ACTUALITATE
Careul de aşi al Cupei României la futsal e complet. United Galaţi îşi poate apăra trofeul

Careul de aşi al Cupei României la futsal e complet. United Galaţi îşi poate apăra trofeul. În lupta pentru trofeu au rămas patru echipe: divizionara secundă Kereszthegy Remetea, şi prim divizionarele ACS West Deva, Autobergamo Deva şi CS United Galaţi, campioana şi deţinătoarea Cupei României.
Lupta pentru un loc în careul de aşi al competiţiei a debutat sâmbătă la Sala Sporturilor „Basilides Tibor” din Gheorgheni cu un duel devenit deja tradiţional în judeţul Harghita, întâlnirea dintre AS Inter Gheorgheni şi ACS Kereszthegy Remetea, rivale şi în campionat, ambele fiind componente ale Seriei a II-a a ligii secunde (locul 2, respectiv locul 1).
Cele două formaţii s-au aflat însă pentru prima oară în postura de a juca un meci cu o asemenea miză. În actualul sezon, cele două rivale din Harghita au făcut spectacol de câte ori s-au întâlnit: 5-5 la Remetea (în etapa a 3-a) şi 3-1 pentru Kereszthegy la Gheorgheni (etapa a 8-a). La capătul unui meci foarte bun, Kereszthegy Remetea s-a impus la Gheorgheni cu scorul de 5-1 (1-0) şi s-a calificat în premieră în Final Four-ul Cupei României.
Duminică, 19 februarie, Sala Sporturilor din Mărăşeşti a găzduit partida dintre divizionara secundă ACS Mausoleul şi prim-divizionara ACS West Deva. Liderul din Seria I a Ligii a II-a, Mausoleul Mărăşeşti, a dat o replică foarte bună mult mai experimentatei sale adversare, care a trebuit să se întrebuniţeze serios pentru a se califica în Final Four-ul Cupei României, scor 3-2 (1-1) pentru hunedoreni.
Sala Sporturilor „Constantin Jude” din Timişoara a găzdui luni, 20 februarie, duelul dintre CFR Timişoara şi Autobergamo Deva, două formaţii care au cucerit trofeul de-a lungul anilor. La capătul unui meci echilibrat, Autobergamo s-a impus cu 2-1.
Marţi la Galaţi, a avut loc derby-ul sferturilor de finală, confruntarea dintre CS United şi FK Odorheiu Secuiesc, câştigătoarea trofeului în 2020. La capătul unui meci foarte spectaculos, United Galaţi a reuşit să se impună la limită şi să completeze careul de aşi al competiţiei.
Rezultatele sferturilor de finală:
Sâmbătă, 18 februarie
AS Inter Gheorgheni – ACS Kereszthegy Remetea 1-5 (0-1), Sala Sporturilor „Basilides Tibor” – Gheorgheni
Au marcat: Előd Tankó (27) / Boda Krisztián (16, 31, 33), Jakab Tamás (39)
Arbitri: Benedek Andras, Szabo Attila (ambii Odorheiu Secuiesc); Bărluţiu Ovidiu Ciprian (Cluj)
Observator: Curta Dan Ovidiu (Târgu Mureş)
Duminică, 19 februarie
ACS Mausoleul Mărăşeşti – ACS West Deva 2-3 (1-1), Sala Sporturilor – Mărăşeşti
Au marcat: Ştefan Lupu (7), Cătălin Nistor (23) / Ion AL Ioani (14, 33), Gálfi Artúr (27)
Arbitri: Hanceariuc Bogdan, Mihălcuţ Andrei; Spaiuc Sebastian (toţi din Iaşi)
Observator: Ionescu Georgian (Buzău)
Luni, 20 februarie
CSF CFR 1933 Timişoara – Autobergamo Deva 1-2 (0-0), Sala Sporturilor „Constantin Jude” – Timişoara
Au marcat: Darius Nastai (28) / Cristian Matei (26), Florin Matei (38)
Arbitri: Gunciu Roberto Florentin (Popeşti Leordeni), Balint Attila (Odorheiu Secuiesc); Pentek Laurentiu (Oradea)
Observator: Sandru Ilie (Piteşti)
Marţi, 21 februarie
CS United Galaţi – Futsal Klub Odorheiu Secuiesc 5-4 (3-2), Sala Sporturilor „Dunărea”, Galaţi
Au marcat: Octavian Cireş (4), Andrei Crăciun (10), Leonardo Dos Santos „Pelé” (17, 24), Matei Boşneagă (28) / Balázsi Attila (7), Kedei Barna (16), Bálint Andor (23), Richárd Iszlai (30)
Arbitri: Ciobanu Vlad (Iaşi), Chiţa Liviu (Piteşti); Deaconu Laurenţiu (Berceni)
Observator: Ivănescu Marian (Bucureşti)
Sursa Mediafax.ro
ACTUALITATE
VIDEO FOTO. Trotuarul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, BLOCAT de mașini. „Oraș pentru mașini, nu pentru OAMENI”

Lipsa locurilor de parcare și nesimțirea unor șoferi fac ca, de multe ori, trotuarele să devină parcări iar pietonii să fie obligați să facă slalom printre mașini. Este și cazul trotuarului de pe str. Iuliu Moldovan din Cluj-Napoca, unde este și Spitalul de Boli Infecțioase. Acolo unde nu erau mașini parcate pe trotuar, erau trotinete electrice.
Situația ne-a fost semnalată de un cititor Cluj24 care își transporta bunicul cu un cărucior.
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Botosani24.ro

În conformitate cu producătorul vaccinului, China a aprobat utilizarea primului său vaccin anti-COVID-19 bazat pe ARN mesager, conform unei declarații făcute miercuri. Această decizie vine în contextul în care vaccinurile similare dezvoltate în străinătate nu au primit încă aprobarea autorităților din această țară asiatică, conform informațiilor furnizate de AFP.
China s-a confruntat cu o creştere explozivă a numărului de cazuri de COVID-19 în intervalul decembrie 2022 – ianuarie 2023, după ridicarea bruscă a măsurilor sale antiepidemice deosebit de stricte, care au constat în lockdownuri, plasări în carantină şi restricţii de deplasare.
Vaccinul chinezesc cu ARN mesager, dezvoltat de grupul farmaceutic CSPC, a fost autorizat pentru „utilizare de urgenţă” de Autoritatea de reglementare sanitară din Beijing, a anunţat compania producătoare într-un comunicat.
Serul s-a dovedit deosebit de eficient în cadrul unui studiu clinic în care a fost utilizat ca doză de rapel pentru persoane ce au primit deja alte tipuri de vaccinuri anti-COVID-19, a adăugat grupul CSPC, fără să ofere alte precizări.
Vaccinurile cu ARN mesager sunt în general considerate unele dintre cele mai eficiente seruri pentru reducerea riscului de a dezvolta forme grave de COVID-19 şi a riscului de deces asociat noului coronavirus.
Vaccinurile clasice încearcă să obişnuiască organismul cu un virus, introducându-l direct pe acesta în corp, sub o formă atenuată sau dezactivată. Serurile cu ARN mesager, apărute odată cu criza sanitară COVID-19, funcţionează într-un mod diferit.
Ele se concentrează pe o mică parte a virusului – în cazul SARS-CoV-2, pe proteina „Spike” – şi vizează injectarea în organism a unor fragmente de instrucţiuni genetice, denumite ARN mesager, care ordonă corpului să sintetizeze acea proteină.
Inofensivă în sine, acea „spiculă” a coronavirusului este apoi detectată de sistemul imunitar, care va produce anticorpi.
China nu a autorizat deocamdată pentru vaccinarea cetăţenilor săi niciun ser anti-COVID-19 dezvoltat în străinătate, interdicţia fiind valabilă inclusiv pentru vaccinurile produse de alianţa Pfizer-BioNTech şi de compania Moderna, care utilizează tehnologia ARN mesager. Agerpres
ACTUALITATE
Peste 1.000 de articole vestimentare se transformă în fapte bune, la târgul ReClothing, din Iulius Mall Cluj

Târgul de haine ReClothing revine la Iulius Mall Cluj. Astfel, în perioada 23 – 26 martie 2023, peste 1.000 de articole vestimentare, în stare excelentă, vor fi disponibile în zona H&M și își așteaptă noii proprietari. Banii din vânzări sunt redirecționați în scopuri caritabile, iar anul trecut s-au strâns aproximativ 10.000 de euro ce au fost investiți în educație și campanii umanitare.
În weekend, la eveniment vor avea loc și ateliere, întâlniri interesante, dar și o tombolă, unde fiecare cumpărător poate câștiga, pe loc, premii surpriză. Detalii găsești pe pagina de Facebook ReClothing…
Citește mai mult pe Cluj24.ro