EVENIMENT
Cârnaţii de Pleşcoi, produs românesc recunoscut şi protejat în UE

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc „Cârnaţi de Pleşcoi” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
„Conform procedurilor de înregistrare a unei denumiri în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate, nu a fost depusă în termenul legal nicio declaraţie de opoziţie. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene, produsul „Cârnaţii de Pleşcoi” (IGP) dobândeşte denumirea de indicaţie geografică protejată, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deci termenul curge de la data de 4 octombrie 2019″, precizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) într-un comunicat remis AGERPRES.
Începând din 2008, un festival al „Cârnaţilor de Pleşcoi” este organizat pentru a celebra acest produs foarte apreciat de români.
Această nouă indicaţie se va alătura celor 1.450 de produse deja protejate la nivel european, a căror listă este disponibilă în baza de date a denumirilor şi înregistrărilor (DOOR).
România avea cinci produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care patru Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu şi Novac afumat din Ţara Bârsei şi scrumbia de Dunăre afumată. Produsul Telemea de Ibăneşti este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).
La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru încă cinci produse în scopul dobândirii protecţiei europene, din care patru pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salată cu icre de Ştiucă de Tulcea, Plăcinta dobrogeană şi un produs Salata tradiţională cu icre de crap pentru dobândirea protecţiei europene Specialiate Tradiţională Garantată.
Cârnaţii de Pleşcoi sunt un soi de cârnaţi afumaţi produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru. Această combinaţie de ingrediente şi procesul de producţie le conferă Cârnaţilor de Pleşcoi un gust unic, cunoscut şi renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII- lea.
Cârnaţii de Pleşcoi sunt un soi de cârnaţi afumaţi produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru. Această combinaţie de ingrediente şi procesul de producţie le conferă Cârnaţilor de Pleşcoi un gust unic, cunoscut şi renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII- lea.
Potrivit informaţiilor MADR, proporţia de carne de oaie este de minim 55%, iar cea de vită de maxim 45%. Sezonier, toamna – iarna, carnea de oaie se poate înlocui în proporţie de maxim 10% cu carnea de capră fără a se modifica semnificativ proprietăţile organoleptice.
„Cârnaţii de Pleşcoi se fabrică şi se comercializează sub două tipuri: afumaţi şi crud uscaţi afumaţi. Ambele tipuri de Cârnaţi de Pleşcoi sunt iuţi datorită ardeiului iute roşu din compoziţie. Aceştia au o suprafaţă curată, intactă şi nelipicioasă, iar în secţiune au consistenţă legată, densă şi uniformă atât pe margine, cât şi în mijloc. Cârnaţii de Pleşcoi afumaţi se prezintă sub formă cilindrică; şiraguri lungi, porţionate la dimensiuni de 15-18 cm lungime, cu greutatea de 40-50 grame. Cârnaţii de Pleşcoi crud uscaţi afumaţi se prezintă sub formă aplatizată; şiraguri lungi, porţionate la dimensiuni de 15-18 cm lungime, cu greutatea de 25 -40 grame”, precizează MADR.
Toate etapele procesului de producţie pentru obţinerea Cârnaţilor de Pleşcoi se desfăşoară în aria geografică delimitată.
Reputaţia produsului Cârnaţi de Pleşcoi şi dezvoltarea ulterioară a producţiei acestora poate fi atribuită faptului că este un produs regional de tradiţie. Reţeta a fost transmisă din tată în fiu, deoarece prepararea cârnaţilor şi valorificarea lor era principala sursă de venit a localnicilor din Pleşcoi, susţin reprezentanţii MADR.
Cârnaţii de Pleşcoi se disting de alţi cârnaţi din aceeaşi categorie prin gustul specific datorat combinaţiei dintre carnea de oaie/capră, vită, ardei iute, sare (amestec de sărare), usturoi şi cimbru. Gustul picant al Cârnaţilor de Pleşcoi este rezultatul unei combinaţii de usturoi, ardei iute roşu şi cimbru.
Începând din 2008, un festival al „Cârnaţilor de Pleşcoi” este organizat pentru a celebra acest produs foarte apreciat de români.
Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.AGERPRES
EVENIMENT
Împrumut de 300 milioane euro de la BEI pentru modernizarea căii ferate Cluj-Napoca – Episcopia Bihor

Guvernul a aprobat, joi, un proiect de lege pentru contractarea unui împrumut de 300 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI), bani ce vor fi folosiți pentru electrificarea și reabilitarea liniei feroviare Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor. Investiția totală ajunge la 1,9 miliarde euro și este finanțată parțial prin PNRR.
Împrumutul a fost parafat la București pe 26 noiembrie 2024 și la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla cheamă credincioșii la rugăciune, după moartea Cardinalului Lucian Mureșan

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a transmis un mesaj de condoleanțe și a chemat credincioșii la rugăciune după trecerea la cele veșnice a Cardinalului Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
Cardinalului Lucian Mureșan a murit joi, 25 septembrie 2025, la vârsta de 94 de ani.
“Și-a dăruit întreaga viață și toată puterea slujirii lui Dumnezeu și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj lansează zboruri directe către Copenhaga din 2026
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță joi o nouă conexiune aeriană în premieră: compania Norwegian Air Shuttle ASA (Norwegian) va opera, începând din sezonul de vară al anului 2026, zboruri directe spre capitala Danemarcei, Copenhaga.
Începând cu data de 28 iunie 2026, pasagerii vor putea călători direct de la Cluj-Napoca la Copenhaga, cu două frecvențe săptămânale – miercuri și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
U-BT invită clujenii la un antrenament deschis, fotografii cu jucătorii şi autografe. Când e întâlnirea de la Polivalentă

U-BT Cluj începe sezonul în Eurocup săptămâna viitoare, împotriva turcilor de la Bahcesehir College Istanbul. Meciul e programat miercuri, 1 octombrie, de la ora 19, în Sala Polivalentă BT Arena din Cluj-Napoca.
În primul meci oficial al noului sezon, clujenii au câştigat Supercupa României, la Braşov, împotriva lui FC Voluntari, scor 80-74, cu Patrick Richard MVP. Băieţii lui Mihai Silvăşan vor juca în mai…
Citește mai mult pe Cluj24.ro