ACTUALITATE
Care sunt riscurile emergente pentru perioada următoare. Studiu
Amenințările majore cu care se confruntă în prezent companiile includ atacurile cibernetice, întreruperea activității, încetinirea economică, dificultatea în atragerea și reținerea talentelor în organizații și schimbările legislative.
Studiul recent al Aon România arată că, în contrast cu rezultatele anterioare, atacurile cibernetice au devenit principalul risc cu care se confruntă companiile în prezent.
În condițiile unei creșteri semnificative a incidentelor de securitate cibernetică, acestea depășesc riscurile tradiționale legate de întreruperea afacerilor și instabilitatea economică.
Riscuri legate de întreruperea afacerilor în era pandemiei
Pe al doilea loc în clasamentul riscurilor se află întreruperea afacerilor, cu accent pe perturbările lanțurilor de aprovizionare, provocate de pandemie. Companiile se confruntă cu provocări neașteptate, iar strategiile tradiționale de gestionare a riscurilor trebuie adaptate pentru a ține cont de noile amenințări și vulnerabilități.
Creșterea riscurilor economice și impactul asupra profilului de profit
Global Risk Management Survey indică o creștere a riscurilor economice, inclusiv încetinirea economiei și creșterea prețului mărfurilor.
Deși aproximativ 60% dintre companii afirmă că sunt pregătite pentru gestionarea riscurilor, doar 17% își cuantifică riscurile, semnalând un deficit în strategiile eficiente de risc management.
Pierderi semnificative și evoluția lor în timp
Conform studiului, 39% dintre respondenți au raportat scăderi ale profitului din cauza riscurilor, cel mai mare procentaj în ultimii 10 ani. Pierderile cele mai mari au fost înregistrate în reputația brandului, ajungând la peste 50%, comparativ cu sub 10% în 2021.
De asemenea, deficitul de materii prime a adus o creștere semnificativă a pierderilor, afectând peste 60% dintre companii.
Gestionarea riscurilor și perspectivele pentru viitor
Desi 60% dintre companii se declară pregătite pentru gestionarea riscurilor, doar o mică parte își cuantifică riscurile, având un plan de risc management.
Previziunile pentru anul 2026 indică o amplificare a riscurilor legate de încetinirea economiei, volatilitatea prețurilor și deficitul de forță de muncă.
Importanța gestionării riscurilor emergente
Eugen Anicescu, CEO Aon România, subliniază că, în ciuda faptului că nu toate riscurile sunt asigurabile, există alternative și măsuri de risc management care pot ajuta companiile să gestioneze efectele acestora.
Capitalul uman, un focalizare majoră pentru viitor
Perspectivele pentru anul 2026 indică că două din cinci riscuri vor fi legate de capitalul uman.
Schimbările aduse de pandemie au adus volatilitate în acest sector, iar companiile trebuie să integreze strategii care să abordeze toate aspectele legate de capitalul uman, de la wellbeing și recrutare la diversitate și incluziune.
Riscuri Subevaluate: Climatice, proprietate intelectuală și inteligența artificială
Studiul arată că riscurile legate de schimbările climatice, proprietatea intelectuală și inteligența artificială sunt subevaluate. Cu toate acestea, inteligența artificială aduce și oportunități semnificative, dar necesită o gestionare atentă pentru a evita riscurile asociate capitalului uman.
Concluzii și recomandări pentru companii
Cu riscurile corporative în creștere, companiile sunt sfătuite să-și revizuiască strategiile de gestionare a riscului, să investească în securitatea cibernetică și să dezvolte planuri de acțiune eficiente pentru a face față provocărilor viitoare.
Aon România, ca lider mondial în furnizarea de soluții de management al riscului, subliniază importanța adaptării la schimbările rapide din peisajul de riscuri corporative și oferă consultanță specializată pentru a sprijini companiile în gestionarea eficientă a acestora.