Connect with us

EDUCATIE

Carburanți mai scumpi, față de prețurile de la începutul anului. Cât costă plinul de benzină sau motorină

Publicat

scumpiri

Românii au de scos mai mulți bani din buzunar pentru plinul de carburant, comparativ cu prețurile de la începutul anului. S-au scumpit și benzina și motorina, informează ziarul Alba24.ro.

Dacă benzina e mai scumpă cu 8,8%, prețul motorinei a urcat cu 4,9%, potrivit celei mai recente statistici a Comisiei Europene.

Prețul litrului de benzină era în medie 1,159 euro, echivalentul a 5,506 lei, la 23 septembrie, iar cel al motorinei de 1,203 euro, adică 5,714 lei. În ianuarie, litrul de benzină era 1,066 euro (5,022 lei), iar cel de motorină de 1,154 euro (5,438 lei).

Dacă un plin de benzină (45 de litri) costa la începutul anului 225 de lei, în septembrie a ajuns la 247,77 lei. La motorină, costul a crescut de la 244,71 lei la 257,13 de lei.

Mai mult decât atât benzina este mai scumpă, în septembrie, decât în Bulgaria (1,104 euro/litru) și Polonia (1,132 euro/litru).

sursă: ziare.com, Alba24.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EDUCATIE

Câți dintre elevi au luat peste 5 la Evaluarea Națională. Precizările ministrului Educației

Publicat

examen 1 e1598421918625.jpg
Arhivă foto

Peste 82% dintre elevi au luat peste 5 la Evaluarea Națională, anunță Sorin Cîmpeanu. Potrivit ministrului, este vorba despre „un maxim absolut în raport cu ultimii 10 ani”.

Sorin Cîmpeanu a declarat, joi, că, în general, Evaluarea Națională a fost organizată mai bine anul acesta decât anul trecut și au fost mult mai puține incidente.

Numărul candidaților înscriși a fost cu 24.000 mai mare decât în ultimii ani, iar prezența a fost de 95.5%.

„Numărul mediilor peste 5 este o maximă absolută în raport cu ultimii 10 ani, de peste 80%, mai exact 82,3%”, a adăugat ministrul.

Au fost 85,9% note peste 5 la limba română față de 84% anul trecut, iar la matematică notele de peste 5 au fost 77,5% față de 67,4% anul trecut, creșterea fiind aici de 10 procente.

Județul cu ponderea cea mai redusă a notelor de peste 5 este Teleorman, iar cu cea mai mare pondere Clujul – 92,7% .

Bucureștiul are 91,6% note peste 5.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EDUCATIE

Evaluare Națională 2022: Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie

Publicat

Rezultatele la Evaluarea Naţională vor fi afişate joi, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Contestaţiile pot fi depuse joi (în intervalul orar 16,00 – 19,00) şi vineri (în intervalul orar 8,00 – 12,00). Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice.

Candidaţii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate pe 30 iunie.

Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Agerpres

Citește mai departe

EDUCATIE

Bacalaureat 2022: Peste 3.200 de elevi absenți și 14 eliminați la a treia probă scrisă a Bacalaureatului

Publicat

Un număr de 3.275 de de candidați au absentat și 14 au fost eliminați la a treia probă scrisă a Bacalaureatului, desfășurată miercuri, a anunțat Ministerul Educației

La proba la alegere a profilului și a specializării, desfășurată miercuri, s-a înregistrat o rată de participare de 97,3%.

Au absentat 3.275 de de candidați, iar 14 candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Aceștia din urmă nu vor putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Subiectele și baremul de evaluare au fost publicate pe site-ul subiecte.edu.ro la ora 15.00.

Ultima probă din această sesiune a Bacalaureatului, cea de Limba și literatura maternă, este programată joi, în vederea susținerii acesteia fiind înscriși 5.551 de candidați.

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie, zi în care vor fi depuse și contestațiile. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EDUCATIE

Bacalaureat 2022: Elevii susţin proba obligatorie a profilului şi specializării

Publicat

examen

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat continuă, marţi, cu proba obligatorie a profilului, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Miercuri este proba la alegere a profilului şi specializării, iar absolvenţii de liceu din partea minorităţilor naţionale vor susţine, joi, proba la Limba şi literatura maternă.

Bacalaureat 2022. Primele rezultate

Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12,00). Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12,00 – 18,00, în aceeaşi zi. Afişarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

Vezi și BACALAUREAT 2022: Subiectele la Matematică – proba obligatorie a profilului. Cerințele pentru absolvenții de liceu

Conform datelor înregistrate şi transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului de Bacalaureat, 126.454 de absolvenţi de liceu (111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susţine probele (integral sau parţial, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare).

Bacalaureat 2022. Reguli

Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului prevede că accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7,30 – 8,30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore pentru fiecare probă.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.

Agerpres

Citește mai departe