Connect with us

EVENIMENT

Cardul de sănătate nu va fi utilizat în asistenţa medicală primară şi ambulatorie până la 30 septembrie

Publicat

Cardul naţional de asigurări de sănătate nu va fi utilizat până la data de 30 septembrie în asistenţa medicală primară şi în cea ambulatorie de specialitate, însă pentru celelalte specialităţi serviciile medicale acordate vor fi validate cu cardul începând cu data de 1 iulie, a informat CNAS, vineri, printr-un comunicat de presă.

Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede condiţiile de acordare a serviciilor medicale, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Actul normativ completează HG 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019.

„Pentru a limita riscul iminent asupra stării de sănătate a populaţiei, în asistenţa medicală primară şi în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate nu va fi utilizat cardul naţional de asigurări de sănătate până la data de 30 septembrie 2020, iar pentru celelalte specialităţi serviciile medicale acordate vor fi validate cu cardul naţional de asigurări de sănătate începând cu data de 1 iulie 2020”, a explicat sursa citată.

Potrivit CNAS, nu este obligatorie transmiterea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS), în termen de 3 zile lucrătoare de la data acordării, respectiv eliberării, a serviciilor medicale şi îngrijirilor la domiciliu, respectiv a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive, înregistrate/eliberate off-line.

Pentru asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, Hotărârea de Guvern prevede obligaţia furnizorilor de servicii medicale ca până la data de 15 iunie să facă dovada acreditării /înscrierii în procesul de acreditare, prin transmiterea/depunerea documentelor doveditoare la casele de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală.

Pentru limitarea infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2 în rândul populaţiei au fost prevăzute o serie de măsuri în vigoare până la data de 30 septembrie.

Astfel, medicii din spital pot elibera, la externarea asiguratului, prescripţie medicală pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în ambulatoriu, pentru o perioadă de până la 90 de zile, cu excepţia medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru care durata de prescriere este de până la 30 de zile.

De asemenea, documentele necesare să fie prezentate de asigurat la casele de asigurări de sănătate pentru obţinerea unor drepturi pot fi transmise prin mijloace electronice de comunicare sau prin depunerea acestora de orice altă persoană, cu excepţia reprezentanţilor legali ai furnizorilor şi a persoanelor care desfăşoară activitate la nivelul acestora.

„Mijloacele electronice de comunicare se pot folosi şi pentru transmiterea de către casele de asigurări de sănătate a documentelor eliberate necesare asiguraţilor. Nu mai este necesară prezentarea biletului de trimitere pentru serviciile medicale acordate în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv pentru specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare, precum şi pentru îngrijirile paliative în ambulatoriu”, a adăugat CNAS.

Potrivit sursei citate, medicii de familie pot prescrie medicamente din Lista de medicamente aprobată prin Hotărârea Guvernului 720/2008, pentru care există restricţii de prescriere, astfel încât asiguraţii să poată beneficia la timp de medicaţia necesară.

Astfel, medicii de familie pot iniţia tratamentul specific şi în absenţa unei scrisori medicale emise de medicul din ambulatoriul de specialitate/spital pentru medicamentele notate cu * din Lista de medicamente compensate şi gratuite.

De asemenea, medicul de familie poate emite prescripţie medicală, în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului (scrisoare medicală şi/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere) şi pentru medicamentele care până la data instituirii stării de urgenţă erau prescrise de către medicii specialişti. Fac excepţie medicamentele/materialele sanitare utilizate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale unităţilor sanitare cu paturi.

„Serviciile medicale prevăzute în pachetul de bază, acordate în asistenţa medicală primară şi în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, precum şi serviciile conexe furnizate de psiholog şi logoped pot fi efectuate şi de la distanţă, prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii/oră”, se mai arată în comunicat. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Tarife mai mari pentru transport cu autobuzul pe mai multe trasee din Alba. Care vor fi noile prețuri la bilete și abonamente

Publicat

tarife mai mari pentru transport cu autobuzul pe mai multe

Transportul cu autobuzul va fi mai scump pe mai multe trasee din județul Alba. Sunt propuse noi prețuri la bilete și abonamente.

Este vorba despre trasee operate de firma Excelent Trans, în zonele Aiud, Ocna Mureș și Blaj.

Propunerea intră la aprobare în ședința Consiliului Județean Alba din 7 iulie.

Sunt vizate traseele:

  • cod 11: Aiud-Ponor-Geogel
  • cod 13: Aiud-Hopârta-Turdaș
  • cod 14: Aiud-Beța
  • cod 18: Aiud-Mirăslău-Lopadea Veche
  • cod 22: Ocna Mureș-Noșlac-Găbud
  • cod 23: Ocna…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Începe întâlnirea Tinerilor Catolici de la Cluj-Napoca. O zi dedicată curajului de a fi lumină. Spectacol cu un preot DJ

Publicat

iiet25cov.jpg

Cluj-Napoca devine, joi, inima tineretului greco-catolic din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș și Eparhia de Cluj-Gherla. Sute de adolescenți și tineri vor participa la acest eveniment din cadrul Anului național dedicat ,,Cardinalului Iuliu Hossu”, organizat de Birourile de Pastorația Tinerilor și Copiilor în parteneriat cu Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu”, ASTRU Cluj și Zileos România. 

Întregul program se desfășoară în două locații-cheie: sediul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2025: notele la examen, publicate astăzi. Elevii află rezultatele pentru admiterea la liceu

Publicat

rezultate evaluare naȚionalĂ 2025: notele la examen, publicate astăzi. elevii

Rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2025: Ministerul Educației publică joi, 3 iulie, notele și mediile elevilor la examen. Rezultatele vor fi comunicate până cel târziu la ora 12.00.

Pe baza mediilor de la Evaluare Națională, elevii se vor putea înscrie la liceu.

Notele și mediile absolvenților de gimnaziu vor fi publicate anonimizat, cu codul acestora și școala de proveniență.

Joi, 3 iulie, în intervalul orar 14.00-18.00, dar și în 4-5 iulie, elevii pot cere să-și vadă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod galben de caniculă în jumătatea de vest a țării. Temperaturile sar de 35 de grade Celsius

Publicat

apa canicula facebook 4.jpg

Meteorologii au emis o atenționare Cod galben de caniculă pentru ziua de joi, 3 iulie, valabilă între orele 12:00 și 21:00. Jumătatea de vest a țării se va confrunta cu temperaturi extreme, între 33 și 37 de grade Celsius.

Joi, în Maramureș, Crisana, Banat, Oltenia și vestul Transilvaniei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă și disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe