Connect with us

EVENIMENT

Cârnaţii de Pleşcoi, produs românesc recunoscut şi protejat în UE

Publicat

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc „Cârnaţi de Pleşcoi” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

„Conform procedurilor de înregistrare a unei denumiri în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate, nu a fost depusă în termenul legal nicio declaraţie de opoziţie. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene, produsul „Cârnaţii de Pleşcoi” (IGP) dobândeşte denumirea de indicaţie geografică protejată, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deci termenul curge de la data de 4 octombrie 2019″, precizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) într-un comunicat remis AGERPRES.

Începând din 2008, un festival al „Cârnaţilor de Pleşcoi” este organizat pentru a celebra acest produs foarte apreciat de români.

Această nouă indicaţie se va alătura celor 1.450 de produse deja protejate la nivel european, a căror listă este disponibilă în baza de date a denumirilor şi înregistrărilor (DOOR).

România avea cinci produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care patru Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu şi Novac afumat din Ţara Bârsei şi scrumbia de Dunăre afumată. Produsul Telemea de Ibăneşti este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru încă cinci produse în scopul dobândirii protecţiei europene, din care patru pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salată cu icre de Ştiucă de Tulcea, Plăcinta dobrogeană şi un produs Salata tradiţională cu icre de crap pentru dobândirea protecţiei europene Specialiate Tradiţională Garantată.

Cârnaţii de Pleşcoi sunt un soi de cârnaţi afumaţi produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru. Această combinaţie de ingrediente şi procesul de producţie le conferă Cârnaţilor de Pleşcoi un gust unic, cunoscut şi renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII- lea.

Cârnaţii de Pleşcoi sunt un soi de cârnaţi afumaţi produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru. Această combinaţie de ingrediente şi procesul de producţie le conferă Cârnaţilor de Pleşcoi un gust unic, cunoscut şi renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII- lea.

Potrivit informaţiilor MADR, proporţia de carne de oaie este de minim 55%, iar cea de vită de maxim 45%. Sezonier, toamna – iarna, carnea de oaie se poate înlocui în proporţie de maxim 10% cu carnea de capră fără a se modifica semnificativ proprietăţile organoleptice.

„Cârnaţii de Pleşcoi se fabrică şi se comercializează sub două tipuri: afumaţi şi crud uscaţi afumaţi. Ambele tipuri de Cârnaţi de Pleşcoi sunt iuţi datorită ardeiului iute roşu din compoziţie. Aceştia au o suprafaţă curată, intactă şi nelipicioasă, iar în secţiune au consistenţă legată, densă şi uniformă atât pe margine, cât şi în mijloc. Cârnaţii de Pleşcoi afumaţi se prezintă sub formă cilindrică; şiraguri lungi, porţionate la dimensiuni de 15-18 cm lungime, cu greutatea de 40-50 grame. Cârnaţii de Pleşcoi crud uscaţi afumaţi se prezintă sub formă aplatizată; şiraguri lungi, porţionate la dimensiuni de 15-18 cm lungime, cu greutatea de 25 -40 grame”, precizează MADR.

Toate etapele procesului de producţie pentru obţinerea Cârnaţilor de Pleşcoi se desfăşoară în aria geografică delimitată.

Reputaţia produsului Cârnaţi de Pleşcoi şi dezvoltarea ulterioară a producţiei acestora poate fi atribuită faptului că este un produs regional de tradiţie. Reţeta a fost transmisă din tată în fiu, deoarece prepararea cârnaţilor şi valorificarea lor era principala sursă de venit a localnicilor din Pleşcoi, susţin reprezentanţii MADR.

Cârnaţii de Pleşcoi se disting de alţi cârnaţi din aceeaşi categorie prin gustul specific datorat combinaţiei dintre carnea de oaie/capră, vită, ardei iute, sare (amestec de sărare), usturoi şi cimbru. Gustul picant al Cârnaţilor de Pleşcoi este rezultatul unei combinaţii de usturoi, ardei iute roşu şi cimbru.

Începând din 2008, un festival al „Cârnaţilor de Pleşcoi” este organizat pentru a celebra acest produs foarte apreciat de români.

Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Tânăr de 32 de ani din Alba Iulia, cu dosar penal după s-a urcat băut la volan. Ce alcoolemie avea

Publicat

tânăr din lunca mureșului, prins de polițiști băut la volan,

Un bărbat de 32 de ani din Alba Iulia s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins de polițiști în timp ce conducea băut.

Potrivit IPJ Alba, în dimineața zilei de 3 august 2025, polițiștii Serviciului Rutier Alba au oprit, pentru control, pe DN 1, un autoturism condus de un bărbat de 32 de ani, din municipiul Alba Iulia.

În urma testării tânărului cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, clujeni! Cod galben de vreme severă: furtuni, vânt puternic și grindină

Publicat

ploi torentiale furtuna cluj scaled.jpg






O avertizare meteorologică cod galben de averse torențiale, cu vijelii și izolat grindină, este în vigoare luni, 4 august, în județul Cluj.

Meteorologii au emis o avertizare meteo cod galben de instabilitate atmosferică valabilă până marți, 5 august, la ora 01:00.

Potrivit meteorologilor, în Transilvania, nordul și nord-vestul Moldovei, cea mai mare parte a Olteniei, sudul Banatului și local la munte…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un tată care de zece ani își iartă fiul agresiv a fost iar bătut de acesta. Bărbat dintr-un cătun din Apuseni, terorizat de fiu

Publicat

un tată care de zece ani își iartă fiul agresiv

Polițiștii din Câmpeni au intervenit iar, într-un cătun din Apuseni. Este vorba despre locuința unui bărbat în vârstă de 66 de ani, din satul satul Hudricești, care aproape săptămânal este bătut de fiul său. 

Fiul, Ioan B., are pe numele său zeci de plângeri penale din partea tatălui, dar aproape toate sunt clasate, deoarece bărbatul își iartă fiul agresiv. 

Cel mai recent caz s-a petrecut duminică, 3 august, în jurul orei 19.00. Atunci bărbatul a sunat iar la 112…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare Cod Galben de furtuni în Alba și alte județe din țară, până marți. Ploi torențiale, descărcări electrice și vijelii

Publicat

atenționare cod galben de furtuni în alba și alte județe

Meteorologii au emis luni dimineața o avertizare Cod Galben de furtuni valabilă în Alba și alte județe din țară de de luni, la ora 12:00 până marți, la ora 01:00. 

Potrivit ANM, în Transilvania, nordul și nord-vestul Moldovei, cea mai mare parte a Olteniei, sudul Banatului și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii (rafale de 50 … 70 km/h) și izolat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe