Connect with us

EVENIMENT

Cârnaţii de Pleşcoi, produs românesc recunoscut şi protejat în UE

Publicat

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc „Cârnaţi de Pleşcoi” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

„Conform procedurilor de înregistrare a unei denumiri în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate, nu a fost depusă în termenul legal nicio declaraţie de opoziţie. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene, produsul „Cârnaţii de Pleşcoi” (IGP) dobândeşte denumirea de indicaţie geografică protejată, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deci termenul curge de la data de 4 octombrie 2019″, precizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) într-un comunicat remis AGERPRES.

Începând din 2008, un festival al „Cârnaţilor de Pleşcoi” este organizat pentru a celebra acest produs foarte apreciat de români.

Această nouă indicaţie se va alătura celor 1.450 de produse deja protejate la nivel european, a căror listă este disponibilă în baza de date a denumirilor şi înregistrărilor (DOOR).

România avea cinci produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care patru Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu şi Novac afumat din Ţara Bârsei şi scrumbia de Dunăre afumată. Produsul Telemea de Ibăneşti este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru încă cinci produse în scopul dobândirii protecţiei europene, din care patru pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salată cu icre de Ştiucă de Tulcea, Plăcinta dobrogeană şi un produs Salata tradiţională cu icre de crap pentru dobândirea protecţiei europene Specialiate Tradiţională Garantată.

Cârnaţii de Pleşcoi sunt un soi de cârnaţi afumaţi produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru. Această combinaţie de ingrediente şi procesul de producţie le conferă Cârnaţilor de Pleşcoi un gust unic, cunoscut şi renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII- lea.

Cârnaţii de Pleşcoi sunt un soi de cârnaţi afumaţi produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru. Această combinaţie de ingrediente şi procesul de producţie le conferă Cârnaţilor de Pleşcoi un gust unic, cunoscut şi renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII- lea.

Potrivit informaţiilor MADR, proporţia de carne de oaie este de minim 55%, iar cea de vită de maxim 45%. Sezonier, toamna – iarna, carnea de oaie se poate înlocui în proporţie de maxim 10% cu carnea de capră fără a se modifica semnificativ proprietăţile organoleptice.

„Cârnaţii de Pleşcoi se fabrică şi se comercializează sub două tipuri: afumaţi şi crud uscaţi afumaţi. Ambele tipuri de Cârnaţi de Pleşcoi sunt iuţi datorită ardeiului iute roşu din compoziţie. Aceştia au o suprafaţă curată, intactă şi nelipicioasă, iar în secţiune au consistenţă legată, densă şi uniformă atât pe margine, cât şi în mijloc. Cârnaţii de Pleşcoi afumaţi se prezintă sub formă cilindrică; şiraguri lungi, porţionate la dimensiuni de 15-18 cm lungime, cu greutatea de 40-50 grame. Cârnaţii de Pleşcoi crud uscaţi afumaţi se prezintă sub formă aplatizată; şiraguri lungi, porţionate la dimensiuni de 15-18 cm lungime, cu greutatea de 25 -40 grame”, precizează MADR.

Toate etapele procesului de producţie pentru obţinerea Cârnaţilor de Pleşcoi se desfăşoară în aria geografică delimitată.

Reputaţia produsului Cârnaţi de Pleşcoi şi dezvoltarea ulterioară a producţiei acestora poate fi atribuită faptului că este un produs regional de tradiţie. Reţeta a fost transmisă din tată în fiu, deoarece prepararea cârnaţilor şi valorificarea lor era principala sursă de venit a localnicilor din Pleşcoi, susţin reprezentanţii MADR.

Cârnaţii de Pleşcoi se disting de alţi cârnaţi din aceeaşi categorie prin gustul specific datorat combinaţiei dintre carnea de oaie/capră, vită, ardei iute, sare (amestec de sărare), usturoi şi cimbru. Gustul picant al Cârnaţilor de Pleşcoi este rezultatul unei combinaţii de usturoi, ardei iute roşu şi cimbru.

Începând din 2008, un festival al „Cârnaţilor de Pleşcoi” este organizat pentru a celebra acest produs foarte apreciat de români.

Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Mihnea Costachi a realizat cea mai bună performanță obținută vreodată de un român la Campionatul European de Șah – Dezlegări

Publicat

mihnea costachi a realizat cea mai bună performanță obținută vreodată

O noua performanță internațională obținută de șahistul din Alba Iulia, Mihnea Costachi. Acesta a obținut locul 4 la Campionatul European de Șah – Dezlegări.

Aceasta este cea mai bună performanță obținută vreodată de un șahist român la Campionatele Europene de dezlegări.

În perioada 18-21 aprilie, Campionatele Europene de Șah – Dezlegări s-au desfășurat la Hagen, în Germania, reunind la start un număr de 71 participanți din 20 țări.

Mihnea Costachi, legitimat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Suntem mai aproape de ADMITEREA în programul Visa Waiver. Ce spune Guvernul

Publicat

pasaport.jpg

Suntem mai aproape de admiterea în programul Visa Waiver. Acest lucru reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice în acest sens, a informat Guvernul.

Guvernul aminteşte că, pentru scăderea ratei de refuz sub pragul de 3%, este nevoie de sprijinul tuturor cetăţenilor români care deţin sau au deţinut viza SUA de tip B1/B2 – afaceri şi turism, scrie Alba24.ro.

Suntem mai aproape de ADMITEREA…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un miliard de terminale conectate la Internet, în România. Șeful DNSC: Tehnologia vine la pachet cu riscuri de securitate

Publicat

un miliard de terminale conectate la internet, în românia. Șeful

Un miliard de terminale conectate la Internet, în România. Numărul a fost avansat e șeful DNSC, Dan Cîmpean. 

Acesta spune că un număr de 127 de dispozitive inteligente sunt conectate la Internet, în fiecare secundă, iar în România există în jur de un miliard de terminale deja conectate.

Datele au fost prezentate de Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC).

„Riscul cel mai mare pentru astfel de subiecte este ca acestea (inovare, digitalizare şi securitate…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

BEC a dispus reluarea procedurii de înființare a birorilor electorale din Alba, după scandalul listelor cu președinți

Publicat

bec a dispus reluarea procedurii de înființare a birorilor electorale

Biroul Electoral Central a dispus reluarea operațiunilor de desemnare a președinților birourilor electorale din mai multe județe, printre care și Alba.

Măsura vine după ce a primit contestații legate de unele dintre persoanele desemnate în aceste birouri și a desființat Biroul Electoral de Circumscripție Alba.

Printre aceștia, secretarul județului Alba, Vasile Bumbu, dar și șeful Poliției Locale Alba Iulia, Ciprian Hârceagă și unii grefieri.

Lista completă a celor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe