Connect with us

ACTUALITATE

Care sunt principalele modificări fiscale ce vor fi aplicate începând de anul viitor

Publicat

Anul 2020 aduce o serie de modificări fiscale, cea mai importantă fiind creșterea salariului minim, dar și noutăți legate de activitatea agenților economici și piața forței de muncă, scrie Alba24.ro.

De la 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.230 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, adică 13,327 lei/oră. Salariul minim pentru studii superioare rămâne la suma de 2.350 lei lunar, iar pentru sectorul construcții, de 3.000 de lei.

Creșterea salariului minim trebuie comunicată de catre angajatori în REVISAL până în 31 ianuarie 2020.

Totodată, câștigul salarial mediu brut pe anul 2020 se actualizează la suma de 5.429 lei.

Cuantumul ajutorului de deces se stabilește astfel:

– în cazul asiguratului sau pensionarului: 5.429 lei

– în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului: 2.715 lei.

Alocația de stat pentru copii se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, începând cu 1 ianuarie 2020. În acest an, alocația pentru copii a fost de 300 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap; 150 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si tinerilor care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora; – 300 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.

Mai există un proiect ce vizează dublarea alocațiilor pentru copii, respectiv 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (3 ani pentru copiii cu handicap), 300 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Plafon majorat pentru obligația la plata CASS de către persoane fizice ce obtin venituri non-salariale. Aceste plafoane se determină în functie de nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației unice pentru veniturile estimate.

Baza de calcul de 12 salarii (2020) = 12* 2.230 lei = 26.760 lei

CASS de plată = 10%* 26.760 lei = 2.676 lei

Contribuția pentru persoane cu handicap neîncadrate: autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. Dacă nu angajează persoane cu handicap, plătesc lunar catre bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

De exemplu, o firmă cu 100 de angajați va plăti, dacă nu angajează persoane cu handicap, astfel: 4* 2.230 lei = 8.920 lei. Anterior acestei modificari, suma pe care o datora era de 4* 2.080 lei = 8.320 lei, cu 600 de lei mai puțin.

Se modifică și baza anuală de calcul a CAS la PFA: 12 * 2.230 lei = 26.760 lei

Vechea bază (2019) este : 12 *2.080 lei = 24.960 lei

Creșterea salariului minim conduce la creșterea CAS la PFA cu 25% * (26.760 lei – 24.960 lei) = 450 lei

Alte modificări:

Eliminarea acordului vecinilor pentru firme fără activitate și alte măsuri pentru a simplifica înfiintarea firmelor. Proiectul a fot votat și va deveni lege.

Se referă la: eliminarea unor documente inutile din procesul înregistrarii sediului social; eliminarea acordului vecinilor pentru a avea sediu social intr-un apartament in care nu se desfasoara activitate comerciala; eliminarea restricției de a avea o singura firmă în care să poți fi acționar unic; eliminarea limitării de a avea o singură firmă per cameră.

Agentii economici care introduc pe piață bunuri ambalate au obligația, începând cu 1 ianuarie 2020, să aibă un procent mediu anual al ambalajelor reutilizabile de cel puțin 5% din totalul ambalajelor utilizate la introducerea pe piață a produselor lor. Acest procent trebuie să crească anual cu 5% până în anul 2025.

Anul viitor, vor fi admiși 30.000 de lucrători străini pe piața forței de muncă din România. Comparativ, în acest an, contingentul a fost de 20.000 de lucrători.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Restricții de trafic pe șosele din cauza unui transport agabaritic

Publicat

Arhivă foto

Poliția Română anunță că vineri seară, începând cu ora 22.00, vor fi impuse restricții de trafic pe mai multe artere rutiere, din cauza unui transport agabaritic.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române informează că, vineri, 3 decembrie, începând cu ora 22:00, se va desfășura un transport agabaritic, în convoi, pe traseul PTF Nădlac II – A1 – DJ 106-  DN 7 – Râmnicu Vâlcea- DN64 –Drăgășani – Găneasa – DN65- Pitești-A1- DNCB-DN6- Ghimpați- DN5B- Giurgiu – DJ 504- DC117 – Ghizdaru(Giurgiu).

Transportul este format dintr-un camion cu greutatea de 187 tone.

Viteza de deplasare va fi adaptată condițiilor de trafic. În conformitate OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.

Convoiul va fi însoțit pe traseul precizat de un echipaj de poliție rutieră.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Emma Răducanu, desemnată sportiva anului la British Sports Awards

Publicat

emma raducanu sursa foto facebook
sursa foto: Facebook/ Emma Raducanu

Emma Răducanu a primit titlul de „Sportiva anului” din partea Asociației Jurnaliștilor Sportivi din Marea Britanie, care au acordat premiul în cadrul galei anuale British Sports Awards. Adam Peaty, medaliat cu aur la Tokyo, și echipa de fotbal a Angliei sunt ceilalți câștigători ai ediției 2021.

Campioana de la US Open, Emma Răducanu, Adam Peaty, înotător medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, și echipa masculină de fotbal a Angliei sunt marii câștigători ai ediției 2021 a SJA British Sports Awards, sponsorizată de Loteria Națională.

Adolescenta care a făcut senzație în 2021 în sportul alb, a fost votată Sportiva Anului, devansând-o pe ciclista olimpică Laura Kenny (locul 2) și pe sportiva paralimpică Dame Sarah Storey (locul 3). Pentru a completa un an strălucit, Răducanu a mai primit și „Trofeul Peter Wilson” pentru „Cel mai bun debutant internațional”.

Succesul istoric al Emmei Răducanu la ediția din acest an a US Open a propulsat-o pe Emma Răducanu la un nivel de celebritate fără precedent, în special în Marea Britanie.

Emma, prima britanică care a ridicat un trofeu de simplu de Grand Slam în ultimii 44 de ani

Cei mai distinși jurnaliști sportivi din Marea Britanie s-au reunit pentru a onora realizările sportivilor britanici din ultimul an, aceștia căzând de acord că triumful Emmei Răducanu la Flushing Meadows a fost o performanță de neegalat în acest sezon.

Adolescenta nu a putut fi prezentă la gală, dar a trimis un mesaj video în care și-a exprimat recunoștința.

„Este o onoare să primesc un premiu atât de important care a avut câțiva câștigători incredibili în trecut, așa că a face parte dintre aceștia este o realizare cu adevărat incredibilă”, a declarat Emma Răducanu în discursul său. „A fost un an cu adevărat nebunesc și o călătorie atât de grozavă și aștept cu nerăbdare ceea ce urmează.”

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul ceh al sănătăţii cere vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 a persoanelor de peste 60 de ani

Publicat

primaria constanta vaccin drive through 400x240

Ministerul Sănătăţii din Republica Cehă pregăteşte cadrul legislativ pentru vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 a persoanelor cu vârste de peste 60 de ani şi a lucrătorilor din sectoarele esenţiale, cum ar fi personalul sanitar, poliţiştii, militarii şi pompierii, relatează vineri website-ul de ştiri www.idnes.cz, citat de Reuters.

”Este clar că Europa se îndreaptă către vaccinarea obligatorie anti-COVID-19. Cehia trebuie să urmeze aceeaşi cale”, a declarat ministrul ceh al sănătăţii Adam Vojtech, conform sursei citate. El a adăugat că decretul cu vaccinarea obligatorie va fi publicat săptămâna viitoare şi ar trebui să devină aplicabil din luna martie.

Însă guvernul din care face parte Vojtech va fi înlocuit până la sfârşitul anului de o coaliţie de centru-dreapta formată în urma alegerilor legislative. Această coaliţie s-a declarat împotriva vaccinării obligatorii a persoanelor vârstnice şi reticentă faţă de o regulă similară aplicabilă anumitor profesii.

Republica Cehă este afectată de câteva săptămâni de o creştere puternică

Republica Cehă este afectată de câteva săptămâni de o creştere puternică a infectărilor şi are o rată a vaccinării anti-COVID-19 mai scăzută comparativ cu statele vest-europene. Numai 59,6% din populaţia cehă este vaccinată anti-COVID-19, faţă de media UE de 66,3%, conform datelor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). Numărul vaccinărilor a crescut totuşi recent, după ce guvernul ceh a instituit certificatul verde obligatoriu pentru accesul în restaurante şi alte spaţii. De asemenea, valabilitatea acestui certificat fără doza ‘booster’ a fost limitată la nouă luni.

Conform unui sondaj difuzat vineri de agenţia STEM, 19% dintre cehi sunt împotriva vaccinării. Cât despre impunerea vaccinării obligatorii, participanţii la sondaj sunt împărţiţi în proporţii egale, 43% ‘pentru’ şi tot 43% ‘împotrivă’.

Dintre statele UE, până în prezent au decis vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 Austria şi Grecia, cea din urmă numai pentru persoanele cu vârste de peste 60 de ani. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Testarea pacienților suspecți de Covid ar putea fi făcută și în cabinetele medicilor de familie

Publicat

Ministerul Sănătății a anunțat vineri că va crește capacitatea de testare pentru depistarea virusului Sars-Cov-2, prin dezvoltarea serviciilor în regim ambulatoriu.

Ministrul Alexandru Rafila a avut vineri o primă întâlnire cu reprezentanții societăților profesionale ale medicilor de familie pentru identificarea soluțiilor privind testarea în cabinetele de medicină primară.

„Una dintre principalele urgențe în acest moment este să dezvoltăm capacitatea de testare la medicul de familie pentru pacienții potențial infectați COVID-19, evaluarea în ambulatoriu, precum și tratamentul în regim ambulatoriu al acestor pacienți. A fost o discuție care conturează o rezolvare rapidă a acestei probleme”, a declarat ministrul Sănătății la finalul întâlnirii.

În timpul discuțiilor s-a decis ca, în perioada următoare, direcțiile de sănătate publică să evalueze posibilitățile de testare la nivelul cabinetelor medicilor de familie.

S-a mai convenit un pachet de testare care să fie asigurat din fonduri publice, astfel încât testarea în cabinetul medicului de familie să fie gratuită pentru cetățeni.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe