ACTUALITATE
Care e rata persoanelor cu dizabilităţi la populaţia României

Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la finele lunii martie 2022, de 867.474, rata persoanelor cu dizabilităţi la populaţia României fiind de 3,95%, conform statisticilor Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Dintre acestea, 98,09% (850.942 persoane) se aflau în îngrijirea familiilor şi/sau trăiau independent (neinstituţionalizate) şi 1,91% (16.532 persoane) se aflau în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi (instituţionalizate) coordonate de MMSS prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.
Faţă de rata de 3,95% persoane cu dizabilităţi la 100 de locuitori, calculată la nivelul României, regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia şi de Nord-Vest înregistrau cele mai mari rate.
Pe judeţe/municipii, numărul cel mai mare de persoane cu dizabilităţi se înregistra în municipiul Bucureşti (73.652 persoane) urmat de judeţul Prahova (38.151 persoane) şi Argeş (32.100 persoane), iar cel mai mic număr se înregistra în judeţul Covasna (6.461 persoane).
Care e rata persoanelor cu dizabilităţi la populaţia României: tipurile de handicap
Conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, republicată, tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.
Numărul persoanelor cu vârsta de peste 50 ani reprezenta 72,77% din totalul persoanelor adulte cu dizabilităţi. Din centralizarea datelor pe grupe de vârstă, a rezultat că 52,74% erau persoane cuprinse între 18-64 ani (415.675 persoane) şi 47,26% aveau peste 65 ani (372.416 persoane).
Conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, republicată, gradele de handicap sunt: grav, accentuat, mediu şi uşor.
Numărul persoanelor cu handicap grav reprezenta 40,45% din total (faţă de 40,07% la 31 martie 2021), cele cu handicap accentuat 47,23% (faţă de 48,08% la 31 martie 2021) iar cele cu handicap mediu şi uşor 12,32% (faţă de 11,85% la 31 martie 2021).
Numărul instituţiilor publice de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi la 31 martie 2022 era de 539 (faţă de 510 la 31 martie 2021), dintre care 484 rezidenţiale (faţă de 455 la 31 martie 2021) şi 55 nerezidenţiale – de zi (faţă de 55 la 31 martie 2021).
Care e rata persoanelor cu dizabilităţi la populaţia României: centre se află în proces de restructurare
Conform datelor MMSS, peste patru cincimi (86,15%) din instituţiile rezidenţiale publice pentru persoanele adulte cu dizabilităţi erau: centre de îngrijire şi asistenţă (37,81%), având 7.531 de beneficiari, locuinţe protejate (31,40%), având 1.052 de beneficiari şi centre de abilitare şi reabilitare (16,94%) cu 2.877 beneficiari. Aceştia reprezentau 69,32% din numărul total de 16.532 persoane aflate în instituţiile rezidenţiale.
Un număr semnificativ de beneficiari se aflau şi în cele 34 de centre de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, respectiv 3.557 persoane (21,52%).
Din cele 484 instituţii publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, 68 erau centre cu peste 50 de beneficiari (6.955). Aceste centre se află în proces de restructurare, menţionează MMSS. AGERPRES
ACTUALITATE
Elev clujean de la Liceul Waldorf, prins cu TELEFONUL la simularea examenului de Bacalaureat

Un elev din Cluj a fost eliminat din sală după ce a fost prins cu un telefon mobil la simularea examenului de Bacalaureat.
Luni, 27 martie, a început simularea examenului de Bacalaureat. La Cluj, un elev a fost eliminat de la simularea probei la Limba și literatura Română.
Elev clujean de la Liceul Waldorf, prins cu telefonul la simularea examenului de Bacalaureat
Elevul de la Liceul Waldorf a fost observat, aproape de finalul probei, că avea telefonul într-un buzunar, potrivit reprezentanților InspectoratuluI Școlar Cluj. Acesta a fost eliminat de la probă.
Accesul în sala de examen cu telefonul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Vremea va fi caldă în Capitală, pe parcursul zilei de luni, în schimb marţi şi miercuri se va răci semnificativ. Temperaturile se vor situa sub cele caracteristice pentru finalul lunii martie, potrivit prognozei speciale pentru Bucureşti, emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Potrivit ANM, până marţi, la 09:00, vremea se va menţine caldă pentru această dată, dar va fi uşor instabilă. Cerul va prezenta înnorări, temporar accentuate după-amiaza şi seara, când vor fi averse, posibil însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Temperatura maximă va fi de 19-21 de grade, iar cea minimă de 4-6 grade.
De marţi dimineaţa, până miercuri dimineaţa, vremea se va răci semnificativ, astfel că valorile termice se vor situa sub cele caracteristice pentru sfârşitul lunii martie.
Cerul va fi mai mult noros şi doar trecător va ploua slab. Vântul va sufla în general moderat.
Temperatura maximă va fi de 9-11 grade, iar cea minimă de minus 3-0 grade. Spre sfârşitul intervalului vor fi condiţii de brumă.
Pa parcursul zilei de miercuri, până la ora 21:00, vremea va fi rece pentru această dată, cerul va fi temporar noros şi probabilitatea de ploaie redusă.
Vântul va prezenta intensificări.
Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade. Agerpres
ACTUALITATE
FOTO. Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca se redeschide în Casa Hintz. Spațiul a fost complet restaurat. Colecția „s-a îmbogățit”

Veste bună pentru clujeni și turiști. Colecția de Istorie a Farmaciei din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei va putea fi vizitată, din nou, din vara acestui an.
Muzeul Farmaciei, închis de mai mulți ani, se va redeschide pentru public la mijlocul lunii iunie. Astfel, una dintre cele mai iubite colecții din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Colecția de Istorie a Framaciei, va putea fi vizitată într-un spațiu complet restaurat și redat circuitului turistic al Clujului așa cum merita să fie de multă vreme, drept una dintre bijuterile sale istorice și arhitecturale,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
Eleva care s-a aruncat de la etajul 3 al Colegiului ”George Coșbuc”, în program de recuperare la un centru din Băile Felix

Eleva de 14 ani care s-a aruncat de la etajul 3 al Colegiului Național ”George Coșbuc” din Cluj-Napoca a fost operată la Clinica de Neurochirurgie, după care s-a întors pentru câteva zile la Spitalul de Copii. Reprezentanții unității spun că fata va urma un program de recuperare de mai multe luni la un centru de specialitate.
”A fost operată la Neurochirurgie după care s-a întors la noi pentru câteva zile, până va pleca la un centru specializat de recuperare la Băile Felix unde va urma un program de câteva luni.
A început recuperarea la noi, kinetoterapie și alte proceduri, dar va continua la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro