Connect with us

EVENIMENT

Cârnaţii de Pleşcoi, produs românesc recunoscut şi protejat în UE

Publicat



Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc “Cârnaţi de Pleşcoi” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

“Conform procedurilor de înregistrare a unei denumiri în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate, nu a fost depusă în termenul legal nicio declaraţie de opoziţie. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene, produsul “Cârnaţii de Pleşcoi” (IGP) dobândeşte denumirea de indicaţie geografică protejată, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deci termenul curge de la data de 4 octombrie 2019″, precizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) într-un comunicat remis AGERPRES.

Începând din 2008, un festival al “Cârnaţilor de Pleşcoi” este organizat pentru a celebra acest produs foarte apreciat de români.

Această nouă indicaţie se va alătura celor 1.450 de produse deja protejate la nivel european, a căror listă este disponibilă în baza de date a denumirilor şi înregistrărilor (DOOR).

România avea cinci produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care patru Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu şi Novac afumat din Ţara Bârsei şi scrumbia de Dunăre afumată. Produsul Telemea de Ibăneşti este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru încă cinci produse în scopul dobândirii protecţiei europene, din care patru pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salată cu icre de Ştiucă de Tulcea, Plăcinta dobrogeană şi un produs Salata tradiţională cu icre de crap pentru dobândirea protecţiei europene Specialiate Tradiţională Garantată.

Cârnaţii de Pleşcoi sunt un soi de cârnaţi afumaţi produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru. Această combinaţie de ingrediente şi procesul de producţie le conferă Cârnaţilor de Pleşcoi un gust unic, cunoscut şi renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII- lea.

Cârnaţii de Pleşcoi sunt un soi de cârnaţi afumaţi produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru. Această combinaţie de ingrediente şi procesul de producţie le conferă Cârnaţilor de Pleşcoi un gust unic, cunoscut şi renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII- lea.

Potrivit informaţiilor MADR, proporţia de carne de oaie este de minim 55%, iar cea de vită de maxim 45%. Sezonier, toamna – iarna, carnea de oaie se poate înlocui în proporţie de maxim 10% cu carnea de capră fără a se modifica semnificativ proprietăţile organoleptice.

“Cârnaţii de Pleşcoi se fabrică şi se comercializează sub două tipuri: afumaţi şi crud uscaţi afumaţi. Ambele tipuri de Cârnaţi de Pleşcoi sunt iuţi datorită ardeiului iute roşu din compoziţie. Aceştia au o suprafaţă curată, intactă şi nelipicioasă, iar în secţiune au consistenţă legată, densă şi uniformă atât pe margine, cât şi în mijloc. Cârnaţii de Pleşcoi afumaţi se prezintă sub formă cilindrică; şiraguri lungi, porţionate la dimensiuni de 15-18 cm lungime, cu greutatea de 40-50 grame. Cârnaţii de Pleşcoi crud uscaţi afumaţi se prezintă sub formă aplatizată; şiraguri lungi, porţionate la dimensiuni de 15-18 cm lungime, cu greutatea de 25 -40 grame”, precizează MADR.

Toate etapele procesului de producţie pentru obţinerea Cârnaţilor de Pleşcoi se desfăşoară în aria geografică delimitată.

Reputaţia produsului Cârnaţi de Pleşcoi şi dezvoltarea ulterioară a producţiei acestora poate fi atribuită faptului că este un produs regional de tradiţie. Reţeta a fost transmisă din tată în fiu, deoarece prepararea cârnaţilor şi valorificarea lor era principala sursă de venit a localnicilor din Pleşcoi, susţin reprezentanţii MADR.

Cârnaţii de Pleşcoi se disting de alţi cârnaţi din aceeaşi categorie prin gustul specific datorat combinaţiei dintre carnea de oaie/capră, vită, ardei iute, sare (amestec de sărare), usturoi şi cimbru. Gustul picant al Cârnaţilor de Pleşcoi este rezultatul unei combinaţii de usturoi, ardei iute roşu şi cimbru.

Începând din 2008, un festival al “Cârnaţilor de Pleşcoi” este organizat pentru a celebra acest produs foarte apreciat de români.

Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Peste 200 de sancțiuni în valoare de 44.850 de lei pentru nerespectarea masurilor anti-COVID

Publicat

masina politia

Poliţiştii şi jandarmii au aplicat în ultimele 24 de ore 222 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 44.850 de lei, ca urmare a încălcării prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliţiei, au fost constatate, luni, două infracţiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 Cod Penal, mai arată sursa citată.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.219 apeluri la numărul unic de urgenţă 112.

GCS reaminteşte că Ministerul Afacerilor Interne a operaţionalizat, începând cu 4 iulie, o linie TELVERDE (0800.800.165), la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecţie sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat în sistem integrat şi repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

După o întârziere de nouă ani, noul aeroport internațional din Berlin va fi inaugurat în octombrie

Publicat

Noul aeroport internaţional din Berlin (Berlin Brandenburg Airport – BER) va fi inaugurat în data de 31 octombrie 2020, cu nouă ani mai târziu şi costuri mult superioare estimărilor iniţiale.

“La data de 31 octombrie 2020, se va deschide BER. Capitala Germaniei va dispune, în sfârşit, de un aeroport care să răspundă standardelor internaţionale”, a afirmat preşedintele societăţii care deţine aeroportul BER, Engelbert Luetke Daldrup, într-o conferinţă de presă.

Terminalul 1 al acestui aeroport amplasat în zona de sud a Berlinului se va deschide la această dată cu aterizarea primelor avioane aparţinând companiilor Lufthansa şi EasyJet. Tot atunci vor fi deschise şi o serie de magazine, precum şi un birou de turism.

De asemenea, actualul aeroport Schonefeld, amplasat şi el în sudul capitalei Germaniei, ar urma să devină în timp Terminalul 5 al aeroportului BER, iar alte terminale nu se vor deschide decât abia anul următor ca urmare a nivelului redus de activitate provocat de pandemia de coronavirus.

Primele zboruri comerciale de pe noul aeroport ar urma să fie asigurate începând cu dimineaţa zilei de 1 noiembrie de EasyJet, spre o destinaţie care nu a fost încă stabilită de compania aeriană. În plus, legătura cu trenurile S-Bahn ar urma să fie asigurată încă din 25 octombrie.

Tot din cauza pandemiei, festivităţile de inaugurare vor fi foarte limitate.

“Nu va avea loc o mare sărbătoare, doar o deschidere”, a precizat Daldrup.

Destinat să înlocuiască aeroporturile existente – Tegel şi Schonefeld – Aeroportul Internaţional Berlin Brandenburg Willy Brandt (BER) trebuia să fie inaugurat festiv pe 3 iunie 2012.

În pofida reputaţiei Germaniei de lider mondial în domeniul ingineriei, acest proiect, care a început în 2006 şi trebuia să se încheie la finele lui 2010, a suferit din cauza unor probleme tehnice care au amânat inaugurarea sa.

“Drumul spre inaugurare nu a fost uşor”, a recunoscut Engelbert Luetke Daldrup, care a mărturisit sentimentul de jenă resimţit de inginerii germani pentru toate aceste întârzieri. După atâţia ani de întârzieri ,”nu există niciun motiv să ne lăudăm”, a admis el.

Odată cu amânarea repetată a datei de inaugurare şi cu prelungirea lucrărilor de construcţii au crescut şi costurile proiectului. Dacă iniţial acestea au fost evaluate la 1,7 miliarde euro, ele au ajuns în final la 6,5 miliarde de euro.

Însă, înaintea pandemiei, pe fondul exploziei turismului şi a noilor sosiri în capitala Germaniei, analiştii au avertizat că există riscul ca, încă de la inaugurare, BER să fie prea mic pentru a face faţă numărului de pasageri.

Aeroportul Tegel îşi va închide porţile pe 8 noiembrie, după un ultim zbor asigurat de compania Air France cu destinaţia Paris. Cu peste 24 de milioane de pasageri în 2019, Tegel este al patrulea cel mai frecventat aeroport din Germania după cele de la Frankfurt, Munchen şi Dusseldorf.

Acest aeroport a fost construit în doar 90 de zile de muncitorii germani şi forţele aliate franceze şi americane în timpul blocadei Berlinului de către sovietici în 1948-1949. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Cinci persoane rănite, în urma unui grav accident în Iași. Trei autoturisme implicate

Publicat

Un grav accident rutier s-a produs, marți seara, în localitatea Păun, comuna Bârnova din județul Iași. 9 persoane au fost implicate în total în accident, după coliziunea dintre trei autovehicule.

Potrivit ISU Iași, accidentul a fost anunțat în jurul orei 21.00 prin apel la numărul unic 112.

Din primele informații în accident au fost implicate trei autovehicule în care se aflau în total nouă persoane, dintre care doi minori de 16 ani și 7 adulți.

Cinci victime au primit îngrijiri medicale. În urma evaluării medicale, trei adulți au fost transportați la spital.

Conform ISU Iași, la fața locului  au intervenit o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, un echipaj de prim ajutor calificat, cu 9 pompieri militari, iar de la SAJ Iași au fost direcționate 2 ambulanțe.

Știre in actualizare

Citește mai departe

EVENIMENT

Coliziune între un autoturism și un tractor, pe DN 22 în județul Tulcea. O persoană rănită

Publicat

arhiva foto

O persoană a fost rănită în urma unui accident rutier produs, marți seara, pe DN 22 Constanța-Tulcea, după coliziunea dintre un autoturism și un tractor.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române, accidentul s-a produs pe DN 22 Constanța-Tulcea, în zona localității Baia, județul Tulcea.

Conform sursei citate, un autoturism și un tractor s-au ciocnit, iar în uma impactului o persoană a fost rănită.

Victima a primit îngrijiri medicale la fața locului.

Poliția efectuează cercetări.

În urma accidentului, în zonă traficul rutier a fost complet blocat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate