Connect with us

ACTUALITATE

Care sunt cele mai frecvente probleme ale mașinilor în sezonul rece și cum le poți evita

Publicat


Iarna este cel mai dificil sezon pentru automobile, în special pentru cele mai vechi și cu mulți kilometri adunați la bord. Cu cât temperaturile de afară scad tot mai mult, cu atât maşina trebuie să fie mai bine pusă la punct, altfel poţi avea o surpriză neplăcută dimineaţa la prima oră, când maşina nu mai vrea să pornească, scrie AGERPRES.

Înainte să ne trezim cu zăpezi, polei, viscol şi temperaturi de -20…-30 de grade ar trebui să mergi la un service auto ca să te asiguri că totul funcţionează perfect şi că maşina ta este în stare cât mai bună pentru iarnă următoare. Iată care ar fi cele mai frecvente probleme auto cu care te poţi confrunta în timpul iernii:

Bateria

Prima şi cea mai frecventă problema este legată de bateria maşinii. Dacă primăvara, vara sau toamna nu poţi sesiza probleme majore la baterie, iarna lucrurile se schimbă drastic. Maşină poate porni mult mai greu la temperaturi scăzute şi chiar există riscul să te lase de tot atunci când nu mai mergi cu ea câteva zile.

Dacă ai o baterie care a trecut de perioada de garanţie de doi sau trei ani, ar fi ideal să o schimbi chiar înainte să vină iarna aceasta.

Anvelopele

Pregătirea pentru sezonul rece trebuie să înceapă în fiecare an cu schimbul de anvelope. Ideal ar fi să folosiţi doar anvelope de iarnă, pentru că anvelopele all-season nu au performanțe foarte bune pe gheaţă sau la temperaturi extrem de scăzute. Cauciucurile de iarnă ar trebui să fie noi sau aproape noi pentru a avea o aderență cât mai bună, dar o altă problemă cu care te poţi confrunta odată cu venirea iernii este presiunea pneurilor.

Dacă ai nişte scule pentru vulcanizare încearcă să te asiguri constant că presiunea anvelopelor este în limitele recomandate de producător.

Sistemul de închidere

Portierele şi sistemul de închidere al maşinii poate îngheţa foarte uşor în nopţile geroase de iarnă, iar acest lucru poate duce la alte probleme în timp. Chederele se deteriorează de la îngheţ şi dacă forţezi portierele maşinii ele se pot deplasa de la locul lor, iar umezeala se poate infiltra în partea metalică a uşii.

Pentru a evita problemele cu îngheţul la sistemul de închidere puteţi folosi o soluţie cu silicon pentru chedere şi un spray anti-îngheţ.

Frânele

Când temperaturile scad sub 0 grade este recomandat să nu lăsaţi frâna de mâna trasă pe timpul nopţii. Umezeală şi implicit gheaţa poate ajunge la sistemul mecanic al frânelor iar astfel este foarte posibil ca frâna de mâna să rămână blocată.

Frânele ”normale” trebuie să fie şi ele în stare foarte bună, pentru că în sezonul rece distanţă de frânare creşte foarte mult, mai ales atunci când este polei sau multă zăpadă pe drum.

Substanţele corozive

Deszăpezitul străzilor este absolut necesar, însă aproape toate substanţele folosite pentru a curăţa drumurile de zăpadă şi polei sunt foarte, foarte dăunătoare pentru autoturismele noastre. În contact cu maşina ta, aceste substanţe pot fi extrem de corozive, de aceea foarte multă rugina apare chiar după trecerea iernii.

O soluţie ar fi să speli maşina constant, măcar o dată pe săptămână, pentru a te asigura că acele substanţe nu ajung la caroseria maşinii. AGERPRES

ACTUALITATE

VIDEO: Tânăr din județul Argeș reţinut de poliţişti după ce a incendiat anexele casei în care locuieşte

Publicat

Un tânăr în vârstă de 25 de ani, din localitatea Morăreşti, județul Argeș, a fost reţinut de poliţişti, miercuri, după ce a incendiat anexele casei în care locuieşte.

“Poliţiştii au acordat sprijin pompierilor pentru stingerea unui incendiu pe raza localităţii Morăreşti. După stingerea incendiului, din primele cercetări, cauza preliminară a fost stabilită ca fiind utilizarea intenţionată a sursei de generare a incendiului. În urma cercetărilor s-a stabilit că locatarul gospodăriei în cauză, un bărbat de 25 de ani, ar fi incendiat, în mod intenţionat, cele două anexe”, a anunţat Biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş.

Potrivit pompierilor, a ard fânarul pe aproximativ 130 mp și o anexă din apropiere pe aproximativ 15 mp, circa 3 tone de fân, 5 recipiente din lemn (butoaie și butii), aproximativ 5 mc de lemn de foc, elemente de mobilier și porumb depozitat în anexă.

Intervenția a durat aproximativ 2 ore.

Pe numele bărbatului a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere prin incendiere, ulterior fiind extinsă urmărirea penală şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Poliţiştii au dispus reţinerea suspectului pentru 24 de ore, urmând să îl prezinte la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti cu propunere de luare a unei măsuri preventive. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Incendiu violent la liziera unei păduri din județul Prahova. Focul a cuprins 3 hectare de vegetație

Publicat

Un incendiu violent a izbucnit, miercuri seara, la liziera unei păduri, între localitățile Ghioşeşti şi Talea, din județul Prahova. Pentru localizare şi stingere acționează 30 de pompieri şi 15 cetăţeni.

“Salvatorii prahoveni acţionează pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la liziera unei păduri situată între cartierul Ghioşeşti şi satul Talea. La sosirea pompierilor la locul intervenţiei incendiul se manifesta violent pe o suprafaţă de aproximativ 3 hectare la jnepenişul, vegetaţia uscată şi buturugile din apropierea unei păduri de pin, cu pericol de propagare la aceasta”, precizează ISU Prahova.

Conform sursei citate, 30 de pompieri s-au deplasat pe jos pe o distanţă de aproximativ doi kilometri până la locul intervenţiei. În sprijinul pompierilor acţionează şi 15 cetăţeni pentru a opri focul. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tineri din Vaslui, între care și minori, reținuți pentru tâlhărie, amenințare și distrugere. Au furat bunuri în valoare de peste 50.000 de lei

Publicat

arestat

Poliţiştii din județul Vaslui au reţinut cinci tineri cu vârste între 14 și 22 de ani, din localitatea Murgeni, bănuiți de comiterea infracţiunilor de tâlhărie calificată, furt calificat, ameninţare şi distrugere, care au fost audiate în cursul zilei de marţi, în urma unor percheziţii domiciliare.

“Poliţiştii au probat activitatea infracţională a 8 tineri, cu vârste cuprinse între 14 şi 22 de ani, din Murgeni, bănuiţi de comiterea mai multor infracţiuni de tâlhărie calificată, furt calificat, ameninţare şi distrugere.

Faptele penale cercetate au fost săvârşite în perioada iulie 2019 – ianuarie 2020, pe raza localităţii Murgeni, în dauna mai multor persoane fizice, instituţii şi societăţi comerciale.

Tinerii sustrăgeau electrocasnice, sisteme informatice, bijuterii, bunuri de valoare şi bijuterii, prejudiciul în cauză fiind estimat la peste 50.000 lei.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză şi a cercetărilor efectuate s-a reuşit recuperarea a aproximativ 70% din valoarea prejudiciului.Pentru cinci dintre bărbaţii cercetaţi, cu vârste între 14 şi 22 de ani, a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore”, se arată într-un comunicat remis, miercuri, de IPJ Vaslui.

Cele cinci persoane vor fi prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, cu propunerea luării unei măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate pentru a fi stabilită întreaga activitate infracţională a autorilor, tragerea acestora la răspundere şi recuperarea integrală a prejudiciului rezultat. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

”Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice

Publicat

oameni

Problemele sociale şi conflictele, nu schimbările climatice, sunt cele mai mari temeri ale generaţiei care s-a născut la sfârşitul mileniului trecut, aşa-zişii ”millenials”, arată un studiu întocmit de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) şi prezentat în timpul forumului de la Davos, relatează marţi agenţia DPA.

Corupţia, şomajul şi sărăcia în creştere sunt în capul listei cu temeri exprimate de cei circa 16.000 de respondenţi selectaţi atât din zone de conflict cât şi din ţări liniştite. Terorismul şi războaiele au fost de asemenea menţionate de ”mileniali” printre principalele lor îngrijorări, în timp ce încălzirea climei ajunge abia pe locul opt în această listă.

Mai mult de jumătate dintre participanţii la sondaj cred că un atac nuclear este probabil în următorul deceniu, iar o treime cred că pe parcursul vieţii lor vor trăi un al treilea război mondial.

Sondajul a evidenţiat şi atitudini contradictorii faţă de conflictele armate. Astfel, deşi cei mai mulţi dintre tineri acceptă standardele actuale ce previn crimele de război, o parte semnificativă sunt dispuşi să tolereze metode interzise, precum tortura.

”Sondajul a arătat de asemenea cât de mult sunt legate între ele multe temeri complexe pe care le au tinerii”, remarcă preşedintele CICR, Peter Maurer. ”Astăzi noi întrebăm: Ce fel de om doreşti să fii? Nu mai întrebăm ”cum ar trebui să se comporte oamenii””, adaugă el, apreciind că generaţia milenialilor va avea un rol esenţial în abordarea acestor chestiuni.AGERPRES

Citește mai departe