru a permite o caracterizare diferenţiată, de unde şi clasarea acestei variante în bloc în rândul celor care stârnesc preocupare.

Fiecare din primele două sub-variante (B.1.617.1 şi B.1.617.2) a fost detectată în peste 30 de ţări, dar cea de-a treia (B.1.617.3) a fost foarte puţin observată în afara Indiei, unde este minoritară.

Aparent mai transmisibilă

Odată cu explozia epidemiei în India, unde numărul deceselor în rândul bolnavilor de COVID-19 a trecut pragul de 250.000, această variantă a fost foarte repede bănuită că ar fi responsabilă pentru valul de infectări.

Dar OMS estimează că accelerarea transmiterii virusului în India a fost provocată de o combinaţie de mai mulţi factori posibili, respectiv o variantă potenţial mai transmisibilă, dar şi organizarea mai multor adunări religioase şi politice în masă şi slaba respectare a măsurilor sanitare şi de distanţare socială menite să frâneze epidemia.

”Contribuţia exactă a fiecăruia dintre aceşti factori la creşterea infectărilor în India nu este bine cunoscută”, constată OMS. Cu toate acestea, organizaţia estimează că cele trei sub-variante ”par să aibă o rată a transmiterii mai ridicată”, opinie împărtăşită şi de alte organizaţii, precum Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) sau Santé Publique France.

Astfel, cele trei versiuni ale variantei indiene cuprind două mutaţii asociate unei transmiteri sporite a virusului (L452R şi D614G).

În raportul său publicat joi, Public Health England a acordat o atenţie specială sub-variantei B.1.617.2, a cărei prezenţă a crescut rapid în Marea Britanie, cu peste 1.300 de cazuri confirmate.

Această sub-variantă este ”cel puţin la fel de transmisibilă” ca varianta britanică a coronavirusului, care la rândul ei este mai transmisibilă ca varianta originală, remarcă agenţia britanică de sănătate publică.

Totuşi, ECDC atrage atenţia asupra unei posibile ”supra-reprezentări” a variantei indiene în cazurile detectate şi secvenţiate în Marea Britanie şi în UE ca urmare a atenţiei speciale acordate testării persoanelor venite din India.

Mai periculoasă?

”Nicio informaţie nu este disponibilă” deocamdată cu privire la gravitatea simptomelor provocate de varianta indiană, mai notează ECDC.

Cât despre posibilitatea ca această variantă să ocolească imunitatea dată de vaccinurile anti-COVID-19 existente sau de o infectare anterioară, şi în această chestiune datele deocamdată disponibile sunt foarte limitate.

”Efectele potenţiale ale grupului B.1.617 asupra eficacităţii vaccinurilor sau a tratamentelor, ori asupra riscului de reinfectare rămân incerte”, rezumă OMS.

Un studiu recent, încă neevaluat de alţi cercetători, arată o diminuare a eficacităţii vaccinurilor Pfizer/BioNtech şi Moderna asupra sub-variantei B.1.617.1.

Această sub-variantă şi B.1.617.3 au mutaţia E484Q, apropiată de cea deja observată la variantele sud-africană şi braziliană (E484K) şi suspectată că reduce eficacitatea vaccinării şi creşte riscul de reinfectare.

Pe de altă parte, bazându-se pe acest studiu şi pe încă unul, ECDC notează că anticorpii monoclonali şi plasma persoanelor infectate anterior sau a persoanelor vaccinate ”pot neutraliza B.1.617.1 la fel de eficace sau mai eficace decât în cazul altor variante care determină îngrijorare aflate în circulaţie”.

Datele evaluate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) privind eficacitatea vaccinurilor ARNm împotriva variantei B.1.617 sunt ”încurajatoare”, a declarat săptămâna aceasta directorul EMA pentru riscuri vaccinale şi ameninţări biologice, Marco Cavaleri.

Este nevoie urgen de studii robuste

El s-a arătat optimist şi asupra capacităţii vaccinurilor care funcţionează pe bază de adenovirus, cum ar fi AstraZeneca şi Johnson & Johnson, de a proteja împotriva acestei variante, cu menţiunea că EMA aşteaptă date suplimentare din India, unde este administrată o versiune a vaccinului AstraZeneca.

Totuşi, în privinţa sub-variantei B.1.617.2, lipsită de mutaţia E484Q şi semnalată substanţial în Marea Britanie, încă nu există studii despre capacitatea ei de a ocoli imunitatea dobândită în urma vaccinării sau infectării anterioare, mai notează ECDC.

În faţa tuturor acestor incertitudini, ”este nevoie urgent de noi studii robuste” asupra efectelor variantei indiene, caracteristicilor sale biologice (transmitere, gravitate, risc de reinfectare etc.) şi implicaţiilor asupra măsurilor antiepidemice, remarcă OMS.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 20 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin în Franţa

Publicat

Arhivă foto

Franţa a depăşit sâmbătă pragul de 20 de milioane de persoane care au primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19, chiar înainte de relaxarea constrângerilor sanitare miercuri, 19 mai, prin redeschiderea magazinelor, teraselor şi incintelor culturale, potrivit AFP şi La Tribune.

Anunţul a venit de la preşedintele Emmanuel Macron şi de la primul ministru pe Twitter.

După un debut haotic, campania de vaccinare s-a accelerat. “20 de milioane de francezi vaccinaţi!”, a scris premierul Jean Castex pe Twitter. “Tuturor celor care s-au mobilizat pentru a atinge acest obiectiv: mulţumesc pentru angajamentul vostru şi excepţionala voastră mobilizare. Tuturor compatrioţilor noştri eligibili care nu sunt încă vaccinaţi: mergeţi la sante.fr.”( platforma pentru vaccinare), a adăugat el.

Numărul exact al persoanelor vaccinate cu prima doză nu este cunoscut pentru moment. Potrivit ultimelor cifre publicate vineri seara, 19.706.931 de persoane primiseră cel puţin o injecţie şi 8.705.141 persoane primiseră şi rapelul, adică 13% din populaţia totală şi 16,6% din populaţia adultă.

În cursul dimineţii, Jean Castex s-a declarat “optimist în mod rezonabil” că sâmbătă va fi atins obiectivul de 20 de milioane, în cursul unei vizite la centrul de vaccinare din Porte de Versailles din Paris.

Guvernul şi-a stabilit ca obiectiv să atingă pragul de 20 de milioane de persoane vaccinate cu prima doză în 15 mai, iar apoi de 30 de milioane peste o lună.

“Este un moment foarte important pentru întreaga ţară pentru că aceasta întăreşte perspectivele ieşirii din criză care sunt de asemenea consolidate de evoluţia datelor epidemiei ce regresează peste tot” în Franţa, a adăugat Jean Castex.

“Obiectivul următor este de 30 de milioane de persoane vaccinate cu prima doză şi este posibil”, a insistat premierul, în timp ce campania va fi deschisă pentru toţi adulţii fără distincţii de vârstă din 15 iunie.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Recomandarea OMS: Persoanele vaccinate ar trebui să poarte mască în regiunile cu transmitere ridicată a virusului

Publicat

Persoanele vaccinate împotriva COVID -19 ar trebui să poarte mască în regiunile cu transmitere ridicată a virusului, a indicat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la o zi după ce SUA, unde numărul cazurilor de COVID -19 a scăzut brusc, au anunţat ridicarea recomandării de a purta mască pentru persoanele vaccinate, relatează AFP.

Singura excepţie: autorităţile sanitare recomandă întotdeauna ca persoanele vaccinate să poarte în continuare mască în mijloacele de transport (avioane, autobuze, trenuri …), precum şi în aeroporturi şi gări.

Întrebaţi despre această schimbare, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu au comentat direct, subliniind că totul depinde de contextul epidemiologic al fiecărei ţări. Dar au amintit că vaccinurile nu oferă o protecţie 100% faţă de Covid.

”Dacă există numeroase cazuri de transmitere, nu renunțați la mască!”

”Chiar şi în situaţiile în care acoperirea imunizării este ridicată, dacă există numeroase cazuri de transmitere, nu renunţaţi la mască”, a concluzionat directorul responsabil pentru urgenţe sanitare de la OMS, Michael Ryan, într-o conferinţă de presă.

”În cazul unei ţări care doreşte să reducă sau să elimine purtarea măştii sau să suprime alte măsuri de sănătate publică şi sociale, acest lucru ar trebui făcut numai luând în considerare intensitatea transmiterii în regiune şi nivelul de acoperire a vaccinării”, a spus el.

La rândul său, directoarea ştiinţifică a OMS, Soumya Swaminathan, a explicat că datele din ţările care extind vaccinarea arată că vaccinurile ”protejează împotriva infecţiei între 70 şi 80%”.

Este posibil ca cineva să se infecteze, să aibă o boală asimptomatică sau uşoară chiar şi după ce a fost vaccinat, a menţionat ea, indicând că aceasta nu este o surpriză.

“De aceea avem nevoie de alte măsuri de protecţie, cum ar fi purtarea unei măşti, distanţarea fizică etc … până când ţările ajung la un nivel în care un număr mare de persoane sunt protejate şi în care circulaţia şi transmiterea virusului ajunge la niveluri foarte scăzute”, a adăugat ea. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un copil a murit şi patru persoane au fost rănite într-o explozie de gaz, în nord-vestul Angliei

Publicat

Un copil a murit şi patru persoane au fost rănite, dintre care două grav, într-o explozie de gaz care a distrus două case la Heysham, în nord-vestul Angliei, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a anunţat poliţia, relatează AFP.

“Vom rămâne la locul unei presupuse explozii de gaz (…) care a provocat prăbuşirea a două case şi a avariat puternic o a treia”, a anunţat poliţia din Lancashire, chemată la faţa locului la ora locală 02.40 (01.40 GMT).

“Din nefericire, puteam acum confirma că un copil a murit şi alte patru persoane au fost rănite, dintre care două grav”, a adăugat poliţia pe Twitter.

Locuitorii de pe această stradă rezidenţială au fost evacuaţi, potrivit aceleiaşi surse.

“Soţia mea şi cu mine am crezut că am fost treziţi de un cutremur, toată casa a tremurat”, a mărturisit Dan Knowles, care locuieşte la câteva străzi de locul în care a avut loc explozia, potrivit agenţiei Press Association.

Distribuitorul Electricity North West a anunţat că a întrerupt alimentarea cu curent electric din precauţie. AGERPRES/(AS – editor: Florin Ştefan, editor online: Gabriela Badea)

* Sursa foto: news.sky.com

Citește mai departe