Connect with us

EVENIMENT

CARANTINĂ totală în Constanța, după depășirea ratei de infectare 9

Publicat

arhivă

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, joi, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), instituirea carantinei sanitare în Municipiul Constanţa, începând de vineri, 20 noiembrie, ca măsură de reducere a infectării cu noul coronavirus, după ce rata cumulată, la 14 zile, a ajuns la 9,11 persoane infectate la mia de locuitori, informează Instituţia Prefectului.

Potrivit sursei citate, introducerea carantinei pentru locuitorii municipiului Constanţa începând de vineri, de la ora 20,00, a fost votată în urma unei analize de risc realizate de DSP Constanţa, avizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, măsura fiind luată ca urmare a atingerii indicelui de 9,11 persoane infectate la o mie de locuitori.

Mai precis, din populaţia totală de 313.088 de locuitori, până în acest moment au fost confirmate, în ultimele două săptămâni, 2.852 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

În propunerea formulată şi votată de CJSU Constanţa se arată că este strict interzisă intrarea sau ieşirea din zona de carantină, prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale.

Potrivit restricţiilor impuse, circulaţia persoanelor în intervalul orar 22,00 – 6,00 se va face doar în interes profesional, pentru asistenţă medicală de urgenţă, pentru îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau a unei persoane aflate în întreţinere, pentru a acorda asistenţă persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori în caz de deces al unui membru de familie.

De asemenea, circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor este interzisă, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza Declaraţiei pe proprie răspundere, legitimaţie de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Slujbele religioase vor fi oficiate doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă numai personalul bisericesc.

În ceea ce priveşte centrele şi pieţele comerciale, se va limita accesul persoanelor, astfel încât să se asigure 8 metri pătraţi de persoană, cu respectarea normelor de distanţare. Suplimentar, îşi vor reconfigura circuitele, acolo unde este posibil, astfel încât să se organizeze circuite unice, separate pentru intrare şi pentru ieşire, poziţionate constructiv neadiacent.

În zilele de sâmbătă şi duminică, agenţii economici din centrele comerciale îşi vor suspenda temporar activitatea până la expirarea prevederilor incluse în propunerea de carantinare, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, cu excepţia magazinelor care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curăţătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.

Operatorii economici care desfăşoară activităţi de transport persoane şi care tranzitează zona carantinată vor putea efectua opriri în staţiile proprii pentru urcarea sau coborârea călătorilor.

Operatorii vor lua măsurile necesare pentru limitarea accesului în mijloacele de transport astfel încât să fie respectate măsurile de distanţare fizică, precum şi pentru purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit cinci ani.

DSP va evalua şi prioritiza oportunitatea de testare a persoanelor şi va transmite solicitările de sprijin cu materiale sanitare şi personal de specialitate către Institutul Naţional de Sănătate Publică / Ministerul Sănătăţii. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Mai puține autorizații de construire pentru blocuri și case, față de anul trecut. În ce regiuni din țară s-a construit mai mult

Publicat

mai puține autorizații de construire pentru blocuri și case, față

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 5,7% în primele două luni ale anului.

Scăderea este înregistrată comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

În perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2024 s-au eliberat 4.385 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale. Scăderea este de 5,7% faţă de perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2023.

Scăderi s-au înregistrat în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat RĂNIT în Bonțida. Și-a prins un picior într-un motocultor și a ajuns la spital

Publicat

ambulanta 5 e1608302177417.jpeg

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, vineri, pe raza localității Bonțida, unde un bărbat și-a prins membrul inferior stâng într-un motocultor.

Potrivit pompierilor, din primele date ar vorba despre un bărbat de aproximativ 50 de ani, conștient și cooperant.

”La misiune au lat parte o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean. Bărbatul a fost transportat la spital de către…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Se schimbă ora în weekend. Dormim mai puțin, dar trecem la ora de vară

Publicat

se schimbă ora în weekend. dormim mai puțin, dar trecem

Se schimbă ora în weekend. În noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, se schimbă ora și România trece la ora de vară 2024.

Concret, ceasul se dă cu o oră înainte, iar ora 03:00 devine ora 04:00, scrie Time & Date. Pentru că se schimbă ora, duminică devine cea mai scurtă zi din 2024.

Astfel, în mod popular se spune că ”dormim mai puțin”.

Ora de vară este o practică adoptată de multe țări din întreaga lume, care constă în ajustarea orarului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Jandarmeria Alba își prezintă în weekend tehnica din dotare și autospecialele de intervenție. Evenimente la Carolina Mall

Publicat

jandarmeria alba își prezintă în weekend tehnica din dotare și

Inspectoratul de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba va organiza o serie de activități de informare și prezentare a ofertei educaționale, la Carolina Mall din Alba Iulia.

Evenimentul este organizat cu prilejul sărbătoririi a 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.

Sâmbătă și duminică (30-31 martie 2024), între orele 15-19, jandarmii vor prezenta tehnica, materialele din dotare și autospecialele folosite în misiuni.

De asemenea, va avea loc prezentarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe