Connect with us

ACTUALITATE

Care sunt cele mai frecvente probleme ale mașinilor în sezonul rece și cum le poți evita

Publicat

Probleme cu mașina iarna

Iarna este cel mai dificil sezon pentru automobile, în special pentru cele mai vechi și cu mulți kilometri adunați la bord. Cu cât temperaturile de afară scad tot mai mult, cu atât maşina trebuie să fie mai bine pusă la punct, altfel poţi avea o surpriză neplăcută dimineaţa la prima oră, când maşina nu mai vrea să pornească, scrie AGERPRES.

Înainte să ne trezim cu zăpezi, polei, viscol şi temperaturi de -20…-30 de grade ar trebui să mergi la un service auto ca să te asiguri că totul funcţionează perfect şi că maşina ta este în stare cât mai bună pentru iarnă următoare. Iată care ar fi cele mai frecvente probleme auto cu care te poţi confrunta în timpul iernii:

Bateria

Prima şi cea mai frecventă problema este legată de bateria maşinii. Dacă primăvara, vara sau toamna nu poţi sesiza probleme majore la baterie, iarna lucrurile se schimbă drastic. Maşină poate porni mult mai greu la temperaturi scăzute şi chiar există riscul să te lase de tot atunci când nu mai mergi cu ea câteva zile.

Dacă ai o baterie care a trecut de perioada de garanţie de doi sau trei ani, ar fi ideal să o schimbi chiar înainte să vină iarna aceasta.

Anvelopele

Pregătirea pentru sezonul rece trebuie să înceapă în fiecare an cu schimbul de anvelope. Ideal ar fi să folosiţi doar anvelope de iarnă, pentru că anvelopele all-season nu au performanțe foarte bune pe gheaţă sau la temperaturi extrem de scăzute. Cauciucurile de iarnă ar trebui să fie noi sau aproape noi pentru a avea o aderență cât mai bună, dar o altă problemă cu care te poţi confrunta odată cu venirea iernii este presiunea pneurilor.

Dacă ai nişte scule pentru vulcanizare încearcă să te asiguri constant că presiunea anvelopelor este în limitele recomandate de producător.

Sistemul de închidere

Portierele şi sistemul de închidere al maşinii poate îngheţa foarte uşor în nopţile geroase de iarnă, iar acest lucru poate duce la alte probleme în timp. Chederele se deteriorează de la îngheţ şi dacă forţezi portierele maşinii ele se pot deplasa de la locul lor, iar umezeala se poate infiltra în partea metalică a uşii.

Pentru a evita problemele cu îngheţul la sistemul de închidere puteţi folosi o soluţie cu silicon pentru chedere şi un spray anti-îngheţ.

Frânele

Când temperaturile scad sub 0 grade este recomandat să nu lăsaţi frâna de mâna trasă pe timpul nopţii. Umezeală şi implicit gheaţa poate ajunge la sistemul mecanic al frânelor iar astfel este foarte posibil ca frâna de mâna să rămână blocată.

Frânele ”normale” trebuie să fie şi ele în stare foarte bună, pentru că în sezonul rece distanţă de frânare creşte foarte mult, mai ales atunci când este polei sau multă zăpadă pe drum.

Substanţele corozive

Deszăpezitul străzilor este absolut necesar, însă aproape toate substanţele folosite pentru a curăţa drumurile de zăpadă şi polei sunt foarte, foarte dăunătoare pentru autoturismele noastre. În contact cu maşina ta, aceste substanţe pot fi extrem de corozive, de aceea foarte multă rugina apare chiar după trecerea iernii.

O soluţie ar fi să speli maşina constant, măcar o dată pe săptămână, pentru a te asigura că acele substanţe nu ajung la caroseria maşinii. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Noi materii pentru elevii din România. De când vor avea la şcoală ore de „Educaţie Nutriţională”, „Armonie şi expresie corporală” şi „Aventură cunoaşterii Universului”

Publicat

noi materii pentru elevii din românia. de când vor avea

Publicitate

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a emis un ordin prin care sunt aprobate noi programe şcolare pentru discipline opţionale incluse în oferta educaţională naţională, valabile în anul şcolar 2025–2026, informează playtech.ro.

Materii noi în şcolile din România

Printre aceste discipline se regăsesc „Educaţie Nutriţională”, „Armonie şi expresie corporală” şi „Aventură cunoaşterii Universului”. Ordinul a fost…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pescuitul se interzice în România începând de pe 9 aprilie. Cât durează prohibiția din 2025 și ce amendă riscă românii care nu respectă legea

Publicat

pescuitul se interzice în românia începând de pe 9 aprilie.

Publicitate

Începând de miercuri, pescarii din România trebuie să pună undițele în cui pentru o perioadă. Intră în vigoare prohibiția generală pentru pescuitul în apele naturale, o măsură anuală menită să protejeze resursele piscicole în cea mai importantă perioadă pentru reproducerea speciilor – primăvara. Potrivit Ordinului comun emis de Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului, interdicția se aplică la nivel național și va fi valabilă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (341)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (341)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

CITIND  REVISTA „RAMURI”  NR. 1 DIN 2025

Gabriela Gheorghișor publică studiul literar „Mihai Eminescu și avatarurile lui Orfeu”.  Studiul este o paralelă a modurilor cum văd orfismul eminescian Dumitru Chioaru și Ioan Em. Petrescu.  Merită reținute rândurile despre Orfeu și poezia orfică: „În conștiința literară europeană, Orfeu reprezintă arhetipul poeților….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Ionuț – Lucian Melinte, primarul comunei Gorbănești

Publicat

„invitatul zilei” la botosani24.ro: ionuț – lucian melinte, primarul comunei

Publicitate

„Invitatul Zilei” în la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi primarul comunei Gorbănești, Ionuț – Lucian Melinte.
Unul dintre cei mai tineri primari din România, Ionuț – Lucian Melinte a vorbit despre investițiile din această comună mică dar cochetă din județul Botoșani, unde în ultimi patru ani au fost investite milioane de euro de la Uniunea Europeană în diferite proiecte de infrastructură.
Un interviu realizat în studioul on-line…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe