Connect with us

ACTUALITATE

Caricaturi realizate între anii 1850 şi 1989, expuse la Palatul Suţu

Publicat

Facebook/ Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu

Caricaturi realizate între anii 1850 şi 1989, grupate sub genericul „Caricatură şi umor. O peniţă satirică din colecţiile Muzeului Municipiului Bucureşti”, vor fi expuse, începând de vineri, la Palatul Suţu.

„Istoria s-a folosit constant de peniţa satirică, fiind cunoscute încă din antichitatea clasică desenele graffiti din oraşele romane, desene care satirizau nobili, împăraţi, funcţionari sau, pur şi simplu, oameni care aveau o fărâmă de putere, însă erau răi cu ceilalţi.

Însă alţii erau preamăriţi, precum gladiatorii preferaţi, tribunii populari sau, pur şi simplu, se transmiteau mesaje politice. Fenomenul a traversat şi vremurile medievale, până la vestitul poet Francois Villon.

În ceea ce priveşte zona ţării noastre, avem cu certitudine primele semne satirice prin revistele tipărite încă înainte de Cuza, dar care iau avânt în timpul domniei sale”, a declarat managerul Muzeului Municipiului Bucureşti, Adrian Majuru, coordonator al expoziţiei, potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, AGERPRES.

Proiectul expoziţional a fost documentat din broşuri, almanahuri şi calendare dedicate: „Nichipercea” (1859-1865), „Scrânciobul” (1869), „Mefistofele” (1876), „Ghimpele” (1874-1876), „Calendarul Ghimpelui” (1876), „Calendarul Puricelui” (1880-1881); albumul „Contimporanii” (1898); revistele „Veselia” (1904-1905) şi „Piţigoiul” (1946-1948).

Unul dintre primii şi cei mai talentaţi slujitori ai satirei politice a fost ziaristul N.T. Orăşeanu, care s-a făcut cunoscut prin publicaţiile sale din „Cronica scandaloasă a Oraşului”, în perioada anilor 1858-1868, opinii pentru care a fost şi întemniţat.

Alţi celebrii caricaturişti prezentaţi în expoziţie sunt Constantin Jiquidi, Nicolae Petrescu Găină, Ary Murnu şi N. Baboceanu, A. Mărculescu, Aurel Jiquidi, H. Gall, John Cobar, H. Lehrer şi M. Ramis, Vladimir Al. Donescu, Ion Anestin, Nell Cobar, Matty Aslan.

„Expoziţia reprezintă o flanare istorică prin efortul de a determina schimbări de mentalitate şi comportamente cu ajutorul satirei, caricaturii şi umorului negru, uneori.

Ce poate fi mai atrăgător decât să trecem cu umor şi haz pragul anilor, dintr-un an complicat şi greu de înţeles, 2020, către un 2021 mai cu speranţă”, precizează Adrian Majuru.

Expoziţia poate fi vizitată până în martie 2021. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

BiblioVacanța 2025 începe pe 7 Iulie. Patru săptămâni de activități educative și creative la biblio vacanta

Publicat

bibliovacanța 2025 începe pe 7 iulie. patru săptămâni de activități

Publicitate

Vara aceasta, copiii din Botoșani sunt invitați să îmbine distracția cu învățarea în cadrul BiblioVacanței 2025. Acest program educativ, intrat deja în tradiția Bibliotecii Județene ‘Mihai Eminescu’ Botoșani, se va desfășura în perioada 7 Iulie 2025 – 1 August 2025.

Timp de patru săptămâni, copiii vor avea acces, în spațiile bibliotecii, la ateliere variate, susținute de oameni pasionați, voluntari și colaboratori cu experiență în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

A sunat la 112 că are șerpi în casă, dar era i s-a părut de beat ce era. Isprava unui bărbat din Lunca. Amendă de 2.000 de lei

Publicat

a sunat la 112 că are șerpi în casă, dar

Publicitate

Un bărbat din comuna Lunca a fost amendat de jandarmi în această noapte cu 2000 de lei, pentru alertarea falsă prin numărul unic de urgență 112.

Bărbatul a sunat în jurul orei 03.00 și a solicitat sprijinul autorităților pentru a scoate doi șerpi din casă.
Un echipaj de jandarmerie s-a deplasat la adresa indicată, dar la capătul celor peste 50 de kilometri parcurși pentru a ajunge la destinație a constatat că șerpii erau doar în închipuirea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Doi bărbați riscă să fie trimiși în judecată pentru cruzime față de animale

Publicat

scandalul câinilor omorâți la corlăteni bagă în ședință autoritățile. prefectul

Publicitate

Polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor au finalizat anchetele în două cazuri grave de violență asupra animalelor, comise anul trecut și în această primăvară.

Primul caz s-a petrecut în aprilie 2025, în comuna Prăjeni. Un bărbat de 43 de ani este acuzat că a bătut cu furca și cu picioarele un câine, chiar în curtea casei sale.

Al doilea caz a avut loc în comuna Călărași, pe 9 septembrie 2024. Un bărbat de 52 de ani ar fi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

O măsură deschide larg calea românilor către băuturile contrafăcute. Creșterea accizei închide producătorii locali și ruinează importatorii (asociație)

Publicat

o măsură deschide larg calea românilor către băuturile contrafăcute. creșterea

Publicitate

Creșterea accizei propusă de Guvern închide producătorii locali, ruinează importatorii și deschide larg calea românilor către băuturile contrafăcute, cele făcute din spirt medicinal și alcool metilic, avertizează reprezentanții Spirits România, asociație patronală ce reunește producătorii și importatorii de băuturi spirtoase din România.

‘Nu înțelegem cum este posibil ca în contextul existenței unui program de creștere a accizelor fixat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe