EVENIMENT
Carne de pasăre și ouă din Polonia, contaminate cu Salmonella
Alertele care au ca subiect carne de pasăre sau ouă din Polonia contaminate cu Salmonella au crescut în România cu 40%. Autoritatea Naţională, Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunță controale intense.
ANSVSA a intensificat controalele privind comercializarea cărnii de pasăre și a ouălor provenite din Polonia, ca urmare a numărului mare de notificări de alertă, primite în ultima perioadă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul României a unor loturi de carne de pasăre, provenite din Polonia, în care s-a identificat Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sănătatea consumatorilor.
Comparativ cu perioada august-octombrie a anului trecut, s-a înregistrat, în aceeași perioadă a acestui an, o creștere cu aproximativ 40 % a notificărilor de alertă care implică carnea de pasăre, produsele din carne de pasăre, provenite din Polonia.
De la începutul acestui an, până în prezent, au fost primite 28 de notificări prin intermediul SRAFF, care aveau ca subiect carne de pasăre sau ouă, contaminate cu Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, provenite din comerțul intracomunitar.
„Pentru a reduce riscul pentru sănătatea publică, reprezentat de consumul acestor produse pentru să ANSVSA a dispus, începând de săptămâna trecută, o intensificare a controalelor oficiale la nivelul depozitelor frigorifice de destinație, a platformelor logistice ale supermarket-urilor, unităților de reambalare carne de pasăre, unităților de tranșare a cărnii de pasăre, care fac comerț intracomunitar cu carne de pasăre, dar și cu privire la comercializarea ouălor provenite alte state membre, pentru a se verifica dacă se respectă standardele de comercializare a acestora. De asemenea, s-a dispus și recoltarea de probe de carne pentru identificarea unor posibile loturi de carne proaspătă de pasăre contaminate cu Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium (criteriu de siguranță pentru aceasta categorie de carne) care se vor analiza în rețeaua sanitară veterinară de laboratoare acreditate. Scopul acestor controale oficale este de a identifica situațiile în care nu sunt respectate cerințele legislative privind comercializarea cărnii de pasăre și a ouălor de consum și aplicarea de măsuri, pentru a ne asigura că ouăle și carnea de pasăre destinate consumului uman nu constituie un risc pentru sănătatea populației”, transmite ANSVSA. MEDIAFAX
EVENIMENT
Violența escaladează în școli. Ministrul Daniel David promite „celeritate” și măsuri suplimentare
Cazurile de violență din unitățile de învățământ, intens mediatizate, au forțat Ministerul Educației și Cercetării să reacționeze ferm. Ministrul Daniel David a declarat că monitorizează „atent” fenomenul și nu exclude introducerea de măsuri suplimentare pentru a stopa agresiunile.
Într-o luare de poziție publică, Daniel David a subliniat că, deși relațiile dintre actorii din educație sunt în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Exercițiu cu trupe NATO, pe râul Mureș, la Sântimbru: Elicoptere, tehnică și trupe din România, Franța și Portugalia
Un exercițiu al forțelor aliate NATO are loc duminică, 9 noiembrie la Sântimbru, în județul Alba. Este vorba despre un exercițiu tehnic la care iau parte militari, români, francezi și soldați din Portugalia.
Militarii vor executa o misiune complexă de traversare a râului Mureș, acțiune susținută de sprijin aerian din partea elicopterelor aliate, care vor executa misiuni de recunoaștere, protecție și transport aerian.
Uneori, atunci când timpul îmi permite, mă relaxez cu jocuri video. Asta se întâmplă tot mai rar în ultimii ani – senzația că totul se mișcă prea repede nu mă ocolește nici pe mine. Însă atunci când se întâmplă, încerc să mă bucur de experiență și de tot ceea ce-mi oferă ea.
Îmi plac, printre altele, jocurile de strategie și tactică. Sau simulatoarele economice și jocurile care “construiesc lumi”. Recent, într-un episod în care am avut totuși timp să mă…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Expoziția „Foto și biomi” a artistului Emil Moritz a avut loc în Cluj-Napoca, sâmbătă seara, la Moritz Gallery.
În toate operele artistului se poate observa că este folosită o tehnică specifică și unică: arderea foii. Expoziția a fost deschisă de Camelia Moritz, care a afirmat că: „Lucrările au două aspecte: cele care se pot atinge și cele puse sub sticla”

Demostene Șofron, al doilea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro


